• Nem Talált Eredményt

A pedagógiai és neveléstudományi szakirodalom hazai

In document Forráskutatás a világhálón (Pldal 61-67)

HAZAI INFORMÁCIÓFORRÁSAI

5.1. Célkitűzések és kompetenciák

A lecke célja konkrét adatbázisok bemutatása a pedagógia és neveléstu-domány területéről, valamint olyan tágabb gyűjtőkörű adatbázisokat bemutat-ni, melyek jól használhatóak forrásként, ha pedagógiai területen kell informáci-ót keresnünk, vagy fejlesztő munkát végeznünk.

5.2. Tananyag

23. ábra: Fogalomtérkép

5.2.1. Pedagógiai Adatbázis

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum által üzemeltett adatbázis az alábbi linken érhető el: http://opac.opkm.hu/pages/modules/opac/opac.php

Az adatbázisban a művek bibliográfiai leírásait érhetjük el, azonban ha in-terneten elérhető a mű, akkor az adatbázisból link vezet hozzá, ha engedi a szerzői jog. A Pedagógiai Adatbázis 2012-ben több, mint 350.000 rekordot tar-talmaz a következő területeken:

a) „A könyvtár állományában található könyvek 1984-től

b) A neveléstudomány teljes magyar szakirodalma 1989-től (könyvek, fo-lyóiratcikkek és kötetekben megjelent tanulmányok)

c) Idegen nyelvű pedagógiai és pszichológiai szakkönyvek 1975-től d) Magyar gyermek- és ifjúsági irodalom 1976-tól

e) Hagyatékból származó, mintegy 3000 kötet gyermek- és ifjúsági mű a 20.sz. első feléből

f) Kemény Gábor, Weszely Ödön és Nagy László személyi hagyatéka g) A magyar közoktatás közismereti tankönyvei 1980-tól

h) Elemi népiskolai tankönyvek”

A hiperaktivitás témájában szeretnénk elmélyülni.

24. ábra: A Pedagógiai Adatbázis keresőfelülete

5.2.2. A Magyar Tudományos Művek Tára

Az MTMT adatbázis (http://www.mtmt.hu/) „létrehozása 2009-ben indult.

A rendszer már jelenleg is biztosítja, nem teljes funkcionalitással, a hazai felső-oktatási intézmények, főhivatású tudományos (akadémiai), valamint más kuta-tóhelyek tudományos tevékenységének megjelenítését.” A MTMT adatbázisba a szerzők saját maguk, vagy a könyvtáruk dolgozóinak segítségével vezetik mű-veiket, ezért több okból is célszerű ismerni:

1. Használhatjuk keresésekre, hiszen a köztestületi tagok publikációit és azok idézettségére vonatkozó adatokat tart nyilván.

2. Hasznos funkciója, hogy az adatbázis gyűjti a tagjaihoz kötődően az adatokat, és kiterjed az érintett személyek munkásságának teljes idő-szakára, így lehetőség van az adott személyek munkásságának megte-kintésére. Ezért ha pedagógiai terület neves magyar szakembereinek munkáira vagyunk kíváncsiak érdemes az mtmt adatbázisát felkeresni, mivel az adatbázisból a szerző műveit teljes körűen érhetjük el (a teljes körűség attól függ, hogyan vezeti a szerző az adatbázisban a műveit).

25. ábra: Találat az MTMT / KPA adatbázisban

5.2.3. Magyar Pedagógusok Háza Portál

Az adatbázis az „oktatás, nevelés, a pedagógiai innováció, a neveléstudo-mányi kutatás számára készült hazai és külföldi elektronikus források rendsze-rezése, elérésük biztosítása”16 céljából jött létre. Az adatbázist a www.mphp.hu weboldalon érhetjük el.

5.2.4. Magyar Elektronikus Taneszköz Adatbázis

A korábbi meta.hu weboldal helyett a http://www.tanszertar.hu/ cím alatt elérhető adatbázis az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Calderoni Taneszköz-információs Központja által szolgáltatott adatokat szervezi adatbázissá.

„A META projekt eredményének tekintjük azt a digitális és valóságos in-formációs központot, amely az iskolafenntartók, iskolák, pedagógusok, szülők és diákok informálását, valamint a tanárképzést, a kutatók, fejlesztők, gyártók, kiadók és forgalmazók orientálását egyaránt hivatott szolgálni.”17

Az adatbázisból közel 20 tantárgy taneszközeinek listája tölthető le, és mi-vel nincs hivatalos nyilvántartás arról, hogy mi a minősített taneszköz, az adat-bázisban bőséges listát találunk a szóba jöhető eszközökről, és jelzik melyek azok amik konkrétan az adatbázisokból is letölthető.

A weboldalról kidolgozott készség- és komptenciafejlesztő feladatok is le-tölthetőek több tantárgyból.

5.2.5. Mestertanár videóportál

A mesterportál nem szöveges adatok adatbázisa, hanem pedagógiai-oktatási céllal készült videófelvételeket tartalmazó portál, mely a http://mestertanarvp.ektf.hu/ webcímen érhető el. A weboldalon több téma-körben (kompetenciaalapú oktatás, IKT eszközök használata, csoportmunka, egyéni munka …) találunk videófelvéleteket, melyek hasznos segítséget nyújta-nak a tanárjelölteknek felkészülni az oktatásra.

16 Magyar Pedagógusok Háza Portál [online] [ http://www.ofi.hu/mphp/magyar-pedagogusok-haza ]

17 Magyar Elektronikus Taneszköz Adatbázis (META). [online] [http://www.tanszertar.hu/ ]

26. ábra: Mestertanár Videóportál

5.2.6. Metakeresők

A metakeresők a beírt keresőkifejezést egyszerre több keresőnek is elkül-dik, és az eredményeket egy közös listában adják vissza. (Például ilyen magyar kereső, a http://johu.hu/ a korábban polymeta néven működő metakereső).

27. ábra: A Johu találati oldala

A legújabb kezdeményezés a társadalmi alapú keresők megjelenése, me-lyeknél a keresőkérdést elküldik egy szakértői csoportnak vagy baráti körnek, és a választ az adott személyek véleménye képzi (a legnagyobb karriert befutott képviselője a https://twitter.com/).

5.3. Összefoglalás, kérdések

5.3.1. Összefoglalás

A leckében bemutatásra került adatbázisok a pedagógiai információszerzés sokszínűségét próbálta tükrözni. A legfőbb szakirodalmi forrás a pedagógiai folyóiratok, melyeket elérhetünk a tankönyvben bemutatásra kerülő Elektroni-kus Periodika Adatbázis folyóiratai közt, ezért a leckében az egyéb jellegű adat-bázisok bemutatására törekedett.

5.3.2. Önellenőrző kérdések

1. Milyen információt érdemes keresni a Magyar Pedagógia Adatbázisban!

2. Hogyan lehet használni a Magyar Tudományos Művek Tárát neveléstu-dományi információkeresés esetén?

3. Milyen információkat szolgáltat a Magyar Elektronikus Taneszköz Adat-bázis?

4. Kinek ajánlaná a Mestertanár Videóportált?

6. NEMZETKÖZI PEDAGÓGIAI

In document Forráskutatás a világhálón (Pldal 61-67)