• Nem Talált Eredményt

Poliéderek

In document Operációkutatás példatár (Pldal 76-85)

I. Feladatok 5

5. Lineáris algebra és poliéderek 57

5.3. Poliéderek

Vektorok egy nemüresChalmazátkúpnak nevezzük, haCzárt nemnegatív számmal történő szorzásra nézve, vagyis haCbármely elemének nem-negatív számszorosa isC-hez tartozik. Ebből adódik, hogy az origó mindig a kúpban van. A kúptriviális, ha egyetlen pontja van (az origó). Amennyiben a kúp még az összeadásra is zárt, konvex kúpról beszélünk. Ez könnyen látható-an valóblátható-an konvex. Miután a továbbiakblátható-an csak konvex kúpokról lesz szó, kúpon automatikusan konvex kúpot fogunk érteni. Egy altér például mindig

5.3. Poliéderek 67 kúp. (A kúp ezen definíciója egyrészt általánosabb annál, mint amit szoká-sos geometriai kúp fogalmunk diktálna, hiszen megenged olyan alakzatokat is, melyeket síkok határolnak. Például a síkban a nemnegatív síknegyed kúp.

Másrészt szűkebb, mert kúp eltoltja nem kúp). Két tipikus példa kúpra : Végesen generált kúp(röviden, generált kúp) : Véges sok a1, . . . , an ∈ Rm vektor nemnegatív lineáris kombinációinak halmaza.

Jelölése : kúp(a1, . . . , an) :={z : z = P

iλiai, λi ≥0}. Amennyiben A egy olyanm×n-es mátrix, melynek oszlopai az ai vektorok, úgy azai vektorok kúpja{Ax: x≥0} =ARn+. AzAmátrix sorvektorai Rn-ben az {yA: y ≥ 0}=Rm+Akúpot generálják, melyetGA-val jelölünk.

Metszetkúp(más névenpoliéder-kúp) : Véges sok homogén féltér metsze-te ;R:={x:b1x≤0, . . . , bmx≤0}, aholbi∈Rn. AmennyibenB egy olyan m×n-es mátrix, melynek sorai abi vektorok, úgyR ={x:Bx≤0}. AB oszlopvektoraiRm-ben az{y:yB≤0}metszetkúpot definiálják.

Megjegyzendő, hogy ha{p1, p2, . . . , pt, a1, . . . , an} vektorok esetén a{z : által generált altér is generált kúp. A generált kúp tehát a generált altér általánosítása.

Hasonlóképp,{q1, . . . , qt, b1, . . . , bm} vektorok esetén az {x:q1x= 0, . . . , qtx= 0, b1x≤0, . . . , bmx≤0}

halmaz metszetkúp, éspedig {x : q1x ≤ 0,−q1x ≤ 0, . . . , qtx ≤ 0,−qtx ≤ 0, b1x≤0, . . . , bmx≤0}. Speciálisan, aq1, . . . , qt vektorok nulltere (másné-ven kiegészítő altere) metszetkúp. A metszetkúp tehát a nulltér általánosítá-sa.

Egyq nemnulla vektor esetén a{λq :λ∈ R+} generált kúpot végtelen iránynak vagy rövideniránynak vagy máskéntsugárnak mondjuk és~q-val jelöljük. A~q1, . . . , ~qk irányok egynemnegatív kombinációján a q1, . . . , qk

vektorok egy nemnagatív kombinációjához tartozó irányt értjük.

A generált kúp tekinthető véges sok irány nemnegatív kombinációi hal-mazának. Egyz pontból induló ~q irányúfélegyenesen a z+~q :={x:x= z+λq, λ ∈ R+} halmazt értjük, ahol q 6= 0. Tehát az irány egy origóból kiinduló félegyenes, és a félegyenes egy eltolt irány.

Adott K kúphoz hozzárendelhetjük a K :={x: xz ≤0 minden zK elemre} halmazt, és ezt a K polárisának nevezzük. Könnyen látszik, hogy Kmaga is kúp, és az is, hogy aKkúp polárisának polárisa magában foglalja K-t, azazK⊆(K). Itt nem szükségképpen áll egyenlőség, hiszen bármely kúp polárisa könnyen ellenőrizhetően zárt, vagyis nem zárt K esetén K 6=

68 5. Lineáris algebra és poliéderek (K). Igazolható ugyanakkor, hogy aK lezártja (vagyis a K-t tartalmazó zárt halmazok metszete) éppen (K). Speciálisan, zártK-raK= (K).

Poliéder: Véges sok féltér metszete : R := {x : Qxb}, ahol Q egy m×n-es mátrix, b m-dimenziós vektor. Másszóval a poliéder egy lineáris egyenlőtlenség-rendszer megoldás-halmaza. Figyeljük meg, hogy a definíció-ból adódóan egy poliéder mindig konvex, hiszen ha néhány vektor kielégít egy lineáris egyenlőtlenséget, akkor konvex kombinációjuk is. A háromdimenziós térgeometriában megszokott (konvex) poliéderek megadhatók félterek met-szeteként, vagyis kielégítik a fenti definíciót, ugyanakkor ez utóbbi megenged nem korlátos poliédereket is. Például egy metszetkúp vagy egy affin altér poliéder.

A formailag általánosabb, egyenlőségeket és egyenlőtlenségeket egyaránt tartalmazó{P x =b0, Qxb1} rendszer megoldás-halmaza is poliéder, hi-szen egy px= β egyenlet megoldás-halmaza felfogható mint apxβ és a

−px≤ −β egyenlőtlenségek közös megoldás-halmaza. Nyilván az{x:Qxb} halmaz is poliéder éppúgy, mint aQoszlopterében lévő {y:yQc} hal-maz. Ez is jelzi, hogy egy poliéder többféle módon is megadható mátrixszal.

Az{Ax=b, x≥0}egyenlőtlenség-rendszerről azt mondjuk, hogystandard alakú, vagyis ha egy olyan egyenletrendszerről van szó, amelynek változói-ra nemnegativitási kikötés van. Az {x: Ax=b, x ≥0} poliéderstandard alakban van adva. Egy standard alakban adott poliéder tehát egy affin altér és a nem-negatív térszöglet metszete.

mátrix egy sorát valamint a sor által meghatározott egyenlőtlen-séget z-aktívnak vagy röviden csak aktívnak nevezzük, ha z egyenlőséggel teljesíti. AP sorai automatikusan aktívak. Az-re nézve aktív sorok részmát-rixát azM z-aktív részmátrixának nevezzük ésMz=-vel jelöljük. Azáltal szigorú egyenlőtlenséggel teljesülő sorok mátrixátQ<z jelöli.

Politóp: Véges sok pont konvex burka. (Az üres halmazt is politópnak te-kintjük, mint nulla darab pont konvex burka.) Azt mondjuk, hogy a politópot a szóbanforgó pontok generálják. Ezek szerint egyetlen pont is politópot al-kot. Két pont által generált politóp neveszakasz.

Egy poliédert akkor nevezünk korlátosnak, ha létezik olyan K pozitív szám, amelyre |x(i)| ≤ K a poliéder minden x pontjának mindegyik x(i) komponensére. Egy poliéder (külső) dimenzióján, (röviden dimenzióján) az őt tartalmazó legszűkebb affin altér dimenzióját értjük. A poliéderbelső dimenziójaa benne fekvő affin alterek dimenziójának a maximuma. Például, ha a poliéder egyetlen pontból áll, akkor külső és belső dimenziója is nulla.

Általában egy affin altérnek, mint poliédernek a külső és belső dimenziója megegyezik az affin altér korábban már bevezetett dimenziójával, speciálisan Rnegy hipersíkjának külső és belső dimenziója isn−1. A síkban a nemnegatív

5.3. Poliéderek 69 síknegyed belső dimenziója 0, külső dimenziója 2. Azn-dimenziós térben egy féltér, belső dimenziójan−1, külső dimenziójan.

Egy q vektorról azt mondjuk, hogy a zR elem mozgásvektora, ha létezik kicsiny λ > 0 szám, amelyre mind z+λq, mind zλq R-ben van.

A 0-vektor mindig ilyen, míg ha q 6= 0, nem-triviális mozgásvektorról be-szélünk. Azt mondjuk, hogy z a poliéder relatív belső pontja, ha létezik nem-triviális mozgásvektora. Ha nem létezik, akkor z extrém. Ha minden vektor mozgásvektor, akkorzbelsőpontjaR-nek. A definícióból közvetlenül kiolvasható, hogy egyzRelem mozgásvektorai alteret alkotnak, melynek neve a z mozgástere. Ennek dimenziója a z elem ϕ(z) szabadsági foka vagy röviden foka. Extrém pont foka ezek szerint 0. A 2-dimenziós térben egy szakasz olyan poliéder, amelynek nincs belső pontja. Egy 3-dimenziós kocka belső pontjainak foka 3, egy lapjának belső pontja 2 fokú, míg egy élének belső pontja 1 fokú.

Egy{z+λq :λ∈R} alakú egyenest qirányú egyenesnek nevezünk, ahol q 6= 0. Legyen R = {x : Qxb} nem-üres poliéder. Egy q vektorról azt mondjuk, hogy R eltolási vektora, ha R minden z pontjára és minden λ számraz+λqR. Másszóval, az Rbármely pontján átmenőq irányú egye-nesR-ben van. (Néha használják a karakterisztikus vektor elnevezést, de ez nem túl szerencsés, mert ez a név már foglalt egy halmaz karakterisztikus vektorára). Rögtön látszik, hogy az eltolási vektorok alteret alkotnak, a po-liédereltolási alterét.

Ha egy poliéder nem tartalmaz teljes egyenest (félegyenest) akkor azt mondjuk, hogy egyenes-mentes (félegyenes-mentes). A ~q irányt az R poliéder egy irányának nevezzük, ha z+λqR fennáll az R minden z elemére és minden pozitívλ-ra.

A poliéder irányainak kúpját a poliéder irány- (néha recessziós) kúp-jának nevezzük. AzRpoliéder egy irányaextrém, ha nem állítható elő tőle különbözőR-beli irányok nemnegatív kombinációjaként. Egy altérnek példá-ul nincs extrém iránya.

A poliédertcsúcsosnak mondjuk, ha van csúcsa. Nem minden poliédernek van csúcsa, például az affin altereknek bizonyosan nincs.

374. Igazoljuk az alábbi állításokat.

a) Poliéder eltoltja is poliéder.

b) Két poliéder metszete poliéder.

c) Két politóp Minkowski-összege politóp.

d) Két metszetkúp metszete metszetkúp.

e) Két generált kúp Minkowski-összege generált kúp.

70 5. Lineáris algebra és poliéderek 375. LegyenC= kúp(ai) végesen generált kúp. Igazoljuk, hogyCpontosan akkor csúcsos, ha∃b:bx >0 ∀x∈C\ {0}. (V.ö. 400.)

376. LegyenA∈Rk×n. Tekintsük azAoszlopai által generált kúpot :C = {Ax∈Rk:x∈Rn, x≥0}. Tegyük fel, hogyAegyik oszlopa sem nulla.

a) Lássuk be, hogyCakkor és csak akkor tartalmaz egyenest, ha∃x >0 melyreAx= 0

b) Lássuk be, hogy C akkor és csak akkor tartalmaz egyenest, ha nem létezik F ⊆ Rk zárt féltér, melyre C− {0} ⊆ intF (ahol intF az F halmaz belseje, azaz azon pontjainak halmaza, melyek egy kis sugarú környezete teljesen F-ben fekszik) és a 0 azF féltér határán van.

377. Tegyük fel, hogy P = {Ax ≤ b} 6= ∅. Igazoljuk, hogy ekkor P = Rn ⇐⇒ r(A) = 0 (azazAminden eleme 0) és b≥0.

378. Igazoljuk, hogy ha azRpoliéder kúp, akkor metszetkúp. (Megoldás) 379. Igazoljuk, hogy egyzRpont akkor és csak akkor relatív belső pont, ha előáll másR-beli pontok konvex kombinációjaként.

380. Mutassuk meg, hogy az R = {x ∈ Rn : Qxb} poliéder egy z elemének mozgástere aQ=z mátrix nulltere. Más szóval a q vektor akkor és csak akkor mozgásvektoraz-nek, haQ=zq= 0. (Megoldás)

381. AzRpoliéder irányainak nemnegatív kombinációi is azR irányai, azaz a poliéder irányai kúpot alkotnak. (Megoldás)

382. A poliéder egy iránya akkor és csak akkor extrém, ha nem állítható elő két tőle különbözőR-beli irány nemnegatív kombinációjaként. (Megoldás) 383. Igazoljuk, hogy azRpoliéder egy zpontjára a következők ekviva-lensek.

(i) z extrém,

(ii) z nincsR-hez tartozó szakasz belsejében,

(iii) nincs olyanx06= 0 vektor, amelyrez+x0 észx0 isR-ben van.

(Megoldás)

5.3. Poliéderek 71 384. Írjuk fel két adott pont által meghatározott szakaszt poliéderként.

(Megoldás)

385. TekintsükRn-ben aQ= conv e1, e2, . . . , en,−e1,−e2, . . . ,−en

poli-tópot, ahol conv

a konvex burkot jelöli. Írjuk felQ-t poliéderként ! (eiazi.

egységvektor.) (Megoldás)

386.* TetszőlegesKkúpra definiáljuk aK:={x:xy≤0∀y∈K}poláris kúpot. Igazoljuk, hogy

a) K zárt konvex kúp,KK={0}, (Rn)={0},{0}=Rn; b) K1K2 =⇒ K1K2;

c) K∗∗K;

d) (K1+K2)=K1K2;

e) HaK={Ax:x≥0} (azaz végesen generált kúp), akkorK∗∗=K; f) végesen generált kúpraK+K=Rn. (Megoldás)

387. (1. változat) Legyenc1, . . . , cm, d1, . . . , dt∈Rn+. Ekkor conv {c1. . . , cm}

+Rn+={x∈Rn+:djx≥1, j= 1, . . . , t}

pontosan akkor teljesül, ha conv {d1. . . , dt}

+Rn+={x∈Rn+:cix≥1, i= 1, . . . , m}.

388. (2. változat) Legyenc1, . . . , cm, d1, . . . , dt∈Rn+. Ekkor conv {c1. . . , cm}

+Rn+={x∈Rn+:djx≥1, j= 1, . . . , t}

pontosan akkor teljesül, ha

(i) cidj ≥1, i= 1, . . . , m, j= 1, . . . , t-re, és

(ii) min{`c1, . . . , `cm} ·min{wd1, . . . , wdt} ≤`w, ∀`, w∈Rn+.

389. Legyen C = {x ∈ Rn : x1x2 ≥ · · · ≥xn ≥0}. Állítsuk elő C-t metszetkúpként és generált kúpként. (Megoldás)

390. Tekintsük a

2x1 − 3x2 ≤ 12 x1 − 3x2 ≤ 3

−x1 − 2x2 ≤ −8

−2x1 + x2 ≤ −6

−x1 + x2 ≤ −1

72 5. Lineáris algebra és poliéderek egyenlőtlenség-rendszerrel leírt poliédert. Határozzuk meg az eltolási alterét és iránykúpját, továbbá adjunk meg olyanc vektort (ha létezik), hogycxne legyen felülről korlátos a poliéderen. (Megoldás)

391. Tekintsük a

3x1 + x2 ≤ 4 x1 + 2x2 ≤ 4 x1x2 ≤ 4 x1 + x2 ≤ 2

egyenlőtlenség-rendszerrel leírt poliédert. Határozzuk meg a csúcsait, az elto-lási alterét és iránykúpját, továbbá adjunk meg olyancvektort (ha létezik), hogycxne legyen felülről korlátos a poliéderen.

392. Tekintsük a

3x1 + x2 ≤ 4 x1 + 3x2 ≤ 6 x1 − 2x2 ≤ 4 x1 + x2 ≤ 2

egyenlőtlenség-rendszerrel leírt poliédert. Határozzuk meg a csúcsait, az elto-lási alterét és iránykúpját, továbbá adjunk meg olyancvektort (ha létezik), hogycxne legyen felülről korlátos a poliéderen.

393. Tekintsük a

x1 ≤ 2

x1 + 2x2 ≤ 3

−x1 − 3x2 ≤ 1 x1 + x2 ≤ 2

egyenlőtlenség-rendszerrel leírt poliédert. Határozzuk meg a csúcsait, az elto-lási alterét és iránykúpját, továbbá adjunk meg olyancvektort (ha létezik), hogycxne legyen felülről korlátos a poliéderen.

394. Adjunk (α-ra ésβ-ra vonatkozó) szükséges és elégséges feltételt arra, hogy a

max(x1+x2) αx1+βx2≤1

x1, x2≥0 lineáris programnak

a) legyen optimális megoldása ;

5.3. Poliéderek 73 b) ne legyen megengedett megoldása ;

c) legyen megengedett, de ne legyen optimális megoldása. (Megoldás)

395.* Legyenv1, v2, . . . , vk ∈Rn. Igaz-e, hogy aK={Pk

i=1λivi :λi≥0}

generált kúp és az A = {Pk

i=1λivi : Pk

i=1λi = 1} affin altér metszete a P = {Pk

i=1λivi : Pk

i=1λi = 1, λi ≥ 0} politóp ? Mit mondhatunk, ha a vektorok függetlenek ? Igazoljuk, hogy pontosan akkor egyenlő a metszet és a politóp, ha 0∈/ A. (Megoldás)

396. Igaz-e, hogy ha Axb, x ≥0,maxcx nemkorlátos, akkor van olyan koordináta-egységvektor, hogyAxb, x≥0,maxekxsem korlátos ? 397. Az Axb rendszer sorainak egy részhalmaza élesíthető, ha ezeken szigorú egyenlőtlenséget megkövetelve is van megoldás. Igazoljuk, hogy éle-síthető halmazok uniója is éleéle-síthető. (Megoldás)

398.* Definiáljuk a korlátosH ⊆Rn halmaz szélességét : w(H) := inf

||c||=1{sup

x∈H

cx− inf

x∈Hcx}.

LegyenA ∈Rm×n, P ={x:Axb} nemüres, korlátos poliéder, és wi :=

sup{t: az Axb,iaxbit||ia||rendszer megoldható},i= 1, . . . , m.

a) Igazoljuk, hogyw(P)≤minwi.

b) Mutassunk olyan poliédert, aholw(P)<minwi. c) Bizonyítsuk be, hogyP tartalmaz w(P)m sugarú gömböt.

d) Bizonyítsuk be, hogy P tartalmaz w(P)n+1 sugarú gömböt. (Megoldás) 399. LegyenK⊆Rnkorlátos, zárt, konvex halmaz,ε >0 tetszőleges. Ekkor Ktartalmaz w(K)−εn+1 sugarú gömböt (wdefinícióját lásd a 398. feladatnál).

(Megoldás)

400. Legyen C ={x: Ax≤ 0} metszetkúp. Igazoljuk, hogyC pontosan akkor csúcsos, ha∃b:bx >0 ∀x∈C\ {0}. (V.ö. 375.) (Megoldás)

401.** Mutassunk olyan poliédert, amely egész pontjainak konvex burka nem poliéder. (Megoldás)

74 5. Lineáris algebra és poliéderek 402. LegyenP ={x∈Rn:Axb} 6= 0 egy korlátos poliéder. Bizonyítsuk be, hogy létezik egy olyan legfeljebb 2n sorból álló A0xb0 részrendszer, amely által meghatározott poliéder korlátos ! (Megoldás)

403. Egyn-dimenziós gömb felszíne le van fedve néhány nyílt félgömbjé-vel. Bizonyítsuk be, hogy kiválasztható közülük legfeljebb 2ndarab, melyek önmagukban fedik a felszínt.

404. LegyenA∈Rk×n, b∈RkésP ={x∈Rn:Axb}. Tegyük fel, hogy a Ppoliéder kúp is (azazx, yP, µ, ν≥0 eseténµx+νyP). Lássuk be, hogy P metszetkúp, azaz valamelyA0∈Rl×n mátrixraP ={x∈Rn:A0x≤0}! 405.* LegyenMazon poliéderek halmaza, amelyek leírhatókAx1, x≥0 rendszerrel, ahol A elemei nemnegatívak, és minden oszlopban van pozitív elem. LegyenA(P) ={y : y ≥0, yx≤1 ∀x∈P}. Igazoljuk, hogy P ∈ M esetén

a) A(P)∈ M;

b) P =A(A(P)). (Megoldás)

406.* Egy poliédert teljes dimenziósnak nevezünk, ha nincs olyan hipersík, mely tartalmazná. LegyenP ={x∈Rn :Axb} 6= 0 egy teljes dimenziós poliéder. Lássuk be, hogy ekkor az őt leíró minimális rendszer egyértelmű.

407. Írjuk fel az{x∈Rn : 0≤x1}halmazt politópként. (Megoldás) 408. Írjuk fel az {x∈Rn:x≥0,Pxi≤1}halmazt politópként.

(Megoldás)

409. Írjuk fel az {x∈Rn:x≥0,1≤Pxi≤2}halmazt politópként.

410. Bizonyítsuk be, hogy bármely n oszlopú mátrixra az ARn+ = {Ax:x∈Rn, x≥0}halmaz zárt.

411. LegyenA∈Rk×n, b∈Rk ésx0P ={x∈Rn:Axb}. Lássuk be, hogy

{x∈Rn:∃λ >0, melyrex0+λxP}={x∈Rn:A=x

0x≤0}.

5.4. Bázismegoldások 75

In document Operációkutatás példatár (Pldal 76-85)