• Nem Talált Eredményt

1. A 6. fejezet megírásához felhasznált irodalom és ajánlott irodalom

1.1. ArcGIS

Az ArcGIS program egy olyan térinformatikai rendszer, melyet a különböző felhasználói szintekhez alakítottak.

Az ArcGIS Desktop alapvetően vektor-térképek kezelésére készült, de raszteres adatok kezelését sem zárja ki. A programban feature a neve a térképen ábrázolható, és tovább már nem bontható objektumnak. A program által kezelt pont, vonal vagy terület, tehát feature néven jelenik meg. Az objektumokhoz tartozó tulajdonságokat attribútumoknak (attribute) nevezi. (Turczi, 2007)

A szoftver táblázatokat és térképeket kezel. Többféle adatformátum beolvasására és kezelésére alkalmas. Saját file formátuma az ún. shape file, mely három eltérő célú és ennek megfelelően eltérő kiterjesztésű (.shp, .shx, .dbf), de azonos nevű file-t fog csokorba. (Turczi, 2007:22):

• Feature.shp – a feature-ök koordinátáit hordozza

• Feature.shx – index file a geometriai rekordokhoz

• Feature.dbf – az attribútomokat tartalmazza

A program használata során a felhasználni kívánt adatokat kétféleképpen jelölhetjük meg: vagy térképi réteg (layer) vagy feature class. A layer azonban csak referenciaként szolgál, vagyis az az adatbázisra és a megjelenítésre vonatkozó információkat tartalmazza.

A térképi rétegek (layerek) összesége alkot egy térképdokumentumot (map document). Itt a rétegek egymáshoz képest rendszerbe foglaltan helyezkednek el. (Turczi, 2007)

A programcsomagot az ESRI Magyarország Kft forgalmazza. Honlapjuk: http://www.esrihu.hu/ A következőkben olvasható tájékoztató a honlapjukról származik, és azokat az információkat tartalmazza, melyeket a cég 2011 tavaszán közzé tett.

Az ArcGIS Desktop az ArcGIS térinformatikai termékcsalád része. A szoftvercsalád az alapfeladatokon túl - téradatok kezelése és térképen való ábrázolása - teljes eszköztárat kínál ahhoz, hogy adatait hatékonyan menedzselje, más IT rendszerekkel integrálja, összetett elemzéseket végezzen, modellezzen, az eredményeket pedig professzionális térképeken jelenítse meg és automatizálja szervezete operatív folyamatait.

7. Térinformatikai alkalmazások

Az ArcGIS Desktop három különböző licensz szinten érhető el, mely szintek, igazodva az eltérő felhasználói igényekhez, egyre bővülő funkcionalitást kínálnak a téradatok kezelése terén. A kiindulási szintet az ArcView jelenti, mely valamennyi alapvető téradatkezelési funkciót tartalmaz. Az eggyel magasabb ArcEditor szint számos összetett szerkesztési funkcióval bővül és lehetővé teszi a konkurens szerkesztést. A legbővebb funkcionalitást - összetett térbeli elemzések, kiterjedt adatkezelési műveletek, a professzionális térképkészítést segítő számos segédeszköz - az ArcInfo képviseli.

A szakágspecifikus igények kiszolgálása érdekében az ArcGIS Desktop-hoz további kiegészítők is elérhetők, melyek 1-1 szakterületen biztosítanak további, speciális funkciókat.

Mely szoftvert érdemes használnom?

Az alábbi táblázat pontokba szedve összefoglalja az egyes licensz szinteken elérhető legfontosabb funkciókat.

7. Térinformatikai alkalmazások

Válaszok kérdéseinkre, feltevéseink tesztelése, összefüggés-vizsgálat

Elemzőeszközök gazdag eszköztárával felvértezve - többek között ready-to-use eszközök, modellalkotási képesség, szkriptek, teljes munkafolyamatok - az ArcGIS Desktop készen áll arra, hogy választ adjon felmerülő kérdéseire, tesztelje a feltevéseket és a felszínre hozza az adatok között rejlő esetleges összefüggéseket.

Segítségével olyan kérdésekre kaphat választ, mint:

• Hol is vannak a vásárlóim?

• Hova érdemes elhelyeznem az új üzletet, telephelyet?

• Kiket érinthet egy esetleges katasztrófa?

• Hogyan lehet a leghatékonyabban reagálni egy áramkimaradásra?

• Melyek a városi közlekedési hálózat legterheltebb pontjai, szakaszai?

• Milyen adók vonatkoznak egy adott földterületre?

• Egy új fejlesztés milyen hatást fog gyakorolni a környezetre?

• És még sok más kérdésre...

Miért érdemes az ArcGIS Desktop-ot használni?

Komplett térképkészítési folyamat levezénylése

• Beépített varázslók, térképsablonok, térképelemek széles választéka, fejlett rajzoló- és szimbolizációs eszközök: a professzionális, publikációra kész térképek készítésének szolgálatában

• A kartográfiai eszközök átfogó kínálata jóvoltából a térképkészítés egyébként időigényes folyamata az ArcGIS Desktop segítségével jelentősen felgyorsítható és részben automatizálható is

• Az elkészített térképek nyomtathatóak, exportálhatóak vagy akár be is ágyazhatjuk őket egy másik dokumentumba vagy alkalmazásba

• További részletekért: ESRI Cartography: Capabilities and Trends [PDF]

Adataink hatékonyabb kezelése

7. Térinformatikai alkalmazások

• A több mint 70 támogatott adattípus jóvoltából az ArcGIS Desktop segítségével könnyedén integrálhatunk valamennyi elérhető adatot a vizualizáció és elemzéseink még hatékonyabbá tételére

• Adatbáziskezelés megvalósítása (létrehozás, sémák definiálása, az integritás adminisztrálása kiterjedt geográfiai, táblázatos, valamint metaadat kezelő, létrehozó és szervező eszközökkel

Téradatok: létrehozás, szerkesztés és a minőség biztosítása

• Egyszerű megoldások: módosítsa adatait már minimális számú kattintással és automatizálja az egyes szerkesztési munkafolyamatokat az ArcGIS Desktop erőteljes szerkesztőeszközeivel

• Fejlett szerkesztő és koordinátageometria (COGO) eszközök egyszerűsítik le az adattervezés, adatbevitel és adattisztítás műveleteit.

• Többfelhasználós szerkesztési környezet támogatása, így egyszerre több ember is dolgozhat egyazon geoadatbázison, megkönnyítve az adatok megosztását az egyes osztályok, szervezetek és a terepen lévő munkatársak között

Ready-to-use adatok: hogy azonnal hozzáláthasson a munkához

Az ArcGIS Desktop megoldása magában foglalja az évente frissített ESRI Data & Maps Media Kit-et, mely több mint 24 GB adatot tartalmaz, többek között:

• Alaptérképek és. mxd-k (ArcMap GIS Project File) Európáról, az Egyesült Államokról, Kanadáról, Mexikóról és a világ számos más területéről

• Kereskedelmi adatok számtalan forrásból: Tele Atlas, AND Mapping, DMTI Spatial, WorldSat, EarthSat, EuroGeographics, Michael Bauer Research, World Wildlife Fund, SIGSA és ESRI.

• 90 méteres Shuttle Radar Topography Mission (SRTM) adatcsomag

• Különböző összeírások adatai az USA-ból

• Utcaszintű adatok az USA-ról a TIGER 2000-re épülve Szabja testre az ArcGIS-t egyéni igényeinek megfelelően

• A felhasználói felület szabadon variálható: gombok, menüelemek hozzáadása/eltávolítása, eszköztárak csatlakoztatása

• Az ESRI Engine (beszerezhető az ESRI-től) segítségével saját GIS asztali alkalmazásokat fejleszthet

• ESRI Developer Network (EDN): az ArcGIS Engine alkalmazásprogramozási felületet (API) biztosít COM, .NET és C++ nyelvekhez, részletes dokumentációval és számos magas-szintű vizuális komponensekkel megtámogatva annak érdekében, hogy már kevés programozói tudással is fejleszthessünk saját ArcGIS alkalmazást

Használja és ossza meg adatait a számos formátum valamelyikében

• Nyílt és interoperábilis GIS szoftver a különböző források jelentette korlátok megszüntetésére

• Az ArcGIS Desktop számos ipari szabványt támogat, például különböző IT és Web szolgáltatások (pl. OGC:

Open Geospatial Consortium, Inc.), Nemzetközi Szabványügyi Hivatal (ISO), DXF, KML.

• További részletek: ArcGIS: Engineered for Interoperability [PDF]

Hozza ki a maximumot síkból és térből

Az ArcGIS Desktop integráns része a térbeli információk létrehozását, szolgáltatását és használatát megvalósító munkafolyamatnak. Az ArcGIS Desktop segítségével tovább növelheti szervezete már meglévő geográfiai szakértelmét, hogy igazán hatékony módon legyen képes geospatial tartalmak létrehozására és integrált eszközök segítségével azok publikálására. Erre építve a GIS funkciók segítségével szolgáltatások széles tárházát

7. Térinformatikai alkalmazások

nyújthatja vállalata részére, mely szolgáltatások példátlanul gazdag hozzáférést biztosítanak a geospatial tartalmakhoz szervezetének tagjai számára, azzal a végső céllal, hogy minden nap egy jobb döntést hozhasson.

Az ArcReader az ArcGIS termékcsalád tagja, egy önállóan is telepíthető ingyenes szoftver, amely lehetővé teszi, hogy könnyen és gyorsan tudjunk publikálni, illetve megosztani digitális térképeket, akár helyi hálózatokon, akár az interneten.Az ArcReader program jellegzetessége, hogy mind az ArcGIS telepítőben, mind attól külön is megtalálható.

FONTOS: egy számítógépre csak úgy telepíthető fel az ArcGIS Desktop, és az ArcReader is, ha azt az ArcGIS telepítésénél választjuk ki! A külön beszerzett, önálló telepítővel rendelkező ArcReader-t nem lehet olyan számítógépre telepíteni, amelyen már valamilyen ArcGIS (bármilyen verzió) szoftver található.

Az ArcGIS Explorer Desktop változata egy ingyenes GIS nézegető GIS adatok egyszerű és gyors megjelenítéséhez és megosztásához. A szoftvert használva saját adatainkat a széles közönség számára is elérhetővé tehetjük.

Az ArcGIS Explorer főbb funkciói:

• készen elérhető ArcGIS Online alaptérképek és rétegek megjelenítése

• saját adatok összekapcsolása különböző, online elérhető térképszolgáltatásokkal egyéni térképek készítéséhez

• a térképekhez fotókat, jelentéseket, videókat, szöveges adatokat adhatunk hozzá térbeli elemzések (láthatóság modellezés, keresés közelség alapján stb.)