• Nem Talált Eredményt

SFH táblázat

In document Miniszteri rendeletek (Pldal 87-93)

Együttes rendelet

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ támogatási kérelemhez

3. SFH táblázat

Az SFH táblázatmezõgazdasági termelõk, és egyben a kertészeti termelõkesetében azt a célt szolgálja, hogy pon-tosan meghatározzuk, hogy az Ön vállalkozása milyen méretû és milyen tevékenységet folytat. Az SFH a Standard Fede-zeti Hozzájárulás rövidítése. Az SFH értéke a magyar tesztüzemi adatbázis segítségével kerül meghatározásra oly mó-don, hogy az egyes megfigyelt tevékenységek fedezeti hozzájárulásának (termelési érték és változó költségek különbö-zete) 3 évi adatát átlagolják.

FONTOS! Kertészeti termelõis valamennyi, általa végzett tevékenységhez kapcsolódó sort köteles kitölteni. A tá-mogatás feltételeként azonban a számított SFH értékbõl csak a – közlemény 1. számú mellékleteként csatolt táblázat sze-rinti –kertészeti tevékenységekhezkapcsolódó SFH érték alapján számított EUME érték vehetõ figyelembe.

Az SFH értékek megadásakor csakegyetlen oszlopot kell kitölteniaz alábbiak szerint:

Ha mezõgazdasági tevékenységét az ügyfél tárgyévben (támogatási kérelem benyújtás éve) kezdi meg, akkor az adatokat tárgyévre vonatkozóan kell megadni. A Termelési szerkezet/ év mennyiség elnevezésû elsõ oszlopának fejlécébe írja be a tárgyév dátumát, és ebben az oszlopban adja meg az adott évre vonatkozó adatokat.

Ha mezõgazdasági tevékenységét az ügyfél a tárgyévet (szolgáltatási szerzõdés hatályba lépésének éve) megelõ-zõen kezdte meg, akkor az adatokat a támogatási kérelem benyújtását megelõzõ lezárt gazdasági évre vonatkozó-an kell megadni. A Termelési szerkezet/ év mennyiség elnevezésû elsõ oszlopának fejlécébe írja be a támogatási kérelem benyújtását megelõzõ lezárt gazdasági év dátumát és ebben az oszlopban adja meg az adott évre vonatkozó adatokat.

Az Európai Méretegység (EUME) SFH alapon számított euró értékének forintban történõ meghatározásához használt támogatási árfolyam az adott év – amelyre a gazdálkodási adatok vonatkoznak – elsõ napját megelõzõen az Európai Köz-ponti Bank (EKB) által utoljára közzétett forint/euró átváltási árfolyam; 2007. évre vonatkozóan: 251,77 HUF/EUR, 2008. évre vonatkozóan: 253,73 HUF/EUR. 1 EUME 1200 Euronak felel meg.

Az SFH táblázat kitöltésekor az egyes tevékenységeknaturálisméretét (hektárt, állatlétszámot), adja meg.Fontos, hogy minden tevékenységét a táblázatban megjelölt naturáliák alapján hektárban, állatlétszám, vagy egyes esetekben 100 darabonként(pl.: pecsenyecsirke) pontosan írja be, mert a vállalkozása méretét csak így tudjuk meghatározni!

Amennyiben mezõgazdasági tevékenységét 2008. elõtt kezdte meg, akkoraz elsõ oszlopban 2007. év adatait tün-tesse fel oly módon, hogy az egyes tevékenységeknaturálisméretét (hektárt, állatlétszámot), illetve az üres fejlécbe a 2007. évetírja be.

Növény kultúra esetén a 2007-ben benyújtott, az MVH által jóváhagyott területalapú támogatási kérelmében szereplõ területadatot adja meg. Amennyiben rendelkezik olyan területtel, vagy olyan növénytermesztési vagy kertészeti tevé-kenységet folytatott (pl.: gombatermesztés, virágtermesztés stb.), amely után nem igényelt/igényelhetett területalapú tá-mogatást, akkor a 2007. évre vonatkozó átlagos terület nagyságát adja meg.

Állat esetében a 2007. évi átlagos állatlétszámot adja meg.

Méhcsalád esetén a családok 2007. évi átlagszámát adja meg.

Amennyiben folytat olyan mezõgazdasági tevékenységet, mely a táblázatban nem található meg, akkor azt nem kell feltüntetnie. Ugyanez vonatkozik a nem mezõgazdasági jellegû tevékenységekre is.

Amennyiben mezõgazdasági tevékenységét 2008-ban kezdi meg, akkoraz elsõ oszlopban 2008. év adatait tüntes-se fel oly módon, hogy az egyes tevékenységeknaturális méretét (hektárt, állatlétszámot), illetve az üres fejlécbe a 2008. évetírja be.

Növény kultúra esetén a 2008-ban benyújtásra kerülõ területalapú támogatási kérelmében szereplõ területre vonatko-zó adatokat adja meg.

14. szám FÖLDMÛVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI ÉRTESÍTÕ 4399

Amennyiben rendelkezik olyan területtel, vagy olyan növénytermesztési vagy kertészeti tevékenységet folytat (pl.:

gombatermesztés, virágtermesztés stb.), amely után nem igényel/igényelhet területalapú támogatást, akkor a támogatási kérelem benyújtási hónapjának elsõ napján mûvelt terület nagyságát adja meg.

Állatok esetében a 2008. január 1-tõl a támogatási kérelem benyújtásának hónapjáig eltelt hónapok ún. idõszakos át-lag létszámát adja meg. Például, amennyiben a támogatási kérelmét 2008. januárjában adja be, akkor az elmúlt 1 hónapra vetített idõszakos átlaglétszámot kell feltüntetni ebben az oszlopban.

Méhcsalád esetében a támogatási kérelem benyújtási hónapjának elsõ napján meglévõ méhcsaládok számát tüntes-se fel.

Az SFH tábla átlagos állatlétszám számításának módszertanát a jelen „Kitöltési útmutató” 1. számú melléklete tartalmazza.

Nyilatkozat az 52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet 5. § (3) bekezdés e) pontja, illetve 4. sz. melléklete szerinti – a gazdálkodásban bekövetkezett – jelentõs változás, vagy a gazdálkodás feltételeit jelentõs módon érintõ

jogszabályi változás bejelentésérõl

Amennyiben az ügyfél már rendelkezik e jogcím keretében jóváhagyó határozattal, és újabb kérelmet nyújt be a ren-delet 5. § (3) e) pontja alapján, akkor a kérelemhez mellékelni kell a – korábban benyújtott támogatási kérelme benyújtási idõszakának utolsó napját követõen gazdálkodási körülményeiben bekövetkezett jelentõs változásról szóló nyilatkoza-tot. Amennyiben az ügyfél jogszabályváltozás alapján nyújt be támogatási kérelmet – meg kell jelölni azt a jogszabály-változást, amely indokolttá teszi a szaktanácsadási szerzõdés megkötését ugyanezen a nyilatkozat formanyomtatványon.

Ügyfél neve:Ebbe a rovatba írja be természetes személyként (õstermelõ, egyéni vállalkozó)saját nevét, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet eseténa vállalkozás (cég) nevét,amelyet az Ügyfél-nyilvántartáshoz megadott.

Amennyiben Öntermészetes személya személynevetelõtaggal(dr., ifj., id. stb.) együtt adja meg, amennyiben a kérel-mezõ szervezet, akkor feltétlenül adja meg a cégformát is (Rt., Kft., Bt. stb.) az Ügyfél-nyilvántartás adataival egyezõen.

Regisztrációs szám:Ebbe a rovatba írja be az MVH által kiadott ügyfél-regisztrációs igazoláson szereplõ 10 jegyû azonosító számot!

Nyilatkozom, hogy jelen kérelmet megelõzõen már nyújtottam be támogatási kérelmet e jogcímen, azonban gazdálko-dásom feltételeit jelentõs módon érintõ jogszabályi változás történt a következõ területeken:

Itt adja meg a 45/2008. (VII. 25.) ÚMVP IH közlemény alapján, hogy mely jogszabály módosulása nyomán nyújtja be támogatási kérelmét.

Nyilatkozom, hogy jelen kérelmet megelõzõen egy alkalommal már nyújtottam be támogatási kérelmet e jogcímen, azonban gazdálkodásomban a megelõzõ kérelmem benyújtási idõszakát követõen az52/2007. (VI. 28.) FVMrendelet 4.

sz. mellékletének megfelelõ, alábbi jelentõs változás következett be:

A 3 lehetõség közül választhat:

a)Növénytermesztési illetve kertészeti ágazatban új növényfaj termesztésébe kezd b)Állattenyésztési ágazatban új állatfaj tenyésztésébe, illetve tartásába kezd c)Erdõgazdálkodó

Kérjük, válassza ki az Önre vonatkozó lehetõséget, s jelölje azt X-szel.

a)Növénytermesztési illetve kertészeti ágazatban új növényfaj termesztésébe kezd

Akkor tekinthetõ a változás jelentõs változásnak növénytermesztési és kertészeti ágazat esetén, ha a rendelet 4. sz.

melléklete a) pontjában felsorolt kategóriák valamelyikébe tartozó növényfaj termesztésébe kezd legalább a megjelölt nagyságú területen úgy, hogy az adott kategóriában szereplõ növényfajok egyikét sem termesztette a megelõzõ 4 év során.

A táblázat kitöltése:

Hasznosítási kód:adja meg a rendelet 4. sz. mellékletében felsorolt, újonnan termesztett növényfaj mellett szereplõ kódot

Növényfaj megnevezése:adja meg a rendelet 4. sz. mellékletében felsorolt, újonnan termesztett növényfaj nevét

4400 FÖLDMÛVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI ÉRTESÍTÕ 14. szám

Terület (ha):adja meg annak a területnek a nagyságát hektárban, amelyen az adott növényfajt termeszti

Termesztésbe vonás kezdete: adja meg azt az idõpontot, amikor az adott növényfaj termesztésébe kezdett (év, hónap)

b)Állattenyésztési ágazatban új állatfaj tenyésztésébe, illetve tartásába kezd

Akkor tekinthetõ a változás jelentõs változásnak állattenyésztési ágazat esetén, ha az ügyfél a tárgyévet megelõzõ 4 év során általa nem tenyésztett vagy tartott új haszonállatfaj tenyésztésébe, tartásába kezd legalább 5 állategységnek meg-felelõ méretben.

Állatfajok megnevezése ÁE szorzó

Kérõdzõk

szarvasmarha/bivaly

borjú 6 hónapos korig 0,4

6–24 hónapos korú növendék 0,6

24 hónaposnál idõsebb állat 1

juh(vegyes korcsoport) 0,15

kecske(vegyes korcsoport) 0,15

dámszarvas(vegyes korcsoport) 0,15

gímszarvas(vegyes korcsoport) 0,3

Sertésfélék

tenyészkoca malacok nélkül 0,5

malac 25 kg-ig 0,1

hízósertés 25–110 kg 0,2

Kan 0,5

Lófélék

ló (vegyes korcsoport) 1

öszvér, szamár (vegyes korcsoport) 0,6

Baromfifélék

pecsenyetyúk és kakas, valamint gyöngytyúk

és kakas (vegyes korcsoport) 0,01

tojótyúk és kakas (vegyes korcsoport) 0,02

pulyka (vegyes korcsoport) 0,03

Víziszárnyasok

lúd (vegyes korcsoport) 0,03

kacsa (vegyes korcsoport) 0,02

Egyéb állatok

nyúl (vegyes korcsoport) 0,02

A táblázat kitöltése:

Állatfaj (korcsoport):adja meg az állatfajnak a megnevezését, a korcsoport feltüntetésével együtt a fenti táblázatnak megfelelõen, amelynek tenyésztésébe, tartásába kezdett.

Éves átlagos állományi létszám:adja meg adott állatfaj éves átlagos állományi létszámát az 1. számú mellékletben szereplõ képlet felhasználásával, ügyelve arra, hogy a számítást nem naturáliában, hanem állategységben kell kifejezni a fenti táblázatban szereplõ szorzók segítségével.

Tartási hely azonosító:adja meg annak a tartási helynek a 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet szerinti azonosítóját, amelyen az állatokat tartja.

Tenyésztés, illetve tartás kezdete:adja meg azt az idõpontot, amikortól az adott állatfajt tartja, tenyészti (év, hónap).

14. szám FÖLDMÛVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI ÉRTESÍTÕ 4401

c)Erdõgazdálkodó

Ebben az esetben 4 lehetõség közül választhat, de minden esetben csatolni kell az erdészeti hatóság által kiállí-tott okiratot a változás bekövetkezésének igazolására.

új erdõgazdálkodóként nyilvántartásba vettek

Ennél az esetnél akkor tekinthetõ a változás jelentõs változásnak, ha az erdészeti hatóság az ügyfelet új erdõgazdálko-dóként nyilvántartásba vette a korábbi támogatási kérelem benyújtását követõen.

új körzeti erdõterv lépett érvénybe üzemi területemen új erdõfelújítási kötelezettség keletkezett üzemi területemen

káresemény következett be üzemi területemen, melyet az MgSzH erdészeti szakhatóságának bejelentettem Ezekben az esetekben akkor tekinthetõ a változás jelentõs változásnak, ha az erdészeti hatóság igazolja azok megtör-téntét. A változás a korábbi támogatási kérelem benyújtását követõen történt.

1. számú melléklet

Átlagos állatlétszám számításának módszertana

Éves /adott idõszaki/ átlagos állatlétszám (db-ban): (A1 + B)/2 + A2 + A3 + … An N

Ahol:

A1: Összes korcsoport/ adott korcsoport év eleji induló létszáma db-ban

A2 + A3 + … An: egymást követõ idõszak (hónapok) összes korcsoport/adott korcsoport induló létszáma db-ban B: összes korcsoport /adott korcsoport év végi/idõszak végi/záró létszáma db-ban

N: az idõszakok (hónapok) száma

A létszámok alapadatait az állategészségügyrõl szóló 2005. évi CLXXVI. törvény 5. § (1) bekezdés b) pontja szerinti állomány-nyilvántartás, illetve az egyszerûsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások igénylésé-hez teljesítendõ „Helyes Mezõgazdasági és Környezeti Állapot”, illetve a „Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” feltétel-rendszerének meghatározásáról szóló 4/2004. (I. 13.) FVM rendelet5. számú mellékleteszerinti legeltetési és állatállo-mány változási nyilvántartás szerint kell kiszámolni.

4402 FÖLDMÛVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI ÉRTESÍTÕ 14. szám

Ügyfélszolgálatok elérhetõsége:

Megye Kirendeltség címe Levelezési cím Telefon Fax

Bács-Kiskun 6000 Kecskemét, Kisfaludy u. 5. 6001 Kecskemét, Pf. 470 76/814-520

76/814-540 76/814-521

Baranya 7621 Pécs, Rákóczi út 17. 7602 Pécs, Pf. 365 72/814-520 72/814-521

Békés 5600 Békéscsaba, Temetõ sor 8. 5620 Békéscsaba, Pf. 45 66/814-520 66/814-521

Borsod-Abaúj-Zemplén 3500 Miskolc, Mindszent tér 1. 3501 Miskolc, Pf. 646 46/814-900 46/814-901

Csongrád 6723 Szeged, Római krt. 21. 6701 Szeged, Pf. 26 és 504 62/814-900 62/814-901

Fejér 8000 Székesfehérvár, Deák F. u. 7–9. 8002 Székesfehérvár, Pf. 297 22/814-520 22/814-521

Fõváros és Pest 1093 Budapest, Lónyay utca 38. 1391 Budapest, Pf. 248 1/814-8900

1/814-8962 1/814-8901

Gyõr-Moson-Sopron 9021 Gyõr, Munkácsy u. 20. 9021 Gyõr, Munkácsy u. 20. 96/814-542

96/814-543 96/814-521

Hajdú-Bihar 4034 Debrecen, Vágóhíd u. 2. 4001 Debrecen, Pf. 551 52/814-520

52/814-544 52/814-521

Heves 3300 Eger, Maczky Valér út 2. 3301 Eger, Pf. 169 36/814-520 36/814-521

Jász-Nagykun-Szolnok 5000 Szolnok, József Attila u. 36. 5002 Szolnok, Pf. 111 56/814-523

56/814-525 56/814-521

Komárom-Esztergom 2800 Tatabánya, Vértanúk tere 1. 2801 Tatabánya, Pf. 1394 34/814-520 34/814-521

Központi ügyfélszolgálat 1095 Budapest, Soroksári út 22–24. 1385 Budapest 62, Pf. 867 1/374-3603

1/374-3604 1/475-2114

Nógrád 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 3101 Salgótarján, Pf. 123 32/814-520 32/814-521

Somogy 7400 Kaposvár, Petõfi tér 1–3. 7400 Kaposvár, Petõfi tér 1–3. 82/814-900

82/814-920

82/814-901 82/814-921

Szabolcs-Szatmár-Bereg 4400 Nyíregyháza, Hõsök tere 9. 4401 Nyíregyháza, Pf. 422 42/814-900

42/814-906 42/814-901

Tolna 7100 Szekszárd, Augusz I. u. 9-11. 7101 Szekszárd, Pf. 251 74/814-520 74/814-521

Vas 9700 Szombathely, Rákóczi F. u. 1. 9701 Szombathely, Pf. 245 94/814-520 94/814-521

Veszprém 8200 Veszprém, Levendula u.1. 8202 Veszprém, Pf. 791 88/814-900

88/814-920

88/814-901 88/814-921

Zala 8900 Zalaegerszeg, Kis u. 1. 8901 Zalaegerszeg, Pf. 142 92/814-900 92/814-901

14.számFÖLDMÛVELÉSÜGYIÉSVIDÉKFEJLESZTÉSIÉRTESÍTÕ4403

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 45/2008. (VII. 25.) közleménye

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások ismételt igénybevételének jogosultságát megalapozó jogszabályok jegyzékérõl

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások részletes feltételeirõl szóló 52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet 6. § (9) bekezdésében foglaltak alapján az alábbiakban közzé tesszük azoknak a jogszabályoknak a jegyzékét, amelyek indokolják a szaktanácsadási támogatás is-mételt igénybevételére való jogosultságot.

Mezõgazdasági termelõkre vonatkozóan 66/2008. (V. 16.) FVM rendelet

a közösségi agrármarketing támogatások igénybevételének szabályairól 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet

vizek mezõgazdasági eredetû nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes sza-bályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjérõl

50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet

az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendõ „Helyes Mezõ-gazdasági és Környezeti Állapot” fenntartásához szükséges feltételrendszer, valamint az állatok állategységre való át-váltási arányának meghatározásáról

42/2008. (IV. 4.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatásokhoz (SAPS) kapcsoló-dó 2008. évi kiegészítõ nemzeti támogatások (top up) igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekrõl

1/2008. (I. 4.) FVM rendelet

a történelmi bázis jogosultságról szóló 106/2007. (IX. 24.) FVM rendelet módosításáról 157/2007. (XII. 22.) FVM rendelet

az egyszerûsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendõ „Helyes Mezõ-gazdasági és Környezeti Állapot”, illetve a „Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” feltételrendszerének meghatározásáról szóló 4/2004. (I. 13.) FVM rendelet módosításáról

Kertészeti termelõkre vonatkozóan 5/2008. (I. 17.) FVM rendelet

a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I. 17.) FVM rendelet módosítá-sáról

2007. évi CXXIX. törvény a termõföld védelmérõl

28/2008. (III. 18.) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi csoportok támogatásáról Erdõgazdálkodókra vonatkozóan

32/2008. (III. 27.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti potenciál helyreállítására nyújtandó támogatások igénybevételének részletes szabályairól

88/2007. (VIII. 17.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági területek erdõsítéséhez nyújtandó támogatás igénybevételének részletes szabályairól

Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt nem hivatalos szöveg (2007. november 12-i állapot)

Forrás: FVM – Agrár-vidékfejlesztési Fõosztály 2008.07.25. 10:08

4404 FÖLDMÛVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI ÉRTESÍTÕ 14. szám

A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 93/2008. (VIII. 5.) MVH

közleménye

az ügyfél-nyilvántartási rendszerbe bejelentett bankszámlaszámra vonatkozó, az ügyfél és a hitelintézet közötti megállapodással kapcsolatos kérdésekrõl

I. Az ügyfél-nyilvántartási rendszerben rögzített bankszámlaszámra vonatkozó, az ügyfél és a hitelintézet

In document Miniszteri rendeletek (Pldal 87-93)