• Nem Talált Eredményt

Alain Decaux legújabb, a történelem rejtélyeivel foglalkozó könyvének borítólapján, érdekes képet láthat az olvasó. A kétrészes ábrázolat egyik felén hetyke dragonyos kapitány néz büszkén a világba, a másik felén ugyanaz az arc, női hajkoronával, szendén, álmodozóan tekint ránk.

A kép nem másé, mint a titokzatos Eon lovagé. A lovagról sok mindent feljegyzett a történelem. Így, hogy kiváló képességű ifjú, jogi tanulmányok után, diplomáciai szolgálatba lépett. Ki is nevezték a cári udvarhoz akkreditált követséghez. Meg is jelent állom áshelyén, mint a nagykövet unokahúga. S ettől kezdve egy évig élt Erzsébet cárnő udvarában, mint felolvasónő. S hogy ne gondoljunk valami képtelenségre, tudnunk kell azt, hogy a nemes lovag titkos diplomata volt, XV. Lajos személyes megbízottjaként tevékenykedett, méghozzá kiváló eredménnyel.

A hölgyi álcára talán azért volt szükség, hogy így minél kevesebb feltűnést keltsen a hivatalos diplomaták háta mögött dolgozó ügyvivőnek.

Hazatérése után részt vett a hétéves háborúban és mint dragonyos kapitány – hőstetteiért – megkapta a Szent Lajos -rendet.

Aztán újra – most férfiként – Londonban meghatalmazott miniszter. Egy szép napon azonban kegyvesztett lett – és utóda – azt kezdte terjeszteni, hogy a lovag kisasszony.

És ezzel pattant ki a botrány. Az angol lapok híreket kezdtek közölni arról, hogy ki mennyiben fogadott – Eon lovag nemét illetően.

85

A lovag hallgatott, míg XV. Lajos élt. Az új király, XVI. Lajos – megvonta évjáradékát.

Eon most fenyegetőzni és zsarolni kezdett. Értésére adta az uralkodónak, hogy egész ládára való titkos irat birtokosa – és ha nem fizetnek – mindent kitálal.

Párizsban megijedtek és kiküldték tárgyalni Beaumarchais-t (A Sevillai borbély szerzőjét), a ravasz politikai ügynököt.

Figaró írója szabályos szerződést kötött a lovaggal. És ez arra kötelezte, hogy élete végéig – szoknyában járjon.

És ettől kezdve napjainkig tart a vita, hogy Eon lovag hölgy v o l t - e vagy sem. Beaumarchais azt írja, hogy a tárgyalások során – végig nőnek nézte.

Eon lov a g -k isasszon y továbbra is Londonban élt. A forradalom kitörése után sem vetette le a női ruhát. Egyes kutatók szerint most már hiúságból, hogy a személye iránti érdeklődés megmaradjon.

De miért kötelezte az udvar, hogy a volt dragonyos kapitány – női ruhában járjon?

A történészek egy része azt mondja, hogy így akarták elejét venni a botrányoknak, ha kiderülne, hogy női-ruhás férfi diplomatával dolgoztak. Más kutatók más magyarázatot találtak.

Eon lov ag tisztes kort ért meg. Előbb vívóleckékből tartotta fenn magát, majd az angol udvartól kapott kegydíjat.

83 éves korában hunyt el és most újra az érdeklődés középpontjába került. Új fogadási láz ütötte fel a fejét.

A kérdést a boncolási jegyzőkönyv döntötte el, 1810. május 23-án. Eszerint Eon lovag férfi volt.

A SZENT ÖRDÖG

Az egyik bukaresti folyóirat érdekes képet közölt: Juszupov herceg a ravatalon. Az ex herceg az elmúlt években többször hallatott magáról, izgalmas pereivel kapcsolatban. Személyét titokzatosság vette körül. Ezt ő maga is igyekezett fokozni

86

könyveivel és nyilatkozataival. Legutóbb az egyik történelm i film szaktanácsadója volt. Juszupov nem volt kisebb em ber, mint a szen t ördög, Rasputin gyilkosa.

Rasputin életéről, szerepéről könyvtárnyi irodalom keletkezett az utóbbi fél évszázadban. (Néhány éve a Korunk közölte a halálával kapcsolatos hivatalos vizsgálat jelentéseit).

De írtak róla regényt, népszerű életrajzo t és többször megfilmesítették eseményekben nem mindennapi életét.

Ki volt Grigorij atya ahogy rajongói nevezték? A hatalmas termetű, félig-meddig írástudatlan szibériai földműves kicsapongásokkal teli ifjúkor után – fölcsapott un. szent ember­

nek. Jámbor zarándokkal járta a kegyhelyeket és időnként bevonult valamelyik kolostorba.

Közben látomásai voltak, de ugyanakkor a titkos dorbézolást sem hagyta abba. Magas rangú egyházi pártfogói, ismerve a cári udvar misztikus-babonás légkörét, bejuttatták az uralkodó pár környezetébe. A hipnotikus erővel rendelkező, rendkívül körmönfont kalandor rövidesen behálózta a balgatagul babonás cári családot. Legfőképpen a beteges képzelőerejű cárnéra hatott, Rasputin jó s és g y ó g y ító hatalm a. Ismeretes, hogy Alekszej Cárevics hemofiliában, vagyis vérzékenységben szenvedett. A nagybeteg gyermeket még a széltől is óvták. Ha lépcsőn kellett fölmennie egy óriástermetű matróz vitte-hozta.

Rasputin a gyermekre hatott, részben hipnotikus úton, részben pedig úgy, hogy egyszerűen úgy kezelte, mint a kisgyermeket kell. Meséivel lebilincselte az üvegházi növényként féltett kisfiút. Természetesen, közben, a zsíros üzleteket sem hanyagolta el. Tábornokok, főpapok és pénzemberek előszobáztak nála. Időnkint csodatevő körutakat tett. (Valójában távoli hazájában orgiákat rendezett és ügyfeleit látogatta).

Befolyása és hatalma annyira megnőtt, hogy a különböző udvari klikkek a nyakát akarták törni. A ravasz szélhámos azonban résen volt. Minisztereket és tábornokokat buktatott meg, de a jól jövedelmező kijárásokat sem vetette meg.

Az első világháború idején az egyik udvari klikk úgy látta,

87

hogy a kalandor károsan befolyásolja a hadviselés érdekeit.

Hiába tártak bizonyítékokat Rasputin áru lásáról a cár elé, a cárnő környezete mindig megmentette Grigorijt.

Juszupov hercegre esett a klikk választása. Neki kellett eltennie láb alól a minden hájjal megkent kalandort.

M agát a gyilkosságot, a herceg több könyvben írta meg és e körül forogtak perei is, Rasputin Párizsban élő lányával.

A rendkívüli testi erejű sz tá rec-et, Juszupov a villájába csalta. Arzénes borral itatta és mérgezett süteménnyel kínálta.

A robusztus termetű szélhámos – a méregtől csak rosszul lett. Juszupov revolverrel támadt rá. Két golyóval a testében Rasputin kimenekült a kertbe. A vérveszteségtől összeesett. A rendőri boncolás megállapította, hogy halálát fulladás okozta. A h o lttestet a Névába dobták.

Az azóta előkerült dokumentumok alapján, a történetírók azt kutatják, hogy miért is gyilkolták meg a kalandort. Egyesek véleménye az, hogy idegen hatalom zsoldjában állt és az akkori uralkodó körök érdekeit sértette.