• Nem Talált Eredményt

VAN EGY OLYAN ÚT, AMIKOR AZ EGÉSZ RÉSZE LEHET A RÉSZNEK, AMIKOR A HATÁRTALAN MINDENSÉGET ELNYELI AZ EGYMÁSHOZ SIMULÓ PONTOK

In document Dr. Bak Sándor (Pldal 88-91)

Ötödik fejezet: Jöttünk a Semmib l

VAN EGY OLYAN ÚT, AMIKOR AZ EGÉSZ RÉSZE LEHET A RÉSZNEK, AMIKOR A HATÁRTALAN MINDENSÉGET ELNYELI AZ EGYMÁSHOZ SIMULÓ PONTOK

DE VELÜNK AZ ÁLTALUNK ISMERT-, VALAMINT AZ ÁLTALUNK NEM ISMERT-, TOVÁBBÁ A MEG SEM ISMERHET VALÓSÁGOK FELVESZIK A LÉTEZÉS RITMUSÁT, ÉS AZT, HOGY ITT SEMMI SEM VESZHET EL, HOGY SEMMI, SOHA ÉS SEHOL SEM SZÜKSÉGTELEN.

Minden, de minden szem a láncban, s a lánc kapcsolódva más láncokkal szem a hálóban. A háló, körbe-körbe más hálókkal, cella egy óriási városban. A város, más metropoliszokkal, porszem egy planétán, s a planéták rendszerei központi csillagukkal jelentéktelenek a csillagmetropolisokban. A csillagmetropolisok szétsodródnak, tova az általunk ismert Mindenség határáig. S az utazás igazából most kezd dik, amikor a tudat által létrehívott valóság üt dik más valóságokkal.

Mert haladni, s fejl dni, tisztábbá és jobban eggyé válni nemcsak a négydimenziós térid ben lehet, hanem VAN ÚT BEFELÉ IS!

VAN EGY OLYAN ÚT, AMIKOR AZ EGÉSZ RÉSZE LEHET A RÉSZNEK, AMIKOR A HATÁRTALAN MINDENSÉGET ELNYELI AZ EGYMÁSHOZ SIMULÓ PONTOK PORA!

Amikor az egész szimfóniája felcsendül egyetlen húr id tlen rezdülésében.

Íme a Teljesség!

Az út:

szemek és láncok és hálók és hálók hálózatán át kifelé, majd a tér és az id felnyíló szövetén át befelé.

Az út akkor teljes, ha nemcsak innen oda, hanem innen is és onnan is, és mindenhonnan mindenhova eljuthatsz.

Ezért is az öntudat legmélyebb vágya és titka a szabadság.

S van egy másik út, amely felfelé vezet, a B nt l a megváltásig, a széttört részt l az egészig, a szabadságtól a legszentebb sorsig, a végs Kegyelemig.

3. 2. Tudat és totalitás

Már tudod, a legmélyebb titok a tér az önbeágyazódás teljes spektrumában.

S már tudod azt is, hogy agyad neuronokból áll, amelynek m ködési alegységei: a sejttest, a mikrotubulusok, a dendritek, az axon és a szinapszisok.

A sejttest vegyi üzem, amely gyártja a fehérjét, a transzmittereket, és szolgáltatja az energiát. Az ingerületátviv molekulákat a mikrotubulusok szállítják a sejten belül.

A dendritek a más neuronokból származó jelzések felfogó területei.

A hosszú, elágazó axon, mint egy kábel vezeti az ingerületet, az elektromos idegi jelet az akciós potenciált az axon végz déséig, ahol az szinapszis útján áttev dik egy másik neuronra a digitális, minden, vagy semmi jelkisüléssel.

A szinapszisok a gy jt pontok, ahol az axonon ideérkez impulzusok kémiai transzmitterekké fordítódnak át.

S most már kérdezheted, hogyan függ össze:

agy és tér, tudat és totalitás.

3. 3. A szinaptikus rés

A szinaptikus rés az ingerületátadó neuron axonvégz dése, illetve a felvev neuron dendritje, vagy sejtteste között helyezkedik el. Ide, a preszinapszisba érkezik az elektromos impulzussorozat, ami azt idézi el , hogy a szinaptikus hólyagocskák tartalmukat, a neurontranszmittereket a résbe ürítik analóg módon, azaz az elektromos jel h en lefordítódik kémiai jellé. Az ingerületátviv molekulákat a mikrotubulusok üreges csövei szállítják az idegsejten belül; membrántól-membránig, dendritt l-axonig. A mintegy 0,5 mikrométer széles szinaptikus résen a hírviv könnyen és gyorsan átdiffundál, s a túloldalon, a posztszinaptikus célsejtek fogadják, ahol együttesen ismét elektromos jeleket hoznak létre.

Micsoda út:

elektromos jelek átvitele kémiai közvetít kkel, vagyis ionáram kémiai jel93 ionáram.

A folyamat egyirányú, az axon végz désekben kvantumosan szabadul fel és ömlik a szinaptikus résbe a kémiai anyag.

Ugyanakkor a folyamat komplex, többsíkú és visszacsatolt.

A felszabaduló kémiai anyagok kapcsolódnak a szinaptikus rés anyagaihoz, koktéljához, narkotikumaihoz, ihletadóihoz, módosítják annak összetételét, és ez a módosított anyag visszahat. A koktélok koktélja, amely tartalmazza a koktélok keletkezésének, kikeverésének és hatásának a receptjeit is.

Egyszerre információ átvitel és az információs mozgás közegének módosítása id ben és összetételben.

Mint a lecsöppen vízcsepp! A következ jel, a következ csepp kitapintva az el z kih lt nyomát már magában foglalja, tudja a múltat és el revetíti, befolyásolja a jöv t.

Memória és szorongás!

És id , egyirányú id !

Vagy mint az évmilliókig épül cseppk formája, amely nemcsak az egyes cseppekt l függ, hanem attól is, hogy a korábbi cseppek mit hagytak hátra, mikor, melyik fázisukban szakadtak le a szikláról. Valamint attól is, miként csapódtak a sziklához.

Te már tudod más területekr l, de itt is a játék szabályai változnak a játék eredményével.

Semmi sem egyenes, lineáris, ok és okozat, hanem minden szem függ a lánctól, az el zményt l és a következményt l, s minden lánc függ minden szemt l, minden visszacsatolt, s mindez egy óriási-, kompakt-, négydimenziós tér-id hálóban történik, ahol széles szórásban léteznek a mintázat hordozói és a mintázatok.

Jel és információ!

Információ és hangulat!

A hangulatod függ a hallott hírt l, s a hírt úgy fogadod, amilyen a hangulatod.

A célsejten akár százezer bemenet is lehet. Micsoda kémiai gyár!

S micsoda út:

elektromos jel kémiai jel elektromos jel!

Minek ez a váltás?

Minek ez a közbeiktatódás?

93 Pl: acetilkolin, szerotonin, dopamin, norepinefrin, stb.

Egyszer bb lenne, és ilyenre van is példa ha a neuronok nyúlványai egymásba olvadnának, és közvetlenül, ugrás és áttétel nélkül vezetnék tova az elektromos akcióspotenciálokat, impulzusokat, mint jeleket!

Kémiai gyárak, hangulatok, narkotikum koktélok és lassú diffúzió helyett észlelés és üzenet;

fénysebességgel!

Mi értelme a szinaptikus résnek, a hírviv közeg átalakításának, majd visszaalakításának?

Olyan ez, mintha a hanghordozón rögzített beszélt üzenetet átalakítanánk Morse ábécével írt üzenetté, majd ezt követ en visszaalakítanánk hanghordozón rögzített üzenetté.

Áttétel, átalakítás, sebességnövekedés; információtöbblet nélkül!

Szavak pontok szavak.

Hanghullám hordozóra írt jel hanghullám.

S ráadásul a beszélt nyelv mandarin, az írott jel pedig latin.

És a legf bb kérdés: HONNAN VAN AZ ÜZENET?

Honnan rakódik az elektromos és a kémiai körtáncot járó, amúgy folyamatosan fáradó és lecseng anyagra a jel, a jelzés, a jelentés, a hír, az információ; az Ige?

Mert a sorrend ez:

üt dés jel jelzés jelentés hír információ Ige S még egy legeslegf bb kérdés: MI AZ ÜZENET?

Agyunk 1010 neuronja 1014 szinaptikus kapcsolatával elképzelhetetlenül bonyolult és csodálatos szerv; belevetve a térid szövetébe.

Itt, e különös struktúra által kisajátított és ez által különössé tett helyen a tér pontjai másként kapcsolódnak a tér más pontjaihoz. Itt a topológia patologikus94. Itt, e csodálatos, beszervesült szerkezetben a távoli tartományok egymást azonnal és teljes mélységben áttapintják. Ez a Teljes-harmóniájú tér tartalmazza agyad struktúráját, s agyad minden struktúrája egymásra hajolva tartalmazza minden aspektusában és folyamatában e teret.

Itt, e különös és nem metrikus tartományban egymástól millió és millió fényév távolságra lév szegletek jobban, mélyebben és Teljesebben ismerik egymást, mint a kemény verejtékeddel felépített házad tetejének és alapjának két közeli pontja.

Emlékezz! Bár az agyad a legf bb érzékszerved, önmagában a világról semmit sem tud, ehhez segédszervek és segédeszközök kellenek, olyanok, mint a m szerek, számoló és számító gépek, küls memóriák

3. 4. Amikor találkozik a végtelen és a Semmi, a káosz és a rend

Agyunkban, ebben az elképzelhetetlenül bonyolult és csodálatos struktúrában találkozik a végtelen és a Semmi, a káosz és a rend. A vákuum rejtett turbulenciái, rejtett örvényei pörögnek, köt dnek és lecsapódnak a mikrotubulusok üregeiben és a szinaptikus résekben. A káosz áramlássá szelídül, beépül az agy m ködésébe, feldúlja és tovalendíti a kavargó mintázatait, majd új szinten, új állapotban teremti újjá és máris elmúlóvá a tudatot. A káosz formátlansága alakot ölt, s pörg örvényei adják át rületüket a struktúrának.

Ez a struktúra is a nagy Mindenség része. Egy olyan Mindenségé, amelyben mindenhol valószín ségek, bizonytalanságok, véletlenszer ségek és iszonyatosan feszít ellentmondások vannak a Semmi és a végtelen között.

94 Kórosan elváltozott.

S íme; megjelent a megfigyel ! Megjelent a tudat!

Az állapotfüggvény összeomlott, s minden jelentést és értelmet kap. Irányok jelzik az utakat;

a küls t, a bels t és a fejl dést. A folyamatok már nem csak valószín ségek és lehet ségek, hanem ténylegesen történnek. A szingularitásból szétszaladt Mindenség nemcsak öregszik és fárad immár, hanem történik és mélyül. Minden cellájából kimosódik, és rejtetten meg rz dik a TÖRTÉNÉSEK PÁRLATA: AZ INFORMÁCIÓ, AMI A TUDAT ÁLTAL ÁTVITETTETIK A TÚLSÓ PARTRA.

MERT MI MÁSÉRT LETTÜNK, HA NEM AZÉRT, HOGY A MINDENSÉGET

In document Dr. Bak Sándor (Pldal 88-91)