• Nem Talált Eredményt

Az a tény, hogy ez a vörösen világító, csillagokra váló szétesés már a második perdü- perdü-lésnél bekövetkezett, azt bizonyítja, hogy a gép pilótája a kilövésre előkészített rakétát a

In document Rónaföldi Zoltán (Pldal 134-137)

tartó-jában elhelyezett rakétapisztoly segítségével kilőtte. Ezek az apró világító testek, kb. 4-5, az-tán – az én látószögemből nézve – a zuhanó géppel párhuzamosan estek lefelé, mintegy kísér-ve a gépet […]”

365

Mások ezt nem látták. Változatlanul kérdés tehát, hogy akkor viszont mit is láthatott Wagner Károly?

,,Hát kérem. Hajnali két óra volt, mikor átvettem a figyelő szolgálatot. Távcsővel a nyakamban, pisztollyal a derékszíjamon. Az volt a feladatom, hogy figyeljem a légteret, és ügyeljek minden hangra. Nagy csend volt, sehol egy ágyúlövés, de még egy puskalövés se hal-latszott. Sem repülőgép, sem tank, de még autómoraj se. Lassan világosodni kezdett. Ponto-san 5 óra volt, amikor a szomszédos repülőtéren felzúgtak a gépek. Távcsővel figyeltem, mi-kor a levegőbe emelkedtek. Magyar gépek voltak, a hang irányából is tudtam, de határozottan felismertem távcsővel a felségjeleket is. Egy magyar vadászgép kelet-nyugati irányban jött a reptér felé. Távcsővel is, de szabad szemmel is jól felismertem. Öt óra három perc volt, meg-néztem az órámat. Nem hittem a szememnek, égett a gép! Oldalán sárga lángot láttam, de sehol egy lövés. Mitől égett a gép oldala, honnan jött az a sárga lángcsóva? Utána egy tompa

364 Megijedt, elképedt.

365 Wagner Károly emlékei.

becsapódó, távoli hang, aztán csend. Azonnal jelentettem Fraknói

366

százados úrnak, a pa-rancsnokomnak, hogy mit láttam. Fraknói Miklós százados tudomásul vette a jelentésemet.

Jelen volt ugyanott Antóny Endre

367

főhadnagy úr és Palotai László

368

főhadnagy úr is. A kör-letünket és a körülöttünk lévő terepet, az egész környéket jól ismertem,, mert már többször bejártam. Antóny főhadnagy úr utasított, hogy gyorsan vigyem oda motorkerékpáron, ahol a gép leeshetett. Közel volt hozzánk, hamar a helyszínre értünk. Már voltak ott katonák, akik még közelebb lehettek a helyszínhez, már földelték le a gépet, hogy ne égjen el. Ott tudtam meg, hogy a kormányzóhelyettes úr gépe volt. Már azt gondoltam, hogy eléri a repteret az égő géppel, de egy enyhe domb volt ott, és a gép orral annak ütközött.

Abban biztos vagyok, hogy a gépet nem lőtték le, mert olyan közel voltam, hogy a lö-vést meghallottam volna. A gép oldalán a sárga lángot szabad szemmel is láttám. Mikor a tévés filmet csinálták, mondottam is Császár Bélának,

369

akit ismerek, hogy nem úgy történt a lezuhanás, ahogy ő elmeséli, mert a gép simán jött, mintha leszállna, de már nem érte el a repteret."

370

,,1942. augusztus 20-án reggel 5 órakor indult bevetésre két He-46-os közelfelderítő gépünk 2-2 vadász kíséretével. Reggel pontosan megjelent a két vadász, amikor én az egyik gépen szereltem a géppuskát. A két vadász, várva a kf. gépet, csinált egy kört kb. 300 m-en, majd a második körnél az első gép egy túldöntött fordulóban, sebességcsökkenés miatt kifor-dulva leesett és a dimbes-dombos földnek ütközött. En azonnal a szerencsétlenség színhelyére rohantam, mert tőlünk 5-600 m-re zuhant le, de sajnos nem tudtam megközelíteni, mert a géppuska lövedékei az égéstől robbantak. Hol felugorva, hol lehasalva minél előbb oda akar-tam érni, az életem kockáztatásával is, hogy megközelítsem az égő gépet, noha tudakar-tam, hogy élő lélek már nem lehet benne. Amikor az első lapát földet a gépre szórtam, láttam egy előre-bukó fekete fejet és az ülés bal oldalán egy könyököt. Oltás közben odajöttek a század többi tagjai is. Kb. 15-20 perc múlva megjelent Csukás őrgy. a vadászok többi tagjaival, és feszesen tisztelgett a roncs előtt. Én akkor még nem tudtam, hogy ki a halott. Megkérdeztem az egyik vadász katonát, s ő sírva mondta, hogy a kormányzóhelyettes úr.

– Mi aztán eljöttünk onnét, és a vadászok vették át tőlünk a mentési munkát, a roncsok összeszedését. Állítottunk egy nyírfakeresztet. Mai napig is őrzöm a róla készült fényképet.

366 Fraknói Miklós százados (1914.08.15. - ?) Katonai szolgálat kezdete: 1937.08.20.

367 Antony Endre főhadnagy (1912.10.02. - ?) Katonai szolgálat kezdete: 1940.11.01. (hivatásos állományba vétel időpontja)

368 Palotai László főhadnagy (1914.11.10. - ?) Katonai szolgálat kezdete: 1940.11.01. (hivatásos állományba vétel időpontja)

369 ?

370 Mászáros Rafael tizedes, motorkerékpáros hírvivő és megfigyelő. 1942. augusztus 20-án hajnalban a repülő-terek biztosítására kiállított egyik megfigyelő. 54/II. zlj (Huszt) a repülőtér közvetlen közelében volt elhelyezve, annak biztosítására. A m. kir. 24. honv. gye. (Ungvár) alakulata. A 2. magyar hadseregben az 54/II..és az 54/III.

zlj. az 51. gyalogezredbe lett besorolva, a 31/III. zlj-al együtt. a 21. gy.e-del (Kassa) együtt alkották a 23. könnyű hadosztályt. Mindez a VII. hdt-ben (Miskolc), amely a hadseregünk leg délibb szárnyán volt. E hadtest körzeté-ben voltak az 1. repülőcsoport alakulatai és létesítményei is.

Tudom, hogy egy hős fejezte be az életét fiatalon, mint annyi más repülő bajtársa is. Elfog a sírás, ha rájuk gondolok."

371

371 Egerszögi József törzsőrmester emlékei. A kecskeméti 3/2. közelfelderítő század altisztje. 1936-ban vonult be katonának, 1938-ban fegyver-és bombamesteri tanfolyam Székesfehérváron, utána ugyanott 1 éves altiszti isko-la. 1943-ban csapat tiszthelyettesi iskola Jutas. 12 évet szolgált a légierőben.

188. oldal

Horthy István halálos repülőbalesete

„[…] Ezeket a Héjákon hidraulika mozgatta…[…]”

A Héjákon is, mint abban az időben szinte minden ilyen repülőgépen, a kormányok mechanikus működésűek voltak. A csűrőkormányok úgynevezett tolórudas vezérléssel mű-ködtek. A távolabbiak – magassági- és oldalkormányok – csigás-sodronyköteles vezérléssel.

A mechanikus kormányzást mechanikai erősokszorozók segítették, hogy a kézi kormányerők elviselhetőek legyenek, még extrém repülési helyzetekben is. Ez azonban nem jelentette azt, hogy az egyes gépeket könnyű lett volna kormányozni! A kormányerők erősen függtek a re-pülési helyzettől, a sebességtől, de magától a gép konstrukciójától is.

A hidraulikát a futóművek ki- és behúzására alkalmazták. A repülési kormány-hidraulika az 1930-40-es években még sem geometriailag, sem funkcionálisan nem állt olyan szinten, amellyel megbízhatóan oldhatták volna meg e feladatokat. Az akkori vadászgép se-bességeken ezt még e nélkül is megoldották, sőt az igen nagy tömegű bombázókon is.

Később a nagyobb, majd a szuperszonikus sebességeken és annak közelében, vagy a

In document Rónaföldi Zoltán (Pldal 134-137)