• Nem Talált Eredményt

Rétegparaméterek beállítása

1. A 6. fejezet megírásához felhasznált irodalom és ajánlott irodalom

4.4. Rétegparaméterek beállítása

Miután összeállítottuk a térképünket (vagyis minden használni kívánt réteget megnyitottunk a Map ablakban) lehetőségünk van a rétegek paramétereinek beállítására, illetve megváltoztatására.

Ez összesen négyféle módon tehető meg (melyekből tetszés szerint lehet választani):

1. Map menü – Layer Control almenü 2. Main ikonosztáz - Layer Control ikon

3. Az egér jobb gombjára klikkelve az úszómenüben az első lehetőség 4. A Ctrl+L billentyűkombináció

7. Térinformatikai alkalmazások

A megjelenő párbeszédablakban látjuk felsorolva az összes olyan réteget, melyet az aktív Map ablakunk tartalmaz.

Az első réteg a Cosmetic Layer, amelyik bár nem választottuk ki, de minden Map ablak tartozéka.

A következő rétegek a megnyitott és az aktív Map ablakba beválogatott rétegek, melyek a beválogatás sorrendjében kerülnek egymás alá.

Mint korábban már láttuk a megnyitott rétegek bármikor előhívhatóak és becsukhatóak (aktiválhatók és a háttérbe tolhatóak). A réteglisták minden Map ablak esetében egyediek, mindig csak azokat a rétegeket tartalmazzák, melyek az adott ablakhoz aktiválva lettek. Ezért a Map ablaknál megjelenő réteglista nem minden esetben egyezik meg a program számára már megnyitott, tehát aktiválható rétegek listájával.

A párbeszédablak alján található parancs-gombok:

Layers - Az aktív térképünkhöz (Map ablak) layereket adhatunk hozzá (a megnyitott rétegek közül), vagy távolíthatunk el

Add: Ha további megnyitott, de még nem aktivált réteget akarunk hozzáadni a Map ablakhoz, akkor itt tehetjük meg. Olyan réteget, melyet még a File-Open parancsokkal nem nyitottunk meg nem tudunk hozzáadni.

Remove: Aktivált réteget távolít el a Map ablakból. Ez a réteg továbbra is a rendelkezésünkre áll, tehát ismét felvehetjük ehhez a Map ablakhoz, vagy akár egy külön ablakban megnyithatjuk. A file bezárást a File-Close paranccsal tehetjük meg, ettől kezdve azonban a réteg már nem áll rendelkezésünkre aktiválásra.

Reorder – A rétegek sorrendjét változtathatjuk meg

Up: A kiválasztott réteget annyival tolja feljebb, ahányat kattintunk az Up gombra Down: A kiválasztott réteget annyival tolja lejjebb, ahányat kattintunk az Down gombra

A párbeszédablak tetején található parancs-gombok. A rétegek mellett található jelölőnégyzetek funkciói.

Első jelölőnégyzet – láthatóvá tehetjük a réteget. Ha egy réteget csak rövid időre kívánunk „eltűntetni” a térképünkről, akkor ehhez nem kell őt eltávolítanunk, elég ha láthatatlanná tesszük. Ilyenkor egy mozdulattal ismét láthatóvá tehetjük a réteget.

Második jelölőnégyzet – az egyes rétegeket szerkeszthetővé tehetjük. Egyszerre csak egy réteg lehet szerkeszthető állapotban.

Harmadik jelölőnégyzet – kiválaszthatóvá tétel. Azt jelzi, hogy a réteg kiválasztható-e grafikus lekérdezési módszerekkel.

Negyedik jelölőnégyzet – az automatikus felirat-generálás funkció aktiválására szolgál. A funkció bekapcsolása után (és az Ok gomb megnyomásával) a program a kiválasztott rétegre automatikusan felteszi a kiválasztott label-eket.

A párbeszédablak jobb oldalán található parancs-gombok:

1. Display: Egy-egy réteg látható paramétereinek megváltoztatására szolgál, pl. megváltoztathatjuk a rétegek színét, szimbólumát. Egy réteg megnyitásakor az az alapbeállítása szerinti stílusban, szimbólumokkal jelenik meg (Default Style). Az objektumok stílusának nincs tematikus jelentése (kivéve, ha a bevitel pillanatában adunk neki, ami általában nem szokás). A Default Style-t anélkül változtathatjuk meg, hogy belenyúlnánk az alapértelmezésbe, de emiatt a változtatás csak átmenetileg fog a réteghez társulni.

Nyomjuk meg a Display gombot és a megjelenő menüben válasszuk a Style Override opciót (kattintsunk a jelölőnégyzetbe, majd nyomjuk meg a gombot). Megjelenik a Region Style párbeszédablak. Poligonok esetében beállíthatjuk a határoló vonal és a terület stílusát (vastagságát, mintázatát) és színét is. Pontok esetén a szimbólum típusát, a nagyságát és színét.

Poligon esetében:

7. Térinformatikai alkalmazások

A párbeszédablak alsó részében található Sample feliratú ablakban látjuk, hogy a beállításaink nyomán milyen grafikai megjelenítést értünk el.

A ablak felső részében a Fill – kitöltés paraméterei változtathatók meg:

Pattern: a poligonok területének stílusa. Az N-opció (non) választásával a rétegünk átlátszó lesz.

Forderground: A kitöltés színe

Background: Amennyiben ez releváns a kitöltés hátterének színe

A ablak középső részében a Border – határ paraméterei változtathatók meg:

Style: A határoló vonal stílusa (N-non – nincs határoló vonal) Color: A határoló vonal színe

Width: A határoló vonal vastagsága

2. Label: A réteg feliratainak beállítására szolgál

A Layer Control panelen a Label jelölőnégyzet aktiválásával automatikus feliratokat generálhatunk. A felirat mezőt és a feliratok megjelenési formáját itt állíthatjuk be.

Label with: a kiválasztott adatmezőt fog megjelenni a térképen

Visibility: interaktív vagy zoom-tartományfüggő feliratozás beállítása, átfedés engedélyezése

Style: betűtípus beállítása – az Aa gomb lenyomásával megjelenő Text Style párbeszédablakban beállíthatjuk a betűtípust és a méretet és a színt.

A Backgorund részben a szöveg hátterét adhatjuk meg.

None - nincs háttér

Halo – a betűket rajzolja körül Box – a szöveget „dobozba” helyezi Color – a háttér színe

Effects részben a betűk további sajátosságait adhatjuk meg:

Bold - vastag Underline - aláhúzott Shadow – árnyékolt Italic – dőlt

All Caps – csupa nagybetű Expanded - széthúzott

A Sample ablakban látjuk, hogy a beállítások milyen feliratot eredményeznek majd.

Position: megadhatjuk a felirat helyét, pozícióját

Anchor Point – a felirat pozícióját adhatjuk meg. Egy poligon esetében azt, hogy a poligon melyik részére kerüljön a felirat (közepe, jobb széle, stb.)

Rotate Label with Lines (Segments) - a vonalas objektumra ráfeszíti a feliratot

7. Térinformatikai alkalmazások

5. 7.5. Tematikus térképek készítése a gyakorlatban

A fejezet első részében áttekintjük a menürendszert, majd egyszerű térképeket készítünk. Ehhez támaszkodunk az elemzési módszerekről korábban írtakra. A fejezet második felében pedig néhány olyan alkalmazást mutatunk be, mely ebben a diszciplínában gyakran használatos.