• Nem Talált Eredményt

Turbulencia k´ıs´ erleti vizsg´ alata

In document 2013.11.17. (Pldal 121-126)

8. Zoletnik S´ andor: Transzport ´ es turbulencia 110

8.4. Plazmaturbulencia

8.4.3. Turbulencia k´ıs´ erleti vizsg´ alata

A plazmaturbulencia k´ıs´erleti vizsg´alata speci´alis technik´akat ig´enyel, ez´ert k¨ul¨on feje-zetben foglalkozunk vele. Mint az el˝oz˝o fejezetekben l´attuk, a legink´abb ´erdekes elektro-sztatikus instabilit´asok, a ITG drift hull´am ´es kicser´el˝od´esi instabilit´as, 10-100 kHz k¨or¨uli frekvenci´an, mm-cm sk´al´an modul´alj´ak a plazma potenci´alj´at. Az E×B ´araml´asi k´ep a potenci´al deriv´altj´ab´ol, az elektroms t´erb˝ol ´all´ıthat´o el˝o, teh´at ide´alis esetben m´erni kellene az elektrosztatikus potenci´al t´erbeli eloszl´as´at legal´abb mm t´erbeli ´es µs id˝obeli felbont´assal. E mellett sz¨uks´eges lenne m´erni alacsonyabb frekvenci´an a zon´alis ´araml´ a-sok potenci´alszerkezet´et, azok toroid´alis ´es poloid´alis szimmetria tulajdons´agait melyek egym´ast´ol t´avol, sok m´eterrel elhelyezett m´er´esi pontokat is felt´eteleznek. A turbulencia statisztikus jellege miatt hossz´u adatsorok m´er´ese sz¨uks´eges stacion´er ´allapotban.

Sajnos a pontenci´al m´er´es´ere legink´abb csak a szond´akkal el´erhet˝o sz´elplazm´aban van lehet˝os´eg. Itt sz´amos m´er´est v´egeztek lebeg˝o Langmuir szond´akkal, melyek az elektron-h˝om´ers´eklettel ar´anyosan eltolt potenci´alt m´erik. Felt´eve, hogy az elektronh˝opm´ers´eklet nem v´altozik a potenci´alv´altoz´as kinyerhet˝o. Egy tipikus elrendez´est mutat a 8.8 ´abra.

K´et szonda t¨uske poloid´alis ir´anyban eltolva lebeg˝opontenci´al m´odban ¨uzemel, ´es m´eri a poloid´alis elektromos teret, amely a radi´alis E×B ´araml´as modul´aci´oj´aval ar´anyos.

K´et radi´alis ir´anyban eltolt t¨uske a radi´alis elektromos teret m´eri, amely a poloid´alis

´araml´asi sebess´eg modul´aci´oit m´eri. Az elrendez´es tartalmaz m´eg egy szond´at melyet ion tel´ıt´esi ´aram m´odban ¨uzemeltetnek, az elektronh˝om´ers´ekletn´el l´enyegesen nagyobb negat´ıv potenci´alon. Ekkor s szonda ´arama ar´anyos az ne

Te szorzattal. Ism´et elhanya-golva a h˝om´ers´eklet fluktu´aci´okat megkapjuk az elektrons˝ur˝us´eg fluktu´aci´oj´at. A radi´alis s˝ur˝us´egtranszport kisz´am´ıthat´o a

⟨n˜eE˜p⟩ ∼ ⟨n˜ev˜r (8.3)

mennyis´eg˝ol, ahol a hull´am jel az ´atlagt´ol val´o elt´er´est jelzi. Ilyen k´ıs´erletek val´oban kimutatt´ak, hogy a f´uzi´os plazma sz´el´en kicser´el˝od´esi instabilit´assal j´ol ¨ osszeegyeztet-het˝o turbulencia zajlik. A legutols´o z´art fluxusfel¨uleten k´ıv¨ul a transzport id˝oben j´ol lokaliz´alt esem´enyekben zajlik, amelyek az er˝ovonalak ment´en sok m´eterrel elny´ujtott, arra mer˝olegesen cm m´eret˝u hurka-szer˝u strukt´ur´ak (¨orv´enyek, blob-ok) elhalad´as´aval magyar´azhat´ok. Ezek a nagysug´ar ment´en kifel´e haladnak ´es a fallal ´erintkez˝o plazmar´ e-tegben a domin´ans transzport folyamatot adj´ak. Kev´es m´er´es van az elektronh˝om´ers´ ek-let fluktu´aci´oj´ara, ´es direkt m´er´es sem ´all rendelkz´esre a h˝otranszport meghat´aroz´as´ara.

Bizony´ıtottnak tekinthet˝o azonban, hogy a plazma szil´ardtestekkel ´erintkez˝o r´eteg´eben kicser´el˝od´esi instabilit´as domin´al. A radi´alis terjed˝o ¨orv´enyek ´elettartama, az ezen bel¨uli instabilit´asok m´eg kutat´as t´argy´at k´epezik. Zon´alis ´araml´asok ebben a tartom´anyban nem tal´alhat´ok.

B

radiális irány poloidális irány

Ufl,1

Ufl,2

I sat

8.8. ´abra. Turbulencia m´er´esre ¨ossze´all´ıtott Langmuir szonda elrendez´es.

A fallal m´ar nem ´erintkez˝o plazmar´etegekben a szonda m´er´es csak a legsz´els˝o p´ar cm-ben lehets´eges, ott is csak r¨ovid id˝ore. Annyit azonban siker¨ult meghat´arozni, hogy ebben a plazmar´etegben dr´amaian megv´altozik a turbulencia. A nagy egyedi esem´ e-nyeket Gauss amplit´ud´oeloszl´as´u, id˝oben egyenletesen elosztott fluktu´aci´ok v´altj´ak fel.

Ezek m´ar az ITG instabilit´as jellemz˝oit mutatj´ak ´es kimutatt´ak a zon´alis ´araml´asok GAM ´es alacsonyfrekvenci´as ´ag´at is[Fujisawa,2009]. Statisztikai m´odszerekkel vizsg´ al-hat´o a turbulencia ´es a zon´alis ´araml´asok k¨olcs¨onhat´asa is, egyes m´er´esek kimutatt´ak a turbulencia modul´aci´oj´at a zon´alis ´araml´asok ´altal. Ezek a m´er´esek alapvet˝oen igazolj´ak, hogy a plazma sz´el´en elektrosztatikus ITG turbulencia zajlik.

A plazma szond´akkal nem el´erhet˝o r´etegeiben elektrosztatikus potenci´al m´er´esre csak egy m´odszer ismert, az ´ugynevezett neh´ezion szonda (Heavy Ion Beam Probe, HIBP) technika. A8.9 ´abra mutatja az elvet. Egy gyors´ıt´oval egyszeresen ioniz´alt neh´ez (pld.

Tallium, C´ezium) ionokat l˝onek a plazm´aba nagy (100-500 keV) energi´aval. A Lar-mor sug´ar ebben az esetben ¨osszem´erhet˝o a plazm m´eret´evel, az ionok teh´at ´athaladnak rajta. A plazma bizonyos sz´azal´ekban ioniz´alja a nyal´abot ´es a k´etszeresen ioniz´alt be-l˝ott ionok m´as p´aly´an hagyj´ak el a plazm´at. A meg´erkez´es hely´eb˝ol az ioniz´aci´os pont rekonstru´alhat´o. Az ioniz´aci´os pontig az inok energi´aja a plazmapotenci´al miatteU-val v´altozik, m´ıg a kij¨ov˝o ionok´e 2eU-val, teh´at a m´asodlagos nyal´abok energi´aj´at pontosan

m´erve meghat´arozhat´o az ioniz´aci´o hely´en a potenci´al. R´aad´asul a szekund´er ionnya-l´ab intenzit´asa k¨ozel´ıt˝oleg ar´anyos az ioniz´aci´os ponton ´erv´enyes plazmas˝ur˝us´eggel. A HIBP berendez´esek bonyolultak, nagym´eret˝uek ´es csak a plazma keresztmetszet bizonyos pontjait k´epesek el´erni, m´egis megval´os´ıtott´ak ˝oket n´eh´any berendez´esen ´es kimutatt´ak az ITG hull´amokhoz kapcsol´od´o plazmapotenc´al fluktu´aci´okat, valamint a r´eteg´araml´ a-sokat is. Ez alapj´an ´all´ıthat´o, hogy a plazma bels˝o tartom´anyaiban is ITG turbulencia zajlik ´es zon´alis ´araml´asok is jelen vannak.

8.9. ´abra. Neh´ezion szonda elvi fel´ep´ıt´ese[Connor,1992].

A plazmapotenci´al m´er´es korl´atos lehet˝os´egei miatt sok elj´ar´as a plazma s˝ur˝us´ egfluk-tu´aci´ok m´er´es´ere ir´anyul. Erre t¨obb m´odszer is van, a legnagyobb kateg´ori´at Nyal´ ab-emisszi´os Spektroszk´opia (NyES) n´even lehet ¨osszefoglalni (a technikai r´eszleteket l´asd spektroszk´opia fejezetben). Valamilyen atomnyal´abot l¨ov¨unk a plazm´aba, amely a m´ ag-neses t´eren akad´alytalanul ´athatol. A plazm´aban ´erve a gyors plazma r´eszecsk´ek gejesz-tik az atomokat melyek valamilyen karakteszgejesz-tikus hull´amhosszon f´enyt bocs´atanak ki. A f´eny intenzit´asa els˝o k¨ozel´ıt´esben a nyal´ab- ´es a plazmas˝ur˝us´eg szorzat´at´ol f¨ugg, teh´at a plazma s˝ur˝us´egv´altoz´asa f´enyfluktu´aci´ok´ent jelenik meg. Sajnos a plazma ioniz´alja is a nyal´abot, az ´ıgy keletkez˝o ionok elhagyj´ak a nyal´abot ´es az atomnyal´ab s˝ur˝us´ege cs¨okken, f´enye elfogy. Az ioniz´aci´o kism´ert´ekben m´ar a plazma sz´el´en is jelentkezik, teh´at a nyal´ab f´enyintenzit´asa elvileg a plazma sz´el´et˝ol megtett teljes ´utr´ol hordoz inform´aci´ot. A NyES m´er´esek el˝onye, hogy a nyal´abra oldalr´ol n´ezve k´etdimenzi´os k´epet kaphatunk a plazma-turbulencia ´altal okozott s˝ur˝us´egfluktu´aci´okr´ol. A turbulencia strukt´ur´ak mozg´as´ab´ol az

´

araml´asi sebess´egre is k¨ovetkeztethet¨unk amennyiben a drift hull´amok sebess´ege kisebb mint azE×B sebess´eg. Ez ez esetek jelent˝os r´esz´eben teljes¨ul, ´ıgy zon´alis ´araml´asok is m´erhet˝ok.

NyES t´ıp´us´u m´er´esek t¨obb vari´aci´oban l´eteznek. A plazma sz´el´ere egyszer˝u g´ azsze-lepen hidrog´en g´azt f´ujva a plazma hat´arr´eteg´eben tudjuk m´erni a turbulenci´at. Ez a m´odszer rendk´ıv¨ul er˝os f´enyt ad ez´ert nagysebess´eg˝u kamer´akkal is lehet m´erni ´es j´ol ki le-het eg´esz´ıteni a Langmuir szond´as m´er´eseket. Sajnos a plazma belsej´ebe a g´aznyal´ab nem jut be. Kicsit m´elyebbre lehet n´ezni szuperszonikus nyal´abokkal, amikor nagynyom´as´u

g´azt egy Laval f´uv´ok´an szupreszonikus nyal´abb´a form´alnak, azonban a behatol´ok´epess´eg itt is csak a plazma legsz´els˝o r´eteg´ere terjed ki.

Nagyobb behatol´ashoz gyors´ıtott nyal´abokat haszn´alnak. Elterjedt m´odszer a l´ıtium atomnyal´ab diagnosztika, amely tipikusan 30-60 keV energi´aj´u l´ıtium atomnyal´abot ´all´ıt el˝o. Ez 5-10 cm m´elyen hatol a plazm´aba. A nyal´ab csak 1-2 cm ´atm´er˝oj˝u, ´ıgy tetsz˝oleges ir´anyb´ol megfigyelve is szinte pontszer˝u m´er´est kapunk, azonban ´ıgy poloid´alis felbon-t´as sem ´erhet˝o el vele. A l´ıtium atomnyal´ab diagnosztika legink´abb a plazma kissug´ar k¨uls˝o 10-20 sz´azal´ek´aban a s˝ur˝us´egeloszl´as monitoroz´as´ara szolg´al, azonban turbulencia m´er´esre is haszn´alj´ak ´es a zon´alis ´araml´asok GAM ´ag´at is kimutatt´ak vele.

A plazma bels˝o r´etegeiben a plazma f˝ut´es´ere szolg´al´o hidrog´en atomnyal´abok hasz-n´alhat´ok NyES m´er´esre. Evvel term´eszetesen csak nyal´ab f˝ut¨ott plazm´ak vizsg´alhat´ok.

Tov´abbi probl´ema, hogy a nyal´ab vonalas sug´arz´asa megegyezik a plazma sz´el´enek na-gyon er˝os sug´arz´as´aval, mivel a nyal´ab ugyanolyan atomokb´ol ´all mint a plazma. Ezen

´

ugy lehet seg´ıteni, ha a nyal´abot nem mer˝olegesesn figyelj¨uk meg, mivel ekkor a gyors nyal´ab r´eszecsk´ek ´altal kibocs´atott f´eny n´eh´any nm Doppler eltol´od´ast szenved ´es j´ol megv´alaszott optikai sz˝ur˝ovel elv´alaszthat´o a plazma saj´at f´eny´et˝ol. Mivel a f˝ut˝o nya-l´abok ´atm´er˝oje tipikusan 15-30 cm, ez´ert a cm m´eret˝u ITG turbulenci´at csak ´ugy lehet megfigyelni, ha a l´at´oir´anyok a m´agneses er˝ovonalak ment´en vannak, amerre a turbulen-cia is elny´ujtott.

Minden nyors´ıtott atomnyal´ab diagnosztika alapvet˝o korl´atja, hogy a nyal´ab f´enye gyenge, ez´ert nagy t´ersz¨og˝u ´es j´o hat´asfok´u optik´ara, valamint speci´alis detektorokra van sz¨uks´eg. Ilyen m´odszerekkel sikeres NyES m´er´esek folytak f˝ut˝onyal´abokkal ´es el˝osz¨or ezekkel siker¨ult kimutatni a plazma legbels˝o r´etegeiben a drift hull´am turbulenci´at ´es a zon´alis ´araml´asokat.

Tov´abbi m´odszerek is l´eteznek a plazma s˝ur˝us´egfluktu´aci´ok m´er´es´ere, amelyb˝ol a reflektometria k¨ul¨onb¨oz˝o fajt´ait ´erdemes el˝osz¨or eml´ıteni. A m´odszer elve a 8.10(a)

´

abr´an l´athat´o.

Mint a hull´amterjed´es fejezetben l´athat´o, egy ordin´arius (a m´agneses t´er ment´en po-lariz´alt) elektrom´agneses hull´am csak akkor terjed a plazm´aban, ha frekvenci´aja nagyobb mint a plazmafrekvencia. A plazmafrekvencia ar´anyos az elektrons˝ur˝us´eg gy¨ok´evel, te-h´at a plazma sz´ele fel˝ol befel´e haladva emelkedik. Ha egy meghat´arozott frekvenci´aj´u hull´amot bocs´atunk a plazm´ara, az addig fog behatolni, m´ıg frekvenci´aja kisebb a helyi plazmafrekvenci´an´al, arr´ol a fel¨uletr˝ol ahol megegyezik a frekvencia visszaver˝odik. Els˝o k¨ozel´ıt´esben ´ugy tekinthetj¨uk, mintha ez a fel¨ulet egy t¨uk¨or lenne a hull´amra. M´erve a visszavert hull´am f´azis´anak v´altoz´as´at a bel¨ov¨otth¨oz k´epest megkapjuk a ”t¨uk¨or” hely´ e-nek v´altoz´as´at. A f´uzi´os berendez´esek szok´asos s˝ur˝us´egein´el 10-100 GHz k¨or¨uli hull´ amo-kat kell haszn´alni reflektometri´ara, melyek hull´amhossza n´eh´any mm vagy 1 cm. Ennek megfelel˝oen a mirohull´am´u nyal´ab ´atm´er˝oje sem lehet enn´el kisebb. A hull´amhossz ¨ ossze-m´erhet˝o az ITG turbulencia sk´al´aj´aval ami k´et probl´em´at okoz. Egyr´eszt ha a ”t¨uk¨or”

t¨obbet mozdul el mint egy f´el hull´amhossz, akkor a visszavert hull´am f´azisa t¨obbet v´ al-tozik mint 2π ´es a f´azisv´altoz´ast nem lehet k¨ovetni, nagy fluktu´aci´os amplit´ud´okn´al az

n

e

R

(a) (b)

8.10. ´abra. Reflektometria m´er´esek elve. (a) Direkt reflektometria, (b) Doppler reflektometria[Hursch,2001].

elj´ar´as hamis m´er´est ad. M´asik probl´ema, hogy a kritikus fel¨ulet ´erdess´ege egybeesik a hull´amhosszal, ez´ert a visszever˝od´es val´oj´aban nem s´ıkhull´amot eredm´enyez, hanem egy interferencia k´epet. Adott ir´anyban megfigyelve a hull´amot nem csak f´azis, hanem amp-lit´ud´o v´altoz´ast is tapasztalunk. Tov´abbi neh´ezs´eg a reflektometria m´odszerekkel, hogy nem meghat´arozott helyen, hanem meghat´arozott s˝ur˝us´eg´ert´ekn´el m´ernek a plazm´aban, a hely meghat´aroz´as´ahoz k¨ul¨on m´erni kell a s˝ur˝us´eg eloszl´ast.

A fenti probl´em´ak ellen´ere a reflektometria m´er´esek rendk´ıv¨ul sikeresek voltak a plaz-masz´el turbulencia m´er´es´eben, mivel a NyES m´er´esekhez k´epes kis zajjal rendelkeznek

´

es nem ig´enyelnek bonyolult ´es terjedelmes optikai rendszert. A reflektometria egy ´ujabb v´altozat´at mutatja a 8.10(b) ´abra, melyet Doppler reflektometri´anak neveznek. Ebben a turbulens plazma fel¨ulet´et egy optikai r´acsnak fogjuk fel, melyr˝ol a mikrohull´amok k¨ u-l¨onb¨oz˝o rendekben ver˝odnek vissza. Megfelel˝o geometri´aban kiv´alaszthatjuk az 1. rendet egy adott hull´amra ´es r´acs hull´amhosszra. Az ebbe az ir´anyba visszavert hull´am adott hull´amhossz´us´ag´u perturb´aci´okat m´er. Ha a ”r´acs” mozog, akkor a viszavert hull´am frekvenci´aja eltol´odik ´es a frekvenciaeltol´od´as ar´anyos lesz a sebess´eggel. A visszavert hull´am ´atlagos frekvenci´aj´at kis id˝oszakaszokra kisz´am´ıtva a turbulencia mozg´asi sebss´ e-g´enek id˝obeli v´altoz´asa meghat´arozhat´o. Doppler reflektometria m´er´esekkel kimutatt´ak k¨ul¨onb¨oz˝o zon´alis ´araml´asok r´eszletes tulajdons´agait.

A s˝ur˝us´egfluktu´aci´os m´er´esek m´asik lehet˝os´ege, hogy a plazm´an ´atbocs´atott hull´am (mikrohull´am vagy infrav¨or¨os f´eny) kollekt´ıv sz´or´as´at figyelj¨uk meg a turbulencia hull´ a-mokon. Itt a plazma hull´amok m˝uk¨odnek r´acsk´ent, a sz´or´as ir´anya a turbulencia hul-l´amhosszb´ol ´es a m´er˝o hull´am hull´amhosz´ab´ol sz´amolhat´o ki. Az ilyen t´ıpus´u m´er´esek

´

altal´aban korl´atozott t´erbeli felbont´assal rendelkeznek, azonban k´epesek a jelenlev˝o hul-l´amok hull´amhossz ´es frekvenciaspektrum´at meghat´arozni. Val´oj´aban ilyen CO2 l´ezer sz´or´as k´ıs´erletek adt´ak az els˝o utal´ast az ITG turbulencia jelenl´et´ere az 1970-es ´

evek-ben. Tov´abbi el˝ony¨uk, hogy m´as elj´ar´asokkal ellent´etben alkalmass´ak tehet˝ok kisebb hull´amhossz´us´ag´u ETG turbulencia m´er´es´ere is melyet NyES elj´ar´asok ´es hagyom´anyos reflektometria m´odszerek nem k´epesek m´erni.

A h˝otranszport meghat´aroz´as´ahoz sz¨uks´eg lenne a plazma belsej´eben az elektron-vagy ak´ar ionh˝om´ers´eklet fluktu´aci´okat is m´erni. Erre ma csak egy m´odszer ismert, az elektron ciklotron emisszi´os (ECE) diagnosztika. Ez az elektronok ciklotron moz-g´asa ´altal keltett mikrohull´am´u sug´arz´ast m´eri. Kell˝oen nagy s˝ur˝us´eg eset´en a plazma a saj´at ciklotron sug´arz´as´ara nem ´atl´atsz´o ez´ert a plazma fel¨uleti sug´arz´ok´ent m˝uk¨odik.

A sug´arz´as intenzit´asa nem f¨ugg a plazmas˝ur˝us´egt˝ol, csak az elektronh˝om´ers´eklett˝ol.

Mivel a m´agneses t´er nagys´aga a t´oruszban 1/R szerint v´altozik, a ciklotron sug´arz´as frekvenci´aja is helyr˝ol helyre v´altozik ´es adott frekvencia intenzit´asa egy adott hely elekt-ronh˝om´ers´eklet´evel ar´anyos. Sajnos a sug´arz´as intenzit´asa gyenge, ez´ert a jel statisztikus ingadoz´asa nagy. K´et antenn´aval v´egzett korrel´aci´os m´er´esekkel siker¨ult kimutatni, hogy az elektronh˝om´ers´eklet fluktu´aci´ok frekvenci´aja hasonl´o a s˝ur˝us´egfluktu´aci´okhoz, de re-lat´ıv amplit´ud´oja kisebb. Az ECE m´er´esek tov´abi problk´em´aja, hogy a plazma h´ıg sz´el´en a sug´arz´as nem nyel˝odik el a plazm´aban ´es az intenzit´as az elektronh˝om´ers´eklet ´es az elektrons˝ur˝us´eg kever´ek´evel lesz ar´anyos. ´Ujabb fejleszt´esekben az ECE m´er´es mikro-hull´am´u antenn´aj´at mirohull´am´u optik´aval ´es nagysz´am´u vev˝o m´atrix´aval helyettes´ıtik annak rem´eny´eben, hogy teljes k´etdimeni´os k´epet kapnak az elektrons˝ur˝us´eg fluktu´

aci-´

okr´ol. Hasonl´o megold´assal k´ıs´erleteznek reflektometria m´er´esben is, amely avval kecseg-tet, hogy a teljes visszavert hull´amfront detekt´al´as´aval a visszaver˝o fel¨ulet strukt´ur´aja rekonstru´alhat´o.

In document 2013.11.17. (Pldal 121-126)