• Nem Talált Eredményt

évfolyam Célok és feladatok

TANTERVEK MŰVELTSÉGTERÜLETENKÉNT MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

1. évfolyam Célok és feladatok

Beszédkészség, szóbeli szövegek megértése és alkotása

A helyes légzés, a helyes ejtés, beszédet kísérő nem nyelvi jeleknek a megismerése. A nyelvi jelek és a nem nyelvi jelek használatának összehangolása. Érzelmek kifejezése némajátékkal. A szóbeli kommunikációs készség fejlesztése a drámajátékkal. A memória, a mozgáskultúra, az utánzókészség fejlesztése.

A mindennapi és közösségi kommunikációs helyzetek viselkedési szabályainak megismerése és alkalmazása.

A szóbeli kommunikációs készség fejlesztése. A mindennapi kommunikáció nyelvi fordulatainak megismerése és alkalmazásuk szerepjátékokban, valamint a mindennapi élethelyzetekben. Az iskolán kívüli közösségi viselkedés szabályainak megismerése és alkalmazása. A színházlátogatással kapcsolatos kommunikációs helyzetek gyakorlása. A színház életének alapszintű megismerése, a drámajáték előkészítése. A szóbeli élménybeszámoló gyakorlása. A szókincs bővítése.

Olvasás, írott szöveg megértése

Az olvasással, az írásbeliséggel kapcsolatos motivációs bázis kiépítése és megerősítése. Az olvasás és az írás jelrendszerének elsajátítása, igazodva az egyéni sajátosságokhoz. A hangos és néma olvasás technikájának elsajátítása.

A pontos olvasás kialakítása az olvasási hibák megelőzésével, korrekciójával. A szövegértő olvasás megalapozása a jelentéskereső, jelentésteremtő beállítódás kialakításával; a gyermekek érdeklődéséhez és fejlettségi szintjéhez igazodó rövid, egyszerű szövegek néma olvasásával, az olvasottak szó szerinti megértését bizonyító – egyénre szabott – feladatok megoldásával.

Írás, szövegalkotás

Az írással kapcsolatos pozitív attitűd kialakítása. Az írás jelrendszerének elsajátítása a diákok életkori sajátosságaira, fejlettségi szintjére, illetve haladási tempójára való tekintettel. A helyes írásszokások kialakítása. A lendületes, összerendezett írásmozgás kialakítása, az írástechnika megalapozása, fejlesztése. Az olvasható, lendületes, folyamatos, tetszetős kézírás megalapozása.

16394 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2009/72. szám A tanulási képesség fejlesztése

A tanulók olvasási szokásainak megismerése és fejlesztése. A könyv- és könyvtárhasználati képességek megalapozása.

A gyermekújságok megismerése. Az önálló ismeretszerzés megalapozása.

Anyanyelvi kultúra, ismeretek az anyanyelvről

A nyelvi tudatosság fejlesztése. A hang, a szó, a mondat és a szöveg fogalmak tapasztalati úton való megismerése. A mondatok helyes hanglejtésének a megfigyelése. A rövid és a hosszú magánhangzók, a j és a ly írásának gyakorlása. Az elválasztás szabályainak tapasztalati úton való megismerése. Az írásbeli nyelvhasználat megalapozása

Irodalmi kultúra, irodalmi művek értelmezése

Az irodalom mint művészet befogadásának megalapozása: a mesehallgatás, -olvasás, vershallgatás, versmondás örömszerző, önjutalmazó tevékenységként való megtapasztalása. Műélvezet a beleélés, képzelet, asszociációk, játék, ritmus, zene révén. Az esztétikai fogékonyság és az ízlés formálása. A műalkotások aktív, kreatív befogadásának megalapozása. Ismerkedés szépirodalmi és ismeretterjesztő szövegekkel. A költői nyelv sajátosságainak (ritmus, rím, zeneiség, képek) megfigyelése, megértésük megalapozása. Elemi irodalmi ismeretek elsajátítása tapasztalati úton (pl.

mese, vers, versszak, verssor, ritmus). A tanulási képességek és a kreativitás fejlesztése. A könyv, újság, folyóirat jellemzőinek megismerése. Tájékozódás a könyvtárban. Az irodalmi művekben megjelenő emberi, erkölcsi és esztétikai értékek iránti érzékenység formálása. Alapvető erkölcsi fogalmak (jó, rossz) és esztétikai minőségek (szép, csúnya) gyakorlati megtapasztalása.

Az ítélőképesség, az erkölcsi és esztétikai és történeti érzék fejlesztése

A műalkotások aktív befogadása, igény és fogékonyság a műélvezetre. Képesség a konfliktuskezelésre és az önálló ismeretszerzésre. A humor személyiség- és közösségépítő szerepének megértése.

Lehetséges irodalmi olvasmányok

Mondókák, kiszámolók, versek mondogatásra

Változatos ritmikai, zenei megformálású lírai művek (Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes) Népmesék: láncmesék, varázsmesék, furfangos mesék, állatmesék, verses mesék

Történetek a kisiskolás gyermekek mindennapi életéről (pl. Balzano, Bruno – Bonhomme, Annie: Az első miértek?

Ford. Fery Veronika. Bp., Magyar Könyvklub, 1997. 119 p., Csukás István: Süsü, a sárkány. Bp., Gesta Kvk., 2001.

163 p., Csukás István: Süsüke, a sárkánygyerek. Ill. Füzesi Zsuzsa. Bp., Gesta Kvk., 1998. 58 p., Hervay Gizella: Kobak könyve. Ill. M. Tóth Géza. Kolozsvár, Koinónia K., 2002. 150 p., Kányádi Sándor: Meddig ér a rigófütty. Ill.

Csíkszentmihályi Berta. Bp., Cartaphilus K., 2005. 63 p.,) Versek, történetek az ünnepekhez kapcsolódóan

Javasolt óraszámok

Tematikai egységek A B

Beszédművelés 10 8

Szóbeli szövegek megértése és alkotása 12 10

Beszédkészség, olvasás, írás 38 28

Olvasás, írás. Az írás jelrendszere 122 110

Olvasás, írás. Szövegolvasás, az írott nagybetűk 84 80

Anyanyelvünk alapjai 12 8

A tanulási képesség fejlesztése 8 6

Ismétlés, gyakorlás, összefoglalás 20 20

Összesen: 306 270

Tematikai egység

Beszédművelés

Óra-keret 8–10 Előzetes

ismeret, tevékenység

Az iskolai érettségnek megfelelő ismeretek és képességek. Elsődleges nyelvelsajátítás, beszédértés, beszéd, mondókák, mesék mondása, befogadása, személyes történetmondás, néhány nem nyelvi jel értelmezése, részvétel mozgásos játékokban, hangerő, hangsúly szabályozása.

személyi További

feltételek tárgyi

2009/72. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 16395 Kulcskompetenciák: anyanyelvi kommunikáció; matematikai kompetencia (beszédértés), hatékony, önálló tanulás (motiváció, mozgásos gyakorlatok, hangzásos minták követése), szociális kompetencia; kezdeményezőképesség az (érzelmi elfogadás, empátia, együttműködés a társakkal);

esztétikai-művészeti kifejezőképesség (élőbeszéd hatása).

Kiemelt fejlesztési feladatok: énkép, az önismeret (a saját kifejezőképesség megtapasztalása), a tanulás tanítása (az artikulációs bázis fejlesztése), testi és lelki egészség (mozgásos, játékos, ritmusérzéket fejlesztő gyakorlatok).

Nevelési-oktatási célok

Tantárgyi fejlesztési feladatok: a megfelelő hangképzés, beszédlégzés és hangoztatás fejlesztése, a nem verbális kommunikáció néhány elemének megfigyelése, beszéd, beszédértés, helyesejtés, a ritmusérzék, a játékosság, az önbizalom, a szóbeli közlés, az önismeret fejlesztése.

Tartalmak Tanulói tevékenységek Pedagógiai eljárások, módszerek, munka- és szervezési formák

Kapcs.

pontok Tan-eszkö- zök

Hangok, hangkapcsolatok, szavak, szószerkezetek, mondatok és rövidebb mondókák helyes ejtése A beszéd fontosabb zenei eszközeinek (hangsúly, hangerő, hanglejtés, szünet, tempó) alkalmazása

A beszédet kísérő nem nyelvi jelek (arcjáték, tekintet, mozdulatok, testtartás, térközszabályozás) használata

Népi játékok

Egyszerű népmese dramatikus feldolgozása

szövegmentes egyszerűbb és összetett légzőgyakorlatok; szöveges légzőgyakorlatok; a

magánhangzókkal, a mássalhangzókkal és a

hangkapcsolatokkal kapcsolatos kiejtési gyakorlatok, időtartam-gyakorlatok; nyelvtörők; szöveges kiejtési gyakorlatok; mondat- és szövegfonetikai gyakorlatok (a hangerő, a hangszín, a hangmagasság változtatása, hangsúlygyakorlatok, ritmusgyakorlatok); hangos olvasás;

felolvasás; beszédértési gyakorlatok;

önismereti gyakorlatok; folyamatos beszéd; társalgási gyakorlatok;

mozgásos játékok; utánzójátékok;

memóriafejlesztő, fantázia- és improvizációs gyakorlatok; bábjáték;

szerepjátékok; szövegmondás önállóan és közösen;

szövegértelmezés; szómagyarázat;

nyelvhelyességi gyakorlatok:

mintautánzás, nyelvi helyesbítés

Tanítói prezentáció, szemléltetés, magyarázat, kérdezés, gyakorlatok megszervezése, drámapedagógiai módszerek; a tanulói tevékenységek megszervezése, vezetése, kooperatív tanulásszervezés:

csoportmunka, pármunka, verbális értékelés

Dráma és tánc Ének-zene

Fogalmak (tapasztalati úton történő megfigyeléssel) hang, magánhangzó, mássalhangzó, tempó, ritmus, szünet, hangerő, hangsúly, arcjáték, tekintet, testtartás, térkihasználás, szereplő, párbeszéd, jelmez

Tematikai egység

Szóbeli szövegek megértése és alkotása Óra-

keret 10–12 Előzetes

ismeret, tevékenység

mondókák, mesék, egyszerű történetek befogadása, elmondása, személyes történetmondás, saját élmény szóbeli megfogalmazása, gondolatok, információk, és vélemények egyszerű, érthető közlése, a személyközi kommunikáció elemi kapcsolattartási formái (pl. köszönés, elbúcsúzás) személyi

További

feltételek tárgyi

16396 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2009/72. szám Kulcskompetenciák: anyanyelvi kommunikáció; idegen nyelvi kommunikáció; matematikai kompetencia (logikai kapcsolatokra utaló kötőszavak); természettudományos kompetencia (beszélgetési témák a közvetlen természeti környezetről); a hatékony, önálló tanulás (gondolatok, információk, érzelmek szóbeli kifejezése); szociális és állampolgári kompetencia (együttműködés a társakkal); kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia (kapcsolattartási formák);

esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség (ritmusérzék, empátia, érzelmek azonosítása).

Kiemelt fejlesztési feladatok: énkép; önismeret (empátia, történetek befogadása, véleményalkotás a hatásról, képzelet, kreativitás, játék), hon- és népismeret (történetek, mesék, mondókák); európai azonosságtudat-egyetemes kultúra (mesék, vándormotívumok); aktív állampolgárságra, demokráciára nevelés; környezettudatosságra nevelés (beszélgetés természeti jelenségekről); a tanulás tanítása (önálló mesélés, mesefordulatok felidézése); testi és lelki egészség (ritmusérzék, örömélmény; felkészülés a felnőttlét szerepeire (kapcsolattartás felnőttekkel).

Nevelési-oktatási célok

Tantárgyi fejlesztési feladatok: gondolatok, információk, érzelmek és vélemények egyszerű, érthető és hatékony közlésének megalapozása, fejlesztése, a beszédkészség fejlesztése, helyesejtés, a történetmondás, a különböző nyelvi formák befogadásának elősegítése, támogatása.

Tartalmak Tanulói tevékenységek

Pedagógiai eljárások, módszerek, munka- és szervezési formák

Kapcs.

pontok

Tan- eszkö-zök A szóbeli bemutatkozás és a

bemutatás alapvető illemszabályai, nyelvi és nem nyelvi eszközei

önismereti gyakorlatok,

szerepjátékok, szómagyarázat, szó- és kifejezésgyűjtés, szövegolvasás, memoritermondás, történetmesélés, beszélgetés kötött és választott témáról, állandósult nyelvi formák elemzése

Tanítói prezentáció, szemléltetés, magyarázat, kérdezés, gyakorlatok megszervezése, megbeszélés, verbális értékelés, drámapedagógiai módszerek; a tanulói tevékenységek megszervezése, vezetése, kooperatív tanulásszervezés:

csoportmunka, pármunka.

Dráma és tánc Ének-zene Vizuális kultúra Életvitel és gyakorlati ismeretek Matematika Ember a természet- ben

Az udvarias köszönés nyelvi formái, a köszönést kísérő nem nyelvi jelek (gyermekeknek és felnőtteknek címezve)

A társak és az iskolában dolgozó, valamint a lakóhelyen élő felnőttek udvarias megszólítása

Az udvarias szóbeli kérés egyszerű nyelvi formái

A szóbeli köszönetnyilvánítás a társaknak és a felnőtteknek címezve

A szóbeli meghívás a társaknak és a családtagoknak címezve A szóbeli köszöntés formái a társaknak és a családtagoknak címezve

2009/72. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 16397 A beszélgetéshez kapcsolódó

egyszerűbb illemszabályok (beszélgetés a mesékről, a mindennapi és az iskolai élet eseményeiről, a médiumokról, a filmekről)

Kommunikációs helyzetek a mindennapi életben és az iskolában

Megfelelő viselkedés, kommunikációs helyzetek a színházban (a színházlátogatás előkészítése)

Élménybeszámoló szóban (a mindennapi és a közösségi élettel, az olvasmányokkal és a filmekkel kapcsolatos élményekről)

Fogalmak (tapasztalati úton való megismeréssel) bemutatkozás, bemutatás, köszönés, megszólítás, kérés, köszönetnyilvánítás, meghívás, színház

Tematikai egység Beszédkészség, olvasás, írás. A tanulók megfigyelése, az olvasás és az írás előkészítése Óra- keret

28–38 Előzetes

ismeret, tevékenység

Gondolatok, információk, érzelmek egyszerű, érthető közlése, rajzolás, rajzeszközök, különböző nyomhagyó eszközök használata, elemi mozgáskoordináció, helyes ejtés

Személyi További

feltételek tárgyi

Kulcskompetenciák: anyanyelvi kommunikáció; matematikai kompetencia (képi jelek azonosítása, számok írása); természettudományos kompetencia (jelenségek csoportosítása, megfigyelések, következtetés); digitális kompetencia; a hatékony, önálló tanulás (kreativitás, emlékezet); szociális és állampolgári kompetencia (drámajáték, kooperáció); esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség (képzelet, történetformálás, érzelmek, élmények vizuális megjelenítése, formakövetés).

Kiemelt fejlesztési feladatok: énkép; önismeret (elemi értékek megnevezése), hon- és népismeret (nyelvi identitás); európai azonosságtudat-egyetemes kultúra; a tanulás tanítása (motiváció, figyelem, összpontosítás); testi és lelki egészség (mozgáskoordináció).

Nevelési-oktatási célok

Tantárgyi fejlesztési feladatok: az olvasás jelrendszerének elsajátítását lehetővé tevő képességek fejlesztése, a relációs szókincs, a ritmusérzék, a mozgáskoordináció fejlesztése.

Tartalmak Tanulói tevékenységek Pedagógiai

eljárások, módszerek, munka- és szervezési formák

Kapcs.

pontok Tan- eszkö-zök

A gyermekek megfigyelése (beszédértés, beszéd, általános és speciális részkészségek, attitűd, kezesség, dominancia,

tájékozódás, finommozgások stb.) Az olvasás-írás iránti érdeklődés, előzetes ismeretek, élmények felmérése; pozitív attitűd kialakítása és megerősítése

kötetlen beszélgetés, mesehallgatás, utánmondás, versmondás, irányított beszélgetés (az olvasással,

könyvekkel kapcsolatos élményekről, tapasztalatokról);

mondókák, dalok, népi

gyermekjátékok, mesék előadása, eljátszása, bábozása; könyvek nézegetése, kedvenc könyv

Tanítói prezentáció, szemléltetés, magyarázat, kérdezés, gyakorlatok megszervezése, drámapedagógiai módszerek;

Ember és társadalom Testnevelés és sport Dráma és tánc Ének-zene Természet- és

16398 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2009/72. szám Az olvasástanulás előkészítése:

általános és speciális képességek, részkészségek fejlesztése az egyéni sajátosságok figyelembevételével A nyelvi tudatosság tapasztalati megalapozása. A jelfunkció tudatosítása

Az olvasás-írás haladási irányának tudatosítása. A megfelelő

kommunikációs magatartás kialakítása az olvasás, írás céljának tudatosításával

Az írástanulás előkészítése. A formaészlelés és formakövetés (finommotorika, szem-kéz koordináció) fejlesztése. A helyes írásszokások (testtartás,

ceruzafogás stb., írásfegyelem, önellenőrzés) megalapozása. A betűelemek megtanítása Az olvasás- és írástanulással kapcsolatos témakörök: a gyermekek mindennapi életéhez, élmény- és tapasztalatvilágához közel álló témák (pl. család, óvoda, játékok, étkezés, egészséges táplálkozás, öltözködés)

bemutatása; képolvasás, képek összehasonlítása, csoportosítása, felsorolásuk emlékezetből;

memóriajáték, kirakó; hangutánzó és artikulációs gyakorlatok, szótagok jelzése tapssal, pálcikákkal, szógyűjtés, szószerkezet- és mondatalkotás; egyszerű (pl.

közlekedési) jelek, gesztusok értelmezése; tájékozódási gyakorlatok; nagymozgásos gyakorlatok (tükörjáték, láthatatlan karmester stb.); játékos torna;

mimetikus, dramatikus játékok; a betűelemek saját testtel való megformálása, kijárása;

finommozgás-fejlesztő gyakorlatok (kéztorna, gyöngyfűzés, gyurmázás stb.); különböző formák (pl.

betűelemek) megtapasztalása, létrehozása kirakással fonal- vagy huzalhajlítással stb.; tájékozódás a vonalrendszerben házikórajz segítségével; a betűelemek vázolása és írása; folyamatos kézcsúsztatás a betűelemek összekapcsolásával

kooperatív tanulásszervezés:

csoportmunka, pármunka, a tanulói tevékenységek megszervezése, vezetése, verbális értékelés

társadalom-ismeret Matematika

Fogalmak

(tapasztalati úton való megismeréssel) a hang, szótag, szó, mondat használata, a jelek szerepe, az olvasás és az írás célja, az olvasás-írás iránya, az irányokat és a térbeli relációkat reprezentáló szavak, a betűelemek neve

Tematikai egység

Olvasás, írás. Az olvasás, írás jelrendszerének megtanulása Óra- keret 110–122 Előzetes

ismeret, tevékenység

Beszéd, helyesejtés, önkifejezés, a hang, szótag, szó, mondat használata, a jelek szerepe, az olvasás és az írás célja, az olvasás-írás iránya, az irányokat és a térbeli relációkat reprezentáló szavak, a betűelemek neve

személyi További

feltételek tárgyi

Kulcskompetenciák: anyanyelvi kommunikáció; matematikai kompetencia (jelek értelmezése, alkalmazása); digitális kompetencia (betűk a számítógépen); a hatékony, önálló tanulás (motiváció, próbálkozás, korrekció); szociális kompetencia (együttműködés, empátia, segítőkészség);

esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség (formaérzék, kreativitás).

Kiemelt fejlesztési feladatok: énkép; önismeret, hon- és népismeret (nyelvi és kulturális identitás);

európai azonosságtudat-egyetemes kultúra (mesék és történetek befogadása);

környezettudatosságra nevelés (megfigyelés, kísérletezés); a tanulás tanítása (motiváció,

összpontosítás, emlékezet); testi és lelki egészség (mozgáskoordináció, ritmusérzék, játékosság).

Nevelési-oktatási célok

Tantárgyi fejlesztési feladatok: helyesejtés, szókincsfejlesztés, mozgáskoordináció, az eszközszintű íráshasználat előkészítése, az íráshoz szükséges képességek folyamatos fejlesztése, különböző szövegminták megfigyelése.

2009/72. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 16399

Tartalmak Tanulói tevékenységek Pedagógiai

eljárások,

Az olvasás jelrendszerének elsajátítása a diákok egyéni sajátosságainak

figyelembevételével. A hangok és írott jeleik, a kis és nagy

nyomtatott betűk megismertetése.

Összeolvasás

A nagybetűk és a mondatvégi írásjelek használatának megismertetése

A hangos és néma értő olvasás gyakorlása különböző nyelvi szinteken. A súlyos

olvasástechnikai hibák megelőzése, korrekciója Az írott kisbetűk alakításának és kapcsolásának elsajátítása Az írott kisbetűk írásának és alakításának gyakorlása, az írásszokások formálása Az olvasás, írás témái: a mindennapi élet helyzetei, történései (pl. játék, vásárlás, ünnepek), növények, állatok, évszakok; valamint mesék, versek, mondókák, találós kérdések, közmondások stb.

hangleválasztás, szótagolás, hangokra bontás, a hang helyének megállapítása; mondatok bontása szavakra; a rövid és hosszú hangok megkülönböztetése mozgással, majd jelekkel; a betűk formájának megtapasztalása, létrehozása saját testből, pálcikákból stb.; játékos hang- és betűfelismerési gyakorlatok; a hangok és betűk differenciálása; hangösszevonás; az összeolvasás játékos gyakorlása;

automatizálása szótípusok

olvasásának gyakorlásával; szavak, szószerkezetek, különböző fajtájú mondatok, rövid szövegek hangos szótagoló olvasása; tipikus és egyéni olvasási hibák korrigálása

tréningszerű gyakorlással; mesék, versek meghallgatása, mesélés, versmondás; szövegértési gyakorlatok: pl. szó és kép egyeztetése, rajzolás, színezés;

mimetikus és dramatikus játék;

verstanulás utánmondással, versmondás, mimetizálás;

tájékozódási és iránygyakorlatok, játékos torna; a betűk vázolása, írása, összekapcsolása; szavak hang- és betűsorának megfigyeltetése, reprodukálása; különböző írásformák (másolás, tollbamondás,

emlékezetből írás) gyakorlása:

szavak, szószerkezetek, rövid mondatok (saját könyv) írása; az írás összekapcsolása az olvasás és a helyes kiejtés gyakorlásával;

önellenőrzés, a hibák javítása tanítói segítséggel

az időtartam és jelölése, a nagybetűk és a leggyakoribb írásjelek, néhány nyelvtani és irodalmi fogalom tapasztalati úton való megismertetése: rövid, hosszú hang, magánhangzó, mássalhangzó, betű, írásjegy, egy-, két-, háromjegyű betű, kisbetű, nagybetű, szótag, szó, mondat, szöveg, mese, vers, kiszámoló, mondóka, találós kérdés, közmondás, szólás

16400 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2009/72. szám

Tematikai egység

Olvasás, írás. Szövegolvasás, az írott nagybetűk tanulása Óra- keret 80–84 Előzetes

ismeret, tevékenység

beszédértés, beszéd, az időtartam hangoztatása, a nagybetűk és a leggyakoribb írásjelek, rövid, hosszú hang, magánhangzó, mássalhangzó, betű, írásjegy, egy-, két-, háromjegyű betű, kisbetű, nagybetű, szótag, szó, mondat, szöveg, mese, vers, kiszámoló, mondóka, találós kérdés, közmondás, szólás

személyi További

feltételek tárgyi

Kulcskompetenciák: anyanyelvi kommunikáció; matematikai kompetencia (jelek, összefüggések értelmezése); természettudományos kompetencia (tájékozódás, következtetés); a hatékony, önálló tanulás (következtetés, mintakövetés, kreativitás, emlékezet); szociális és állampolgári kompetencia (együttműködés, empátia); kezdeményezőképesség (segítőkészség); esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség (önkifejezés szóban, vizuálisan, mozgással).

Kiemelt fejlesztési feladatok: énkép; önismeret (az olvasmányok hatásának felismerése, megnevezése), hon- és népismeret (ismerkedés a magyar kultúrával); európai azonosságtudat-egyetemes kultúra (más népek meséi, gyermektörténetei); aktív állampolgárságra, demokráciára nevelés (véleményformálás); környezettudatosságra nevelés (környezeti tapasztalatok szóbeli megfogalmazása); a tanulás tanítása (elemzés, lényegkiemelés, figyelem, befogadás); testi és lelki egészség (figyelem, örömélmény).

Nevelési-oktatási célok

Tantárgyi fejlesztési feladatok: beszédértés, az írás jelrendszerének megismerése a tanulók egyéni különbségeinek figyelembe vételével, helyesírás, az egyéni sajátosságainak megfelelően a hangosan vagy némán olvasott szövegek tartalmának megértése, különböző módon (cselekvéssel, rajzzal, szóban, írásban tanítói segítséggel a szöveghez kapcsolódó, ismert típusú feladatok megoldása

Tartalmak Tanulói tevékenységek Pedagógiai

eljárások,

Az olvasástechnika fejlesztése szavak, mondatok, szövegek hangos olvasásának gyakorlásával.

A súlyos olvasástechnikai hibák (betűtévesztés, betűkihagyás, betűbetoldás, betűcsere, mást olvasás) megelőzése és korrekciója Az értő olvasás alapozása a néma olvasás gyakorlásával,

szövegértési feladatok megoldása.

Az olvasottak tartalmának és címének összefüggése.

Próza és vers különbsége

Az írott nagybetűk alakításának és kapcsolásának és használatának tanítása

Az írástechnika fejlesztése különböző írásformák (másolás, tollbamondás, emlékezetből, illetve önálló írás) differenciált alkalmazásával

szavak, szókapcsolatok, mondatok, szövegek hangos olvasása; válogató olvasás, dramatizáló olvasás stb.; az olvasási hibák differenciált, tréningszerű korrekciója; a tanítói felolvasás figyelmes hallgatása;

szövegértési gyakorlatok, pl.

színezés, rajz, kérdések megválaszolása, a szereplők, a helyszín, az események megnevezése, a szereplők tulajdonságainak felismerése; a történet megváltoztatása, új befejezés kitalálása; a mesékben ábrázolt szereplők, helyszínek és események elképzelése, megjelenítése

bábozással, mimetizálással, dramatikus játékkal, mozgással, vizuális ábrázolással; az

olvasottakhoz kapcsolódó személyes élmények, tapasztalatok felidézése és

Tanítói

2009/72. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 16401 Az olvashatóságot zavaró

írástechnikai hibák (alakítás, kapcsolás, betűtévesztés, kihagyás, -betoldás, -csere) megelőzése és korrekciója; a helyes írásszokások megerősítése

A szövegek témái:

népköltészeti és műköltészeti alkotások: mesék, versek, mondókák, sorolók, népköltések, közmondások, találós kérdések, szólások, rövid, egyszerű szerkezetű és tartalmú

ismeretközlő szövegek a családról, az iskoláról, a társas

kapcsolatokról, a mindennapi élet viszonyairól és történéseiről, a természeti környezetről, a különböző emberi

tulajdonságokról, kapcsolatokról, magatartásmódokról, erkölcsi értékekről

megosztása; tartalommondás kérdések segítségével; kérdések megfogalmazása, illetve

véleményalkotás az olvasottakkal kapcsolatban; a versek hangulatának felismerése, ritmizálás tanítói segítséggel; egyéni

olvasmányélmények megosztása;

ismerettartalmú szövegek

feldolgozása, lényeges információk, adatok kiemelése; szavak,

szókapcsolatok, mondatok írása másolással, diktálás után, emlékezetből vagy önállóan;

különböző írásformák használata (pl.

válogató, átalakító, tagoló, rendező, kiegészítő másolás, látó-halló tollbamondás)

Fogalmak

(tapasztalati úton való megismeréssel) rövid hang, hosszú hang, magánhangzó, mássalhangzó, betű, írásjegy, egyjegyű betű, kétjegyű betű, háromjegyű betű, kisbetű, nagybetű, szótag, szó, mondat, szöveg, elválasztás, pont, kérdőjel, felkiáltójel

Tematikai egység

Anyanyelvünk alapjai Óra-

keret 8–12 Előzetes

ismeret, tevékenység

Beszédértés, beszédkészség, gyakorlati tudás alapján a hang, magánhangzó, mássalhangzó, szó, mondat megkülönböztetése

Személyi További

feltételek Tárgyi

Kulcskompetenciák: anyanyelvi kommunikáció; matematikai kompetencia (kötőszavak megértése, alkalmazása, következtetések); természettudományos kompetencia (ismert természeti, környezeti jelenségek megnevezése), a hatékony, önálló tanulás (elemző készség, a saját írás megfigyelése), szociális kompetencia (a nyelvi formák hatásának felfogása), esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség (szöveg hangoztatása, kreativitás, formaérzék, ritmusérzék).

Kiemelt fejlesztési feladatok: énkép; önismeret, hon- és népismeret (szókincsfejlesztés);

környezettudatosságra nevelés (természeti jelenségre utaló fogalmak, szavak, kifejezések értelmezése); a tanulás tanítása (elemzés, lényegkiemelés); testi és lelki egészség (mozgáskoordináció); felkészülés a felnőttlét szerepeire (kapcsolattartói nyelvi formák

környezettudatosságra nevelés (természeti jelenségre utaló fogalmak, szavak, kifejezések értelmezése); a tanulás tanítása (elemzés, lényegkiemelés); testi és lelki egészség (mozgáskoordináció); felkészülés a felnőttlét szerepeire (kapcsolattartói nyelvi formák