• Nem Talált Eredményt

A gyűjtőmunkát követő aprólékos ellenőrzés és szerkesztés során a szócikkek egységes szerkezetet kaptak. A szócikkek felépítése a következő:

1. A rövidítés;

2. A rövidítés feloldása;

3. A rövidítés nyelve vagy forrásnyelve;

4. A fogalom szakterülete;

5. A rövidítés kifejtése, magyarázata – előtte minden esetben ◊ jel áll és általában az idegen nyelvű rövidítés magyar feloldásával kezdődik.

A magyar szótárirodalom igen kevés korábban megjelent rövidítésszótárral rendelkezik, így csak néhány magyar előzményre és mintára támaszkodhatott a Magyar és idegen nyelvi rövidítések adatbázisának összeállítója, ezért volt szükség széles körű anyaggyűjtésre. A most közreadott munka a kevés magyar előzményből is kiemelkedik azzal az újdonságával, hogy nemcsak kifejti, feloldja a vastag betűs rövidítést az eredetileg rövidített szó vagy szavak teljes megadásával, hanem néhány sorban tájékoztat is arról, hogy az adott rövidítés milyen fogalmat takar.

Példák a Magyar és idegen nyelvi rövidítések adatbázisának szócikkeire:

EMKE Erdélyi Magyar Közművelődési Egye-sület egy ◊ Tevékenysége: a romániai ma-gyar közművelődési élet koordinálása, ön-szerveződő egyesületek ösztönzése, szak-szö-vetségek létrehozása, tá-mogatása (kó-rusmozgalom – Romániai Magyar

Da-losszövetség, képzőművészet – Barabás Miklós Céh, népművészet, könyvtármozga-lom – Heltai Alapítvány, néptáncmozgakönyvtármozga-lom – Romániai Magyar Táncszövetség).

SDI Strategic Defense Initiative angol; űrh, had ◊ Stratégiai Védelmi Kezdeményezés.

Az USA-ban Reagan elnök vetette fel 1983-ban. Lényege, hogy elsődlegesen az űrbe kell fegyverekből álló réteges védelmi pajzsot kialakítani.

EMMS Electronic Mail and Message System angol; inf ◊ Elektronikus levél- és üzenet-továbbító rendszer.

r rádiusz latin; geom ◊ A kör sugara. A kör a sík azon pontjainak összessége, amelyek egy adott ponttól (a középponttól) adott tá-volságra vannak. Ezt az adott távolságot nevezik a kör sugarának.

UCTE Union for the Coordination of the Transmission of Electricity angol; szöv ◊ Áramszállítási Koordináló Unió. Nyugat-európai villamosenergia-rendszer. Az euró-pai együttműködő villamosenergia-rendszer rendszerirányító társaságainak szövetsége, amelyben Magyarország 2001 óta már teljes jogú tagként képviselteti magát. Legfonto-sabb feladata, hogy a szinkron együttműkö-dő rendszerek folyamatosan, biztonságosan és megbízhatóan működjenek.

Mind a magyar, mind az idegen nyelvi rövidítések írásmódja igen sok esetben ingadozó.

Elég utalnunk a következetlen egybe- és különírásra (a szóbelseji szünetek alkalmazására), illetve a rövidítés végén vagy a rövidítésben a betűk között használt pont sokféle alkalma-zására. Elvünk szerint, amennyiben nincs rögzített alakja a rövidítésnek, az egyszerűbb írásmódú alakot vettük fel.

Az eredményes használatot 1100 utalás segíti. Ezek a szócikk végén helyezkednek el, és

→ karakter vezeti be őket. Ez azért szükséges, mert egy-egy fogalomnak esetleg több rövi-dítése is közkeletű, illetve korábban másképp nevezték.

g gramm görög; fiz ◊ Súlymérték, a súly alapmértékegysége a CGS-rendszerben. 1 cm3 4 ºC hőmérsékletű víz súlya: 1 gramm egyenlő 1/1000 kg. → gr

SZTE Szegedi Tudományegyetem okt ◊ Fel-sőoktatási intézmény Szegeden. → JATE

A Magyar és idegen nyelvi rövidítések adatbázisát ajánljuk azoknak, akik kíváncsiak arra, hogy egy-egy rövidítés vagy mozaikszó mit is jelent, és tájékozódni kívánnak arról, hogy egy-egy rövidítés mögött pontosan milyen fogalom rejlik. Biztosak vagyunk benne, hogy e tudás birtokában a rövidítésekkel teletűzdelt világunkban, a ránk zúduló információáradat-ban sikeresen fognak eligazodni.

A Magyar és idegen nyelvi rövidítések adatbázisa segítségével többek között a technika, a kultúra, a művészetek, a tudomány, a politika és a sport területére tehetünk izgalmas uta-zást.

A Magyar és idegen nyelvi rövidítések adatbázisában feldolgozott szakte-rületek, rövidítésük és feloldásuk

A szakterület után álló szám kerekítve mutatja, hogy hány fordul elő belőle

államig: államigazgatás 15 állat: állatok 80

ált: általános 1355 biol: biológia 25

chat, SMS: chatnyelv 130 csill: csillagászat 360 egy: egyesület 125 elektr: elektromosság 15 ép: építészet 30

eü: egészségügy 55 fényk: fényképészet 25 film 15

firat: folyóirat 590 fiz: fizika 255 földr: földrajz 630 gazd: gazdaság 50 geod: geodézia 15 geom: geometria 15 gyógysz: gyógyszerészet 20 had: hadászat 175

hajózás 10 hírk: hírközlés 120 inf: informatika 515 ipar 115

irod: irodalomtudomány 100 jog 85

kat: katonai 30 kém: kémia 35 ker: kereskedelem 35

körny: környezettudomány, környezetvé-delem 40 közg: közgazdaságtan 30

közig: közigazgatás 215 közl: közlekedés 70 kult: kultúra 175 logiszt: logisztika 30

mat: matematika 40 méd: média 15 met: meteorológia 20 mezg: mezőgazdaság 10 műsz: műszaki 110 műv: művészet 55 népcs: népcsoport 10 növ: növénytan 15 nyelv 15

nyelvtud: nyelvtudomány 80 nyomd: nyomdászat 15 okt: oktatás 160

orv: orvostudomány 1510 pénzü: pénzügy 490 pol: politika 510 rég: régies 15 rep: repülés 340 sp: sport 260

számtech: számítástechnika 40 szerv: szervezet 985

szöv: szövetség 310 távk: távközlés 35 tört: történelem 90 tőzsde 45

tud: tudományok általában 140 űrh: űrhajózás 70

üzl: üzleti világ 15 vall: vallás 735 váll: vállalat 40 vegy: vegyészet 235 vill: villamosság 20 zene 95

A, Á

a abort angol; inf  Megszakítás.

A absolvo latin; tört, pol  A rómaiaknál „A” betűvel ellátott golyókkal lehetett szavazni vmely jelölt felmentésére vagy a törvény ellen.

a acceleration angol; fiz  Gyorsulás; egyenes vonalú mozgásnál a sebesség időbeli változá-sának mértéke egyenlő az erő és a tömeg hányadosával; mértékegysége m/s2.

a Accumulator angol; vill  Akkumulátor. akku

a acre angol; ált  Földmérték (4047 m2) Angliában és Észak-Amerikában.

a adenin latin; orv  A DNS- és az RNS-molekulák felépítésében részt vevő bázis.

a adult angol; ált  Felnőtt embert jelöl. Általában a „18 éven felülieknek” szóló filmeknél alkalmazzák ilyen formában ezt a rövidítést.

a agence francia; hírk  Ügynökség, hírügynökség.

a agency angol; hírk  Ügynökség, hírügynökség.

a air angol; ált  Légi.

A aircraft angol; had  Repülőeszköz, repülőgép.

A alany nyelvtud  A mondatnak az a (gyakran csak jelzett, odaértett) része, amely megjelöli azt, akiről, amiről az állítmánnyal mondunk valamit.

A alapképzés okt  Alapfokú, általános képzési forma.

a allied angol; had  Szövetséges, szövetségi.

A Alpok földr  Az Alpok hegység rövidítése. Alp.

A amper francia; vill  Az elektromos áram erősségének mértékegysége. (A. M. Ampère francia fizikus nevéről.)

Å angström svéd; fiz  A mm tizedmilliomod része; a fény- és röntgensugarak hosszának mértékegysége. (A. J. Angström svéd fizikus nevéről.)

A Anguilla angol; földr  Nagy-Britannia külbirtoka Kubától északra. Területe: 96 km2; szék-helye: The Walley; pénzneme: 1 kelet-karib dollár egyenlő 100 cent.

a anno latin; ált  Évben, évében (12 hónapból, 365 v. 366 napból álló időszak, amely alatt a Föld egyszer megkerüli a Napot; jan. 1-től dec. 31-ig terjedő időszak).

A anód görög; fiz  Az áramforrás pozitív sarkával összekötött elektród. Egyenáramú eszköz pozitív sarka.

a aorta görög; orv  Főütőér, főverőér.

a apertura latin; fényk  Nyílás, rés; optikai rendszerek teljesítőképességének a rendszeresen áthaladó fénynyaláb nyílásszögétől függő mértéke.

a ár fiz  Terület-mértékegység, az SI-mértékegységrendszerben nem használatos. 1 a egyenlő 100 m2.

a army angol; had  Szárazföldi haderő.

a assistant angol; ált  Helyettes. Szakember munkájához segítséget nyújtó személy.

Á átmeneti szabvány műsz  Két különböző jelleget egyesítő, közbülső, de egységesen al-kalmazandó termelési eljárást, formát stb. hivatalosan megszabó (műszaki) előírás.

A atomtömeg fiz  Valamely atomfajta (természetes izotópelegyének) átlagos tömege, ahol a tömegegység a közönséges oxigén (pontosabban az oxigénizotópok természetes keve-réke) átlagos tömegének 1/16-od része.

a atta dán, atten ’tizennyolcból’; fiz  Az SI-mértékegységrendszerben használt prefixum, valamely mértékegység 10-18-szorosa.

a attack francia, német; had  Támadó. (Általában földi célpontok ellen bevethető repülőgé-peket jelöl.)

A avancer francia; műsz  Gyorsítani, siettetni. A mechanikus órák időszabályozásához használt rövidítés. Ellentéte: R (retarder). R

á darabja, darabonként, egyenként (ármegjelölésben) ált  Darabszámra árusított.

A magnetic vector potential angol; fiz  Mágneses vektorpotenciál. Vektormennyiség, amelynek távolsággal való változása bonyolult kapcsolatban áll a mágneses mezővel.

Mértékegysége: W/m (Weber/méter).

A Österreich; Republik Österreich német; földr  Osztrák Köztársaság. Kilenc Szövetségi köztársaságból álló köztársaság Közép-Európában. Területe: 83.858 km2. Fővárosa: Bécs (Wien); hivatalos nyelv: német; pénznem: 2002. febr. 28-ig schilling, azóta euró; népcso-portok: osztrák, szerb, horvát, török; vallások: római katolikus, evangélikus, mohame-dán.

a vagy A alatt ált  Valamely személlyel, dologgal, illetve valaminek a felszínével maga fölött. Valami közelében lent.

A&P auscultation and percussion angol; orv  Hallgatózás és kopogtatás.

A. Aquila latin; tört  A római légiók hadijelzése (kiterjesztett szárnyú sas).

a. artery görög; orv  Verőér, artéria.

a.a.C. anno ante Christum latin; tört  Krisztus születése előtti évben.

A.B.F.R. A Boldog Feltámadás Reményében vall  Sírköveken használatos sírfelirat.

a.c. a conto olasz; pénzü  Előleg, a végleges elszámolás előtt folyósított összeg.

a.c. anni currentis latin; tört  A folyó évben; jan. 1-jétől dec. 31-ig terjedő időszakban.

a.C. ante Christum (natum) latin; tört  Krisztus születése előtt.

a.c. ante cibum latin; orv  Étkezés előtt; a gyógyszerrendeléskor azt jelenti, hogy étkezés előtt kell a betegnek a gyógyszert beadni, néha azt is megadják, hogy mennyi idővel előbb.

a.C. Arx Claudiopolis latin; pénzü  Kolozsvár, mint pénzverőhely jele, az erdélyi fejedel-mek 17. századi ezüstpénzein.

a.C.n. ante Christum natum latin; tört  Krisztus születése előtt.

A.C.T. Australian Capital Territory angol; földr  Ausztráliai Fővárosi Terület. Az ausztrál államszövetség önálló közigazgatási területe. Területe: 2432 km2; Sydneytől 320 km-re DNy-ra.

a.Chr.n. ante Christum natum latin; tört  Krisztus (születése) előtt, azaz időszámításunk előtt. i.e.

A.CS.E.V. Arad–Csanádi Egyesült Vasutak közl, rég  Helyiérdekű vasút volt. 1904 és 1907 között közel 40 benzinmotoros kocsit állítottak üzembe, amelyeket az aradi Weitzer gyár készített. Ezzel a fejlesztéssel ez a kis helyiérdekű vasút az európai élvonalba ke-rült a motorkocsis üzem bevezetése terén. A gondos állagmegőrzés eredményeként az akkor készült járművek közül néhány mindmáig üzemképes. Közülük egy megtekint-hető a szentendrei Tömegközlekedési Múzeumban, illetve a Magyar Vasúttörténeti Parkban is.

a.d. a dato latin; tört  A keltezéstől, a kiállítás napjától számítva.

a.D. anno Domini latin; tört  Az Úr évében (azaz időszámításunk szerint, egyes országok-ban még ma is használatos).

a.d. auris dexter latin; állat  Jobb fül.

á.é. átvitt értelemben nyelvtud  Szónak és a szókapcsolatnak jelentésátvitellel kialakult értelme, jelentése.

A.E.I.O.U. Austriae est Imperare Orbi Universi latin; tört  „Ausztria hivatása uralkodni az egész világon”. Az osztrák uralkodók régi jelmondatának rövidítése.

A.F. advanced freight angol; pénzü  Előre fizetett fuvardíj. Teherszállítási szolgáltatásért előre kifizetett pénzösszeg.

a.f. anni futuri latin; pénzü  A jövő évben, a dec. 31-ét követő évben.

A.F. Arx Fogaras latin; pénzü  Fogaras, mint pénzverőhely jelzése az erdélyi fejedelmek 17.

sz.-beli ezüstpénzein.

A.G.B. Allgemeines Deutsches Gestütsbuch német; állat  A német telivértenyésztés ménes-könyve.

a.i. ad interim latin; ált  Ideiglenesen; átmeneti, nem végleges.

Á.I. Általános Iskola okt  Általános iskola rövidítése. ált.isk.

A.J. Alba Julia pénzü  Gyulafehérvár mint pénzverőhely szignálja az erdélyi fejedelmek ezüst pénzein.

a.k. above knee angol; orv  Térd felett.

a.l. ad libitum latin; zene  Zenében: kötetlen tempóban, kötetlen előadásban, tetszés szerint.

A.L.F. animo lubenti fecit latin; ált, rég  Római emlékköveken: szívélyes hajlandóságból készítette.

A.m. anno mundi latin; tört  A világ (teremtésének) esztendejében.

a.m. ante meridiem latin; ált  Délelőtt. A dél előtti napszak, reggel és dél között.

a.m. annyi mint nyelvtud  Olyan mennyiségű, számú; olyan nagy vagy kis mennyiségű, számú; olyan mértékben, távolságban, fokban.

A.M. artium magister latin; ált  A szabad művészetek mestere.

a.m. vagy AM morning angol; hsz  Reggel.

A.m.c. anno mundo condito latin; tört  A világ teremtésétől fogva.

a.n. anyja neve ált  Az anya szerepét betöltő nő neve; annak a nőnek a neve, aki világra hozta.

A.O. alfa és omega görög; ált  A görög ábécé első és utolsó betűje. Átvitt értelemben: kezdet és vég; gyakran található ókeresztény emlékeken.

a.o.c. anno orbis canditi latin; tört  A világ teremtése utáni évben; évjelölés a világérák szerinti dátumokban.

A.O.K. Armee-Oberkommando német; had  Az osztrák–magyar hadsereg főparancsnoksá-gának neve a világháborúban. Székhelye előbb Teschen, 1917 óta Baden volt.

A.Ö.U.G.B. Allgemeines Österreichisch-Ungarisches Gestütsbuch német; állat  Az osztrák és magyar telivérlovak régebbi méneskönyve.

A.p. anni praesentis latin; tört  A jelen évben.

A.p. anni praeteriti latin; tört  Az elmúlt évben.

a.p.C. anno post Christum latin; tört  Krisztus születése utáni évben.

A.pr. anni praesentis latin; tört  A jelen évben.

A.pr. Annonae praefectus latin; ált, rég  A gabonakészletek felügyelője.

A.r. anno regni latin; tört  Az uralkodás v. a birodalom évében.

A.r.s anno recuperatae salutis latin; tört  Az üdvösség visszanyerésének évében.

a.s. auris sinister latin; állat  Bal fül.

A.S.A. American Society of Anesthesiologists angol; szerv  Amerikai Aneszteziológusok Társasága.

Á.S.M.É. Általános Súly- és Mértékügyi Értekezlet szerv  Az Általános Súly- és Mérték-ügyi Értekezlet nevének rövidítése. CGPM

A.S.N. anno Salvatoris nostri latin; tört  Üdvözítőnk évében.

A.SS acta Sanctorum latin; vall  Szentek aktái. A katolikus egyház összes szentjének életét feldolgozó sorozat.

A.Szam. Amerikai Szamoa földr  Szamoa-szigetek. AS

a.t. adott találat sp  Vívásban az ellenfél testének szabályos helyen való érintése karddal, tőrrel.

a.u. auris uterque latin; állat  Mindkét fül.

a.u.c. ab urbe condita latin; tört  A város (ti. Róma) alapítása óta (azaz i.e. 753-tól; ez az év volt a régi római időszámítás kiinduló pontja).

A.U.C. anno urbis conditae latin; tört  A város (Róma) építése utáni évben.

A.u.s. actum ut supra latin; rég  Történt mint fent (jegyzőkönyvek végén).

A.U.V. ad usum veterinarium latin; állat  Állatgyógyászati célokra.

A.V.S.P. Augusti Vindelicorum Signata Pecunia latin; tört  Római pénzeken jele annak, hogy azok a mai Augsburgban verettek.

a/a ad acta latin; ált  Az aktákhoz; valamely iratot ad acta tenni, azaz elintézettnek, letár-gyaltnak tekinteni. A hivatali nyelvben irattárba helyezendő; (véglegesen) félre (tesz va-lamit).

A/A, GBAN Anguilla angol; földr  Az Egyesült Királyság tengerentúli területe. A Kis-Antillák Szélcsendes-szigetek csoportjába tartozó sziget. Területe: 96 km2 (Anguilla: 91, Sombrero 5 km2). Székhelye: The Valley. Pénzneme: kelet-karib dollár (1 dollár egyenlő 100 cent); nyelv: angol; népcsoportok: fekete, mulatt, fehér.

A/C Air Conditioning angol; műsz  Levegőhőmérséklet-szabályozás. Zárt helyiségek hő-mérsékletének mérésére és szabályozására alkalmas műszer.

A/D hányados asszimiláció és disszimiláció hányados orv  A szervezetekben az asszimilá-ció és a disszimiláasszimilá-ció, azaz az anyagbeépítés és -lebontás aránya.

A/D-konverter analóg-digitális átalakító görög, latin; fiz, inf  Olyan áramkör vagy eszköz, amely a bemenetére adott analóg jelet digitális jellé alakítja át.

A/G albumin globulin ratio angol; orv  Az albumin és globulin aránya a vérben.

A/O alert and oriented angol; orv  Éber és orientált.

A/S Account sales angol; pénzü  Áruszámla.

a/s.s. simulated account sales angol; pénzü  Költött számla rövidítése.

AA Aerolineas Argentinas spanyol; rep  Argentin légitársaság.

AA affected area angol; orv  Az érintett terület.

AA Agence d’Athẻnes francia; hírk  Görög hírügynökség.

AA Agricultural Area latin; mezg  Mezőgazdasági terület.

AA Air to Air angol; had  Levegő–levegő. NATO-kód a szovjet levegő–levegő rakéták jelö-lésére.

AA Alcoholics Anonymous angol; szerv  Névtelen alkoholisták. Önsegítő szervezet a le-szokni kívánó alkoholisták számára. 1935-ben alapította William Griffith Wilson és Ro-bert Holbrook Smith az Egyesült Államokban. Helyi csoportokból áll, amelyeknek tag-jai egymást támogatják. Mára már a világon mindenütt elterjedt.

AA American Airlines Incorporated angol; rep, szerv  Az USA egyik legnagyobb légifor-galmi társasága, 1930 óta működik, székhelye New York. 2001-ben megvásárolta a TWA flottáját, eszközeit, érdekeltségeinek nagy részét, alkalmazottait átvette, s így lett Amerika legnagyobb légiforgalmi társasága. TWA

aa ana görög; orv  Orvosi recepteken annak megjelölésére használatos, hogy két v. több anyagból ugyanaz a mennyiség veendő.

AA Anadoln Ajansi török; hírk  Török hírügynökség.

AA Apostolicam actuositatem latin; vall  Határozat a hívek apostolkodásáról. A II. vatikáni zsinat dokumentumának rövidítése.

AA Apostolicam Actuositatem latin; vall  Határozat a világi hívek apostolkodásáról. A Ferences Világi Rend dokumentuma.

AA Augustiniani ab Assumptione latin; vall  Asszumpcionisták. Klerikus szerzetes kong-regáció. 1845-ben E. Alzon alapította Nimes-ben a katolikus tanítás terjesztésére, az egyház szabadságának védelmére és az elszakadt testvérek visszatérítésére. 1864-ben nyertek pápai jóváhagyást. 1901-ben a kongregációt betiltották, tagjai szétszóródtak

Eu-rópában és Amerikában. Törökországi, bulgáriai, romániai és oroszországi intézménye-ik elpusztultak. Folyóiratuk 1895-től az Échos d’Orient, 1953-tól a Revue des études byzantines. 1988-ban 152 rendházban 1083 tag élt, ebből 854 pap.

AA. Acta Agronomica görög, latin; firat  Mezőgazdasági folyóirat. A folyóirat a következő agrártudományi területekről közöl tanulmányokat: alap és alkalmazott növénygenetika, növénynemesítés, növénytermesztés, növényanatómia, növényélettan, növénybiokémia, növényföldrajz, növénykórtan, növényökológia, állatgenetika, állat-tenyésztés, állatélettan, állatökológia, takarmánytermesztés, talajtan, virológia, biometria és agrártudomány-történet.

aa. arteriae latin; orv  Verőerek, artériák.

AA.LL.M. vagy A.L.M. Artium Liberalium Magister latin; tud, műv  A szabad művészetek mestere (régi tudós cím). Ugyanezt jelenti AA. M. (Artium Magister).

AAA Al-Daula Al-Muttahida Al-Arabija arab; földr  Az egykori Egyesült Arab Államok.

1958-ban az Egyesült Arab Köztársaságból és Jemenből alakult államszövetség. Terüle-te: 1.379.900 km2; székhelye: Hodeida. 1990. máj. 22-én Jemen önálló állammá vált.

AAA Al-Gumhurija Al-Muttahida Al-Arabija arab; földr  Egyesült Arab Köztársaság ÉK-Afrikában és az elő-ázsiai Sínai-félszigeten. 1958 és 1961 között Egyiptom és Szíria uniót alkotott, Egyesült Arab Köztársaság néven. Területe: 1.185.000 km2. Két egymással nem határos autonóm tartományból (Egyiptomból [ET] és Szíriából [SYR]) állt. Fővárosa: Ka-iró; lakossága főként arab; nyelve: arab. Hivatalos pénze az egyiptomi font.

AAA Amateur Athletic Association angol; sp  Amatőr Atlétikai Szövetség. Oxfordban ala-pították 1880-ban, ez volt az első atlétikai szövetség. Itt határozták meg, hogy mely sportágak tartozzanak az atlétika körébe. (A női Amatőr Atlétikai Szövetséget 1922-ben alapították.)

AAAS American Association for the Advancement of Science angol; szöv  Amerikai Egye-sület a Természettudományok Támogatására.

AAC Advanced Audio Coding angol; inf  MPEG–4 szabványon alapuló audiotömörítő eljárás.

AAC Austrian Association of Communities angol; szerv  Osztrák Községszövetség. Székhe-lye: Bécs.

AAC European Cereal Starch Association angol; szerv  Európai Gabonakeményítő Szövet-ség.

AACM Association for the Advancement of Creative Musicians angol; zene  Chicagói néger jazzmuzsikusokat tömörítő, nem profitorientált szervezet. Alapítva: 1965-ben.

AACR American Association for Cancer Research angol; orv, szöv  Amerikai Rákkutatási Szövetség. Éves gyűlését Los Angelesben tartja.

AACT Austrian Association of Cities and Towns angol; szerv  Németül: Österreichischer Städtebund. Osztrák Városszövetség. Székhelye: Bécs. Ausztriában az önkormányzati vezetőket fogja össze és készteti szoros együttműködésre annak érdekében, hogy pol-gáraik jólétét, gazdagodását, egyszóval a lokális fejlődést maximálisan tudják szolgálni.

AACS Associazione Amici dei Csango olasz; szerv  A Csángók Barátainak Társasága.

Székhelye: Lari (Olaszország).

AAF Allied Air Forces angol; had  Szövetséges légierő.

AAF Army Air Forces angol; had  Az USA hadseregének légiereje.

AÁH Anyag- és Árhivatal államig  Az Országos Árhivatal jogutódja. Alakult 1967. jún.-ban.

AAIP Association of American Indian Physiciaans angol; szöv  Amerikai Indián Orvosok Szövetsége. Nemcsak a mai orvostudománnyal, hanem a hagyományok őrzése mellett az ősi indián gyógymódokkal is foglalkoznak és gyógyítanak.

ÁAK Állami Autópálya-kezelő Rt. szerv  Feladata elsődlegesen: Magyarországon a gyors-forgalmi úthálózat üzemeltetése, fenntartása.

AAKP American Association of Kidney Patients angol; szöv  Vesebetegek Amerikai Szövet-sége. Feladata és célja: orvosi és egyéb gondozási tanácsadás és képviselet.

AAL Air Algérie francia; rep  Algériai légiforgalmi társaság.

AAMA American Automobile Manufacturers Association angol; szerv  Az amerikai autólobbi (amerikai ACEA).

AAMR Asociaţia Agricultorilor Maghiari din România román; egy  Romániai Magyar Gaz-dák Egyesülete. RMGE

AÁNP Acquis Átvételének Nemzeti Programja gazd  A Közösségi Vívmányok Átvételének Nemzeti Programja. Az Európai Bizottság által 1998-ban kidolgozott Csatlakozási Part-nerségekben lefektetett feladatok és prioritások a tagjelölt országok általi megvalósítá-sának programja. Az érintett államok kormányai dolgozták ki őket, meghatározva a rö-vid- és középtávú célkitűzéseket és a megvalósításukhoz szükséges forrásokat. Az országjelentésekben ezeket a programokat és végrehajtásukat is értékelik. Angolul: Na-tional Programme for the Adoption of the Acquis.

AÁNP Acquis Átvételének Nemzeti Programja gazd  A Közösségi Vívmányok Átvételének Nemzeti Programja. Az Európai Bizottság által 1998-ban kidolgozott Csatlakozási Part-nerségekben lefektetett feladatok és prioritások a tagjelölt országok általi megvalósítá-sának programja. Az érintett államok kormányai dolgozták ki őket, meghatározva a rö-vid- és középtávú célkitűzéseket és a megvalósításukhoz szükséges forrásokat. Az országjelentésekben ezeket a programokat és végrehajtásukat is értékelik. Angolul: Na-tional Programme for the Adoption of the Acquis.

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK