• Nem Talált Eredményt

5. Eredmények és értékelésük

5.2. Többfalú szén nanocsövek előállítása, vizsgálata és módosítása

5.2.5. Szén nanocsövek módosítása

5.2.5.2. Szén nanocsövek mechanikai módosítása

A CCVD technikával általunk előállított szén nanocsövek hossza a mikrométeres nagyságrendbe esik, és nagyon változó értéket mutat akár egy mintán belül is. Célul tűztük ki, hogy egyforma hosszú nanocsöveket hozzunk létre, amihez a szén nanocsöveket golyósmalomban törtük. Mint az a 81. ábrán jól látszik, a törés következtében a nanocsövek hossza 200-300 nm-re csökkentS300,S301,S302, azaz a hossz/átmérő arányuk ~10 körüli érték lett, ami egy nagyságrenddel kisebb érték, mint a kiindulási anyagé volt. Vizsgáltuk a nanocsövek hosszát az idő függvényében, és arra jutottunk, hogy az első két órában a csövek hossza mikrométeresre csökken, majd egy hosszabb periódusban nem változik jelentősen, és végül 40-50 óra után kezd újra csökkenni. A minták nitrogénadszorpciós jellemzői alapján szintén arra a következtetésre juthatunk, hogy a komolyabb változás a szerkezetben 40-50 óra után következik be (81. ábra).

81. ábra. Tört nanocső minták hosszának, fajlagos felületének és pórusméretének változása az őrlési idő függvényében

Az közismert, hogy a CCVD-vel előállított, megfelelően grafitizált többfalú szén nanocsövek végei zártak, és kémiai reakció – praktikusan oxidáció – szükséges a felnyitásukhoz.

Kíváncsiak voltunk, hogy egyszerű mechanikai erőhatással, esetünkben golyósmalomban való őrléssel hogyan módosulnak a nanocsövek végei. A 82. ábrán mutatjuk be az őrlés előtti állapotot. A szén nanocsövek megfelelően grafitizáltak, néhol vékony amorf szén réteg van a külső felületükön, és jól láthatóak a lezárt csővégek is.

82. ábra. Szén nanocsövek tipikus nagyfelbontású TEM képei őrlés előtt

Golyósmalomban történt őrlés után a nanocsövek hossza jelentősen csökkent, azaz a hosszú csövek feldarabolódtak, és rövid csövek jöttek létre. Kétféle csővéget – nyitott és zárt – tudtunk megkülönböztetni a nagyfelbontású TEM felvételek alapjánS303 (83. és 84. ábra). Ami mindenképpen meglepő volt az az, hogy a csövek végei a legtöbb esetben aszimmetrikusak voltak, ami jól látható például a 83/a ábrán, ahol a cső alsó része 7-8 nm-el hosszabb, mint a felső. Természetesen nem minden csővég volt aszimmetrikus, az 83/d ábrán egy szimmetrikus csővég TEM képét mutatjuk be.

83. ábra. Szén nanocsövek tipikus nagyfelbontású TEM képei őrlés után; (a-b) aszimmetrikus, nem ellapult nanocső végek, (c) szimmetrikus, részben ellapult nanocső vég, (d) nem ellapult

A zárt nanocső végeket tovább vizsgálva érdekes dolgokat vettünk észre. Ahogy azt a 84.

ábra is mutatja, kétféle zárt csővéget tudtunk megkülönböztetni: az egyik esetben a nanocső végén a falak a középpont felé konvergálnak (83/a. ábra és 84. ábra), a másik esetben azonban (84/b,c,d ábra) a nanocső egyik oldala tulajdonképpen ráhajlik a másikra, hasonlóan egy puha anyagú, nyújtható cső elszakításakor kapott csővégre.

84. ábra. Őrlés során keletkező

aszimmetrikus, ellapult nanocső végek tipikus nagyfelbontású TEM képeiS303

85. ábra. Ellaposodott végű szén nanocső szerkezetének nagyfelbontású TEM képe – jól

látható a legbelső cilinder összeomlásaS303 Előfordulhat az is, hogy csak a nanocső középső falai károsodnak jelentősen a törés során. Ilyenkor a nanocső a vége felé ellaposodik, és egy adott pontot elérve a belső cilinder falai olyan közel kerülnek egymáshoz, hogy megtörténik az összeomlás (85. ábra).

A TEM felvételek analízise során felmerült a kérdés, hogy mivel az elektronmikroszkóp csak egy irányból mutatja az objektumokat, nem lehetséges-e, hogy az általunk jóval kisebb számban megfigyelt szimmetrikus csővégek nem is léteznek, hanem azok is aszimmetrikusak, csak nem a megfelelő irányból nézzük őket. Ennek a hatásnak a kiküszöbölésére olyan vizsgálatokat végeztünk el, amikor ráfókuszáltunk egy általunk szimmetrikus csővégnek vélt objektumra, és különböző szögekben megdöntöttük a mintatartót. Ahogy az a 86. ábrán látható, ezzel a vizsgálattal bebizonyítottuk, hogy tényleg léteznek szimmetrikus nyitott csővégek.

86. ábra. Szimmetrikus végű többfalú szén nanocső forgatásos TEM vizsgálataS303

Számos kutatócsoport vizsgálta a szén nanocsövek különböző hatások által kiváltott deformációját, például van der Waals kölcsönhatás szomszédos nanocsövek atomjai között304, vagy nanocső felület között305, sőt teljesen összeomlott szén nanocsöveket is bemutattak306, és

vizsgálták azok szerkezetét és stabilitását elméleti307 és gyakorlati308 módszerekkel.

Megállapították, hogy ideális szén nanocsövek esetén a szerkezet összeomlása után a stabilis szerkezet egy „súlyzószerű” keresztmetszetű objektum lenne a grafitlapok közötti van der Waals kölcsönhatás miatt (87/a ábra). A mi vizsgálataink azonban azt mutatták, hogy az általunk megfigyelt csővégek (87/b ábra) nagyon is stabilak, akár 12 hónap elteltével is változatlan a szerkezetük. Ez azzal magyarázható, hogy a szén nanocsövek szerkezete megfelelően flexibilis ahhoz, hogy a csövek legvégén lévő, energetikailag nem kedvezményezett szerkezetet stabilan megmaradhasson. Ha nem így lenne, akkor a szintén bemutatott zipzár effektus306,309 miatt a nanocső egész szerkezete összeomlana.

87. ábra. Többfalú szén nanocső vég sematikus ábrázolása; (a) összenyomott vég idealizált keresztmetszete310,307, (b) általunk megfigyelt végS303

A fenti gondolatmenet a stabilitásról és szerkezet összeomlásról egyébként azt is jól mutatja, hogy mik a hátrányai a golyósmalomban történő kezelésnek. Megfelelő idejű kezeléssel rövid, könnyen kezelhető nanocsöveket kaphatunk, a túl hosszú idejű törés viszont teljesen amorf mintát eredményez.

Ha magyarázni szeretnénk a nanocsövek törését, figyelembe kell vennünk azt, hogy bár a golyósmalomban akár 2-6 GPa nyomás is elérhető a golyók ütközésekor311, a nanocsövek direkt töréséhez ez nem elég312. A nanocsövekre ható közvetlen axiális erőhatás a leggyengébb kölcsönhatás megszűnését eredményezi, ami nem töréshez, hanem a nanocsövek különálló cilindereinek teleszkópos kihúzódásához vezet313,314,315.

Az általunk javasolt mechanizmus a szén nanocsövek törésére két alapvetően különböző lehetőséget vázol fel (88. ábra). Azt tudjuk, hogy a CCVD módszerrel előállított többfalú szén nanocsövek ugyan megfelelően grafitizáltak, de jócskán tartalmaznak defekteket, hibahelyeket, ahol a szerkezet jóval gyengébb. Ha ezeken a hibahelyeken alkalmazunk erőhatást, a csövek egyszerűen eltörnek, és szimmetrikus, vagy csak kissé aszimmetrikus, nyitott csővégeket kapunk (88. ábra A útvonal). Feltételezhető, hogy ezek az aszimmetrikus, nyitott csővégek további erőhatás esetén bezáródhatnak.

Ha az erőhatás a nanocső egy jól grafitizált pontján történik, akkor a nanocső meghajlik, majd komolyabb erő hatására begyűrődik, un. hurok alakul ki316, és a szerkezetben a feszültség a hurok közepén koncentrálódik. Mivel ez a szerkezeti feszültség jelentősen gyengíti az anyagot, a nanocsövek eltörnek, ami aszimmetrikus, ellaposodott csővégeket eredményez (88. ábra B útvonal).

88. ábra. Javasolt mechanizmus a szén nanocsövek törésére, különös tekintettel a törés során létrejövő csővégek szerkezetéreS303