• Nem Talált Eredményt

Nemzetközi emlékkonferencia a GUPVI-GULÁG-emlékév alkalmából a Szolyvai Emlékparkbizottság és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet

szervezésében

Időpont: 2016. november 18., péntek

Helyszín: Hotel Helikon konferenciaterme (Makkosjánosi, Sevcsenko u. 45.) PROGRAM

9.00-10.00 Regisztráció. Sajtótájékoztató.

I.

10.00–11.00 KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ. KÖSZÖNTÉSEK, EMLÉK-MŰSOR.

• Megemlékezés: mécsesgyújtás, közös ima a mártírok lelki üdvéért a történelmi egyházak képviselőinek közreműködésével (v. h. Pocsai Vince és mások).

• A „Holnap is felkel a nap...” – Kárpátalja a 20. században egy görögkatolikus pap élettörténetén keresztül. (Az egykori Gulág-rab, Dr. Ortutay Elemér születésének 100. évfordulója alkalmából) című kiállítás megnyitója. A kiállítást megnyitja: Marosi István görögkatolikus áldozópap, a Görögkör vezetője.

• Részletek az Ortutay Elemér életét bemutató dokumentumfi lmből (Ma-rosi István).

• Lágerdalok, versek felkért előadók (Marcsák Gergely, Shrek Tímea, Vári Fábián László, Lőrincz P. Gabriella) tolmácsolásában.

• A konferencia megnyitása:

• dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke („A Szolyvai Emlékparkbizottság tevékenysége és a rehabilitálás ügye az ukrán tör-vényhozásban”).

II.

11.00-12.00 SZAKMAI KONFERENCIA. Levezető elnök: dr. Tóth Mihály.

11.00–11.20 dr. Dupka György, a Szolyvai Emlékparkbizottság titkára („A Kárpát-medencéből elhurcolt és dokumentumokkal igazolt magyar és né-met rabok nyomában Oroszföldön és a Kaukázus országaiban”)

11.20–11.40 Matkovits-Kretz Eleonóra, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének elnöke, a Szovjetunióba hurcolt politi-kai foglyok és kényszemunkások emlékére létrehozott emlékbizottság tagja („Az internált magyarság és németség emlékét megörökítő rendezvények, orosz-országi, kaukázusi, erdélyi, felvidéki, ukrajnai történelmi emlékutak. Láger-járat – utazó vagonkiállítás Magyarországon, könyvbemutatók és más progra-mok a GULÁG-GUPVI Emlékévben”)

11.40–12.00 Korszun Alekszej történész („Az internálás, deportálás, koncepciós perek feltárása a levéltári anyagok alapján, ezzel kapcsolatos újabb dokumentum-gyűjtemények kiadásának előkészületéről”.) Az ukrán nyelvű előadás kivonatát dr. Zubánics László ismerteti).

III.

12.00–13.00 SZAKMAI KONFERENCIA, FIATAL KUTATÓK FÓRUMA. Levezető elnök: dr. Zubánics László.

12.00–12.10 Csordás László, a Debreceni Egyetem abszolvált PhD-hallgatója. Elrabolt évek (A kényszermunkatáborok világa női nézőpontból két kárpátaljai emlékirat alapján).

12.10–12.20 Marcsák Gergely, a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója: A sztálini elhurcolások témája Vári Fábián László műveiben.

12.20–12.30 Bimba Brigitta, az UNE Magyar Kara történelem szakos hallgatója: A mártírok vére magvetés. Emlékezés id. Pocsai Vincére. Egy interjú vázlatai alapján.

12.30–12.40 Mádi Bianka, az UNE Magyar Kara történelem szakos hallgatója: Deportálás és internálás az Ugocsa-vidéki Verbőc, Feketepatak, Salánk és vonzáskörzetében.

12.40–13.00 Kérdések, hozzászólások. Zárszó.

14.00–14.45 Állófogadás.

15.10–16.00. Megemlékezés és koszorúzás a beregszászi emlékműnél.

16.00 Szabadprogram Beregszászon. A Gulág-kiállítás megtekintése a beregszászi Európa-Magyar Házban (választható, nem kötelező program).

Megnyitja: Zubánics László, a KMMI elnöke. Utána eszmecsere, kávé, tea, üdítő mellett.

Helyszín: Európa-Magyar Ház, Beregszász, Széchenyi u. 59. B.

A rendezvény fő szervezője:

Szolyvai Emlékparkbizottság Társszervező:

Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet Együttműködő partnereink:

Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre Fő támogatónk:

A Gulág Emlékbizottság

A KÁRPÁT-MEDENCÉBŐL ELHURCOLT MAGYAR ÉS NÉMET RABOK NYOMÁBAN

OROSZFÖLDÖN ÉS A KAUKÁZUS ORSZÁGAIBAN

Nemzetközi emlékkonferencia

2016. november 18. Makkosjánosi, Helikon Hotel

A makkosjánosi Helikon Hotelben nemzetközi emlékkonferencia zajlott le a GUPVI-GULÁG-emlékév alkalmából a Szolyvai Emlékparkbizottság és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet szervezésében.

A rendezvény első részében a közel 150 résztvevőt, köztük a Pécsi Német Kör 120 tagú küldöttségét dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke köszöntötte, majd beszámolt a Szolyvai Emlékparkbizottság tevé-kenységéről és a rehabilitálás ügyéről az ukrán törvényhozásban.

A magyar Himnusz elhangzása után a megemlékezés mécsesgyújtással folytatódott, ezúttal v. h. Pocsai Vinczer református tiszteletes közös imát mondott a mártírok lelki üdvéért.

Majd Marosi István görögkatolikus áldozópap, a GörögKör vezetője megnyitotta a „Holnap is felkel a nap...” – Kárpátalja a 20. században egy görögkatolikus pap élettörténetén keresztül. (Az egykori Gulág-rab, Dr. Or-tutay Elemér születésének 100. évfordulója alkalmából) című kiállítást. Ezt követően a jelenlévők fi gyelmébe ajánlotta az Ortutay Elemér életét bemuta-tó dokumentumfi lm megtekintését.

Végezetül lágerdalok, alkalomhoz illő versek, kisprózák előadására is sor került Lőrincz P. Gabriella, Shrek Tímea, Marcsák Gergely, Vári Fábián László tolmácsolásában.

A szakmai konferencia második részében Dupka György, a Szolyvai Emlékparkbizottság titkára („A Kárpát-medencéből elhurcolt és dokumentu-mokkal igazolt magyar és német rabok nyomában Oroszföldön és a Kaukázus országaiban”), Matkovits-Kretz Eleonóra, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének elnöke, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszemunkások emlékére létrehozott emlékbizottság tagja („Az internált magyarság és németség emlékét megörökítő rendezvények, oroszorszá-gi, kaukázusi, erdélyi, felvidéki, ukrajnai történelmi emlékutak. Lágerjárat – utazó vagonkiállítás Magyarországon, könyvbemutatók és más programok

a GULÁG-GUPVI Emlékévben”) és Korszun Alekszej történész (”Az inter-nálás, deportálás, koncepciós perek feltárása a levéltári anyagok alapján, ezzel kapcsolatos újabb dokumentum-gyűjtemények kiadásának előkészületéről”) tartott fi gyelemfelkeltő előadást.

Az emlékkonferencia harmadik szakaszában – Zubáncs László elnökle-tével – fi atal kutatók előadásai következtek. Elhangzott Csordás László, a Debreceni Egyetem abszolvált PhD-hallgatója. Elrabolt évek (A kényszermun-katáborok világa női nézőpontból két kárpátaljai emlékirat alapján), Marcsák Gergely, a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója: A sztálini elhurcolások té-mája Vári Fábián László műveiben, Bimba Brigitta, az UNE Magyar Kara történelem szakos hallgatója: A mártírok vére magvetés. Emlékezés id. Pocsai Vincére. Egy interjú vázlatai alapján. Mádi Bianka, az UNE Magyar Kara történelem szakos hallgatója: Deportálás és internálás az Ugocsa-vidéki Verbőc, Feketepatak, Salánk és vonzáskörzetében című dolgozata. Az előadókhoz inté-zett kérdések, hozzászólások után Zubánics László zárszava követkeinté-zett.

Az állófogadás után megemlékezésre és koszorúzásra került sor a bereg-szászi emlékműnél.

Végezetül a jelenlévők felkeresték a beregszászi Európa-Magyar Házat, ahol a Veritás Gulág-kiállítását és Matl Péter Ötösével című egyéni tárla-tát tekintették meg Zubánics László, a KMMI elnökének kalauzolásával. A konferencia fő támogatója a Gulág Emlékbizottság.

FELVÉTELEK A NEMZETKÖZI EMLÉKKONFERENCIÁRÓL

42. sz. felvétel. Dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd beszámolt a Szolyvai Emlékparkbizottság tevékenységéről.

Forrás: http://tiszanews.org.ua/?module=news&&target=get&id=15914

43. sz. felvétel. A pécsi Német Kör 120 tagú küldöttsége Matkovits Krtez Eleonóra elnök vezetésével részt vett az emlékkonfr encián.

Forrás: http://www.beregovo.net.ua/hu22/index.php/2-uncategorised/383-konferencia-es-kiallitas-az-elhurcoltak-emlekeert

44. sz. felvétel. Makkosjánosi, Helikon Hotel, 2016. november 18. „Holnap is felkel a nap...”

– Kárpátalja a 20. században egy görögkatolikus pap élettörténetén keresztül. (Az egykori Gulág-rab, dr. Ortutay Elemér születésének 100. évfordulója alkalmából) megnyílt kiállítás.

MEGEMLÉKEZÉS, KOSZORÚZÁS,