• Nem Talált Eredményt

A németek és a románok eltérő menekülési statégiája érzékelhető végül abban is, hogy az előbbiek vagy teljes családdal, vagy gyereket hátrahagyva jönnek, az utóbbiak

között az egyik házastárs hátrahagyása gyakoribb. Anémeteknek jó esélyük van átmen-teni teljes családjukat egy nagy fogadókészségű országba, ezért nekivág hat az egész család az útnak, illetve bízhat a gyerekek családegyesítésen keresztüli kijuttatásában. A

1A magyarok esetén is ezt találtuk a menekülés okait kutatva. Ugyanakkor az irodalomban elfogadott tétel.

hogy a magasabb iskolai végzettségűek mozgékonyabbak az átlagnál.

románoknak viszont arra kell berendezkedniük, hogy a hátrahagyott családtöredék hosszabb távon is meg tudjon élni, ésinkább valaki előre jön felderíteni a terepet. A családtöredéket hátrahagyő menekülés lehet természetesen annak is ajele, hogy a család szétesése készteti menekülésre az egyik felet, illetve, hogy a menekülés politikai ellehe-tetIenülés miart válik elkerülhetetlenné.

Máshol már

kímurattuk",

hogy a legális és illegális határátlépók társadalmi jellemzői és menekülési módja sok szempontból eltérő. Van-e eltérés a legális és illegális menekültek rétegén belül a nemzetiségek között? A szociodemográfiai jellemzőket vizsgálva azt ta-láljuk, hogy amagyar és a nem magyar illegális menekültek semmiben nem térnek el egy-mástól, amagyar ésanem magyar legális menekültek viszont két szempontból iseltérőek.

A nem magyarok között magasabb a családtagot otthon hagyók és afelsőfokú iskolai vég-zettségűek aránya (37 százalék a 29 százalékkal és 19 százalék a 10százalékkal szemben).

Tehát az e téren már leírt eltérés a nemzetiségek között teljes mérrékben alegális menekül-tek közötti eltérésnek tulajdonítható. Ez azt is jelenti, hogy az illegális menekültek nem-zetiségi mivoltuktól független

sirarégiával

rendelkeznek. Ezzel szemben alegális menekül-tek

közül

a nem

magyárok

gyakrabban választják a kockázatosabb szétválási megoldást, s több lehet közöttük a politikailag nehezebb helyzetból szökó is a magyarokhoz képest.

II. A román származású menekültek beilleszkedése - 1992 1I.l. A szervezeti háttér

Hólabda rendszerű mintavétellel interjút készítettünk nunden fontos állami hivatallal, amenekültügyi és népjóléti területen működő jelentősebb nem állami szervezetekkel, az egyházakkal. valamint azokkal a nem állami szervezetekkel, amelyek kifejezetlen a román nemzetiségűekkel, illetve acigányokkal foglalkoznak:'. Ebből az interjú-sorozatból az derült ki, hogy e szervezetek közül gyakorlatilag egy sem foglalkozik román nemzetiségűekkel. Némelyikük (a Rommüa Libera", aKatolikus Egyház", illetve

2SíkE.: Menekültek ésmenekülthullámok. TÁRKI Gyorsjelentések. No. 1.[1989]

3Megkérdezenek. a Belügyminisztérium Menekultügyi Főosztálya, a Magyar Vöröskereszt vezetősége, a Máltai Szeretetszolgálat, az ortodox, akarolikus és areformátus egyház vezető szernélyiségei, polgárjogi szervezetek: aRaoul Wallenberg Egyesület, illetve azAmalipe és a Phralipe (azelső állalában a kisebbségek-kel,amásik keuö pedig a cigányság jogaival foglalkozik), továbbá több olyan egyesület, polgárjogi szervezet, amely az erdélyiek problémáival törődik

4 A Románia Libera politikai és egyéni kivándorlással foglalkozó szervezet voll. Vezetői gyakran cserélödtek, mivel Nyugatra mentek Gyakorlati tevékenységük abból állt, hogy Nyugaton megteremtsék tagjaik újéletének Ieltételeit >- Romániából korábban kivándorolt személyek, barátok ésrokonok segítségével.

Kifelé olyan polgárjogi mozgalomnak tűntették fel magukat, amely a szabad ésdemokratikus Romániaért kuzd. Adiktátor bukása után aszervezet széiesett. éstagjai elhagyták Magyarországot.

SA katotikus egyház aromanokat amissziös munka tárgyának tekintene. Ezért egyes papok a miséket és istentiszteleteket - az ortodox hagyományoknak megfelelöen - a hívők nyelvén tartották. A románok rendsze-resen látoganák az egyházat társadalmi kapcsolattartás és információcsere céljából. Ezek amenekültek -távozásuk vagy beolvadásuk következtében - elveszítették az egyházzal való kapcsolataikat. így az egyház fokozatosan felhagyou ezzel atevékenységgel.

az állami hatóságok) az első bevándorlási hullám idején (1988-ban és 1989 elején) aktív szerepet vállalt, tevékenységüket azonban beszüntették, mivel már egyetlen román nemzetiségű sem fordul hozzájuk segítségért; más szervezetek (például a Protestáns Egyház vagy a Roman-Magyar Egyesület) tudatosan hagytak fel ezzel a tevékenységgel, mert szeretnék megállítani a Romániából - főként Erdélyból - érkező további beván-dorlást. E szervezetek túlnyomó· többsége azonban soha nem is foglalkozott a román nernzetíségüek problémáival.

Miért szenteltek ilyen kevés figyelmet a románoknak ezek a szervezetek? A magyará-zat abban rejlik, hogy a bevándorlók egyfelől nem memek semmiféle hivatalos szervhez fordulni, másfelől erős személyes kapcsolatrendszerükből fakadóan nincs szükségük intézményes segítségre, tájékoztatásra vagy tanácsadásra.

Il.2. A román nemzetiségű menekültek beilleszkedése

Nyolc esettanulmány alapján próbáltuk megérteni, mit éreznek a román menekültek múltjuk, jelenük és jövőjük, illetve Románia és Magyarország iránt, igyekeztünk felderíteni problémáikat, illetve azt, hogy miképpen reagálnak az őket érő kihívásokra.

A következő pontokban a következtetéseinket összegezzük, aFüggelékben pedig az esettanulmányok legtanulságosabb részleteiból idézünk.

a) A bevándorló státus óhatatlanul nagyfokú bizonytalanságat jelent, ami a románok esetében Magyarországon - a nyelvi nehézségek és a történelmi-politikai körülmények folytán - még erősebb. Így hát nem meglepö, hogyaromán menekülteknek igen erősek az érzelmeik múltjuk (Románia) és jelenük (Magyarország) iránt, menekülésük okairól nem is beszélve. Jellemzöjük a Romániával szembeni erős kritika, sőt a kétségbeesett elutasítás és a Magyarország iránti ambivalencia. Románia számukra maga a pokol, ugyanakkor mégis a szülóhazájuk, Magyarország viszont az a hely, amelynek gyűlöle-tére nevelték őket, jelenleg azonban az otthonuk. E kettős ellentmondás szinte minden esettanulmányban fellelhető az ezzel kapcsolatos tipikus reakcióval együtt: elutasítják a múltat, és hangsúlyozzák a magyarországi élet anyagi előnyeit.

b) Ami Románia elhagyásánakés Magyarországra jövetelüknek okait illeti, némelyik román származású menekült a viszonylag magasabb magyar életszínvonalat, a fejlettebb fogyasztói társadalmat említi kizárólagos indítékként. A másik típus igen komoly ideo-lógiai érveket hoz fel Románia és a románok ellen. Az első típus bizonyos "gyennekes"

vonásokat mutat (hifit, bőrcsizmát. farmert akar vásárolni), és nincs semmiféle konkrét gazdasági stratégiája. A másik típus viszont igen elkeseredett, és oly mértékben elutasító Romániával, illetve a románokkal szemben, hogy ez némelyiküknél már a teljes érzelmi káosz határát súrolja.

e) A román nemzetiségűek viszonylag tehetősebb háttérból érkeznek, egyikük sem a szegénység elől menekül. Éppen ellenkezőleg: lakást, rnunkahelyet, takarékbetétet és taI1ÓS fogyasztási javakat hagynak ott. Románia sötét jövője, az egyre erősödő

jobb-oldal, a konzervatív tendenciák, a fogyasztói társadalom hiánya e vagyontárgyak értékét