• Nem Talált Eredményt

Az OSA (Open Society Archivum) Archívum

In document Forráskutatás a világhálón (Pldal 130-138)

9. Jelentősebb hazai és nemzetközi audiovizuális

8.2.1. Az OSA (Open Society Archivum) Archívum

Az Archívum létrejötte

A Szabad Európa Rádió megalakulása a II. világháború lezárását követően Európában kialakult politikai helyzetre adott egyféle válasz volt. Európa nyugati

40 A fogalomtérkép megtekintéséhez szükséges Visual Understanding Environment program ingyenesen letölthető innen

fele amerikai, Közép- és Kelet-Európa szovjet befolyás alá került. A Nyugaton megmaradó polgári demokráciákkal ellentétben Közép- és Kelet-Európában a szovjet ideológia érvényesült az élet minden területén, ami elől az Egyesült Államokba emigrált magánszemélyek alapították meg az USA kormányának javaslatára 1949-ben a Szabad Európa Bizottságot azzal a céllal, hogy a szovjet befolyás alatt élő közép- és kelet-európai lakosság számára próbálja életben tartani a polgári demokrácia értékeit. A Bizottságnak nemzeti bizottmányai is alakultak, köztük a magyar még ebben az évben és az év végén megkezdte adá-sait a Szabad Európa Rádió. A New York-ból naponta kétszer sugárzott magyar nyelvű adás 1950. augusztus 4-én indult, majd a következő évben Münchenbe tette át székhelyét és ettől az időtől adásai egész napossá váltak. Ezzel egyidőben hozták létre a kutatóintézetet is, ami információs háttérbázisként működött. A Rádió tevékenységének legtöbbet vitatott fejezete az 1956-os forradalom alatti megítélésével kapcsolatos. Az 1956-os emigránsok e rádión keresztül üzentek az itthon maradottaknak. Magyarországon a népi demokrati-kus államrend elleni izgatásnak minősült a Rádió adásainak hallgatása, amit az adások műszaki zavarásával is igyekeztek lehetetlenné tenni.

A Szabad Európa Rádió 1993. október 1-jén szüntette be adásait. Az Open Society Institute („OSI”), az OSA és a prágai Open Media Research Institute („OMRI”) 1994-ben megállapodást kötött, hogy a Szabad Európa Rádió és a Szabadság Rádió Kutatóintézetének dokumentumait a budapesti Közép-európai Egyetemre szállítják és itt nyitják meg az archívumot a kutatók számára. Az OSA Archívum hivatalos megnyitására 1996. március 15-én került sor.

Az OSA Archívum gyűjtőköre és helyben használható gyűjteményei A Nyílt Társadalom Archívum (OSA Archívum) gyűjtőköre három nagy terü-letre terjed ki:

1. A kommunizmus és a hidegháború. A gyűjtemény törzsanyagát a Szabad Európa Rádió és a Szabadság Rádió Kutatóintézetének 2600 folyómétert kitevő szöveges anyaga képezi. Ezt az anyagot egészítik ki a prágai OMRI-tól érkezett ukrán, belorusz és orosz dokumentumok, a szamizdat irodalom (köztük Demszky Gábor személyes iratai), Király Béla vezérezredes, valamint Hegedűs András, Magyarország 1954 és 1956 közötti miniszterelnökének iratai, a Fekete Doboz Alapítvány 1988 és 2008 között készült filmjei. Az 1956-os forradalom szöveges anyagai, fotói, hang- és video felvételei, jugoszláv, hercegovinai, bosz-niai, horvát televíziók figyelése alapján készült jelentések 1996 és 1999 között.

A gyűjteményben számos videofelvétel, interjú található a csernobili katasztró-fáról, illetve Kun Miklós történész dokumentumfilmjei, interjúi a kommunizmus történetéről stb.

2. Emberi jogok. Az OSA Archívum a világ legnagyobb emberi jogi gyűjte-ménye, anyaga folyamatosan gyarapodik. A gyűjtemény három forrásból kapja anyagait:

a) International Human Rights Law Institute adománya, ami az ENSZ dél-szláv háborús bűnöket vizsgáló bizottságának szöveges és audiovizuális teljes anyagát, valamint folyóiratokat tartalmaz.

b) A szólásszabadság megsértését vizsgáló londoni Index of Censorship fo-lyóirat levéltári háttéranyagai, köztük például a Rushdie-ügy iratai.

c) Az International Helsinki Federation for Human Rights-tól (Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetsége) archívuma, ahonnan folyamatosan kapja a dokumentumokat és a nemzeti Helsinki Bizottságok közül többnek is az OSA a hivatalos archívuma.

3. A Soros alapítványok iratai.

Az Archívum41 helyben kutatható gyűjteményként működik, az iratanyag kutatásához fondjegyzék, a könyvtár és a filmtár kutatásához katalógus áll az érdeklődők rendelkezésére. Anyagaiból időről időre megújuló tematikus kiállí-tásokat rendez, ugyanakkor digitalizálja is a forrásai jelentős részét, amelyeket különgyűjteményként kezel.

54. ábra: Az OSA Archívum nyitó oldala

41 URL: http://www.osaarchivum.org/

Az OSA Archívum online szolgáltatásai, a Digitális Archívum gyűjtemé-nyei42

A Digitális Archívum célja, hogy helytől és időtől függetlenül a legszélesebb rétegeknek engedjen hozzáférést a gyűjtőkörébe tartozó elsődleges történelmi forrásokhoz. Ezért azokat digitalizálja, illetve más intézmények hasonló témájú anyagait is közzéteszi a forrás megjelölésével. Az eleve digitálisan létező és a digitalizált dokumentumokból tematikus különgyűjteményeket szervez és tesz közzé honlapján.

Az OSA Archivum jelenleg három nagy projektből épül fel, ezek a „Temati-kus digitális gyűjtemények”, a „Digitális adattár” és a „Digitális archivumi labo-ratórium”.

1. A tematikus digitális gyűjtemények

Az OSA a közelmúlt történelmének egy-egy témája vagy egységes szerke-zetű iratanyagai köré szerveződő forrásokból gyűjteménycsoportokat hoz létre.

A kutatáshoz katalógus áll rendelkezésre. A továbbiakban csupán illusztráció-ként hívjuk fel a figyelmet egy-egy gyűjteménycsoportra.

a) A Héderváry-gyűjtemény

Az ENSZ 1957. januárjában hozta létre azt a különbizottságot, amelyik az 1956-os forradalom eseményeit és következményeit vizsgálta. A különbizottság asszisztense és szakértője, Héderváry Klára irányította az anyaggyűjtést, koor-dinálta a munkát és a jelentés szövegezésében is részt vett. A gyűjtemény angol nyelvű jelentéseket, leveleket, memorandumokat, korabeli sajtóközleménye-ket, valamint a Bizottság előtt vallomást tett tanúk hangfelvételeit tartalmazza.

A Héderváry Gyűjteményt az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattára őrzi, fel-dolgozását az OSZK és az OSA közösen végezte.

42 Elérhető: http://www.osaarchivum.org/index.php?option=com_content&view=

article&id=182&Itemid=141&lang=hu

55. ábra: Keresés a Héderváry Gyűjtemény ENSZ dokumentumaiban b) Volt-e 1989?

Az átmenet egy évének gazdag szöveg-, kép- és hanggyűjteménye forrás-gyűjteménye.

c) 1956-os Digitális Archívum

Az 1956-os forradalom külföldi visszhangjával foglalkozó gyűjtemény angol nyelvű dokumentumokat, fotókat, filmeket tartalmaz. Ennek része a Blinken-gyűjtemény, ami eddig online hozzá nem férhető, gazdag forrásanyagot publi-kál.

d) A Szabad Európa és Szabadság Rádió publikációi

A gyűjtemény háttérjelentéseket tartalmaz a Szabad Európa Rádió 1952 és 1989 közötti időszakából a keleti blokk eseményeinek és jelenségeinek áttekin-tése céljából. Az angol nyelvű anyaghoz készült földrajzi és tárgyszavas keresés és indexlisták a korszakot tanulmányozó kutatónak jelentős segítséget nyújt-hatnak.

e) Digitális Állambiztonsági Archívum

A főleg magyar nyelvű iratok és audiovizuális anyagok a volt állambizton-sági szervek munkájáról és működéséről adnak képet.

2. Digitális adattárak

A 2009 végén kísérleti jelleggel indult, jelenleg még folyamatban levő projekt – az OSA Archivum Digitális Adattára (OSADR) – a levéltári segédletek új típusának kialakítására törekszik.

3. Digitális Archívumi Laboratórium

Gyűjti azokat az új szemléletű módszereket, amelyekkel a hagyományos levéltári irat-feldolgozási metódusok mellett a digitális technológiai megoldáso-kat is hasznosítani tudják. Ezeket a módszereket három nagyobb gyűjtemény-rész feldolgozásánál tesztelik:

a) Kampányarchívum, amiben a 2006-os választások kampány időszakában keletkezett online tartalmakat, köztük sms-üzeneteket, remix szövegeket, mint sajátos történeti forrásokat gyűjtenek43.

b) Az Egységes Szamizdat Katalógus a világ minden részéről gyűjti a sza-mizdat kiadványokat, de online csak a gyűjtemény leírása érhető el44.

c) A Párhuzamos Archívum45 a fájlmegosztók modelljére épülő online szol-gáltatás egy olyan kutatási eszköz, ami egyúttal webkettes tárhely is, ahol a kutatók tárolhatják, rendszerezhetik digitalizált forrásaikat, megoszthatják azo-kat másokkal, illetve az egyes oldalakhoz jegyzeteket is fűzhetnek. A Párhuza-mos Archívumból elérhető forráscsoportok sajátos, önálló URL-ekkel rendel-keznek.

43 Elérhető: http://www.kampanyarchivum.hu/

44 URL: http://www.samizdatportal.org/index.php?option=com_content&view=article&id=63&

Itemid=59

45 URL: http://www.parallelarchive.org

56. ábra: A Párhuzamos Archívum belépési pont 17_K56

57. ábra: Letöltött forrás tárolása

58. ábra: Annotáció írható a letöltött forráshoz

59. ábra: A letöltött dokumentum metaadatai

 Keressen az OSA Archívumról szóló TV-műsort a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) segítségével!

In document Forráskutatás a világhálón (Pldal 130-138)