• Nem Talált Eredményt

Sejtrögzítési technikák

In document DOKTORI ÉRTEKEZÉS (Pldal 33-36)

2 IRODALMI ÁTTEKINTÉS

2.5 Sejtek rögzítése és a rögzítés fiziológiai hatása. Rögzített sejtek ipari alkalmazásai

2.5.1 Sejtrögzítési technikák

Számos sejtrögzítési módszer az enzimek rögzítési technikáinak módosításával, fejlesztésével jött létre. Természetesen a sejtek nagyobb mérete befolyásolta ezeket a módszereket és számos újat eredményezett (BRODELIUS&VANDAMME 1991). A sejtek rögzítése négy alapelv szerint lehetséges:

• A sejtek egymással való keresztkötése bi- vagy multifunkcionális reagensekkel.

• Kovalens kötés előformázott hordozóhoz.

• Adszorpció előformázott hordozóhoz.

• Bezárás részecskékbe, rostokba vagy mikrokapszulába.

A sejtrögzítési módszerek csoportosítását a 4. ábra mutatja be.

SEJTRÖGZÍTÉSI MÓDSZEREK

Rögzítés hordozóval Rögzítés hordozó nélkül

Kötés Bezárás

Keresztkötés Folyékony

membránba zárás Gélbezárás

Hordozóhoz kötés

Adszorpció Kovalens kötés

4.ábra. Sejtrögzítési módszerek

A sejtrögzítési technikákat az alábbi csoportokba sorolják.

2.5.1.1 Sejtrögzítés hordozó nélkül

A természetes módon aggregálódó, összetapadó, pelletet alkotó vagy flokkuláló sejtek is tekinthetők immobilizált sejteknek. A folyamatot mesterségesen is elő lehet idézni kémiai anyagokkal vagy genetikai módosítással. A jelenségben kulcsszerepet játszó sejtfal régiót biológiai és környezeti tényezők is befolyásolják az anyagcserén keresztül, közvetlenül vagy közvetve (JIN&SPEERS 1998, WILLAERT et al. 1996). A mesterséges flokkulációt elősegítő szerek vagy a keresztkötést létrehozók fokozhatják/elősegíthetik az aggregációs folyamatot azon sejtek között is, amelyek természetes körülmények között nem flokkulálnak. Genetikai szinten is vizsgálták a mechanizmust, ami a flokkulációt szabályozza a Saccharomyces cerevisiae élesztőben, és 3 gént írtak le és jellemeztek (FLO1, FLO5 és FLO8). A géneket sikeresen átvitték nem-flokkuláló élesztőbe is (JIN&SPEERS 1998).

2.5.1.2 Keresztkötés

A mikroorganizmusok sejtfala szabad amino- és/vagy karboxil-csoportokkal rendelkezik.

Keresztkötés könnyen kialakítható ezek között olyan bi- vagy multifunkcionális reagensekkel, mint a glutáraldehid vagy a toluén diizocianát. A mikrobasejtek rögzíthetők ionos keresztkötéssel is úgy, hogy polielektrolitok hozzáadásával flokkulációt váltanak ki. Önmagában ritkán alkalmazzák ezt a rögzítési módszert, viszont gélbezárással kombinálva stabilabbá teszi a gél szerkezetét (BRODELIUS&VANDAMME 1991).

2.5.1.3 Kovalens kötés

A sejt rögzítése kovalens kötéssel egy hordozóhoz lehetséges (1) a mátrixon található reakciós csoporton keresztül vagy (2) egy vegyület segítségével, ami a sejtet a hordozóhoz köti. Ez utóbbira példa lehet a BrCN aktivált cellulóz vagy a glutáraldehiddel kombinált zselatin. Ugyan az irreverzibilis kovalens kötéssel rögzített sejteket tartalmazó rendszerben nincs korlátozva a diffúzió (mint gélbezáráskor), és kevésbé van kitéve az új sejtek kiáramlásának (mint adszorpció esetén), ám az összekötést biztosító vegyületek legtöbbször rendkívül mérgezőek és károsítják a sejteket (BRODELIUS&VANDAMME 1991).

2.5.1.4 Adszorpció

Ennek a rögzítési módszernek legfőbb vonzereje az, hogy egyszerű és gyorsan kivitelezhető. Ez részben annak is köszönhető, hogy a mikroorganizmusoknak természetesen is hajlama van arra, hogy valamely felülethez kötődjenek. A kötődést befolyásolja a sejtet körülvevő oldat pH-ja, a sejt fiziológiai állapota, a sejt típusa és annak környezete is. Használatakor figyelembe kell venni, hogy a sejtek és az oldat között válaszfal nincs, állandó a sejtek leválása (és újrarögzülése), ezért nem megfelelő olyan alkalmazásban, ahol a rendszerből kiáramló oldatnak sejtmentesnek kell lennie (KLEIN&ZIEHR 1990, WILLAERT et al. 1996, BICKERSTAFF 1997). Az adszorpciós rögzítéshez használt hordozóknak két nagy csoportja van: a szerves és a szervetlen adszorpciós hordozók. Tipikus szerves adszorpciós hordozók az ion-cserélő gyanták (szintetikus polimerek), a cellulóz származékok és a lektinek. Gyakran alkalmazott szervetlen hordozó a porózus üveg és a kerámia, de a szerves hordozók csoportja is igen széleskörű: rögzíthetnek sejteket faforgácsra, kovaföldre, PVC-re, DEAE-cellulózra (BRODELIUS&VANDAMME 1991).

2.5.1.5 Gélbezárás

Egyszerűsége és kiváló sejtvisszatartó képessége miatt a gélbezárás módszere az egyik legtöbbet alkalmazott sejtrögzítési technika. A bezárt sejtek nagy sűrűséget érhetnek el a mátrixban és a sejtek jól védettek a nyíróerőtől. Számos természetes és szintetikus polimer alkalmas arra, hogy hidrofil mátrixszá gélesedjen, és olyan kíméletes körülmények között tegye ezt, ami a lehető legkisebb

sejtkárosodással jár (5. táblázat). A szintetikus polimerek mechanikai stabilitása és élettartama lényegesen jobb, mint a természetes polimereké. Ezzel szemben a sejtek növekedése és a szén-dioxid képződés könnyen tönkreteszi a természetes géleket. Megerősítésük lehetséges más anyagokkal, pl. keresztkötések létrehozása glutáraldehiddel vagy akár a gél részleges kiszárítása révén. (WILLAERT et al. 1996, BICKERSTAFF 1997, KOURKUTAS et al. 2004).

5.táblázat Sejtek gélbezárásos rögzítésére alkalmas módszerek (BRODELIUS&VANDAMME 1991) GÉL KIALAKULÁSÁNAK

MECHANIZMUSA

POLIMER POLIMER TÍPUSA

Polimerizáció Poliakrilamid, polimetakrilát szintetikus polimerek Keresztkötés Különböző prepolimerek, fehérjék szintetikus polimerek Polikondenzáció Poliuretán, epoxi gyanta szintetikus polimerek Gélesedés hő hatására Kollagén, zselatin, agar/agaróz, κ-karragén természetes polimerek

Ionotróp gélesedés Alginát, kitozán természetes polimerek

Kicsapódás Cellulóz, cellulóz tri-acetát természetes polimerek

A sejtek bezárásos rögzítésére alkalmas hordozók harmadik nagy csoportja – a szintetikus és természetes polimerek mellett – a membrán reaktorok. A sejtek a porózus membrán egyik oldalán helyezkednek el és a szubsztrátum oldatot cirkuláltatják a membrán másik oldalán. A porózus membrán lehetővé teszi, hogy a szubsztrátum és a termék a sejtekhez diffundáljon. Rendkívül kíméletes rögzítési módszer.

2.5.1.6 Folyékony membránba bezárás

Ebben az esetben tulajdonképpen egy kétfázisú bezárás történik, ahol a gát, – ami immobilizálja a sejteket – egy folyadék/folyadék fázis határfelülete két nem elegyedő folyadék között (WILLAERT et al. 1996).

2.5.1.7 Komplex rögzítési eljárások

A sejtek rögzítése történhet két (esetleg három) módszer kombinációjával is, amivel kihasználható mindkét eljárás előnye. Mint a 2.5.1.2 fejezetben említettem a keresztkötéses rögzítést csak másik immobilizálási módszerrel kombinálva alkalmazzák. Több módszer együttes használatának hatékonyságát jelzi, hogy az első ipari méretű, immobilizált sejteket tartalmazó, sör ászokolására alkalmas rendszerben is ezt alkalmazzák: a Spezyme hordozó DEAE-cellulóz-polisztirol-TiO2-ből épül fel, a sejtek pedig ionos kötés-adszorpció-fémkelát képződés kombinációjával rögzülnek.

Leggyakoribb komplex eljárások:

• flokkulálás + adszorpció,

• telepképzés (kolonizáció) porózus adszorbensen,

• fotokatalitikus polimerizáció (keresztkötés) + gélbezárás,

• adszorpció + keresztkötés,

• ionos kötés + adszorpció + fémkelát.

In document DOKTORI ÉRTEKEZÉS (Pldal 33-36)