• Nem Talált Eredményt

Laosz és Kambodzsa

XII. Gazdasági előnyök és bukások, gazdasági terror

3. Válságok legfőbb forrása!

Igen, legfőbb. Nem kizárólagos, csak legfőbb.15 Elég ránézni az ezzel foglalkozó, az előbb jelölt weblapra, és azonnal világossá válik, hogy a XIX. századtól kezdve, amikortól az amerikai gazdaság mind jelentősebb helyet foglalt el a világon, az USA bankjaitól (igen, szinte kizárólag bankoktól) indultak el a válságok. A két legjelentősebbet érdemes most kiemelni, az 1929-30-ban kezdődött Great Depression (Nagy válság) tragédiával, és a 2007-ben indult Subprime mortgage crisis (Másodlagos jelzálogpiaci) válsággal. Mindkettő végigsöpört a fél világon, emberek, családok, remények tömegét téve tönkre. Hangsúlyozom, mindkettő az USA-ból terjedt szét!

Lehetne még foglalkozni olyan kérdésekkel, hogy az amerikai kezdeményezésre létre-jött IMF (Nemzetközi valutaalap) is élen járt/jár országok, sőt időnként országcsoportok tönkretételében rendszerváltást, megszigorításokat, a nyugati tőke előtti kapuk szélesre nyitá-sát és a szociális rendszerek megnyirbálányitá-sát követelve. Nem veri dobra senki, hogy a XX.

század egyik legjelentősebb válság-sorozata, a 15. sorszámú weblapban fellapozható három vál-ság, az 1997 Asian financial crisis, az 1998 collapse of Long-Term Capital Management által kiváltott válság, és az 1998 Russian financial crisis egyaránt amerikai gyökerekkel rendelkezik:

az IMF (megszigorítások) és egy Nobel-díjas pénzügyi zseni „játéka” volt a kórokozó.

Még egy halovány megjegyzés: tessék megnézni, mennyire nem vagyunk sehol. Nem ez az első eset, amikor felfigyelek egyes témák tárgyalásánál, mennyire jelentéktelen országgá süllyedtünk egy évszázad alatt. Az I. világháború előtt, az Osztrák-Magyar Monarchia tagjaként még nagyhatalom része voltunk, mára Európa egyik legszegényebb országává, nyomor-országgá, említésre se méltóvá degradálódtunk.

Jegyzetek:

1. http://www.mnstarfire.com/ww2/history/economic/GDP1938.html

2. http://eng.globalaffairs.ru/number/The-Russian-Federation-Before-and-After-the-Soviet-Union-15077

3. https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/DOC_0000497165.pdf 4. https://www.quora.com/How-did-USSR-compare-to-USA-at-its-peak

5. http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/foldrajz/tarsadalomfoldrajz/a-vilaggazdasag-jellegzetes-szerepkoru-regioi/az-usa-vezeto-szerepe

6. https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/csokken_a_dollar_es_az_euro_szerepe.

615901.html

7. https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/ecb.euro-international-role-201707.pdf 8. https://www.iforex.hu/landing_pages/br2/hu/BuySellBitcoin/?

content=BuySellBitcoin&SID=490149&dsp8=bitcoin&dsp9=mail.google.com&ds

p1=&extid5=kwd-18662863064:A-245991529410:C-4514126314:cm-

992535087:ag-51699677200&gclid=Cj0KCQiAwKvTBRC2ARIsAL0Dgk0ufuiC4VM5p0xBaMq 9Gz6KzTrZh0tecUGOlsh3U5pIa8tbceVTtAsaAtweEALw_wcB

9. https://hu.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

10. http://privatbankar.hu/reszveny/senki-sem-tudja-hogy-mikor-omlik-ossze-a-bitcoin-315835

11.https://hu.wikipedia.org/wiki/Embarg%C3%B3 12.https://hu.wikipedia.org/wiki/COCOM-lista

13. https://www.haborumuveszete.hu/minden-ami-robban-es-mergez/1153-papirtigris-8211-elhanyagolhato-a-kinai-nuklearis-ero

14. https://www.haborumuveszete.hu/minden-ami-robban-es-mergez/car-bomba-az-50-megatonnas-nuklearis-szorny

15.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_banking_crises

XIII. A NATO

1

Ritka gyöngyszem, amikor versben talál rá az ember politikai lépés ironikus leírására.

Így írt Faludy György a NATO-ba lépésünkről:

CCCVIII

(Északatlanti Szövetség) A Nato régente a jobbik fél lett, s a Nyugatot védte a Szovjet ellen.

Azóta újabb szörnyeket szült az élet, de a Szovjet végleg elment.

A légszenny hamar felfalja a termést;

a föld népe már nemcsak nő, de robban;

s az új vírusok ellen semmi sem véd, mint pestis ellen a középkorban.

A Nato tábornokok erről mit sem tudnak, de tébolyultan fegyverkeznek

az ellenséggel szemben, aki nincsen.

Megértésüket mindhiába várom, szavamat úgysem hallják meg. S ezekhez

kívánunk csatlakozni mindenáron?

(Megjelent: Tiszatáj, 1995. szept, 49. évf. 3-4.) Tulajdonképpen a lényeget tökéletesen megfogta a költő.

Lássuk mégis, mi is a helyzet a NATO-val? Külföldön voltam, amikor népszavazás történt róla.2 Akkor még nem lehetett külföldről szavazni, nem ikszelhettem be a nemet, ami akkor is, azóta is határozott véleményem. Örültem, hogy felbomlott a Varsói Szerződés, megszabadultunk a fegyverkezésben való kötelező részvételtől. Arról álmodoztam, hogy Ausztriához hasonlóan csatlakozunk Svájchoz és a skandinávokhoz, a nem NATO-tag ország-csoporthoz. Alaptörvény ugyanis: ahol fegyver van, azt használni is fogják. Igazam volt: a NATO akkor még védelmi szövetség volt nevében is, alapszabályában is. Azóta azonban nagyot fordult a világ: a NATO a világcsendőr USA szolgalelkű kiszolgálójává vált. Nevében nem, de alapszabályában a 2001 évi módosítás óta, és cselekedeteiben igen. Szégyenletes, hogy ennek a terrort kiszolgáló szervezetnek tagja vagyunk.

Nézzük meg, milyen világpolitikai események igazolják szégyenérzetemet. Lássuk a mai őrült nyomást, amit az USA kezdeményezésére a NATO és az Európai Unió, hazánk szolgai részvétele mellett Oroszországra gyakorol.

Oroszország – „Az USA ledarálja a világot”[E] e-könyvemből!

Idézet

Több blogban(ahalmos.wordpress.com), majd a „2015 – Történelmi pillanatkép”[B]

című írásombankommentáltam az USA Oroszországra gyakorolt nyomását, ami az ukrajnai krízishez vezetett, majd napjainkban az USA közép-kelet európai felvonulásában kulminál.

Kénytelen vagyok türtőztetni magam, különben nagyon durva kifejezésekkel élnék, hogy jól rajzoljam meg azt a gerinctelen aljasságot, amivel az USA a falhoz akarja szorítani a politikai-gazdasági mélypontról lassan kikapaszkodó medvét.

Körül akarja fonni. Kezdte Grúziával, a Szovjetunióról levált déli olaj-államokkal, Jerevánra is kivetette a lasszóját. Amint a mély gazdasági válságba süllyedt Ukrajna is alkalmasnak mutatkozott, hogy a jobboldali szélsőségeket követő ellenzék felhasználható legyen a gyenge kormány megbuktatására, a sokadszor elhatározott rendszerváltás végre-hajtására, lendületes akció-sorozatba kezdett.

Mielőtt kicsit mélyebbre néznénk, megemlítem, hogy Putyin nem tartozik a kedven-ceim közé, amiről írok, ennek az őt általában elítélő véleményemnek a tudatában teszem.

A NATO-ba és Európai Unióba invitálás, az arról folyó tárgyalások korábbi ígéretek felrúgását jelentik. A „2015 – Történelmi pillanatkép” írása során megtaláltam azt a doku -mentumot, amelyik bizonyítja, hogy a NATO kötelezte magát: nem terjeszkedik kelet felé.

Jé... de nem is érdemes csodálkozni: a dokumentum hozzáférhetetlenné vált! Most kereshetem az orosz külügyben. Ha sikerül, felrakom ide linkként.

[Beszúrom: a Gorbacsovnak tett szóbeli ígéret írásba foglalását jelentette ez a dokumentum. Az eltűnése történelemhamisítás!]

Az EU a szokásos feltételekhez kötötte Ukrajna befogadását: fegyverkezés, privatizáció, a szociális rendszer megfaragása. Az ukránok hajlottak a feltételek elfogadására.

Vagy ostobák, vagy gazemberek.

Következett a fegyveres beavatkozás. Egyrészt felvonultattak egy hadihajót a Fekete-tengeren, az egyetlen orosz fekete-tengeri haditengerészeti támaszpont előtt, másrészt fegyvereket juttattak ellenzéki csoportoknak.

Csodálkozott a mafla világ, hogy Putyin pillanatok alatt annektálta a Krím-félszigetet.

Ukrajna EU-NATO tagsága ugyanis a támaszpont elvesztését jelentette volna számára. És egyébként is, a Krím-félsziget évszázadokon keresztül Oroszország része volt, csak az ukrán Hruscsov ajándékozta Ukrajnának egy nem józan pillanatában.

Mellékes hír volt ugyan, de érdekes (nem tudom igazolni a forrást): egy orosz harci gép alacsonyan elhúzott a hadihajó felett, aminek az elektronikus rendszerei ettől felmondták a szolgálatot. Több matróz azonnali leszerelését kérte: nem lehet ilyen fegyverek ellen harcolni. Most erősítette meg egy jó szemű ismerős a hírt.

A fenti megállapodás eltüntetése arra késztetett, hogy nézzem meg egy kicsit a NATO metamorfózisát, miként is zajlott le? Az angol nyelvű orosz sajtóban érdekes cikkre akadtam.

A szerző szerint, aki a Katonai Tudományok Akadémiájának levelező tagja, a NATO 2010.

november 19-20 közöttre, Lisszabonba összehívott csúcstalálkozóján (írja 2010-ben) el fogják fogadni a szövetség új stratégiai koncepcióját, amely a regionális védelem koncepciójáról a modern világkapitalizmus alapjainak védelmében globális méretű missziókra vált át. Gya-korlatban ez a Nyugat III. hideg[világ]háborúban aratott győzelmét fogja intézményesíteni. A győzelem már eddig is látható eredményei a Jalta-Potsdam rendszerről folyamatban lévő eltávolodásban és az ENSZ által vagy legalábbis a Biztonsági Tanács által betöltött szerep csökkentésében tapinthatók le.

Belelapoztam az új stratégiai koncepcióba. Tele van „határainkon kívüli” és „terroriz-mus” szövegekkel, egyértelmű, hogy ekkor törvényesítette a sok lökött országelső az USA globális terrorizmus elleni háborúját, valamint az Oroszország elleni akciókat. Egyetlen pontot fordítok le (durván):

15. old., 20. pont: „A NATO határain túli válságok és konfliktusok közvetlen fenye-getést jelenthetnek a Szövetség területe és népessége biztonságára. Ezért a NATO, ahol lehetséges, és amikor szükséges, részt fog venni válságok megelőzésében, válságok kezelésében, konfliktusok utáni szituációk stabilizálásában és rekonstrukciók támogatásában.”

(kiemelések tőlem)

Hogy miként valósult meg ez a gyakorlatban? Elég utalnom a Líbia elleni minimum 20 000 NATO légicsapásra.

Orbán Viktor ült az ország miniszterelnöki székében. Nem volt szava a koncepció-váltás ellen?

Számtalan apróbb beavatkozásra került sor. A keleti szakadár megyék körüli vádas-kodás, fegyverek szállítása a központi kormány egységeinek. Megjegyzem, az orosz hatalom se türtőztette magát. A „szabadságon lévő” orosz katonák biztosan nem véletlenül jelentek meg a területen.

Provokáció provokációt követett. Elég csak a lelőtt utasszállítóval kapcsolatos azonnali vádaskodásra utalni. Legjobb tudomásom szerint a vizsgálatok ugyan orosz fegyver használatát állapították meg, de hogy kik használták, arra – tudomásom szerint – a mai napig nem derült fény.

Napjainkban az USA gyakorlatilag „megszállja” az Ukrajnával szomszédos államokat.

Óriási feszültséget okoz, háborús hangulatot teremt.

Nem tartom kizártnak, hogy az olaj-gázárak drasztikus csökkenésében szerepet játszik a nagy USA – Szaúd-Arábia barátság. A 110 $ ár 35 $-ra csökkenése gyilkos fegyver Oroszország ellen, amelyik a II. világháborús veszteségekkel azonos privatizációs vesztesé-gek és káosz óta a legsúlyosabb krízist szenvedi el.

Nézzük meg, miként vélekednek józan nyugati koponyák az ukrán válságról.

A Black Agenda Report alapító szerkesztője, Margaret Kimberley szerint az USA túl sok országban interveniált anélkül, hogy elég nagy árat fizetett volna miatta.3 Szerinte Oroszország győzni fog Amerikával szemben, ami ki akarja zsigerelni a befolyását és gazdaságát. Értékelte Putyin és Kerry Szocsiban lezajlott találkozóját, ahol érzékelhető volt:

Kerry attól fél, hogy az ukrán farok már csóválja az USA kutyát. Nyilvános nyilatkozatban is figyelmeztette Poroshenko-t, hogy ne fenyegesse Oroszországot a Krím és Donbassz vissza-foglalásával. Bár Obama jóváhagyása nélkül ezekre a lépésekre aligha kerülhetett volna sor, visszatérte után Obama is megfeddte, az USA ENSZ-követe, Samantha Power pedig egy-szerűen tagadta mindazt, amit Kerry tett. Lehet, hogy Obama és társai nem akarnak háborút, de könnyen megkaphatják, ha incidensre kerül sor az ukrán-orosz határoknál. És az oroszok sose fognak behódolni Amerikának, nem találhatnak olyan bábot, akit a Kremlbe emelhetnének.

Felturbózva az orosz fenyegetés mítoszát, az USA és a többi 27 NATO tagállam 2016.

február 10-én megállapodtak (agreed) új nemzetközi erő létrehozásában, amely Európa keleti határait (a három balti államot, Lengyelországot és Romániát) hivatott védeni.4 Sokak véleménye szerint ez veszélyes precedenst jelent, ami ellenőrizhetetlen spirálhoz vezethet.

A NATO-vezér Jens Stoltenberg (azt hiszem ő az, aki szeret goromba hangon kommunikálni) közölte, hogy ez az erő ki-be fog rotálni a kelet-európai országokban, és szövetséges bázisokból, beraktározott fegyverzetből, rendszeres gyakorlatokból fog állni, mindezt gyorsreagáló erő fogja támogatni, amely légi, tengeri és speciális egységekből – 40000 fő – fog állni, jelenti a Reuters (reports).

Hat ok van, amiért nem szabad felújítani a hidegháborút. – mondja a CommonDreams.5 Sorolja, magyarázza. Terjedelmi okokból most csak a címeket írom le, egyértelműek:

1. Ezt akarja Putyin.

2. Ezt akarják a Pentagon vállalkozói.

3. Az általános hiedelmekkel szemben nem a Reagan által kreált katonai felépítés kényszerítette térdre a Szovjetuniót.

4. Nem engedhetjük meg magunknak.

5. Alá fogja ásni a közelmúlt legjelentősebb diplomáciai sikerét.

6. Nukleáris holokausztot robbanthat ki.

Szegény szerző elfelejtette (tudnia kellene), hogy 1992, a Wolfowitz direktíva óta a második hidegháború veszélyes, agressziótól duzzadó korszakát éljük!

Jelen könyv más fejezeteiben elég részletesen foglalkozunk a NATO közel-keleti háborúkban betöltött szerepéről. Többnyire Nagy-Britannia lohol elsőként az USA nyomdo-kain, de a többi volt gyarmattartó ország is derekasan kiveszi a részét a terrorellenes terror-háborúkból. Klasszikus esetként értékelhető a Kadhafi ellen elkövetett lincseléssel záruló

„Arab Tavasz” hadjárat Líbia ellen, ahol a NATO országok légierői mintegy 40 000 légicsa-pással „támogatták” a lázadókat. A NATO-t maga előtt toló amerikai terrorellenes stratégia

„sikerére” jellemző, hogy Líbiát azóta is frakciók viaskodása jellemzi, és az ország nyílt folyosó az afrikai menekültek számára.

Jegyzetek

1. https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89szak-atlanti_Szerz%C5%91d

%C3%A9s_Szervezete

2. https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9pszavaz%C3%A1s_Magyarorsz

%C3%A1g_NATO-csatlakoz%C3%A1s%C3%A1r%C3%B3l

3. https://www.commondreams.org/views/2015/06/24/us-pushes-russia-towards-war 4.

https://www.commondreams.org/news/2016/02/10/after-whipping-myth-russian-threat-nato-approves-new-fighting-force

5. http://www.commondreams.org/views/2016/02/11/6-reasons-not-reboot-cold-war

XIV. A globális terror koncepciójának alkotói, költségei,