• Nem Talált Eredményt

1. § Az utasítás hatálya kiterjed

In document MINISZTERI UTASÍTÁSOK (Pldal 24-31)

a)a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenn-tartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szerveze-tekre (továbbiakban együtt: honvédelmi szervek),

b)a honvédelmi szerveknél foglalkoztatott köztisztvise-lõkre, munkavállalókra,

c)a katonai felsõoktatási intézmény ösztöndíjas hallga-tóira, továbbá

d) azon nyugdíjasokra, akik mint volt köztisztviselõk, munkavállalók honvédelmi szervektõl kerültek nyugdíja-zásra.

2. §

(1) A honvédelmi szerveknél foglalkoztatott köztisztvi-selõk, munkavállalók pihentetésével és szociális gondos-kodásával kapcsolatban a személyi állomány pihentetésé-vel és a szociális gondoskodással kapcsolatos feladatokról szóló 31/2002. (V. 3.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 4–8. §-ait, valamint 16–21. §-ait kell megfelelõen alkal-mazni.

(2) A katonai felsõoktatási intézmény ösztöndíjas hall-gatói pihentetésével és szociális gondoskodásával kapcso-latban az R. 4–6. §-ait, valamint 16–21. §-ait kell megfele-lõen alkalmazni.

(3) Azon nyugdíjasok pihentetésével és szociális gon-doskodásával kapcsolatban, akik mint volt köztisztvise-lõk, munkavállalók honvédelmi szervektõl kerültek nyug-díjazásra, az R. 4. §-át, valamint 10–11. §-ait kell megfele-lõen alkalmazni.

3. §

Ez az utasítás 2009. július 1-jén lép hatályba.

Budapest, 2009. június 4.

Dr. Szekeres Imres. k.,

honvédelmi miniszter

A honvédelmi miniszter 44/2009. (VI. 12.) HM

utasítása

a közigazgatási hatósági eljárásban alkalmazott jogkövetkezményekkel összefüggõ egyes kérdésekrõl

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésénekn) pontja alapján a következõ

utasítást adom ki:

1. §

Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre és a Magyar Honvédség katonai szerve-zeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet) ter-jed ki.

2. §

A honvédelmi szervezet a hatáskörébe tartozó közigaz-gatási hatósági eljárás lefolytatása során – az alkalma-zandó jogszabályok rendelkezései által meghatározott ke-retek között – a 3. §-ban foglaltakra figyelemmel köteles eljárni.

3. §

(1) A mérlegelési jogkörbe tartozó jogkövetkezmények alkalmazásánál a honvédelmi szervezet a közigazgatási hatósági eljárást szabályozó jogszabályok szerint vizsgálja az eset összes körülményét, a jogellenes magatartás (tevé-kenység vagy mulasztás) súlyát, gyakoriságát, továbbá azt, hogy a jogkövetkezménnyel sújtandó személy, szerve-zet az adott helyszerve-zetben a tõle elvárható körültekintéssel járt-e el.

(2) Az elsõ alkalommal elõforduló, az életet, testi épsé-get, a vagyonbiztonságot, a közlekedés biztonságát vagy a közteher-viselési kötelezettségek teljesítését közvetlenül nem veszélyeztetõ jogellenes magatartások esetén a hon-védelmi szervezet köteles megvizsgálni annak lehetõsé-gét, hogy elégséges-e a vonatkozó jogszabályok rendelke-zéseivel összhangban, bírság kiszabása helyett – a jogkö-vetkezményekre való figyelmeztetés mellett – a jogellenes magatartást tanúsító személynek, szervezetnek a jogszabá-lyi rendelkezések betartására történõ felhívása.

(3) A bírság kiszabásának mellõzése esetén a honvédel-mi szervezet a vonatkozó jogszabályok keretei között, a jogellenes magatartás jellegétõl függõ ésszerû határidõn belül köteles ellenõrizni a figyelmeztetett személy, szerve-zet önkéntes jogkövetését.

4. §

Jelen utasítás a közzétételét követõ napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépése után indult hatósági eljárá-sokban kell alkalmazni.

Budapest, 2009. június 8.

Dr. Szekeres Imres. k.,

honvédelmi miniszter

A honvédelmi miniszter 45/2009. (VI. 19.) HM

utasítása

a béketámogató mûveletekben részt vevõ állomány részletes kategóriába sorolásáról szóló 84/2008. (HK 16.) HM utasítás módosításáról A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésénekf)pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses állományú katonái-nak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 52. § (4) be-kezdésére és 125/A. §-ára, valamint a Magyar Honvédség külföldi szolgálatot teljesítõ és külföldi tanulmányokat folytató személyi állománya devizaellátmányáról és egyes ellátmányon kívüli pénzbeli járandóságairól szóló 26/2007. (VI. 20.) HM rendelet 37. §-ában foglaltakra – a béketámogató mûveletekben résztvevõ állomány részletes kategóriába sorolásáról szóló 84/2008. (HK 16.) HM uta-sítást (a továbbiakban: Ut.) a következõk szerint módo-sítom.

1. §

(1) Az Ut. 2. § (2) bekezdésc)pontcb)alpontja helyébe a következõ szöveg lép:

[c)a 3. kategóriába tartozik]

„cb)az MH KFOR Kontingens;”

(2) Az Ut. 2. § (2) bekezdése)pontja a következõee) al-ponttal egészül ki:

[e)az 5. kategóriába tartozik]

„ee) az MH Afgán Választásokat Biztosító Szakasz (MH AVBSZ);”

(3) Az Ut. 2. § (3) bekezdésa)pontae)alpontja helyébe a következõ szövegrész lép:

[a)az 1. kategóriába tartozik]

„ae)az MH KFOR Kontingens;”

(4) Az Ut. 2. § (3) bekezdésc)pontja a következõch) al-ponttal egészül ki:

[c)a 3. kategóriába tartozik]

„ch) az MH Afgán Választásokat Biztosító Szakasz (MH AVBSZ).”

2. §

(1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba, rendel-kezéseit azonban – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – 2009. június 1-jétõl kell alkalmazni.

(2) Az 1. § (1) és (3) bekezdéseit 2009. szeptember 1-jé-tõl kell alkalmazni.

(3) Az utasítás hatálybalépésével egyidejûleg hatályát veszti az Ut.

a)2. § (2) bekezdésb)pontbc)alpontja,

b)2. § (2) bekezdésc)pontca)alpontja, c)2. § (3) bekezdésa)pontac)–ad)alpontjai.

(4) Ez az utasítás 2009. november 30-án hatályát veszti.

Budapest, 2009. június 16.

Dr. Szekeres Imres. k.,

honvédelmi miniszter

A honvédelmi miniszter 46/2009. (VI. 19.) HM

utasítása

a 2009. évi afgán választások biztosításában történõ magyar katonai közremûködésrõl

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésénekf)pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a NATO-nak a 2009. évi afgán választások biztosításában történõ közre-mûködésével kapcsolatos magyar katonai szerepvállalás-ról szóló Korm. határozat rendelkezéseire – a 2009. évi af-gán választások biztosításában történõ magyar katonai közremûködéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására az alábbi

utasítást adom ki:

1. §

Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a to-vábbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alá-rendeltségébe tartozó szervezetekre, a miniszter közvetlen és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, a minisz-ter közvetlen felügyelete alá tartozó szervezetre, valamint a feladattal érintett katonai szervezetekre terjed ki.

2. §

(1) A NATO által létrehozott Választásokat Támogató Erõ keretében, a Magyar Honvédség állományából egy legfeljebb 40 fõs, szakasz szintû alegység kerül kitelepí-tésre Afganisztán területére legfeljebb 6 hónapos idõszak-ra, 2009. július 1. és 2009. november 30. között.

(2) Az alegység teljes mûveleti készenléte elérésének ideje a mûveleti területen 2009. július 21-e.

(3) A visszatelepítés várható ideje a választások lebo-nyolításának menetrendjéhez igazodóan legkésõbb 2009.

november 30.

(4) Az alegység feladata az afgán választások támogatá-sa a NATO mûveleti terveinek megfelelõen, az MH PRT parancsnok alárendeltségében az ISAF Északi Regionális Parancsnokság mûveleti területén.

(5) Az alegység állományának pénzügyi ellátása a Ma-gyar Honvédség külföldi szolgálatot teljesítõ és külföldi tanulmányokat folytató személyi állománya devizaellát-mányáról és egyes ellátmányon kívüli pénzbeli járandósá-gairól szóló 26/2007. (VI. 20.) HM rendeletben foglaltak alapján történik.

3. §

Az afganisztáni választások biztosításában részt vevõ alegység felkészítésérõl és kiképzésérõl a HM Honvéd Vezérkar fõnöke intézkedést ad ki.

4. §

Ez az utasítás a közzétételét követõ napon lép hatályba, és 2010. február 1-jén hatályát veszti.

Budapest, 2009. június 16.

Dr. Szekeres Imres. k.,

honvédelmi miniszter

A honvédelmi miniszter 47/2009. (VI. 26.) HM

utasítása a Magyar Köztársaság

2011. elsõ félévi soros EU-elnökségével kapcsolatos egyes tárcaszintû munkaszervezési feladatokról A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) be-kezdésénekf)pontjában kapott felhatalmazás alapján – fi-gyelemmel az Európai Unió soros magyar elnökségében közvetlenül részt vevõk kiválasztásáról, képzésérõl és anyagi elismerésérõl szóló 374/2007. (XII. 23.) Korm. ren-delet (a továbbiakban: R.), valamint a 2011. elsõ félévi magyar EU-elnökség elõkészítésével összefüggõ felada-tokról szóló 2079/2007. (V. 11.) Korm. határozat

rendel-kezéseire –, a Magyar Köztársaság EU soros elnökségi fel-adatainak tárcaszintû végrehajtása érdekében az alábbi

utasítást adom ki:

1. §

Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a to-vábbiakban: HM), a HM-szervezetekre, a miniszter köz-vetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetek-re, valamint az R. szerinti elnökségi stábtagokra, elnökségi feladatot ellátó ügykezelõkre és dossziéfelelõsökre (a to-vábbiakban: közremûködõ) terjed ki.

Munkaszervezési rendelkezések 2. §

A közremûködõk EU-elnökséggel kapcsolatos feladata-inak ellátása – mind a felkészülés, mind pedig az elnökség tényleges ideje alatt – a HM védelempolitikai szakállam-titkára (a továbbiakban: VP SZÁT) szakmai irányításával történik, mely jogkörében – a honvéd vezérkari fõnök he-lyettese és a fõosztályvezetõ (és a vele azonos szintû veze-tõ) kivételével – a VP SZÁT az EU soros elnökségi felada-tok ellátása tekintetében utasíthatja a közremûködõk köz-vetlen munkahelyi vezetõjét vagy szolgálati elöljáróját, il-letve a honvéd vezérkari fõnök helyettese kivételével szakmai feladat elvégzésére utasíthatja a közremûködõt.

3. §

Jelen utasítás hatálybalépését követõen a közremûködõk eredeti munkakörére vonatkozó munkaköri leírásait az EU-elnökségi feladatok ellátására, illetve az elnökségi felké-szülésre vonatkozó új rendelkezésekkel kell kiegészíteni.

4. §

A felkészülés idõszakában a közremûködõk az eredeti munkakörükbe tartozó feladataik mellett, azzal párhuzamo-san tesznek eleget az elnökséghez kötõdõ képzési és felké-szülési kötelezettségeknek, melynek munkaszervezési felté-teleit az érintett szervezet vezetõje köteles biztosítani.

5. §

(1) Az EU-elnökség tényleges idõtartama alatt a közre-mûködõk – az állami vezetõ, a vezérkari fõnök helyettese és a fõosztályvezetõ (és a vele azonos szintû vezetõ) kivé-telével – csak az elnökségi feladatok ellátására vehetõk igénybe, erre tekintettel a közremûködõk munkaköri leírá-sában szereplõ – az EU-elnökségi feladatokon kívüli –

fel-adatok ellátásával az érintett szerv állományából, a vonat-kozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelõen – katona esetében a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses ál-lományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV.

törvény (a továbbiakban: Hjt.) 53. §-a szerinti megbízás-sal, köztisztviselõ esetében a köztisztviselõk jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 49/B. § (1) bekezdése sze-rint munkáltatói intézkedéssel – helyettesítõ személyeket kell kijelölni.

(2) Helyettesítõ személyt a HM Védelempolitikai Fõ-osztálya (a továbbiakban: VPF) szervezeti keretei között létrehozott EU Elnökségi Koordinációs Titkársága állo-mányából a VP SZÁT az EU-elnökségi felkészülés és az elnökség ideje alatt, ideiglenes munkavégzésre bármely minisztériumi szervhez kijelölhet.

6. §

Az R. alapján az EU-elnökségi pótlék az elnökségi felada-tokban közvetlenül részt vevõ közremûködõk – a rendes munkaidõ beosztásába illeszthetõ és a munkaidõ-kereten fe-lüli rendkívüli munkavégzést nem eredményezõ – EU-elnök-séggel kapcsolatos munkájával, valamint az elnökségi felké-szülés idõszakában fennálló képzési, felkéfelké-szülési kötelezett-ségeivel összefüggésben kerül megállapításra. Emellett a közremûködõk jogszabályokban rögzített munkaidõ-beosz-tásától eltérõ, a munkaidõkereten felüli rendkívüli munka-végzéséért, illetve a Hjt. hatálya alá tartozók esetén – a tartós külföldi szolgálatot teljesítõk kivételével – túlszolgálatáért a hatályos jogszabályok által elõírt eljárási rendben, az EU-el-nökségi pótlékon felül, szabadidõt kell biztosítani, vagy en-nek hiányában megfelelõ díjazást kell megállapítani.

7. §

A közremûködõk tekintetében az EU-elnökségi felké-szülés idõszakában rendkívüli munkavégzést/túlszolgála-tot az érintett szervezet vezetõje önállóan, valamint a fel-készülési feladatok tekintetében a VP SZÁT utasítására rendelhet el.

8. §

Az 5. §-ban foglaltaknak megfelelõen az EU-elnökség tényleges ideje alatt a közremûködõ tekintetében a rendkí-vüli munkavégzés/túlszolgálat kizárólag az elnökségi fel-adatok ellátása érdekében rendelhetõ el.

9. §

(1) Jelen utasítás hatálybalépésétõl számított 30 napon belül a HM Személyzeti Fõosztálya és a HM Miniszteri

Kabinet Személyügyi Osztálya a közremûködõk formális kijelölésérõl szóló miniszteri határozatokat – személyen-kénti bontásban – a HM VP SZÁT útján felterjeszti alá-írásra.

(2) A határozattervezeteknek tartalmazniuk kell a köz-remûködõ személyi adatait, az eredeti szolgálati beosztá-sát, munkakörét, a kijelölés, feladatvégzés megkezdésé-nek kezdõ idõpontját, valamint az R. 7. § (3) bekezdésémegkezdésé-nek figyelembevételével a közremûködõ tisztségét.

10. §

Az EU-elnökség tényleges ideje alatt a közremûködõ-kön kívüli személy az elnökségbõl eredõ, ahhoz kötõdõ feladatellátásra csak a munkaköri leírásában szereplõ fel-adatrendszer keretében utasítható.

11. §

A köztisztviselõi teljesítményértékelés és jutalmazás szabályairól szóló 301/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) hatálya alá tartozó közremûkö-dõk esetében az éves teljesítménycélok meghatározása so-rán az EU-elnökségre történõ felkészülést, valamint a tárgyévben az elnökségi feladatokat prioritásként kell megjeleníteni. Ezen közremûködõk féléves, illetve év végi teljesítményértékelését a VP SZÁT elõzetes szakmai érté-kelésének figyelembevételével, a Rendeletben foglaltak-nak megfelelõen kell elvégezni.

Az elnökségi felkészüléssel kapcsolatos ágazati feladatok

12. §

(1) A HM VPF – összhangban a HM munkaterve szerint már folyamatban lévõ módosításra vonatkozó határidõk betartásával, 2009. augusztus 15-ig – terjesszen fel javas-latot a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Mûködési Szabályzatának az EU-elnökségre történõ felkészüléssel, valamint az EU-elnökségi munkával kapcsolatos felada-tokkal, illetve koordinációs és szakmai irányítási jogkö-rökkel történõ szükség szerinti kiegészítésére.

(2) Az EU-elnökség, valamint az arra történõ felkészü-lés tárcaszintû forrásszükséglete a tárca nemzetközi kere-tei között – a hazai jellegû személyi juttatások és azok já-rulékai kivételével – kerülnek megtervezésre a költségvi-selõ szervezetek bedolgozásai alapján a HM Védelmi Ter-vezési Fõosztálya által összeállított erõforrás- és tervben foglaltaknak megfelelõen. Az aktuális évi vetési tervjavaslatokat a jóváhagyott erõforrás- és költség-terv alapján a költségviselõ szervezetekkel

együttmûkö-désben a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynöksége ál-lítja össze.

Az EU-elnökségi pótlék megállapítása 13. §

Az ezen utasítás hatálya alá tartozó közremûködõk ese-tében az elnökségi pótlék mértékét az illetménymegállapí-tásra jogosult parancsnok/vezetõ (egyedi határozatban vagy parancsban) – a HM VP SZÁT elõzetes szakmai érté-kelése alapján – az R. 7. §-ában meghatározottaknak meg-felelõen állapítja meg úgy, hogy a kifizetésrõl szóló ren-delkezés az R.-ben meghatározott hónap 10-éig kiadásra kerüljön.

Záró rendelkezések 14. §

Ez az utasítás a közzétételét követõ 5. napon lép hatály-ba, ezzel egyidejûleg hatályát veszíti az ONER-3-2009.

Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárításí Gyakorlat honvé-delmi ágazatot érintõ feladatainak elõkészítésérõl szóló 78/2008. (HK 15.) HM utasítás.

Budapest, 2009. június 18.

Dr. Szekeres Imres. k.,

honvédelmi miniszter

A honvédelmi miniszter 48/2009. (VI. 26.) HM

utasítása

az élelmezési ellátás átalakításával és újraszervezésével összefüggésben egyes HM utasítások módosításáról

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésénekf)pontja és a

A prémiumévek programmal, valamint a különleges foglalkoztatási állománnyal kapcsolatos személyügyi

fel-adatokról, valamint az egyes munkáltatói költségek költ-ségvetési megtérítésének eljárási szabályairól szóló 40/2005. (HK 10.) HM utasítás 4. §-a (1) bekezdésének c)pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[A programba történõ belépéssel a programban részt vevõ kinevezési okmányát módosítani kell, amely tartal-mazza:]

„c)a munkáltatói utasítástól függõ heti legfeljebb 12 órás munkavégzési kötelezettséget, illetve a munkavégzéstõl tör-ténõ eltekintést;”

2. §

A honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rend-jérõl szóló 120/2007. (HK 20.) HM utasítás 50. §-a a kö-vetkezõ (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) 2010. július 1-je elõtt az MH Támogató Dandár ál-tal indított, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai ob-jektum élelmezési ellátásának átalakításával és újraszerve-zésével összefüggõ, egyszerû közbeszerzési értékhatárt el nem érõ, de nettó 2 millió Ft beszerzési értékhatárt megha-ladó beszerzések során a 41. § szerinti eljárási rendet nem kell alkalmazni.”

3. §

A korengedményes nyugdíjazással kapcsolatos felada-tokról szóló 1/2009. (I. 10.) HM utasítás 3. §-ának (1) be-kezdése a következõ mondattal egészül ki:

„A HM SZF a munkáltató javaslata alapján a 2. § (2) be-kezdésének c) pontja szerinti feltételtõl eltekinthet, ha a foglalkoztatott az utasítás hatálya alá tartozó szerveknél ténylegesen összesen legalább 5 évet eltöltött, és rendelke-zik 10 éves közszolgálati jogviszonnyal.”

4. §

(1) Ez az utasítás a közzétételét követõ napon lép ha-tályba, rendelkezéseit a folyamatban lévõ ügyekben is al-kalmazni kell.

(2) Ez az utasítás és a prémiumévek programmal, vala-mint a különleges foglalkoztatási állománnyal kapcsolatos személyügyi feladatokról, valamint az egyes munkáltatói költségek költségvetési megtérítésének eljárási szabályai-ról szóló 40/2005. (HK 10.) HM utasítás módosításászabályai-ról szóló 29/2006. (HK 8.) HM utasítás 2009. augusztus 1-jén a hatályát veszti.

Budapest, 2009. június 18.

Dr. Szekeres Imres. k.,

honvédelmi miniszter

A honvédelmi miniszter 49/2009. (VI. 26.) HM

utasítása

a fejezeti kezelésû elõirányzatok 2009. évi felhasználásának rendjérõl szóló 15/2009. (II. 27.) HM utasítás módosításáról Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 24. § (9) bekezdése és 49. § (5) bekezdésének p)pontja alapján – a pénzügyminiszter feladat- és hatáskörérõl szóló 169/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 4. § (1) bekez-déséneka)pontjában meghatározott feladatkörében eljáró államháztartásért felelõs miniszterrel egyetértésben – a honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl szóló 2004. évi CV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 71/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet 32/A. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörömben eljárva a következõ

utasítást adom ki:

1. §

A fejezeti kezelésû elõirányzatok 2009. évi felhasználá-sának rendjérõl szóló 15/2009. (II. 27.) HM utasítás (a to-vábbiakban: Ut.) 3. § (1) bekezdésénekb)pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[Gazdálkodást végzõ szervezetek a 2. Ágazati célelõ-irányzatok alcímen belül:]

„b)az 5. Nonprofit korlátolt felelõsségû társaságok támo-gatása jogcímcsoport esetében a HM VGF, a honvédelmi mi-niszter által vagy részvételével alapított közhasznú társasá-gok és a Honvédelmi Minisztérium között létrejött közhasz-núsági keretmegállapodásokról és az azok végrehajtására kö-tött támogatási megállapodásokról szóló 40/2008. (HK 9.) HM utasításban foglaltak szerint eljárva;”

2. §

Az Ut. 5. §-ának (5) bekezdése helyébe a következõ ren-delkezés lép:

„(5) Az Ámr. 61. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a közhasznú társaságok I. félévi és a nonprofit korlátolt fele-lõsségû társaságok II. félévi mûködésérõl a HM VGF, az MH Szociálpolitikai Közalapítvány tekintetében pedig a HM SZEF szöveges értékelést készít, melyet a zárszám-adáshoz kapcsolódóan meghatározásra kerülõ idõpontig a HM KPÜ részére megküld.”

3. §

Az Ut. 8. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(1) A 8/1 Beruházás alcím elõirányzatai terhére kötele-zettséget a 2. §-ban kijelölt gazdálkodást végzõ

szerveze-tek vezetõi vagy az általuk írásban megbízott személy vál-lalhat.

(2) A 8/2 Ágazati célelõirányzatok alcím elõirányzatai terhére kötelezettséget – a jogszabály alapján történõ fize-tési kötelezettség kivételével – 50 M Ft-ig a 3. §-ban kije-lölt gazdálkodást végzõ szervezetek vezetõi, vagy az álta-luk írásban megbízott személy, 50–100 M Ft között a HM VTISZÁT, 100 M Ft felett a honvédelmi miniszter vál-lalhat.

(3) A tárgyévi elõirányzat terhére akkor vállalható köte-lezettség, ha a pénzügyi teljesítés legkésõbb a tárgyévet követõ év június 30-ig megtörténik.

(4) Éven túli kötelezettség a tárgyévet követõ év(ek) elõirányzata terhére történõ kifizetésre az Áht.

12/A–12/B. §-aiban és 22–23/A. §-aiban foglaltakra figye-lemmel vállalható.

(5) A fejezeti kezelésû elõirányzatok kötelezettségvál-lalással terhelt elõirányzat-maradványa terhére – ha a kö-telezettségvállalás meghiúsul vagy a felhasználás összege kisebb az elõirányzatnál – újabb kötelezettség csak a pénz-ügyminiszter engedélyével vállalható.

(6) A kötelezettségvállalásnak elõirányzat-felhasználá-si terven kell alapulnia. A kötelezettségvállalás a gazdasá-gi vezetõ vagy az általa írásban kijelölt személy ellenjegy-zése után, és csak írásban történhet. A gazdasági vezetõ a fejezeti kezelésû elõirányzatok vonatkozásában a HM KPÜ vezérigazgatója.

(7) A kiadások teljesítésének és a bevételek beszedésé-nek elrendelése elõtt a gazdálkodást végzõ szervezetekbeszedésé-nek okmányok alapján ellenõrizni és szakmailag igazolni kell azok jogosultságát, összegszerûségét és a szerzõdés, meg-rendelés, megállapodás teljesítését.

(8) A szakmai teljesítésigazolás alapján az érvényesítõ-nek ellenõriznie kell az összegszerûséget, a fedezet meglé-tét, és azt, hogy az elõírt követelményeket betartották-e.

Érvényesítést a gazdálkodást végzõ szervezet vezetõje által írásban megbízott, az Ámr.-ben elõírt pénzügyi és számviteli képesítéssel rendelkezõ dolgozó végezhet.

(9) A kiadás teljesítésének, a bevétel beszedésének vagy elszámolásának érvényesített okmány alapján történõ el-rendelésére (a továbbiakban: utalványozás) a gazdálko-dást végzõ szervezet vezetõje vagy az általa írásban felha-talmazott személy jogosult. Utalványozás további feltétele az (1)–(2) bekezdés szerinti kötelezettségvállalás, jogsza-bály vagy nemzetközi szerzõdés, illetve nemzetközi tag-ságból adódó kötelezettség dokumentuma.

(10) Az utalványozás ellenjegyzése a 8/1 Beruházások költségvetési alcím esetében a gazdálkodást végzõ

szerve-zetnél, a 8/2 Ágazati célelõirányzatok költségvetési alcím esetében a HM KPÜ-n történik.

(11) A kötelezettségvállalás, utalványozás, ellenjegy-zés, érvényesítés és a teljesítésigazolás rendjét – a Honvé-delmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gaz-dálkodásának rendjérõl szóló 102/2007. (HK 18.) HM utasítás 31. §-ában foglaltak figyelembevételével, a 16. §-ában meghatározottak szerint – a HM, a HM IÜ, a HM FLÜ és a HM KPÜ gazdálkodási intézkedésében kell részletesen szabályozni. A HM IÜ és a HM FLÜ gazdál-kodási intézkedéstervezetét, valamint a HM VGF által a HM-re elkészített gazdálkodási intézkedéstervezetet a HM KPÜ-vel egyeztetni kell.

(12) A szakmai teljesítés igazolására, az érvényesítésre, az utalványozásra, valamint az ellenjegyzésre a melléklet szerinti formanyomtatványt (utalványrendeletet) kell al-kalmazni.”

4. §

Az Ut. melléklete helyébe jelen utasításmellékletelép.

5. §

(1) Ez az utasítás – a (2) bekezdésben foglaltak kivételé-vel – a közzététele napján lép hatályba, ezzel egyidejûleg az Ut. 12. § (2) bekezdése hatályát veszti.

(2) Jelen utasítás 1. és 2. §-a 2009. július 1-jén lép ha-tályba, ezzel egyidejûleg az Ut. 12. § (3) bekezdése hatá-lyát veszti.

(3) Ez az utasítás 2009. szeptember 1-jén hatályát veszti.

(4) Jelen utasítás hatálybalépésével egyidejûleg az Ut.

3. § (1) bekezdésec)pontjának „az Észak-atlanti Szerzõ-dés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja magyar-országi végrehajtási rendjérõl szóló 31/2000. (X. 27.) HM rendeletben” szövegrésze helyébe „az Észak-atlanti Szer-zõdés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja

3. § (1) bekezdésec)pontjának „az Észak-atlanti Szerzõ-dés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja magyar-országi végrehajtási rendjérõl szóló 31/2000. (X. 27.) HM rendeletben” szövegrésze helyébe „az Észak-atlanti Szer-zõdés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja

In document MINISZTERI UTASÍTÁSOK (Pldal 24-31)