• Nem Talált Eredményt

Zárt koponyaablak altatott patkányon

4. Optikai elven alapuló, kísérletes, agyi képalkotási módszerek kidolgozása az agykérgi terjedő

4.1. Az ideszöveti potenciálváltozások nyomon követése feszültség-függő festékkel

4.1.2. Zárt koponyaablak altatott patkányon

Módszerek

Felnőtt, hím Sprague-Dawley patkányokat (260-380 g; Harlan UK Ltd., Bicester, U.K.; n=6) 1,5-2,0 % halotánnal altattunk N2O:O2 gázkeverék 2:1 arányú elegyében belélegeztetve. Az állatok a kísérletek során spontán lélegeztek. Testhőmérsékletüket rektális hőmérővel monitoroztuk, és visszacsatolásos elven szabályozott melegítőpárnával 37,1 és 37,4 oC között tartottuk (Harvard Apparatus, Holliston, MA, U.S.A.). Az állatok fejét sztereotaxiás befogóba rögzítettük, majd fogorvosi fúró segítségével (Technobox 810, Bien-Air Dental S.A., Bienne, Svájc) a teljes jobboldali parietális koponyacsontot eltávolítottuk. A fúrófejet fiziológiás sóoldattal folyamatosan hűtöttük.

A csontperemen zárt koponyaablakot alakítottunk ki (4.1.3. ábra): fogászati cementtel megmagasítottuk a csarnok oldalát, amely magában foglalt egy bevezető és egy kivezető polietilén csövet mesterséges cerebrospinális folyadék áramoltatására (artificial cerebrospinal fluid, aCSF).

Beépítettünk továbbá a csarnok mediális falába egy mikrodialízis pumpával (CMA/100, CMA/Microdialysis, Solna, Svédország) összekötött, nyílásával közvetlenül az agykéreg fölé

pozícionált üveg kapillárist, amely a későbbiekben 1 l 1 M KCl kifecskendezése révén SD kiváltására szolgált. A koponyaablakot feltöltöttük aCSF-fel (az oldat összetétele: 126,6 mM NaCl, 3 mM KCl, 1,5 mM CaCl2, 1,2 mM MgCl2, 24,5 mM NaHCO3-, 6,7 mM urea, 3,7 mM glükóz, 95 % O2 és 5 % CO2 gázelegyével buborékoltatva), a kemény agyhártyát óvatosan eltávolítottuk, majd az ablakot mikroszkópos fedőlemezből méretre vágott (17 × 11 mm) üveg lemezzel zártuk le. A fedőlemezbe előzetesen egy 1 mm átmérőjű lyukat fúrtunk az SD kiváltási helyétől 2-3 mm-re anterior irányba, melyen kemm-resztül az ablakba elektródát és lézer-Doppler szondát építettünk be.

4.1.3. ábra. Zárt koponyaablak kialakítása a patkány parietális agykérge felett. Rövidítések: aCSF:

mesterséges cerebrospinális folyadék (artificial cerebrospinal fluid); LDF: lézer-Doppler áramlásmérő (Laser-Doppler flowmetry); SD: agykérgi terjedő depolarizáció (spreading depolarization).

Elektrofiziológiai regisztrátumok elvezetésére egy aCSF-fel feltöltött üveg kapilláris elektródát (hegyének külső átmérője: 20 m) vezettünk 22,5o-os szögben 1,2-1,4 mm mélyre az agykéregbe.

Referenciaként a nyak bőre alá beültetett Ag/AgCl elektróda szolgált. Az agyi vérátáramlás (cerebral blood flow, CBF) változásainak követésére az elektróda mellé lézer-Doppler szondát helyeztünk (Probe 411, PeriFlux 5000; Perimed UK Ltd., Bury St Edmunds, U.K.). A szondát a kérgi felszín közvetlen közelében úgy pozícionáltuk, hogy piális erektől mentes területet monitorozhasson. Az elektróda és a szonda bevezetésére szolgáló lyukat végül fogorvosi cementtel zártuk le úgy, hogy a látótérből minimális területet takarjon ki. A zárt koponyaablakban a fiziológiás koponyaűri nyomásnak megfelelő viszonyokat úgy reprodukáltuk, hogy a kivezető polietilén cső végét kb. 6 cm-rel az agyfelszín fölé emeltük. A koponyaablakban az aCSF-et folyamatosan, 25 l/min sebességgel, egy perisztaltikus pumpa segítségével áramoltattuk (Gilson Minipuls 3, Anachem Ltd., Luton, U.K.). A lézer-Doppler jelet digitalizáltuk, és a DC potenciállal együtt, az in vitro csirke retina preparátumnál leírtakkal azonos módon erősítettük, szűrtük, tároltuk, és jelenítettük meg. A CBF változásokat relatív formában fejeztük ki a felvételek első 5 percét 100 %-nak, a szívmegállást követő jelet 0 %-nak tekintve.

A mezőpotenciál változásainak optikai megjelenítéséhez az in vitro csirke retina preparátumnál bemutatott RH-1838 festékoldattal inkubáltuk az agykérget. Az RH-1838 oldatot a koponyaablakban 80 l/min áramoltatási sebességgel, 2 órán át keringettük, majd a fennmaradó festéket aCSF átáramoltatásával, 35 perc alatt mostuk ki. Az optikai képalkotás követte az in vitro csirke retina preparátumnál leírt módszereket, a következő módosításokkal. A digitális kamerát egy makro lencsével szereltük fel (2 × nagyítás, CCS SE-16SMS; Firstsight Vision, Tongham, U.K.), és a megvilágító LED fényforrást sávszűrővel egészítettük ki (620-640 nm; 3RD620-640, Omega Optical Inc., U.S.A.). Az expozíciós időt 100 ms-ra csökkentettük, és a festéket gerjesztő megvilágítást felvillanó módban, az expozíciós időre korlátoztuk. Végül a képsorok felvételének időtartamát 10 perce emeltük. Kísérletenként 4, egymást követő SD-t regisztráltunk, melyeket 15-21 percenként váltottunk ki.

A képsorok analízise az in vitro csirke retina preparátumnál leírtak szerint történt. A felvett SD események közül minden egyes kísérletből az első (SD1) és a második (SD2) eseményt elemeztük részletesen, mivel a csatolt vérátáramlási válaszok kinetikája a két egymást követő eseményre

nézve eltért, míg a harmadik és negyedik SD lefutása az SD2-vel megegyező volt.15 Mivel az RH-1838 az idő múlásával lineáris fakulást mutatott, a 10 perces képsorokból kapott intenzitás görbéket a fakulás meredekségének és a tengelymetszetének ismeretében korrigáltuk. A változások számszerűsítéséhez a következő jellemzőket mértük meg: a depolarizáció fél amplitúdónál mért időtartama, a depolarizáció és a repolarizáció kialakulásának sebessége, a hiperpolarizáció relatív amplitúdója, és az SD terjedési sebessége. A kapott eredményeket átlag±stdev formában adtuk meg. A statisztikai analízishez SPSS szoftvert használtunk (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 20.0, IBM Corp., U.S.A.); egyszempontos varianciaanalízist (ANOVA) alkalmaztunk, melyet több csoport esetén Fisher post hoc teszt követett (szignifikancia küszöbe: p<0,05).

Eredmények, és azok értelmezése

A csirke retina preparátumon tapasztaltakhoz hasonlóan, az RH-1838-al feltöltött patkány agykérgen is az RH-1838 fluoreszcencia-intenzitásának tranziens fokozódása jelezte az SD-ket (4.1.4. ábra). Az intenzitásemelkedés az SD-re korábbról ismert és jellemző sebességgel227,351 haladt át a látótéren (e.g. SD2: 3,28±0,31 mm/min, n=6).

4.1.4. ábra. Terjedő depolarizáció (SD) áthaladása a látótéren a feszültségfüggő festékkel (RH-1838) feltöltött patkány agykérgen. A: A zárt koponyaablak elhelyezkedése a parietális kéreg felett. B: A koponyaablak területén feltárt kérgi felszínt mutató reprezentatív fotó. C: Az agykérgi fluoreszcencia megjelenítése a képalkotó rendszerrel RH-1838 inkubációt követően. Az SD kiváltására használt üveg kapilláris hegye a kép bal felső sarkában látszik. C1-15: Reprezentatív képsor az SD optikai megjelenítésére feszültségfüggő festékkel. A képsort háttérkivonással és a kontraszt optimalizálásával kaptuk.

Az RH-1838 fluoreszcenciát a DC potenciálhoz hasonlítva megállapítható, hogy a depolarizáció és a repolarizáció fázisát megközelítőleg azonos módon jelezték (4.1.5. ábra). Bár az RH-1838 fluoreszcencia számszerűsítve lassabb depolarizációt és gyorsabb repolarizációt jelölt, az SD időtartama az RH-1838-ra és a DC potenciálra nézve azonos volt (4.1.1. táblázat). Ugyanakkor az SD-t követő hiperpolarizáció maximális relatív kitérése RH-1838 esetén jelentősen meghaladta a DC potenciál elvezetéssel regisztráltat (4.1.1. táblázat), és ennek függvényében a jel késleltetve tért vissza az SD-t megelőző alapértékre (4.1.5. ábra). Az RH-1838 fluoreszcencia és a DC potenciál között eltérés adódott az SD-t közvetlenül megelőző, rövid hiperpolarizáció megjelenítésében is.

A DC potenciál megbízhatóan kirajzolta, míg az RH-1838 fluoreszcencia nem jelölte a depolarizációt megelőző, azzal ellenirányú rövid potenciálváltozást (4.1.5. ábra).

4.1.5. ábra. A feszültségfüggő festék (RH-1838) fluoreszcenciájának intenzitásváltozása az idő függvényében, a patkány agykérgen átvonuló terjedő depolarizáció (SD) alatt. Az RH-1838 fluoreszcenciát a DC potenciál és az agyi vérátáramlás (cerebral blood flow, CBF) változásával vetettük össze. A DC potenciál SD-t jelölő tranziens, negatív kitérését felfelé ábrázoltuk, hogy az optikai jelekkel egyirányba mutasson, és azokkal közvetlenül összehasonlítható legyen. A kiváltott négy SD közül az elsőt (SD1) és a másodikat (SD2) ábrázoltuk. Az idősorokat több kísérletből származó esemény átlagolásával kaptuk (n=6, minden vonaldiagrammra nézve).

A vérben található hemoglobin nagyon erős fényelnyelő molekula. Annak megállapítására, hogy a hemoglobin fényelnyelése módosítja-e az RH-1838 fluoreszcenciát, az SD-t követő CBF változást is kiértékeltük (4.1.5. ábra). Megfigyeltük, hogy kísérleti modellünkben, korábbi beszámolókkal összhangban,225 az SD-ket markáns, tranziens hiperémia követte. A CBF változás görbéit úgy illesztettük a mezőpotenciál-változást jelölő diagramokhoz, hogy megmértük az RH-1838 intenzitásértékeihez használt ROI és az LDF szonda közötti távolságot (1,32±0,31 mm;

n=6), valamint az SD-k terjedésének sebességét (SD1: 3,20±0,69 mm/min, SD2:

3,28±0,31 mm/min; n=6). Ezzel a megközelítéssel a hiperémia csúcsa egybeesett a hiperpolarizáció minimumpontjával (4.1.5. ábra). A számítások során apró pontatlanságot okozhatott, hogy nem tudtuk figyelembe venni az LDF szonda dőlési szögét (így a szövetet megvilágító lézernyaláb beesési szögét), és nem tudtuk megbecsülni azt a szöveti térfogatot, amelyből a CBF szignál ténylegesen keletkezett. Ezek figyelembevételével elképzelhető, hogy a hiperémia csúcsa a hiperpolarizáció minimumához képest kicsit késve jelentkezhetett.

4.1.1. táblázat. A patkány agykérgen kiváltott terjedő depolarizáció (SD) RH-1838 festékkel és DC potenciállal kapott kinetikájának számszerűsített jellemzése.

Az adatokat átlag±stdev formában adtuk meg. A statisztikai értékeléshez egyszempontos variancia-analízist (ANOVA) használtunk (p<0,05*; p<0,01**).

Mérlegeltük annak a lehetőségét is, hogy az RH-1838 fluoreszcenciája és a DC potenciál közötti eltérést okozhatja, hogy a kéreg nem ugyanazon rétegét monitoroztuk. Az üveg kapilláris elektróda hegyét a kéregbe 1,2-1,4 mm mélyre ültettük be, de arra vonatkozóan nem állt rendelkezésre adat, hogy a kérgi felszínre mosott RH-1838 a kéregbe milyen mélyen penetrál. Erre a célra az egyik állat agyából a kísérlet végén, 1 mm vastag koronális metszeteket készítettünk a koponyaablak magasságában, majd a képalkotó rendszerrel felvett fluoreszcens képeken meghatároztuk a fluoreszcencia-intenzitást a felszínre merőlegesen lefelé haladva, a kéreg teljes

mélységében (4.1.6. ábra). A vizsgálat megmutatta, hogy az RH-1838 a kéreg felső, 700 m vastag rétegében halmozódott fel, legintenzívebben a felszín alatti 100-200 m mélységű szövetréteget jelölte.

4.1.6. ábra. A feszültségfüggő festék (RH-1838) mélységi eloszlása az agykéregben.

Egy kísérlet végén az agyat a koponyából eltávolítottuk (A), majd a képalkotó rendszerrel rögzített fluoreszcens felvétel (gerjesztés: =620-640 nm, emisszió: >670 nm) segítségével igazoltuk a koponyaablak helyét (B). Az RH-1838 mélységi eloszlását egy reprezentatív koronális metszeten mutatjuk be (C). A fluoreszcencia-intenzitást a kérgi felszínre merőlegesen mértük (D). Az RH-1838 felhalmozódása a felső rétegekben a felvételeken már jól megfigyelhető (E).

Méréseinket a szürkeszint alaptól való eltéréseként ábrázoltuk az agyfelszíntől mért távolság függvényében (F).

Eredményeink szerint az RH-1838 feszültségfüggő festék alkalmas az SD valós idejű, közvetlen képi megjelenítésére. Az SD-t tükröző RH-1838 szignál jól reprodukálható, ideális, magas jel-zaj viszony jellemzi, és megfelelő térbeli és időbeli felbontással rendelkezik. A legfontosabb tulajdonsága, hogy a DC potenciálváltozásokkal analógnak mutatkozott, ami alapján ez az új képalkotó módszer - adott korlátok között - a DC potenciál elvezetésnek minden időpontban vett két dimenziójú megfelelőjének tekinthető.

Megfigyeléseink jelzik, hogy az RH-1838 fluoreszcenciát a mezőpotenciáltól független folyamatok is zavarhatják, viszont ezek súlya az SD monitorozása és a jelfeldolgozás során elfogadható határon belül maradt. A festék elhagyásával megismételt in vitro kísérleteink bizonyították, hogy endogén fluoreszcens források nem járultak hozzá, illetve nem módosították az RH-1838 fluoreszcenciáját. A patkány agykérgen végzett megfigyeléseink szerint a hemoglobin, mint fényelnyelő molekula, viszont befolyásolta a mért RH-1838 fluoreszcenciát, hiszen a fluoreszcens felvételeken a fényelnyelés révén a piális érhálózat sötéten rajzolódott ki (4.1.4. ábra, C panel). Ez a megállapítás azért lényeges, mert az SD-hez egy markáns, áramlásnövekedés társul, ezért a hemoglobin fényelnyelése az SD során a hiperémia kialakulásával jelentősen növekszik, csökkentve az RH-1838 fluoreszcencia intenzitását. Eredményeink szerint az SD-re válaszként kialakuló hiperémia csúcsa időben egybeesik az SD-t követő hiperpolarizáció fázisával (4.1.5. ábra), és az így megnövekedett fényelnyelés miatt jelöl az RH-1838 jóval kifejezettebb hiperpolarizációt illetve fokozatosabb visszatérést az alapvonalra, mint a DC potenciál. A hemoglobin csökkentheti az RH-1838 gerjesztését a megvilágító fény részleges abszorpciójával, de ugyanilyen elven az emissziót is tompíthatja. Végül számításba vettük, és felvételeinkkel igazoltuk az RH-1838 korábban már leírt, megvilágítástól függő fakulását.149 Mivel a fakulás az adott időablakra (10 perc) nézve lineárisnak mutatkozott, a fluoreszcencia-intenzitás fokozatos csökkenésére matematikailag korrigáltuk a kapott görbéket.

Az eredmények újszerűsége, a kutatás távlatai

A kutatókat már régóta foglalkoztatta az SD megfigyelése képalkotó eljárások segítségével azért, hogy az SD kísérletes modellekben valós időben, két képi dimenzióban megjeleníthetővé váljon, és így terjedésének térbeli tulajdonságai tanulmányozhatóak legyenek. A korábban kidolgozott megközelítések viszont olyan változók rögzítésével értek el eredményt, amelyek az SD-hez társuló áramlási vagy metabolikus válaszokat monitorozták, az SD-t magát nem. Így például a CBF lokális változásainak lézer-folt interferencián alapuló képi megjelenítése jól láttatja az SD áthaladását a kérgi felszínen,112,225,358 hiszen az SD-t követő CBF változás térben ugyanúgy terjed, mint maga az SD.121,284,298 Hasonlóképpen, az SD-vel járó, és a CBF-el jól korelláló lokális vérvolumen-változást, illetve az oxigén-felhasználást jelölő hemoglobin-deszaturációt is meg lehet képalkotással figyelni.18,54,113 Végül a sejtek redox állapotát tükröző, a NADH autofluoreszcenciáján alapuló képalkotó módszert is kidolgoztak az SD követésére.253,372,381 Bár a felsorolt módszerek létjogosultsága és alkalmazhatósága vitathatatlan, az SD tekintetében mégis közvetettnek tekintendők, hiszen társuló (kór)élettani jelenségeket vizsgálnak. A hemodinamikai változók például az SD megőrzött kinetikája mellett is nagy variabilitást mutatnak a szövet metabolikus állapotának függvényében,16 ezért monitorozásuk nem ad az SD-re vonatkozó, megbízható információt. Az általunk kidolgozott, és itt bemutatott, feszültségfüggő festék fluoreszcenciáján alapuló képalkotás közvetlenül az extracelluláris eredetű DC potenciálnak feleltethető meg. Az SD-re jellemző, negatív, tranziens DC kitérést a festék fluoSD-reszcencia-intenzitásának időben azonos lefutású növekedése jelöli.

A feszültségfüggő festéket eddig a látókéreg, hallókéreg és a szomatoszenzoros kéreg funkcionális szerveződésének feltérképezésére használták.55,130,148,276 Szintén sikeresen alkalmazták epilepsziás görcsaktivitás fókuszának azonosítására,240,304 és gátló GABA aktivitás keletkezésének és terjedésének követésére.49,86 Eredményeink alapján ez az optikai képalkotó eljárás ígéretes az agykérgi iszkémiás sérülések patogenezisének tanulmányozására, és különösen az infarktus időbeli és térbeli növekedésének követésére a stroke különböző állatmodelljeiben.

A fejezethez vonatkozó eredeti közlemény:

Farkas E, Pratt R, Sengpiel F, Obrenovitch TP.Direct, live imaging of cortical spreading depression and anoxic depolarisation using a fluorescent, voltage-sensitive dye.J Cereb Blood Flow Metab. 2008;28(2):251-62.