• Nem Talált Eredményt

Életenergia légzés

In document A TAROT BELSŐ SZERKEZETE IV (Pldal 115-118)

Az életenergiát a szanszkrit prána-nak és a kínaiak csi/chi-nek a japánok ki-nek nevezik.

Az életenergiával való gazdálkodásra épül a hagyományos kínai gyógyászat egésze, beleértve az akupuntúrárt is, és sok más gyakorlatot, melyek a csikung (az életenergiával való munka) fogalmát jelölik. A jóga szintén az életenergia használatából fejlődött ki.

Franz Bardon a Mágikus beavatás könyvében mindjárt az első szinten és bővebben a harmadik szinten is foglalkozik az életenergiával, annak áramoltatásával és növelésével.

Ennek igen fontos része a tudatos légzés, és az életenergia tudatos cirkulációja, mely az emberi testben idegszálakhoz hasonló kanálisokban áramlik létrehozva néhány csomópontot, illetve edényt. Franz Bardon nem sokat foglalkozik ezekkel a részletekkel, hiszen feltételezi, hogy mindenki maga megtalálja az ehhez tartozó információkat.

Ázsiában (főleg Kínában és Indiában) egész tanításrendszerek vannak az életenergiával történő munkára felépítve. A legnagyobb részletességgel találkozhatunk különböző légzési gyakorlatok leírásával, melyek nem csak az egészségben, de a mágikus fejlődésben is igen komoly szerepet kapnak. Ez nem csoda, hiszen az életenergia tudatos áramoltatása testünkben elősegíti a csakrák megnyitását és a kundalini energia felszabadulását, mely a legalsó csakrából kígyószerűen hatol felfelé, megnyitva útjába eső csakrákat, beleértve a legfelső, korona csakrát is.

Talán mondanom sem kell, hogy az életenergia felhalmozásával hatékonyan gyógyíthatunk másokat is, viszont ez már igen komoly gyakorlatot igényel.

The Sacred India Tarot, The World Arcanum

115 Itt egy egyszerű és hatásos légzési módszert írok le (kis kör), melyet használva, néhány napon belül bárki megtapasztalhatja saját testében fizikailag érezve a fokozott életenergia áramlását. Az életenergia és áramlása, illetve gyülekezése egy adott helyre, fizikailag jól érezhető. Valamilyen betegség esetén viszont azt vesszük észre, hogy az adott helyre (mely a betegséggel összefügg) az energia áramlása akadályokba ütközik, ami általában fájdalmat vált ki. Ha mégis apránként sikerül megújítani testünk beteg részébe az energia áramlását, rövid időn belül javulás fog bekövetkezni.

Légzés a has tájba történik minden erőlködés nélkül. Nem a belélegzett levegő mennyisége a lényeges, hanem a minősége. Kétféle lélegzési technikát használhatunk.

Első a taoista légzés és a második a természetes buddhista légzés. A taoista légzés esetén a belégzéskor behúzzuk hasunk és kilégzéskor kitágítjuk, ami a természetes légzés esetében pont fordítva történik, ezért a taoista légzés nagyobb gyakorlatot igényel.

Lehetséges a kettő kombinációja is, mégpedig az energia felhalmozását a buddhista légzésssel végezni és az energia áramoltatásához a taoista légzést használni.

Az életerő légzést csak akkor tudjuk hatásosan végezni, ha meditációban le tudunk csendesedni és teljes nyugalomba csak az életerő felvételére tudunk koncentrálni. Abban az esetben, ha a gondolatok uralását még nem sajátítottuk el, akkor felesleges ezt a gyakorlatot próbálni, sőt még káros is lehet. Fontos tudni, hogy az életerőt tudatosan a gondolat által akarjuk vezérelni. Minden életerővel foglalkozó gyakorlat, legyen az légzés vagy torna, szinte teljesen felesleges, ha a szellem közben elkalandozik, tehát nem tudatos energiáramlás történik.

Az életenergia felhalmozása

Az életerő belégzésekor, mint ahogy a sivatag sóvárogja a vizet, úgy kell egész testünkben vágyódni az életenergiára. Elképzeljük, hogy a belégzett levegő életenergiával van telítve, ami légzés által a testünkbe jut, és gyülekezik az alhas tájékán. (Elképzelhetjük, mint a nap sugárzását, erős fényáradatot, vagy mint folyékony fénypatakot, esetleg napsugárban csillogó hópelyhek vagy más gondolat által. Valójában az életerő mind a 4 elemmel rendelkezi, de mégis a nap fényéhez hasonlítható a legjobban.)

A felhalmozási pont nőknél általában egy kicsit feljebb van, mint a férfiaknál. A nőknél a solar plexus környékén található, ahogy az a fenti képen ábrázolva van. Meditációban elképzeljük, hogy nem csak az orrunkon belélegzett levegőből, de testünk minden pórusa által lélegezve, póruslégzés által, az életenergia fokozatosan növekedik testünkben, mely a has tájékán nap fényeként (melegség érzése) koncentrálódik. Ha ez a felhalmozás megtörtént az életenergia kész a tudatos cirkulációra testünkben. Fontos eljutni odáig, hogy fizikailag is érezzük a felhalmozott életenergiát mint feszítő sugárzást vagy gőzt. Az életenergia felhalmozását (főleg kezdetben) ne vigyük túlzásba. Kezdetben 7 lélegzetvétel teljesen elegendő, amit később növelhetünk.

Ha az életenergia áramoltatását még nem akarjuk realizálni, a felhalmozott életenergiát kilélegezzük néhány újabb lélegzettel visszaadva az univerzumnak. Belégzéskor csak levegőt lélegzünk be, minden gondolat nélkül, és kilélegzéskor elképzeljük, az életenergiát visszaadjuk az univerzumnak. Ez által a melegség vagy feszítés érzésének is meg kell szűnnie. Később is fontos, hogy ezt a gyakorlatot maximum fél óráig végezzük.

Sokan úgy gondolják, hogy a többlet életenergia biztosan nagyon jó dolog. Az igazság az,

116 hogy a túl sok életenergia sem jó, problémákat okozhat, ha nem tudunk vele gazdálkodni.

Idegességhez nagyobb feszültséghez vezet.

Az életenergia áramoltatása

Az életenergiát a gondolat vezérli, és oda megy, ahova akaratunk viszi.

Ebben a részben a kis körfolyamatot valósítjuk meg két lélegzetvétellel, amit a fenti ábra mutat. Kilégzéskor elképzeljük, hogy a felhalmozott életenergia A pontból a B pontba jut, amit "tengerfenéknek" neveznek (a nemi szerv és a végbélnyílás közti híd). Ezután újabb lélegzetvétellel az energiát a gerincbe juttatjuk E pontig. Újabb kilégzéssel az energiát felemelve a fejtetőn (vigyázat, nem az agyba, hanem a külső koponyán) egészen az orrunkig vezetjük.

Két pont van, ahol kezdetben problémák jelentkezhetnek. Az első a D pont, ami körülbelül szív magasságában van, "szellemi toronynak" nevezik. Itt kezdetben fájdalmat érezhetünk, ha az életenergia emelkedése megáll és szétárad az izmokba. Ez a hátizmok bekeményedését váltja ki. A másik pont F betűvel van jelölve, "a nefrit palota vánkosának" nevezik, mivel itt a kanálisok összeszűkülnek. Itt viszont nyomást, illetve fejfájást érezhetünk. Ha ez megtörténik, akkor arra kell koncentrálnunk, hogy az energiát átvigyük a homlokra egészen az orrig, ahol többletenergiából adódó problémák esetén egyszerűen elfújhatjuk.

(Itt jegyzem meg, hogy hasonló problémák jelennek meg a kundalini energia felemelése esetén is, csak általában fokozottabb fájdalomérzéssel és emóciókkal. Itt viszont a kunadalini energiát a csakrák és a korona csakra megnyitására használjuk, miután minden fájdalomérzés megszűnik.)

A kis körfolyamatot itt két lélegzetvétellel valósítottuk meg. Ha sikerrel jártunk később ezt egyetlen lélegzetvételel ajánlatos végezni: A – C belégzés, C – H kilégzés.

A körfolyamat realizálására használhatunk taoista és természetes légzést is, vagy váltakoztatva.

(A gyakorlat során fáradság illetve álmosság léphet fel, aminek egyik oka a nyelv rossz helyzete. A nyelvünknek a felső szájpadláshoz kell érnie, minden erőltetés nélkül, de nem szabad az elülső fogakhoz érnie.)

Miután a kis körfolyamat megvalósításában sikerrel járt valaki (általában néhány hét vagy hónap gyakorlás után), megpróbálhatja a nagy körfolyamatot realizálni, ami a lábakon keresztül egészen a lábujjakig terjed. Hasonlóan lehetséges az életenergiát a szívcsakrán át a kezekbe és az ujjakba juttatni. Ezt a gyakorlatot általában gyógyítás céljából használják, vagy harcművészetekben.

Gyógyítás céljára viszont soha ne használjuk saját életenergiánkat, mert ennek sok negatív következménye lehet. A gyógyításra szánt életenergiát az univerzumtól vesszük, és ezt vezetjük a beteg testébe vagy sugározzuk ki a beteg környezetébe.

117

Útravaló

Legyen úgy, hogy a munka, amit végzek, szolgálja az Isteni Gondviselés fényét. Az Isteni igazság és harmónia sugározzon cselekedeteimben. Szavaim, lélegzetem, szemem fénye és szívem szeretete változtassák meg a világot körülöttem. Útjaim az isteni csodálatosság világítsa át.

Mindenki, aki életembe lép, lássa általam Isten békéjét. A teremtés igazsága, a születés titka, a fény, ami minden teremtett lényben világít, használjon engem, mint az ő szolgáját. Fejlődjön akaratom olyan tökéletessé, hogy végső soron ne legyen különbség saját vágyaim és az Isteni Gondviselés akaratának cselekvésében.

Eralicarison

Foto: Anuja Gokhale Damle

In document A TAROT BELSŐ SZERKEZETE IV (Pldal 115-118)