• Nem Talált Eredményt

tábla – Hitelintézetek és letétkezelési tevékenységet végző szervezetek által birtokolt, ill

MNB azonosító

E. Az adatszolgáltatások teljesítésének közös szabályai 1. Becslés alkalmazása

II. A táblák kitöltésével kapcsolatos részletes előírások 1. Minden egyes kibocsátást külön sorban kell jelenteni

02. tábla – Hitelintézetek és letétkezelési tevékenységet végző szervezetek által birtokolt, ill

letétkezelt magyar értékpapírok áradatai

1. Az adatszolgáltatás 02. táblájában nem kell szerepeltetni az állampapírokat, a befektetési jegyeket, illetve a BÉT-re bevezetett részvényeket. Kizárólag a magyar rezidensek által kibocsátott értékpapírok ár-adatait kell feltüntetni. A lejárt értékpapírokat a 02. táblában nem kell szerepeltetni.

2. Az adatszolgáltatónál letétkezelt, az 1. pontban nevesített típusokba nem sorolható értékpapírok esetében az árak meghatározásakor az alábbiak szerint kell eljárni. Abban az esetben ha a papírral a tárgyhónapban történt tényleges adásvétel, akkor a megadott árnak a kötések menyiséggel súlyozott átlagárának kell lennie. A fentiek hiányában tőzsdén kívüli forgalomban az adatszolgáltatási időszakban kötött ügyleteknek az eladási átlagára; ennek hiányában a vételi átlagára; ennek hiányában a legjobb nyilvános eladási ajánlat árfolyama. Amennyiben az értékpapír árfolyamértéke a fenti módokon nem határozható meg, akkor az értékpapír névértékét (ennek hiányában a nyilvántartási értékét) kell megadni.

Az egyes oszlopokban lévő mezők tartalma:

d/ Az értékpapír árát részesedési viszonyt megtestesítő papír esetében egységárban, hitelviszonyt megtestesítő papír esetén a fennálló (tőketörlesztéssel korrigált) névérték százalékában kifejezve kell megadni, 4 tizedesjegy pontossággal (pl. ha a kibocsátási ár a névérték 98,2547 %-a, akkor 98.2547-nek kell szerepelnie, ha a kibocsátási ár a névérték 100 %-a, az érték 100.0000.)

e/ A d/ oszlopban megadott értékpapír ár fajtája. A felhasználható kódokat a 3. melléklet 4.5. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet tartalmazza. A kódok hierarchikus sorrendben szerepelnek, mindig a legelső rendelkezésre álló árforrást és a hozzá tartozó áradatot kell jelenteni.

f/ A tárgyidőszak során az adott értékpapírra vonatkozó tényleges adásvételi ügyletek száma.

g/ A tárgyidőszak során az adott értékpapírból történt tényleges adásvételi ügyletek mennyisége, darabban vagy ezer devizában kifejezve.

MNB azonosító kód: F02

001 I. Rezidensekkel szembeni követelés (a+...+k)

002 a. Nem pénzügyi vállalatokkal szembeni követelés (1+…+6) 003 1/ Hitel könyv szerinti bruttó értéken

013 c. Egyéb monetáris intézményekkel szembeni követelés (1+…+8) 014 1/ Betét könyv szerinti bruttó értéken

022 d. Egyéb pénzügyi közvetítőkkel szembeni követelés (1+…+4) 023 1/ Befektetési jegy

024 2/ Részvény

025 3/ Egyéb tőkebefektetés, vagyoni érdekeltség 026 4/ Egyéb követelés

027 e. Pénzügyi kiegészítő tevékenységet végzőkkel szembeni követelés (1+…+3) 028 1/ Részvény

029 2/ Egyéb tőkebefektetés, vagyoni érdekeltség 030 3/ Egyéb követelés

031 f. Biztosítókkal, nyugdíjpénztárakkal szembeni követelés (1+…+5) 032 1/ Hitel könyv szerinti bruttó értéken

033 2/ Hitel értékvesztése és értékelési különbözete 034 3/ Részvény

035 4/ Egyéb tőkebefektetés, vagyoni érdekeltség 036 5/ Egyéb követelés

037 g. Központi kormányzattal szembeni követelés (1+…+3) 038 1/ Kincstárjegy

039 2/ Államkötvény 040 3/ Egyéb követelés

041 h. Helyi önkormányzatokkal szembeni követelés 042 i. Társadalombiztosítási alapokkal szembeni követelés 043 j. Háztartásokkal szembeni követelés (1+…+3) 044 1/ Hitel

045 2/ Hitel értékvesztése 046 3/ Egyéb követelés

047 k. Háztartásokat segítő nonprofit intézményekkel szembeni követelés 048 II. Nem-rezidensekkel szembeni követelés (1+…+10)

049 1/ Betét könyv szerinti bruttó értéken 059 III. Egyéb pénzügyi eszközök (1+2)

060 1/ Kamatok, bérleti díjak aktív időbeli elhatárolása 061 2/ Egyéb eszköz és időbeli elhatárolás 062 IV. Nem pénzügyi eszközök

063 ESZKÖZÖK ÖSSZESEN (I.+II.+III.+IV.) F O R R Á S O K

064 V. Saját tőke

065 VI. Alárendelt kölcsöntőke 066 VII. Céltartalék

067 VIII. Biztosítástechnikai tartalék (1+…+6)

068 1/ Életbiztosításhoz kapcsolódó biztosítástechnikai tartalék 069 2/ Viszontbiztosítóra jutó tartalékrész (-)

070 3/ Biztosítástechnikai tartalék a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítás szerződői javára végrehajtott befektetések után

071 4/ Viszontbiztosítóra jutó tartalékrész (-) 078 IX. Viszontbiztosítóktól kapott letét

Biztosítók statisztikai mérlege

MNB azonosító kód: F02

01. tábla millió Ft

Sor-

kód M E G N E V E Z É S Forint Deviza Összesen

a b c

Biztosítók statisztikai mérlege

079 X. Kötelezettségek (1+…+5)

080 1/ Kötelezettségek közvetlen biztosítási ügyletekből (1.1+1.2) 081 1.1/ Biztosítási kötvénytulajdonosok felé

082 1.2/ Biztosítási közvetítők felé

083 2/ Kötelezettségek viszontbiztosítási ügyletekből 084 3/ Kötelezettségek áruszállításból és szolgáltatásból 085 4/ Tulajdonossal szembeni kötelezettségek (osztalékból) 086 5/ Egyéb kötelezettségek

087 XI. Passzív időbeli elhatárolások 088 FORRÁSOK ÖSSZESEN (V.+...+XI.)

E G Y É B A D A T O K

089 Adózott eredmény (éven belül halmozott évközi/éves előzetes) 090 Bruttó megszolgált díjbevételek (éven belül halmozott) 091 Bruttó kárkifizetések (éven belül halmozott)

092 Tartalékok befektetéséből származó hozam (éven belül halmozott) 093 Fedezeti ügyletek pozitív értékelési különbözete (követelés) 094 Fedezeti ügyletek negatív értékelési különbözete (tartozás)

MNB azonosító kód: F02

Kitöltési előírások Biztosítók statisztikai mérlege A tábla kitöltésével kapcsolatos részletes előírások

1. A statisztikai célú mérleget negyedévente a végleges hó végi főkönyvi kivonat alapján – ha szükséges analitikus kimutatások felhasználásával – kell összeállítani, de a hó végi állományokat módosítani kell a hó utolsó napjára vonatkozó értéknapot érintő – év közben a tárgyhót követő harmadik munkanap végéig, év végén a mérlegkészítés napjáig ismertté vált – helyesbítésekkel, visszamenőleges rendező tételekkel.

Az értéknap a fizetési megbízások pénzügyi teljesítésének napja. Az értéknapos állományok megállapításához az értéknapig lekönyvelt állományokat a következőképp kell helyesbíteni:

- először az állományokból ki kell venni a későbbi értéknapokra vonatkozó tételeket,

- azután az állományokba bele kell számítani a hó vége utáni harmadik munkanapig ismertté vált, le nem könyvelt, de a hó végével, mint értéknappal teljesített tételeket.

2. Az adatok tartalmára, értékelésére stb. vonatkozóan – jelen kitöltési előírások eltérő rendelkezése hiányában – az IFRS-t alkalmazó adatszolgáltató esetén az IFRS-ben foglaltak és az IFRS-t alkalmazókra is vonatkozó magyar számviteli előírások, a magyar számviteli előírásokat alkalmazó adatszolgáltató esetén a mindenkor hatályos magyar számviteli rendelkezések az irányadók. A statisztikai mérleg a lefedett vagyon tekintetében annyiban tér el a számviteli mérlegtől, hogy a külföldi fióktelep eszközeit és forrásait a statisztikai mérlegben nem szabad szerepeltetni. A külföldi fióktelep rendelkezésére bocsátott alapítói vagyon a nem-rezidensekkel szembeni követelések között, a részvény, illetve az egyéb tőkebefektetés, vagyoni érdekeltség sorokon kell, hogy megjelenjen.

3. A deviza- és valutakészletek, valamint a külföldi pénznemre szóló követelések és kötelezettségek hó végi állományát az MNB által közzétett, a hó utolsó napján érvényes hivatalos devizaárfolyamon forintra átszámított értéken kell közölni. Az MNB által nem jegyzett külföldi pénznemre szóló követeléseket, kötelezettségeket, illetve deviza- és valutakészleteket valamely magyar országos napilapnak a világ valutáinak árfolyamaira vonatkozó tájékoztatójában közzétett, a hó utolsó napján érvényes középárfolyamon, ennek hiányában pedig az adatszolgáltató által a legutolsó hónapban alkalmazott átlagos középárfolyamon kell értékelni.

A külföldi alapító által befizetett és még fel nem használt alaptőke (törzstőke) értékelése azonos a többi devizatételével.

4. Az átvezetési számla a pénzeszközökkel kapcsolatos számlák egymás közötti forgalmában az ellenszámla helyettesítője és a pénzeszközökkel együtt kell kimutatni. A biztosítóknál a különböző néven vezetett egyéb átvezetési, elszámolási, technikai stb. számlák állományát egyenlegük jellegének megfelelően az egyéb aktív, illetve passzív elszámolások között, így szektoronként az egyéb követelés, illetve a passzív időbeli elhatárolás soron kell kimutatni.

5. A statisztikai mérlegben szereplő saját vagyontárgyakat – pl. váltót, hiteleket, egyéb követeléseket vagy értékpapírokat (továbbiakban: vagyontárgyak) – eredeti szerződés szerinti lejárattal, a Számv. tv.

előírásai alapján az elszámolt értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével, valamint az értékelési különbözettel növelt könyv szerinti nettó értéken kell szerepeltetni ott, ahol külön soron nem kell megadni az eszköz könyv szerinti bruttó értékét és negatív előjellel értékvesztését, pozitív előjellel értékelési különbözetét. A vagyontárgyak állományát a valódi penziós ügyletek keretében átadott vagyontárgyak értékével nem kell csökkenteni.

6. A vagyontárgyak valódi penziós ügylet keretében történt eladásából keletkező pénzbevételt a biztosító kötelezettségeként a források között az egyéb kötelezettségek soron, a vagyontárgyak valódi penziós ügylet keretében történt vásárlásából keletkezett követeléseket az eszközök között, amennyiben a penzió tárgya értékpapír akkor a hitelek között, amennyiben egyéb vagyontárgy akkor az egyéb követelések között, a megfelelő szektoroknál kijelölt sorokban kell jelenteni. A valódi penziós ügylet keretében eladott, illetve átvett értékpapírok és egyéb vagyontárgyak állományával nem szabad csökkenteni, illetve növelni a biztosító tulajdonában lévő vagyontárgyak állományát. (A vagyontárgyak nem valódi penziós ügylet keretében történő átadását/átvételét tényleges eladásként/vételként kell kezelni a statisztikai mérlegben is.)

7. A megvásárolt követelések és a leszámítolt váltók helyét a statisztikai mérlegben az dönti el, hogy a végső adós melyik szektorba tartozik. Az ügyfelek szektorbesorolását a jelen melléklet I. A. pontjában foglaltak, valamint a 3. melléklet 1. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett listák alapján kell elvégezni.

8. Az eszköz oldal egyes szektorainak egyéb követelés sorain kell kimutatni a biztosítási ügyletekből, áruszállításból és szolgáltatásból, a nem értékpapír tárgyú valódi penziós ügyletből eredő követeléseket (könyv szerinti nettó értéken). Itt szerepeljenek az adott szektorral szemben fennálló aktív időbeli elhatárolások, a kamatok aktív időbeli elhatárolása kivételével. Ez utóbbi – aktív kamatelhatárolásokat – szektorbontás nélkül, a III.1. soron kell jelenteni.

9. A tábla kitöltését segítő módszertani útmutatást a 3. melléklet 9. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet tartalmazza.

MNB azonosító kód: F07

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK