• Nem Talált Eredményt

A Trump-uralom több szempontból emlékezetes fog maradni az emberiség számára (ha marad emberiség). Számtalan őrülete (klímaváltozás tagadása, a fosszilis energia feltá-masztása, a „dreamerek” kitelepítése, fajgyűlölet szítása, Jeruzsálem...) mellett a fegyverkezés értelmetlen és mértéktelen növelése észbontó.

Ezt se nagyon tudom követni, először csak túllépte a 2018 évi 700 milliárd dollárt, majd megközelítette a 800 milliárdot! Ennyit költ (hivatalosan) az USA 2018-ban fegyverek-re, hadseregeifegyverek-re, 800 támaszpontra. Érdemes elgondolkodni: ez már a következő 20 ország teljes és összes hadiipari kiadásain szárnyal túl, és a fegyverek között uralkodni látszanak a harci repülőgépek, rakéták, anyahajók, tengeralattjárók, nukleáris fegyverek. Józan paraszti ésszel is fel kell fogni, hogy semmiféle békés, vagy védelmi szándék nem lehet e mögött a lépés mögött, kizárólag világuralmi célokat szolgálhat. Vigyázz világ, akinek ilyen arzenál áll a rendelkezésére, az ölni, pusztítani, rombolni akar!

Próbáljunk meg belenézni a főbb fejlesztési területekbe. Az érintett témák véletlen-szerűek, és semmiképp se jelentenek fontossági sorrendet.

Az 1. alatti weblap „gyilkoló robotok” bemutatásával foglalkozik. Nem szerepel a kiemelt területek között, de rendkívül érdekes A videó olyan emberformájú robotot mutat be, amelyik fel- és leugrál dobogókról, sőt, a végén hátraszaltóval ugrik le az egyikről. Biztos nem fogják még sokáig pótolni a hús-vér katonákat, de számtalan előnye van: az egyik legfontosabb, hogy nem fog elgondolkodni azon, vajon miért is kell ölnie? Egy biztos:

számtalan tudományág szoros együttműködése szükséges ilyen emberi mozgások megvalósí-tásához. Csak emberi célokra kellene felhasználni is: gyógyításra, például.

A kiemelt területekhez tartozik a nukleáris fegyverek modernizálása. Valahol találkoz-tam azzal, hogy az oroszok is ezen az úton haladnak: kisebb hatósugarú, „taktikai atom-fegyverek” kialakításán fáradoznak. Bizonyára számtalan előnye van: kisebb hordozóeszközre van szükség, nem pusztít el mindent, „csak” éppen a támadott körzetet, mittudomén? Találtam olyan weblapot, amelyik azt fejti ki, hogy a nukleáris fegyverek regionális alkalmazása is világméretű katasztrófához vezetne.2 Belelapoztam ismét, ezúttal alaposabban a háziorvos Robert Dodge cikkébe, akinek békemozgalmak szempontjából szakterülete a nukleáris háború, és több meglepetés ért. Az első az, hogy Trump-nak is van már doktrínája, éspedig a Nuclear Posture Review, ami előző azonos nevű doktrína-sorozat frissített változata.

Keresőbe rakva meg is nyílt, és ekkor ért a második meglepetés: a Brookings Institution ma (most van február 12-e) tartott konferenciát a doktrínáról, és 1:53:20 időtartamban követhetők az ott elhangzottak, -10 -- +10 mp lapozási lehetőséggel. Talán életben lesz még egy darabig.3 Hozzászólások is olvashatók, amikbe beleolvastam, mind pozitívan álltak hozzá, mondván, hogy az elrettentés a lényeg: ne gondolhassa az ellenség, hogy „nekünk nincs”. Visszatérve az alapcikkbe megismerkedhettem a fejlesztési irányokkal is: kisebb hatósugarú robbanófejekkel felszerelt ballisztikus rakéták és szárnyas rakéták tengeralattjárókra. Na, itt abbahagytam, a tengeralattjárók is jönnek. Ez az „elrettentés” már eddig is elviselhetetlen teher volt, meddig lehet még folytatni?

Trump egyik legőrültebb programjának a tengeralattjárók és anyahajók építését érez-tem, amivel még jelölt korában szédítette a szavazókat. A program szélesebb lett, rombolókra is kiterjedt. Most értesülök Reuters-től4, hogy nemcsak felesleges – ahogy én láttam –, hanem megvalósíthatatlan is, ahogy hajógyártók mondják: 700 md dollárt igényelne csak ez a prog-ram, és 30 évig tartana. Ha tarthatna. De hiányzik egy egyszerű kellék: a jó hegesztő, több

tízezer, akit 7 évig kell tanulva dolgoztatni, mire eléri a hajók hegesztéséhez szükséges szintet. Nem is folytatom, majd az itthon feleslegessé vált hegesztők megoldják. Jaj, nem szabad ezzel viccelődni, még pártunk és kormányunk megsértődik!

Jó, azért aki akarja, töltheti vele az idejét.5 Mindjárt azzal kezdődik, hogy nemcsak szakember hiányzik, hanem építő- és szállító-kapacitás is. Hál’isten, lapozhatunk...

Mi maradt még? Harci repülőgépek és rakéták.

Folytassuk rakétákkal, ha már érintettük őket. Nem találok azonnal részletes adatokat, a világ a SpaceX program óriási sikerével van elfoglalva. Nem vitás: Elon Musk az eddig messze legnagyobb rakétát lőtte fel, mégpedig úgy, hogy az indító (segéd)rakétákból kettőt álló helyzetben landoltatott a földön.6 Ez utóbbihoz csak az új orosz vadászgépeket tudom hasonlítani, amelyek a farkukra is állíthatók repülés közben. Szakértők szerint felülmúlta a NASA és az orosz fejlesztéseket egyaránt. Meglátjuk. A kormány, illetve az Air Force valamelyik programjában támaszkodni fog erre a Falcon Heavy rakétára: STP-2, azaz Space Test Program 2, mission. Ezt keresve se találkoztam semmi újjal.

A SpaceX hasznos terhe: a Tesla Roadster az általuk alkotott űrruhával.

A NASA-nál nem találok mást, mint hogy vidáman röpködnek a szovjet Szojuz-okon.

Csak az orosz tervekkel foglalkozó weblap7 beszél SLS fejlesztésekről. Marsra készül.8

Az oroszoknál érdekes, hogy Putyin a Musk-féle Falcon Heavy indítása előtti nap írta alá az ő „szupernehéz” rakétáik fejlesztési programját, amiről az alábbi képpel tudok szol-gálni:

2028-ban fognak röpködni.

Kitérő volt, de úgy látszik a katonai fejlesztésekről nem egyszerű többet megtudni.

Hogy mennyire átfoghatatlan a katonai terület, arra példa a világ rakétáinak jegy-zéke.9 Nem érdemes tovább foglalkozni vele.

A katonai repülőgépek fejlesztési irányairól annyira emlékszem, hogy távolsági bombázók és vadászgépek szerepelnek Trump programjában. Az Internet-ben keresgélve csak személyzet-fejlesztésről szóló információkhoz jutottam hozzá. Szerény véleményem szerint a bombázók fejlesztése kizárólag kevéssé fejlett országok elleni bevetéseket szolgálhat, modern védelmi rendszereken nem igen tudnak áthatolni. A vadászok fejlesztése pedig reménytelen, ha olyan költségeket igénye, mint amennyit a legújabb gépük, az F-35 emésztett meg.11 Eddig 1 billió dollárba került, és még nem tökéletes. (Jobban tennék, ha orosz vadászokat vásárolnának? Csak zárójelben és kérdőjellel merem javasolni.)

Jegyzetek:

1. https://www.commondreams.org/news/2017/11/17/these-will-be-weapons-mass-destruction-warnings-about-killer-robots-after-un-talks?

utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork 2.

https://www.commondreams.org/views/2018/02/05/trumps-nuclear-doctrine-cold- war-resumes?utm_term=With%20Trump%27s%20Nuclear%20Doctrine

%20the%20Cold%20War%20Resumes&utm_campaign=News

%20%2526%20Views%20%7C%20PoorPeoplesCampaign%20Kicks%20Off

%2040%20Days%20of%20%27Moral%20Action

%27&utm_content=email&utm_source=Act- On+Software&utm_medium=email&cm_mmc=Act-On%20Software-_-email-_-News%20%2526%20Views%20%7C%20PoorPeoplesCampaign%20Kicks

%20Off%2040%20Days%20of%20%27Moral%20Action%27-_- With%20Trump

%27s%20Nuclear%20Doctrine%20the%20Cold%20War%20Resumes

3. https://www.c-span.org/video/?441017-1/defense-secretary-discusses-nuclear-posture-review

4. https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-shipbuilding-insight/missing-

from-trumps-grand-navy-plan-skilled-workers-to-build-the-fleet-idUSKBN16O142

5. http://fingfx.thomsonreuters.com/gfx/rngs/USA-TRUMP-SHIPBUILDING/0100406B0E6/index.html

6. https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-06/spacex-s-giant-falcon-heavy-rocket-takes-off-for-the-first-time

7. https://www.popularmechanics.com/space/

8. https://www.nasa.gov/exploration/systems/sls/index.html 9. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_military_rockets

10. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_United_States_military_aircraft 11.

https://gizmodo.com/the-f-35-amazingly-has-even-more-problems-than-we-thoug-1791285476

XIX. Az új fenyegetések

Észak-Korea

Észak-Koreával kapcsolatban Nafeez Ahmed, az Institute for Policy Research &

Development igazgatója megjegyzi: miért csodálkozik az USA az ország viselkedésén? A koreai háború idején az USA által végrehajtott bombázások az észak-koreai lakosság durván egyharmadát (3 millió embert) ölték meg. – írtam az „Az USA ledarálja a világot”[E] köny-vemben.

Valóban, mérlegelni kell azt az iszonyatos hatást, ami Korea lakóit a koreai háború során érte. Még élnek idős emberek (valószínű szinte kizárólag asszonyok), akik az álta-lánosan „elszabadult barbarizmuson” belül érzékletesen látták, hogy a tömeggyilkosságokat, a vétlen és védtelen lakosokat halomra gyilkoló, az országukat pusztasággá bombázó erő az USA volt. Nem fogadható el az ország, Észak-Korea oly módon végrehajtott felfegyverzése, ami a lakosság általánosnak mondható elszegényesedéséhez vezetett, és ami olyan célok által vezérelt, amik az egyetlen szuperhatalommal szembeni sikeres ellenállás elérését remélik.

Rövidlátás, sőt inkább ostobaság a stratégia. Erről az egész világ lekésett, most jelentette be Oroszország is, hogy nem veszi fel az eszeveszett fegyverkezési verseny kesztyűjét.

Valószínű Kína se fog tudni-akarni lépést tartani ezzel a szörnnyel. Megvárja, amíg a fegyver-kezés alatt összeroppan az USA.

Különösen érthetetlen a nukleáris fegyverek fejlesztése, gyártása, mert nemcsak a Szörny (áttérek a nagybetűre), hanem az egész világ ellenszenvét vonja magára.

Mégis, a fentebb leírt iszonyatos háború által kiváltott érzékenységre figyelemmel kell lennie mindenkinek. Célpontnak, mediátornak, a dél-koreai testvéreknek, akik – mint lát-hattuk – ugyanazt a kín-tömeget élték át. Talán-talán ők lehetnek a katalizátorok a konfliktus megoldásában.

Fegyverek, különösen nukleárisak nem oldhatnak meg semmit.

Elképzelhetetlennek tartom a két Korea egyesülését. Annyira különböző, akár ellen-tétesnek is mondható társadalmi-gazdasági rendszert képviselnek, hogy csak az egyik fél teljes átalakulása vezethetne megoldáshoz. Ennek– a mostani világban, ahol minden tőkéssé vált – Észak-Koreában kellene megtörténnie. Ami, a jelenlegi ostoba vezetés mellett lehetet-len. Mégis örömmel fogadtam a téli olimpiával összefüggő közeledést. Ha egyetlen picuri lépést is tudnának tenni egymás felé, mondjuk laza államszövetség formájában, kiütné a kardot az USA kezéből. Aki hívő, imádkozzon érettük!

Irán

Trump esküdözött az elnökválasztási kampány során, hogy felrúgja az Iránnal kötött nemzetközi nukleáris megállapodást.

Lehetséges, hogy nem lesz szüksége az ostoba ígérete teljesítésére, megteszi helyette Izrael, háborút indít ellene, ami mindent boríthat.

Mielőtt idézném az általam korábban Iránról írtakat, helyt adok itt egy Quora-válasznak. A kérdés így szólt: Why is there so much efforts by the West to demonize Iran? A válasz rákattintással nyílik meg! A válaszadó arra kér mindenkit, hogy mielőtt az írott válaszát, hallgassa meg a videoklip előadóját. A válaszadó Amir Davis, aki Iránban született és nőtt fel. Azura Mazdá-hoz, a zoroasztrianizmus istenéhez imádkozott. (A zoro-asztrianizmusról tessék olvasni a „7 év a csodálatos Indiában és két nepáli túra” című könyvemben.) Rendkívül érdekes az írás is, az előadás is, érdemes elolvasni, meghallgatni. A leglényegesebb elemei: ősi, több ezer éves kultúra, volt időszak, amikor A KULTÚRA volt, a nyelvük ma sem arab, hanem perzsa (78 millióból cca. 70 millióan beszélik, arabul 2% tud), az iszlám betörését nem tudták ugyan kivédeni, de a zoroasztrianizmussal kellett keverednie,

ma is több benne a zoroasztrianusból eredő, mint az iszlám elem; azon kevés ország közé tartozik, amelyik ellenállt a gyarmatosításnak, az iránofóbia részben ennek köszönhető. A nők szerepe óriási (nem tudtam, csak azt, hogy szépek). A mai vezetők borzasztóak.

Mellékelte ezt a bélyegképet magáról.

Ezek után idézek magamtól a „2015 – Történelmi pillanatkép”[B] könyvemből:

Idézet:

Irán két minőségében kerülhet az arab országok ellen folyó, illetve közöttük zajló háborúskodás kellős közepébe: egyrészt, mint Izraelt sokáig el nem ismerő, és azt atom-fegyverrel fenyegető ország, illetve annak elég szélsőséges vallási vezetői, másrészt, mint a világ egyik legnagyobb olajkincsén ülő hatalom. Az USA és a vallási vezetők kijózanodni látszanak, Izrael tovább veri a veszélyes – mert képes megtámadni Iránt – tamtamot. Talán-talán az értelmes zsidók véget vetnek az Izrael vezetőit eluralt őrületnek. Megállapodás születhet Iránnal anélkül, hogy Izrael fegyvert fogna.

Nyugodtan alhatok, vannak, akik velem értenek egyet: „Ali Abdullah Szaleh, Jemen korábbi államfője ma az orosz Szputnyik hírügynökségnek adott interjúban kijelentette, hogy a térségben lezajló ‘Arab Tavasz’ az Egyesült Államok és Izrael összeesküvésének része volt.”1

Idézet vége

Folytatom egy FB bejegyzésemmel:

„Valószínűleg háború fog kitörni Szaúd-Arábia és Irán között. Csak így, hétköznapi nyugalommal kürtölik világgá. Nem rántják le az USA-lobogó leplét Szaúd-Arábiáról, nem harsogják, hogy hétmillió jemeni vergődik az éhhalál küszöbén, mert ez a szuper-fundamentalista hatalom vezérlete mellett bombázzák az országot, miközben az USA (és Franciaország) tengeri blokádot tart fenn a kikötői előtt. Arról se hangzik el egy szó sem, hogy Obamáék (5+1 ország) békét teremtett Irán körül, amit most Trump és bandája lenulláz.

Hatalmas érdekek működnek azon, hogy a fegyverek fogyjanak, fogyjanak, nem számít, kik és miért használják. Ez a hír azért csúszott az utolsó helyre, nehogy első hírként azok csapjanak le rá, akik szélsőséges világszemlélettel vádolnak. Egyébként jól teszik, mert idézhetném Váci Mihályt (bár ősz vagyok, és feketéből, nem szőkeségből):

Szőkén, szelíden, mint a szél, feltámadtam a világ ellen, dúdolva szálltam, ténferegtem, nem álltam meg – nem is siettem, port rúgtam, ragyogtam a mennyben, cirógatott minden levél.

Szőkén, szelíden, mint a szél, minden levéllel paroláztam;

utamba álltak annyi százan fák, erdők, velük nem vitáztam:

- fölényesen, legyintve szálltam ágaik között, szép suhanásban, merre idő vonzott s a tér.

Szőkén, szelíden, mint a szél, nem erőszak s akarat által, ó, szinte mozdulatlan szárnnyal áradtam a világon által,

ahogy a sas körözve szárnyal:

fény, magasság sodort magával, szinte elébem jött a cél.

Szőkén, szelíden, mint a szél, a dolgok nyáját terelgettem, erdőt, mezőt is siettettem, s a tüzet – égjen hevesebben, ostort ráztam a vetésekben:

- így fordult minden vélem szemben, a fű, levél, kalász is engem

tagad, belémköt, hogy lebben, a létet magam ellen szítom én.

Szőkén, szelíden, mint a szél;

nem lehetett sebezni engem:

ki bántott – azt vállon öleltem, értve-szánva úgy megszerettem, hogy állt ott megszégyenítetten és szálltam én sebezhetetlen:

- fényt tükrözök csak, sár nem ér.

Szőkén, szelíden, mint a szél, jöttömben csendes diadal van, sebet hűsít fényes nyugalmam, - golyó, szurony, kín sűrű rajban süvített át, s nem fogott rajtam, s mibe naponkint belehaltam, attól leszek pusztíthatatlan, s szelíden győzök, mint a szél.”

Rövid idézet az „Az USA ledarálja a világot”-ból:

„Nafeez Ahmed szerint...

- Iránt – az USA hírszerző szerveinek többszöri megállapítása ellenére – azzal vádolja a dokumentum, hogy nukleáris fegyver technológiák beszerzésén fáradozik, és azzal, hogy támogatja az Izrael, Libanon, Irak, Szíria és Jemen ellen irányuló „terrorizmust”; másrészt nem terrorizmusnak, hanem az USA által az „univerzális értékek” fejlesztésére irányuló erőfeszítéseknek tekinti Izrael Gázában és Libanonban elkövetett háborús bűneit, az USA iraki invázióját, az USA által támogatott szíriai „proxy” háborút, amelynek keretében az iszlamista felkelőket az „Iszlám Állam” létrehozásához segítette, valamint a Jemen ellen, az USA támogatása mellett folyó szaúd-arábiai bombázást;[H]

Az „Az USA ledarálja a világot”[E] könyvemben így írtam Iránról:

Idézet

Áttérünk Iránra. Be kell vallanom, nem tudtam úgy követni az ottani eseményeket, hogy el tudtam volna dönteni, mennyi az igazság az Iránra zúduló, Amerika által vezényelt vádakban.

Csak turistaként jártam az országban, éspedig amikor még a diktátorok diktátora, Amerika kiváló barátja, a Sah-in-Sah volt uralmon. Az akkori – nem a terrorral kapcsolatos – pozitív benyomások valószínűleg befolyásoltak az ítéleteimben.

Láttam, hallottam, hogy a Sah-in-Sahot megdöntő ajatollahok vallási államot hoztak létre, amelyik nem ismerte el Izraelt. Riasztó hírek voltak, de mindig maradt bennem remény, hogy a népben van annyi erő, hogy ne engedjen a vallási fanatizmusnak, az elődök terrorját folytató hatalomnak.

Kétségekkel kezeltem a nukleáris fegyverek gyártására felkészülés vádját. Felhábo-rodtam, amikor Amerikának sikerült a nyugati országokat magával rántva élelmiszerekkel és gyógyszerekkel fűszerezett nukleáris embargót bevezetnie Iránnal szemben.

Nagy örömömre szolgált, amikor megindultak a tárgyalások Irán és az 5+1 államok (USA, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) között. Végre le tudtak zárni egy konfliktust fegyverek nélkül?! Hihetetlen. Sokan, az amerikai fegyver-csörtetők, Izrael és Szaúd-Arábia meg akarják fúrni...

Azt hiszem, a legbölcsebb a témakör szakértőire bízni, hogy megtudjuk, mi is az igazság? Így végre szóhoz tudom juttatni az általam mélyen tisztelt Noam Chomsky-t, a neves Massachusetts Institute of Technology (MIT) nyugdíjba vonult professzorát!2

Már a cikk címe sokat mond: „Gazember országok és nukleáris veszély – Szedjük ízekre az ‘Iráni Fenyegetést’: Ki a világbékét legjobban fenyegető veszély?” Az amerikai közvéleményt már sikerült támogatásról kétkedéssé varázsolni. „Hogy is lehetne megbízni Iránban, amikor szörnyű lista van a történelmében agressziókról, kegyetlenkedésről, zavar-keltésről és megtévesztésről?” Mert ezt állítják a hangulatformálók.

Az elnökjelöltek egyike, Ted Cruz is amerikaiak tízmillióinak életéért aggódik, ha Irán – ami erre szerinte változatlanul képes – nukleáris szikrával (Electro Magnetic Pulse) az egész keleti part elektromos rendszerét lerombolná, ezzel halálukat okozva. Másik két elnökjelölt, a háborús bűnös George W. Bush öccse, Jeb Bush és Scott Walker, a wisconsini kormányzó azon vitatkoznak, hogy a hatalom átvétele után, vagy csak az első kabinetülést követően bombázzák-e Iránt? A csekély külügyi gyakorlattal rendelkező elnökjelölt, Lindsey Graham Izrael halálos ítéletének nevezi a megállapodást.

[Jellemző az amerikai elnökjelöltek szellemi képességeire, nem? És az óriási ve-szélyre, amit legtöbbjük, a Vadlady Hillary Clintonnal egyetemben képvisel az egész világra nézve.]

A hadsereg fővezérei pedig nyugodtan nyilatkozzák, hogy ha Irán csalna a meg-állapodáshoz képest, akkor joguk van csapást mérni rá.

Mennyire félt J. F. Kennedy a tábornokaitól!

Most látom, milyen nagyszerű eredményeket hoz a munkám: eddig kevés egyén, kis csoport volt velem azonos véleményen, miszerint az USA a legnagyobb veszély, most viszont felfedeztem Chomsky cikkében azt a 2013-ban végzett közvélemény-kutatást, amely a sárgolyónk 68 országa 66 000 lakosának megkérdezésével tapogatta le a világ véleményét (Worldwide Independent Network and Gallup). Az eredmény rendkívül sokatmondó! Az USA-n kívüli országok szerint Amerika kenterbe veri a többi jelöltet (USA – 24%, Pakisztán – 8%, Kína – 6% és Afganisztán – 5%). Az USA állampolgárai ugyan Iránt tették az első helyre és Afganisztánt a másodikra, saját hazájukat Észak-Koreával irigylésre méltó döntetlennel a harmadik helyre sorolták.

[Pakisztánnal és Afganisztánnal kapcsolatban irigylésre méltón idióta az egész világ!

A második helyet teljesen nyilvánvalóan Izrael foglalja el, legalábbis amíg Netanjahu vagy hozzá hasonló vak szélsőséges vezeti az országot. Ez nemcsak az én véleményem, hanem több véleménykutatás is erre az eredményre jutott.]

Chomsky áttekinti, milyen fenyegetést is jelent Irán? Amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva megállapítja, hogy Irán kül- és katonapolitikája védekező stratégián alapszik, hogy

töredékét költi fegyverkezésre, mint az öböl-államok (egynyolcadot!), hogy a rendelkezésére álló fegyverek jórészt még a Sah-in-Sah idejéből származnak.

Izraellel összehasonlítva még nagyobb a különbség: a legmodernebb amerikai fegyvereket birtokolja, gyakorlatilag a globális szuperhatalom katonai bázisaként funkcionál, és nukleáris fegyverek óriási tárházával rendelkezik.

Izraelnek valóban szembe kell néznie Irán vezetőinek szóban elhangzó fenyegetései-vel: az isten/Allah el fogja söpörni a Földről. Rendszerváltásban reménykedés van a fenyege-tések mögött. Mi ez Amerika és Izrael fenyegetéseihez képest, amikkel iráni rendszerváltást követelnek. És mi az USA és Anglia tényleges rendszerváltásaihoz képest? A két ország 1953-ban katonai puccsot szervezett az iráni parlamentáris kormányzat ellen, és hatalomra segítette a Sah-in-Sah diktatúráját, amelyik a földgolyó emberiesség-történelmének egyik legrosszabbikát hozta létre. Az Amnesty International és más nemzetközi jogvédő szervezetek olvasói értesültek ezekről a rémségekről, de az Egyesült Államok állampolgárai nem. Őket ugyanis a média csak a Sah-in-Sah uralmának megdöntése után, 1979-től tájékoztatta az emberi jogokat érintő sérelmekről.

Az iráni fenyegetések sorába tartozik a vád, hogy a terrorizmus legfőbb támogatója.

Az iráni fenyegetések sorába tartozik a vád, hogy a terrorizmus legfőbb támogatója.