• Nem Talált Eredményt

A négy őselem és a pakua kapcsolata

In document A TAROT BELSŐ SZERKEZETE IV (Pldal 83-87)

Minden, ami az isteni, a Brahma által teremtett volt, a Shakti, a női, befogadó közreműködése által, mint annak része jött létre. A magyar nyelvben lásd az ANYA és ANYAG szavak hasonlóságát. A női, a befogadó, a passzív, ami általában valamilyen korlátozást jelent és szükségszerűen magában hordozza a dualitásokat is, hiszen minden energia legalább két pólus között oszcillál. A teremtésnek ezt a dualitását sokféle fogalomban ismerjük, mint elektromos és magnetikus, aktív és passzív, nemző és befogadó, jang és jin, férfi és női stb.

Világunk 4 fő dimenzióra osztható, melyek közt a határvonalak korántsem élesek, hanem fokozatosak:

 Akása (isteni ok-világ), ami a tűz elemmel analóg

 Mentális (szellem), ami a levegő elemmel analóg

 Asztrális (lélek), ami a víz elemmel analóg

 Fizikai (test), ami a föld elemmel analóg

Sokan úgy gondolják, hogy mivel van fizikai testünk, ezért kell lennie asztrális testnek is.

Az igazság az, hogy az asztrális test (a lélek) létezhet anyagi test nélkül is. Minden teremtett dolog először az asztrális síkon jelenik meg, és innen jut el az anyagi megjelenéshez. Az asztrális sík ezért a teremtés síkja is. Minden, amit világunkban megvalósítani kívánunk, azt először az asztrális síkon kell létrehoznunk.

Az I-Ching 64 hexagramja, 8x8 trigramból tevődik össze, melyek kialakulását a Jang és Jin vonalakból (az ős dualitásból) a következő ábra mutatja:

Ahogy láthatjuk, ez nem más, mint a bináris számok rendszere, ahol a Jang az 1 és a Jin a 0 számoknak felel meg. A kínai mesterek nagyon pontosan el is nevezték a 8 trigramot:

ég tűz mennydörgés szél víz hegy föld

Itt szeretném megjegyezni, hogy fontos megkülönböztetni a tűz trigram jelentését, a nyugati értemben vett tűz elem jelentésétől, melyek nem azonosak. Hasonlóképpen a víz sem azonos a mágiában használt víz elem fogalmával stb.

83 A pakua (bagua) rendszerét jól mutatja a trigramok elnevezésének dualitása:

ég - föld

tűz - víz

mennydörgés – szél

tó - hegy

Ez a rendszer úgy van megalkotva, hogy a páratlan számok a jang és a páros számok jin oldalra kerüljenek. Ha jól megfigyeljük a nyolc trigramot, észrevehetjük, hogy nagyon jól társíthatók a nyugati értelemben vett négy elemhez.

 az ég (alkotó) és a tűz trigramok a tűz elemet jelképezik (Ég az ég, de mégsem ég el.)

 a föld (befogadó) és a víz trigramok a víz elemet jelképezik

 a mennydörgés (a megindulást jelző) és a szél trigramok a levegő elemet jelképezik

 a derűs tó és a hegy trigramok a föld elemet jelképezik

A nyolc trigram harmonikus ábrázolása két formában ismert, Fu-Si és Wen király szerinti elrendezésben. Az első esetben a trigramok elrendezésének logikája könnyen megfejthető és nem szorul különösebb magyarázatra, hiszen a bináris számok rendszerét követi, ahol a bináris ellentétek egymással szemben helyezkednek el.

Fuxi "Earlier Heaven" King Wen "Later Heaven"

A második esetben, ami Wen király elrendezése, már sokkal nehezebb a dolgunk.

Az alábbi képeket megfigyelve láthatjuk, hogy Franz Bardon harmadik tarot kártyájának ábrázolása és a Wen király szerinti elrendezés hasonló mondanivalót takar.

Először vegyük szemügyre Franz Bardon harmadik tarot kártya részletét. Itt a belső négyzet igen érdekes, mivel a tűz (piros) elemmel szemben nem a víz (zöld) elem

84 található, ahogy azt általában megszoktuk, hanem a levegő (kék) elem. Ezzel pontosan megegyezik a trigramok Wen király szerinti elrendezése. Ha a trigramok helyére az adott trigramnak megfelelő elemeket helyezzük, amit itt színnel jelöltem, megkapjuk az elemek kétféle elrendezését, amit a külső és a belső körben láthatunk.

A pakua és az elemek kapcsolata, a svasztika szimbolikája (piros-tűz, zöld-víz, kék-levegő, barna-föld)

A belső körben ég – szél, föld – hegy és a külső körben tűz – víz, menydörgés – tó trigramok szerepelnek. Ebből látható, hogy a keleti bölcseletek hasonlóképpen értelmezték a világot, mint a nyugati beavatottak, csak teljesen más szimbolikát használtak.

(Mindezzel két ágon is igazoltuk a dualitások fontosságát a tarot megértéséhez.)

85 Az elemek transzformációja

Tovább vizsgálva az elemek elrendezését észre vehetjük, hogy a belső négyzetből a külső négyzetbe haladva az energia jellege megváltozik. A tűz a vízbe megy át, a víz a földbe, a föld a levegőbe a levegő pedig a tűzbe. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos szintet (dimenziót) átlépve az energia jellege átalakul, transzformálódik.

A képen középen az isteni (az Akása) elv, melyet a mentális majd az asztrális tér négyszöge vesz körül.

A transzformáció kulcsát a fenti ábra mutatja, ahol a belső négyzetben, a tetragramaton Jod-He-Vau-He szerinti kulcs látható. Ez a kulcs igen fontos, mert nélküle nem lehetne megérteni az energia átalakulását. A későbbiekben sokszor fogjuk használni ezt a kulcsot.

Azt is láthatjuk, hogy a tarotban a Kis arkána elrendezése (tűz, víz, levegő, föld) megegyezik a belső négyzet elemeinek elrendezésével. A Kis arkána tárgyalásánál kifejtettük, hogy az energia a tűzből, a vízbe, aztán a földbe majd a levegőbe áramlott. Ez a folyamat pontosan megegyezik az itt megadott transzformációs kulccsal, ami a fenti képen nyilakkal van ábrázolva. Tehát a Kis arkána ugyan leggyakrabban tűz, víz, levegő, föld sorrendbe van rendezve, de mondanivalójában tűz, víz, föld, levegő sorrendben történő ciklikus transzformációról beszél.

A belső négyszögben a férfias teremtő energia (tűz és a levegő) merőleges a női befogadó energiára (víz és a föld), ami nagyon logikus és talán a legkönnyebben megérthető.

A külső négyszögben már más elrendezéssel találkozunk. A férfi oldalra az aktív elemeket, a tüzet és a levegőt csatolják, és a női oldalra a passzív (befogadó) elemeket, a vizet és a földet. Míg a tűz elemhez a fiatal férfi társítható, addig a levegő elemhez az bölcs apai gondolkozást szokták társítani. A víz elemhez a lány és a föld elemhez általában a gondoskodó anya illik. Ez viszont azt jelenti, hogy a négy elem esetében már megjelenik nemcsak a férfi és a női, de a fiatal és az öreg ellentéte is.

86 Tovább folytat a 4 elem vizsgálatát láthatunk egy harmadik elrendezést is, amit az alábbi ábra mutat.

Az elemek elrendezése a három dimenzióban, középen az isteni elv

A körön belül fent a piros és alul a zöld szín látható. A harmadik szinten, a körben, ami a földet jelképezi, az elemek már nem alakulnak át, nem transzformálódnak, csupán kissé elforgatva jelennek meg, harmóniában az asztrális elrendezéssel. (Ez által a földi szférában valójában két ellentétes forgás jön létre, amit itt most nem részletezek.)

Mindez azt is jelenti, hogy ami lelkileg a víz elemhez hasonló, leggyakrabban a mentális szinten inkább tüzes lesz. Ezért mondja a magyar, hogy tűzről pattant a menyecske, holott a lány érzelmileg inkább a víz elemmel áll kapcsolatban.

In document A TAROT BELSŐ SZERKEZETE IV (Pldal 83-87)