• Nem Talált Eredményt

Általános előírások

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI ALAP BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI

I. Általános előírások

1. Az adatszolgáltatási kötelezettségről az MNB az általa kijelölt adatszolgáltatót írásban értesíti. Az adatszolgáltatást a kijelölt adatszolgáltatónak akkor is teljesítenie kell, ha a tárgyév végén már nem áll többségi állami vagy önkormányzati tulajdonban.

2. Az adatszolgáltatást a magyar számviteli előírások szerint elkészített éves beszámoló alapján, az ott megadott adatokkal összhangban kell teljesíteni. Az adatokat a tárgyév utolsó napjára vonatkozóan kell megadni, millió forintban, egész számra kerekítve. Az adatszolgáltatás az év végi mérlegadatokat forint, deviza és összesen bontásban tartalmazza. A valutában, devizában fennálló tételeket is hazai fizetőeszközben kifejezve kell megjeleníteni, forintra történő átszámításuk az adatszolgáltató által használt (tárgyidőszak végi) árfolyamok segítségével, ennek hiányában az MNB által közzétett, a tárgyidőszak utolsó napján érvényes hivatalos devizaárfolyamon történhet. Becslést kell alkalmazni, amennyiben az adatszolgáltató a naptári évtől eltérő üzleti évet választott, vagy a zárás az adatszolgáltatási határidő előtt nem történik meg.

II. A tábla kitöltésével kapcsolatos részletes előírások

A tábla vastagon szedett, kiemelt sorain jelentett adatoknak meg kell egyezniük az éves beszámoló vonatkozó soraiban megadott adatokkal. A kiemelt sorok alatti, az adott mérlegcsoporthoz tartozó egyes mérlegtételek, alábontások, illetve egyéb kiemelések összege nem feltétlenül adja ki a vastagon szedett fő mérlegtételt.

A tábla egyes sorainak tartalma:

1-5. sorok: Befektetett pénzügyi eszközök

A tartósan adott kölcsönök között kell feltüntetni az egy évnél hosszabb lejáratra nyújtott kölcsönöket.

6-14. sorok: Követelések összesen (forgóeszközök része)

Adott kölcsönök alatt a rövid lejáratú követelések között szereplő, bármely belföldi vagy külföldi partnernek kölcsönadott pénzeszköz állományát kell érteni. Kölcsönként kell kimutatni a követelések között nyilvántartott, más vállalkozással szembeni pozitív összegű cash-pool és elszámolási számla követelést is. Vevőkövetelések (8. sor) alatt az áruszállításból és szolgáltatásból származó követeléseket kell figyelembe venni.

Az államháztartással szembeni követelések (12. sor) elsősorban adójellegű követeléseket tartalmaz, és a központi kormányzattal, az önkormányzatokkal valamint a társadalombiztosítási alapokkal szembeni követelések együttes értékét kell megadni.

A 13. sorban kell jelenteni minden olyan egyéb követelést, amelyet a részletező sorok külön nem nevesítenek.

A követelések összesen adatát (6. sor) mérleg szerinti nettó (értékvesztéssel csökkentett) értéken kell jelenteni, a részletező tételeket azonban bruttó (értékvesztéssel nem csökkentett) értéken. A követelésekre elszámolt értékvesztés összegét külön soron (14. sor), negatív előjellel kell szerepeltetni.

15. és 16. sorok: Értékpapírok (forgóeszközök része)

A 16. sorban a Magyar Állam által kibocsátott, forgóeszközként nyilvántartott értékpapírok (államkötvények, kincstárjegyek, kincstári takarékjegyek) állományát kell feltüntetni.

17. sor: Pénzeszközök

Pénzeszközök alatt a készpénz- és betétállomány összegét kell feltüntetni.

19-27. sorok: Hosszú lejáratú és hátrasorolt kötelezettségek

Átvett állami, önkormányzati vagyon miatti kötelezettségként kell jelenteni a koncesszióba, vagyonkezelésbe átvett állami, önkormányzati vagyonnal kapcsolatosan képzett, egyéb hosszú lejáratú kötelezettségeket (27. sor).

A 26. sorban kell jelenteni minden olyan egyéb hátrasorolt és tartós kötelezettséget, amelyet a részletező sorok külön nem nevesítenek.

28-37. sorok: Rövid lejáratú kötelezettségek

A rövid lejáratú kötelezettségeken belül meg kell bontani a kapcsolt vállalkozással szembeni kötelezettségeket, amelyekből kiemelésre kerülnek a kapott kölcsönök és a szállítói állomány (áruszállításból és szolgáltatásból származó kötelezettségek). Kapott rövid kölcsön, hitel alatt a kötelezettségek között szereplő, bármely belföldi vagy külföldi partnertől kölcsön kapott pénzeszköz állományát kell érteni. Kölcsönként kell kimutatni a kötelezettségek között nyilvántartott, más vállalkozással szembeni cash-pool és elszámolási számla kötelezettséget is. A kapott rövid kölcsönök és hitelek közül külön soron kell szerepeltetni a banki hiteleket és az államháztartástól kapott kölcsönöket.

Az egyéb kötelezettségeken belül kell jelenteni az államháztartással szembeni kötelezettségállományt (36. sor), amely a központi költségvetéssel, a társadalombiztosítással vagy az önkormányzatokkal szemben fennálló adó és járulék kötelezettségeket tartalmazza.

A 37. sorban kell jelenteni minden olyan egyéb rövid lejáratú kötelezettséget, amelyet a részletező sorok külön nem nevesítenek.

38-45. sorok: Kiegészítő adatok

Az államháztartástól kapott pénzeszközök soron (38. sor) az államháztartástól vagy az államháztartás tulajdonosi jogait gyakorló vagyonkezelő szervezettől kapott tőkeemelés, transzfer vagy kölcsön tárgyévi pénzforgalmát kell feltüntetni, beleértve az Európai Uniótól származó pénzeszközöket is.

A 39. soron szereplő, tárgyévben leírt követeléseket negatív előjellel kell szerepeltetni.

A 40. sorban az adatszolgáltató más vállalatban birtokolt részvényeinek és részesedéseinek saját tőke értékét kell megadni, amely a tulajdonolt társaságok saját tőkéjének tulajdoni hányaddal szorzott összege.

A 45. soron kizárólag a tulajdonos(ok) részéről pénzben (pénzeszköz vagy értékpapír átadásával) megvalósított tőkeemelést vagy tőkekivonást kell megjeleníteni.

MNB azonosító kód: F97

01. tábla millió forint

Sor-szám Tételek megnevezése Adat az előző év végén Adat a tárgynegyedév

végén Mérlegtételek:

01 Nem pénzügyi eszközök (tárgyi, immateriális, készlet) 02 ebből: Adott előlegek (beruházásra, készletre, immat.) 03 Tartósan adott kölcsönök (részesedési viszonyban is) 04 Hitelviszonyú értékpapírok (tartós+rövid együtt) 05 Részvények, részesedések (tartós+rövid együtt) 06 Követelések összesen (forgóeszközök része) 07 ebből: Vevő követelések (részesedési viszonyban is) 08 ebből: Adott kölcsönök (részesedési viszonyban is) 09 Pénzeszközök (pénztár, csekk, bankbetétek) 10 ebből: Készpénz (pénztár)

11 Aktív időbeli elhatárolások (év közben becsléssel is) 12 ebből: Nem számlázott szolgáltatás, előleg 13 Mérlegfőösszeg (év közben becsléssel is) 14 Saját tőke (év közben becsléssel is)

15 ebből: Eredmény (évközi/előzetes/mérleg szerinti) 16 Kötelezettségek összesen

17 ebből: Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök (részesedési v. és hátrasorolt is) 18 ebből: Átvett állami, önkormányzati vagyon miatti kötelezettség 19 ebből: Hitelviszonyú értékpapír (hosszú+rövid)

20 ebből: Rövid lej. hitelek, kölcsönök (részesedési v. is) 21 ebből: Vevőtől kapott előlegek (részesedési viszonyban is) 22 ebből: Szállítói tartozások (részesedési viszonyban is) 23 ebből: Kötelezettség tulajdonos felé (osztalékból) 24 Passzív időbeli elhatárolás (év közben becsléssel is) 25 ebből: Passzív kamatelhatárolás

26 ebből: Nem számlázott szolgáltatás, előleg

27 Belföldi vállalatnak adott forint kölcsön (hosszú+rövid állomány) 28 Belföldi vállalatnak adott deviza kölcsön (hosszú+rövid állomány) 29 Államháztartástól kapott pénzeszközök (éven belül halmozott) 30 Működési költségek összesen (éven belül halmozott) 31 Értékesítés nettó árbevétele (éven belül halmozott)

32 Fizetett osztalék, részesedés, osztalékelőleg (tárgynegyedévi pénzforgalom)

Állami, önkormányzati, illetve közszolgáltató vállalatok főbb pénzügyi adatai

Kiegészítő adatok:

MNB azonosító kód: F97

Kitöltési előírások

Állami, önkormányzati, illetve közszolgáltató vállalatok főbb pénzügyi adatai

I. Általános előírások

1. Az adatszolgáltatási kötelezettségről az MNB az általa kijelölt adatszolgáltatót írásban értesíti.

Az első adatszolgáltatást az első naptári negyedévről, mint tárgynegyedévről kell elkészíteni, és a tárgyévre vonatkozó utolsó adatszolgáltatás a tárgyév negyedik negyedévéről készül. A tárgyév négy negyedévére vonatkozó adatszolgáltatást annak a kijelölt adatszolgáltatónak is el kell készítenie, amely tulajdonosi körében (szektorában) vagy tevékenységében a tárgyév folyamán változás történt.

2. Az adatszolgáltatás tábláját a számviteli előírások figyelembevételével, a számviteli nyilvántartások alapján, millió forintban kell kitölteni. A jelentendő adatok a kijelölt adatszolgáltatóra, mint önálló cégnévvel és azonosítóval működő szervezetre vonatkoznak, vállalatcsoportra vonatkozó, konszolidált adatokat szerepeltetni nem szabad.

Minden alkalommal adatot kell szolgáltatni a tárgyévet megelőző naptári évről, illetve a tárgyév adott negyedévéről (tárgynegyedévről). Amennyiben az előző évre vonatkozó adatok változtak az előző adatszolgáltatás óta, a táblában frissíteni kell azokat. Az évközi negyedévek adatai, illetve az év végére, év egészére vonatkozó adatok becsléseket tartalmazhatnak. Becslést kell alkalmazni, amennyiben az adatszolgáltató nem zárja le könyveit a naptári negyedévek végén, vagy a zárás az adatszolgáltatási határidő előtt nem történik meg. Az évközi negyedévek (előzetes) adatait azok esetleges (újabb információ miatti) változása esetén nem kell újra jelenteni.

II. A tábla kitöltésével kapcsolatos részletes előírások

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK