• Nem Talált Eredményt

Multimédia produkciók értékelési szempontjai

In document Multimédiafejlesztés (Pldal 65-71)

5. A multimédia-produktumok értékelése

5.2.4 Multimédia produkciók értékelési szempontjai

Egy multimédia oktatóprogram hatékonyságának mérése módszertanilag nehéz feladat. Feltételezésem szerint a felhasználók számára a multimédiás oktatás kihívást jelent, hiszen megújulás a szakképzés tradicionális jellegével szemben. A korszerű oktatás biztosítja számukra, hogy képesek lesznek eleget tenni a tudástársadalom által megkövetelt elvárásoknak. A szempontrendszer megalkotása során pedagógiai-médiaismereti elveket tartjuk szem előtt tarta-ni.41

I. AZ ÜZENET MEGFOGALMAZÁSA. Szakmai pontosság, hitelesség, a köz-lendő egyszerűsége érthetősége, tömörsége.

II. RENDSZERSZEMLÉLETŰ TERVEZÉS (ELEMZÉS, TERVEZÉS). Mennyiben fe-lel meg a program a célkitűzésnek, alkalmas-e az eltérő tanulási stílusokhoz, tartalmaz-e önértékelő teszteket?

III. STRUKTÚRA. A tartalmi, logikai, elhelyezési struktúra megfelelősége, át-láthatósága.

IV. NAVIGÁCIÓ. Tartalmazza-e a minimális navigációs elemeket, a navigáci-ós elemek segítik-e az eligazodást, tartalmaz-e tárgy és névmutatót?

V. KOMMUNIKÁCIÓ-INTERAKCIÓ. Akció-reakció (várakozási idő), megsza-kíthatóság, a társalgás fenntartásának az elve.

VI. PEDAGÓGIAI-DIDAKTIKAI SZEMPONTOK. A feldolgozás megfelel-e a ta-nulási céloknak, kellően motivál-e, fenntartja-e az érdeklődést, elősegíti-e az önaktivitást?

41 Az Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézet Multimédia Kutatólaboratóriumában az elmúlt években több mint 10 multimédia produkció készült el. A munkálatok kapcsán me-rült fel az igény: határozzuk meg, hogy mely szempontok és milyen súllyal szerepeljenek az ér-tékelésben. Az értékelési szempontrendszer nem törekedhet a teljeskörűségre, de a pedagó-giai célzattal készült multimédia-alkalmazásokra használható. Szívesen veszek kollégáimtól mindenféle véleményt a szempontrendszerről az alábbi elektronikus címen: forgos@ektf.hu.

VII. PSZICHOLÓGIAI, ERGONÓMIAI SZEMPONTOK. Mennyire felhasználó-hoz igazított a program, ad-e sikerélményt a tanulónak, kialakul-e a kognitív térkép a tananyagról, az alkalmazott szín- és formavilág megfelel-e tartalom-nak?

VIII. A MULTIMÉDIA-KOMPONENSEK VIZUÁLIS ÉS AUDITÍV ELEMEI. A mul-timédiás oktatóprogramokban a szöveges részek túlzott vagy teljes használata megfosztja a produkciót a multimédia-jelzőtől. A másik túlzás, ha mindent képi nyelvre fordítunk le, ebben az esetben az absztrakció rovására cselekszünk. Az előzőekhez képest ugyancsak szélsőséges az az eset, amikor a hanganyagokat visszük túlzásba (olyanná válik, mint egy hang CD). Fontos, hogy az egyes médi-umok erősítsék egymást, ne pedig gyengítsék, vagy esetleg kioltsák egymás hatását. Például másról szól a beszéd, mint amit látunk a képen. A helyes váltá-sok a médiumok között mindenképpen javítják a produkciót.

Szöveges részek: Egyszerűség, olvashatóság, tagolás, tömörség, szembarát megjelenés.

 Számok, adatbázis: Keresés gyorsasága, áttekinthetőség, a haladás bemutatása.

 Állóképek: Komponáltság, tudatos színhasználat, képi kiemelés esz-közei.

Megfelelő-e a tónusérték, (alul, vagy túlexponált a kép). Kellően éles-e a kép? A képélesség illetve életlenség lehet műfaji és technikai egyaránt. Két változata létezik: a mélységi élesség, és a bemozdulásos életlenség. Optimális-e a felbontás és a képméret ahhoz, hogy a kép tanulmányozható legyen? Megfe-lelő-e a színmélység, a felbontás? Vannak-e a szereplő környezetében zavaró tárgyak, amelyek elterelik a néző figyelmét? Megfelelő-e a képkivágás, beállí-tás? A túl távoli, vagy túl közeli felvétel rontja ideális ábrázolást.

Ikonok, szimbólumok, logók: Kivitelezés egyszerűsége, közérthetősé-ge, lényegkiemelés mértéke.

3D ábrázolás: A modultest térbeli bonyolultsága, megjelenítése, tér-hatása, térbeli anyagszerűsége.

Animáció: Folyamatosság, a mozgás egyenletessége, valószerűsége, dinamikája.

Aktív felületek: Következetes elhelyezés, folyamatos és indokolt jelen-lét.

Auditív információk: A szöveg érthetősége, a háttérzene adekvátsága és kiiktatási lehetősége.

Hibalehetőségek: Az automata üzemmód miatt a háttér zaj felerősödik.

Gyakran visszhangossá válik a hangfelvétel, (Kongó, üres hang, hangár effek-tus.) Az előadó, megszólaló hangkaraktere nem jelenik meg, letompul, mert rossz minőségű, mikrofont alkalmaztak. Több mikrofon alkalmazása esetén gyakran előfordul, hogy az alárendelt hang a dominánsabb – bekiabálók el-nyomják a szereplő hangját – mint a főhang. Ennek a fordítottja pedig az a je-lenség, amikor a kísérőzene elnyomja a beszédet.

Mozgóképek: Kompozíció, képkivágás, élesség, megvilágítás, a kame-ramozgás egyenletessége.

A felesleges kameramozgás is a bizonytalanság érzetét keltheti. A remegő kép az állvány alkalmazásának hiánya, vagy az állvány rossz kiképzése miatt keletkezhet. Nem megfelelő frame/sec érték, azaz darabos a digitalizálás során bevitt videó-részlet.

IX. TECHNIKAI KIVITELEZÉS. Zajosság, rossz felbontás, a kommunikációt za-varó elemek.

X. JÁRULÉKOS ELEMEK (installálás, fülszöveg, tartalmi leírás). A nyomtatott mellékletként megjelenő használati utasítás, az oktatási módszereket bemutató segédlet megléte emeli az értékét a produkciónak.

XI. ON-LINE FRISSÍTÉS. Felhasználóbarát szolgáltatáscsomag megléte: tele-fonos segítségnyújtás, on-line információküldés és frissítési lehetőség.

XII. SZUBJEKTÍV ÉRTÉKELÉS. Az egyéni szempontok azt az összegző, ugya-nakkor egyéni észrevételeket tartalmazzák, amelyek a fenti szempontok alapján ajánlásokat tartalmaznak a termék megvásárlására, vagy annak elutasítására.

Azaz ajánlja-e a multimédiás termék beszerzését az értékelő vagy sem.

15. ábra: Multimédiaproduktumok értékelési szempontjai

5.3 ÖSSZEFOGLALÁS, KÉRDÉSEK

5.3.1 Összefoglalás

E fejezetben megismerkedtünk a multimédia felhasználási és értékelési szempontrendszerével. A felhasználási lehetőségeken belül bemutatásra kerül-tek a multimédia oktatási feltételei is.

Feldolgoztuk a – a digitális technika elterjedése révén a hagyományos mé-diumokról alkotott ismerteken túl – az elektronikus megjelenítés műfaji techni-kai sajátosságait. Tudatosítottuk, hogy a multimédiában közölt ismereteket, médiaelemeket mindenképpen ötvözni kell, a mai kor dinamikájának megfelelő vágási technikákkal, a mai korra jellemző beszédstílussal.

Szakmai pontosság és hitelesség, a kommunikáció egyszerűsége, a mediális közlési elvárásoknak való megfelelés, pedagógiai, didaktika szempontok érvé-nyesülése, pszichológiai, ergonómiai szempontok betartása, az esztétikai kivite-lezés minősége.

A fejezet tanításának célja, hogy megismertesse a multimédia felhasználá-sa és értékelési szempontrendszerét. Bemutasfelhasználá-sa a multimédia felhasználási lehetőségeit, feltételeit az oktatásban.

A felhasználás eszközeinek ismeretében képes a multimédia-program ins-tallálására, futtatására.

5.3.2 Önellenőrző kérdések

1. Szóljon a multimédia felhasználása előnyeiről, hátrányairól!

2. Ismertesse az értékelés fontosságát és szükségességét!

3. Ismertesse a multimédia oktatási felhasználásáról!

4. Szóljon a multimédia-felhasználás feltételeiről!

5. Szóljon a szemléltetés, bemutatás módszertani kérdéseiről!

6. Ismertesse a multimédia-produkciók értékelési szempontrendszerét!

7. Szóljon a minősítés lehetőségeiről!

8. Melyek a multimédia oktatóprogramok összesített értékelési szempont-jai.

9. Mutassa be az Internetes taneszközök értékelési lehetőségeit.

In document Multimédiafejlesztés (Pldal 65-71)