• Nem Talált Eredményt

Mozgólépcsők vonóelem terhelése és teljesítményszükséglete

In document Anyagmozgató berendezések II. (Pldal 41-0)

5. DARABÁRUK FOLYAMATOS ANYAGMOZGATÓGÉPEI

5.3. Mozgólépcsők, mozgójárdák

5.3.2. Mozgólépcsők vonóelem terhelése és teljesítményszükséglete

Mozgólépcsők vonóelem terhelését a korábbi elvek szerint a 305. ábra nyomvonal vezetése alapján vizsgálhatjuk.

A lánc vonóelemben ébredő erő felfelé szállítás esetén; a számításhoz induljunk ki a 4 pontból, és a korábbi elvek alkalmazásával a

L

összefüggésekhez jutunk, ahol n a be- és kilépő lépcsőtagok száma, μ a lépcső kocsi ellenállás tényezője, a megoszló terhelések közül qo a lánc vonóelem hosszegységre jutó terhelése, to-vábbá; A hajtáshoz szükséges kerületi erő:

f f

k T T

F 8 1 . (283) A mozgólépcső felfelé mozgatásához szükséges motor teljesítmény a kerületi erőből:

Fv

Pf k , (284) ahol v a mozgólépcső sebessége, η pedig a hajtás hatásfoka.

A lefelé mozgás során a lánc vonóelem terhelése az előző elv alapján határozható meg;

A lefelé mozgáshoz szükséges kerületi erő:

l l

k T T

F 8 1 . (286) Ha Fk > 0, akkor a motor hajtó üzembe működik, a lefelé mozgatásához szükséges mo-tor teljesítmény a kerületi erőből:

5.3.3. Mozgólépcsők biztonsági rendszere

Mozgólépcsőknél az indítási és leállítási folyamat üzemszerűen, utas mentes állapotban törté-nik. Az utasok egyenletes sebességgel, – a sétáló, vagy gyalogló mozgással – közelítik meg a mozgólépcsőt, amelynek a sebessége velük nagyjából azonos. A fellépésnél már rendelkezés-re áll a mindkét oldali gumikorlát, melynek a sebessége a lépcsőénél kis mértékben nagyobb.

Ez azért lényeges, mert így az utas a kezét automatikusan közelebb húzza magához, míg el-lenkező előjelű sebességkülönbség esetén a hátrafelé távolodó kéz egyre görcsösebb szorítása az utast hanyatt rántaná. Alaphelyzetben tehát az utazás teljesen veszélytelen. Veszélyt jelent azonban a gumikorlát azokra a kisgyerekekre, akik azt nem lefelé, hanem felfelé nyúlva fog-ják meg, és így az ujjuk alá szorulhat, ez ellen sajnos nincs védelem. Az eleső embert védi a kilépő élnél lévő fésű, amely elmozdulhat és a berendezést elektromosan is lekapcsolja.

A biztonságot szolgálják az alábbi eszközök és előírások;

- a bárki által működtethető „bennragadós” STOP gombok, bár ezek sajnos visszaélé-sekre is lehetőséget adnak.

- a fékutak alsó és felső határértékének meghatározása természetesen a névleges se-besség függvényében, miáltal a hirtelen megállásból adódó kellemetlen negatív gyorsulás is elkerülhető

- a hatóságilag megkövetelt rendszeres karbantartás, a kiképzett üzem ügyeletesi rend-szer és a rendrend-szeres hatósági biztonságtechnikai ellenőrzés, mely a felvonókhoz ha-sonlóan, negyedévenként itt is kötelező.

A rendkívül összetett kötöttségi rendszer alapja, az Európa Tanács által kidolgozott és jóváhagyott 95/16/EK Felvonó direktíva, amely a mozgólépcsőket is a felvonók közé sorolja, létesítésükre és üzemeltetésükre a harmonizált MSZ EN 115 Mozgólépcsők és mozgójárdák szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai, szabvány előírásai érvényesek, ennek be-tartása rendeleti úton kötelező.

5.3.4. Mozgólépcsők szállítóképessége

A szigorú műszaki szabályozásra tekintettel a hivatkozott MSZ EN 115 szabvány jelöléseit alkalmazzuk.

hv k c

Ct / 3600 /

ahol: Ct [fő/óra] szállítási teljesítmény, v [m/s] névleges sebesség,

c = 0,4 [m] a lépcső szabványban rögzített belépési mérete k töltési tényező.

A k töltési tényező értéke a lépcső kocsi szélességétől függ:

z1 = 0,6 m névleges szélesség esetén k = 1 személy, z1 = 0,8 m névleges szélesség esetén k = 1,5 személy, z1 = 1,0 m névleges szélesség esetén k = 2 személy.

6. ÖMLESZTETT ANYAGOK FOLYAMATOS ANYAGMOZGATÓGÉPEI

Ömlesztett anyagnak nevezzük azokat a többé-kevésbé egynemű anyagokat, melyeket nagy tö-megben és csomagolatlanul rakodunk és szállítunk. A mozgatásukhoz használt gépek kialakítása is ezen kritériumok figyelembevételével történik.

Az ömlesztett anyagok folyamatos továbbítására szolgáló berendezések szállítási teljesít-ményét összefoglalóan az alábbiak szerint számíthatjuk:

A berendezések elméleti szállítóképessége:

m h

A v

Qe 3 / 3600 ,

ahol: A [m2] az anyagáram keresztmetszete, v [m/s] az anyagáram sebessége, a szállítási sebes-ség. Az óránkénti tényleges anyagmennyiség meghatározásához figyelembe kell vennünk a halmazsűrűséget, és a térkitöltési, vagy szóródási tényezőt. Az előbbi a szállított anyagra, az utóbbi pedig a szállítóberendezésre jellemző. A rendelkezésre álló keresztmetszet teljes, tökéle-tes kitöltésével ugyanis nem számolhatunk, így ezt a térkitöltési tényezővel vesszük figyelembe.

A térkitöltési tényező φ < 1.

Ez esetben a tonnában kifejezett szállítóképesség:

t h A v

Q / 3600

ahol: ρ [t/m3] a halmazsűrűség, φ a térkitöltési, vagy szóródási tényező.

A különböző berendezések kialakításától függően a szállítóképesség meghatározására ezekkel az alapösszefüggésekkel találkozunk, legfeljebb jobban mutatják a gép felépítését.

Néhány ömlesztett anyag jellegzetes tulajdonságát a 2. táblázat foglalja össze.

2. táblázat

6.1. Szállítószalagok

6.1.1. Szállítószalagok szerkezeti kialakítása

A szállítószalagok az ömlesztett és darabáruk mozgatásának legfontosabb eszközei. Általában vízszintes és enyhén lejtős, vagy emelkedő irányú szállításra alkalmasak. Bányászatban azon-ban a terepi viszonyoknak megfelelő lejtésszögeket is megvalósítanak. Kialakításuk alapján a szállítószalagok lehetnek helyhez kötöttek és mozgathatóak, síkok és vályúsak. Felépítésüket a 306. ábra mutatja vázlatosan.

306. ábra

Egyik legfontosabb eleme a végetlenített heveder, amely rendszerint betétanyaggal megerősített gumi. A betétanyag textil vagy acélpászma. További egységei a 2 hajtás a hajtó-dobbal, 3 hevederfeszítő súly. 4 szalaggörgők a vázszerkezettel, 5 feszítődob, 6 feladóhely, 7 heveder és dobtisztító és 8 egyenesbe vezető berendezés.

A vázszerkezet acélszerkezet, amely a fenti egységeket tartalmazza. Az anyagmozgatás szempontjából egyik legfontosabb a szalaggörgők elhelyezése, velük valósítható meg a szala-gok hevedervezetése. Sík hevedervezetésű szalaszala-gokat darabárus anyagmozgatásra és ömlesz-tett anyagok szállítására alkalmazzák olyan helyen, ahol kicsi a szállítóképesség. Nagyobb szállítóképesség esetén vályús hevedervezetést alakítanak ki. Mindkét hevedervezetés elvét a 307. ábra szemlélteti. A szalaggörgők szerkezeti kialakítására mutat példát a 308. ábra. A he-veder után a szállítószalagok legfontosabb alkatrészei. Viszonylag kis átmérőjük miatt a szo-kásos szalagsebességeknél fordulatszámuk viszonylag nagy, ezért általában gördülő csap-ágyazásúak. A külső környezeti szennyeződés ellen a csapágyakat tömíteni kell, legelterjed-tebb tömítési mód a labirint tömítés.

307. ábra 308. ábra

A szállítószalag görgők oldalfalai nemcsak öntött, hanem lemezből hegesztett szerke-zetből is készülnek. A tönkremenetelek egy része a palást és az oldallemez kapcsolatában jelenik meg. A 309. ábra a szalaggörgő igénybevételét mutatja. Az ábra alapján a görgő igénybevétele az alábbi összefüggések alapján számítható. Az agyról az oldalfalra ható nyo-maték:

r dimenzió nélküli szám,

bel kül

r k r

geometriai viszonyszám, és

64

4

d I

a görgő tengely másodrendű nyomatéka.

A sugárirányú, élre ható hajlító nyomaték maximális értéke az oldallemez belső kerüle-tén: A sugárirányú hajlító nyomaték maximális értéke az oldallemez külső kerületén:

1

A legnagyobb nyomaték az oldallemez belső kerületén ébred – Mrbelmax Mrkülmax . Legnagyobb normál feszültség a dob oldalfalában:

2 max max

6 h Mrbel

. (293) A szállítószalagoknál az anyag leadása alaphelyzetben, minden külső beavatkozás nél-kül történik. A feladás történhet közvetlenül, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ömlesz-tett anyag a szalag síkjával hegyesszöget bezáró sebességvektorral érkezik. Célszerűen ennek a vektornak a szöge a lehető legkisebb, hogy a szalagra merőleges komponense a görgőket, amiket egyébként a feladás helyén be szokták sűríteni, hogy kevésbé terhelje, a pályairányú komponense pedig a szalag sebességvektorával azonos nagyságú és irányú legyen, hogy az egyébként jelentkező csúszások a szalagot ne koptassák. Az egyenletes anyagáramlás biztosí-tására bár nem kötelező, de célszerű surrantót beépíteni – 310. ábra.

310. ábra

Az anyag ledobása azonban nem mindig tökéletes. Az anyag konzisztenciájától, nedves-ségtartalmától függően, egy részük a szalagra tapad, és ezek egyrészt csökkentik, mint körbe-futó „állandó” elemek a szállítási anyagkeresztmetszetet és így a szállítási teljesítményt, de további anyagszemcsék számára jelentenek még kedvezőbb tapadási felületet, ami további keresztmetszet csökkenést eredményez. Ezért ezektől a szemcséktől mielőbb meg kell szaba-dulni. Erre a legalkalmasabb hely a visszafutó ág elején kínálkozik, ahol egy a felületre közel merőleges, és a haladási iránnyal mintegy 30°-os szöget bezáró gumilapot helyezünk el, de nem mereven, hogy a szalagba esetlegesen beágyazódó nagyobb szemcsék merev megakasz-tása ne eredményezhesse a szalag felhasadását.

Meg kell még külön említeni azt a követelményt, amikor a szalagról leadandó anyagot teríteni is szükséges. Az egyik legegyszerűbb megoldás a torló lemez, amely a szalag síkjára merőleges, a haladási iránnyal pedig szöget zár be, így az anyag alkalmazási helyén kereszt-irányba lesodródik. A rendszer előnye, hogy egyszerű, hátránya, hogy a szalagot és az egész berendezést keresztirányban terheli. Ez utóbbi hátrány kiküszöbölhető a két oldalra lesodró ék alkalmazásával.

6.1.2. Szállítószalag hevederek igénybevétele és veszteségek a.) Hajlított heveder igénybevétele és alakváltozása

A q folyóméter terhelés és vonóelemben ébredő T vonóerő hatására a görgőkön alátámasztott gumiheveder alakváltozását a 311. ábra mutatja. Vágjunk ki a hevederből ds elemi ívet. Im-pulzus tételt felírva x irányban az elemi részre

0

dT T

T (294) amelynek megoldása:

const

T . (295)

Impulzus tétel y irányban: ahol C az integrációs állandó. Az elemi rész A pontjára felírt nyomaték egyenlet szerint:

  dx V dx dV dx

A másodrendűen kicsi tagokat elhanyagolva:

0

dM T dy V dx (300) adódik. (300)-nak az x szerinti második differenciál hányadosát képezve:

2 0

A hajlítás alapösszefüggéséből:

2 ahol E a heveder rugalmassági modulusa, I pedig az inercia nyomatéka a hajlítás tengelyére.

A görgőosztás közepén – x = 0-nál – a hajlító nyomaték:

Ha az

0 2

1

sh

közelítés megtehető, akkor

T q IE

Mk  . (304) A levezetések mellőzésével a szalaggörgők felett a heveder hajlító igénybevételére

T IE M q

Mo k 2

(305) adódik. Tekintve, hogy Mo  Mk (75) –ben Mk értéke elhanyagolható;

T IE Mo q

2

. (306) A heveder egy görgőosztásra vonatkozó hajlító nyomatéki ábráját a 312. ábra mutatja.

x M

Mk

Mo

312. ábra b.) Támasztó görgőknél fellépő ellenállások

Szállítószalagok vontatási ellenállásának egy részét a görgőkön fellépő ellenállás képezi, amely több hatásból tevődik össze.

Tömítési ellenállás

Görgős csapágyazásnál a csapsúrlódás elhanyagolható a tömörítésnél jelentkező lényegesen nagyobb veszteséghez képet. A görgő terhelésétől független az egy görgőre jutó ellenállás;

c c v

n

UR 1 2 ,

ahol n az egy alátámasztási helyen levő támasztógörgők száma, v a heveder sebessége, c1 és

c2 a csapágyazástól és tömörítéstől függő állandók, értékei a 3. táblázatban találhatók.

3. táblázat

c1 c2

Forgó tengely labirint tömítés 0,25 0,05 Rögzített tengely labirint tömítés 0,10 0,03 Rögzített tengely gumitömítés 0,40 0,06

Heveder görgőn való benyomódásból származó ellenállás

Kísérleti vizsgálatoknál a görgőn való benyomódásból származó ellenállás:

a

E c Q

U ' ' ' , (307) ahol az egy görgőre jutó terhelés:

Bv

q

Q ' (308)

q' egy m2-re jutó terhelés, a görgőosztás, Bv pedig a kísérleti heveder szélessége, c' és a állandók. A folyómétersúly és a négyzetméterre jutó terhelés között B szélességű szalag ese-tén

B

q, q (309) összefüggés áll fenn, amelyet (308) -ba helyettesítve

 a

E a q

B

U C

1 ' 5

, (310) ahol C5 c' Bva1 konstans. Kísérletekből a = 1,4 adódott.

A fellépő veszteséget φ = 1,3 biztonsági tényezővel módosítva a görgőn való heveder benyomódást teljes vesztesége:

 a

E a q

B

U C

1 5

. (311) Különböző átmérőjű görgőknél kísérletileg meghatározott C5 értékeket a 4. táblázat mutatja.

4. táblázat

d [mm] C5 104cm /N0,4

89 16,72

108 14,10

133 11,40

160 10,45

A heveder görgőn való átgyúrásának ellenállása

A heveder támasztógörgőn való átgyúrásánál keletkező veszteség arányos a heveder fajlagos alakváltozási munkájával.

UB' A , (312)

ahol ψ a heveder anyagától és kialakításától függő tényező. A heveder alakváltozási munkája tekintve, hogy valamennyi szalagkeresztmetszet áthalad az alátámasztási helyen és a görgő-osztás közepén (Mk nyomatékú helyen). Az alakváltozási munka, valamint egy φ biztonsági tényező figyelembevételével az egy görgőn fellépő átgyúrási veszteség:

h g

UB . (313) A szokásos gumihevedereknél mérések szerint ψ = 0,085 körüli érték.

A szállított anyag görgőn való átgyúrási ellenállása

Az ömlesztett anyag első közelítésként görgőn való átgyúrás szempontjából hasonló tulajdon-ságokkal rendelkezik, mint a gumiheveder. Így az egy görgőn anyagátgyúrásból fellépő vesz-teség (313) -hoz hasonlóan

h g

UG ' t , (314) ahol qt a szállított anyag folyómétersúlya ' a szállított anyagtól függő átgyúrási veszteségté-nyező.

6.1.3. Szállítószalagok hajtástechnikai kérdései

A hajtásszerkezetek feladata, hogy biztosítsák a heveder mozgatásához szükséges vonóerőt a hajtódob és a heveder közötti súrlódással. A hajtóerő meghatározásához alkalmazzuk az 0 pontban leírt általános dolgokat a 313. ábra szerinti egyszerűsített szállítószalagra.

313. ábra

Válasszuk kiindulásként a 3 pályapontot, akkor a hevederben ébredő vonóellenállások

   

. ,

, ,

0

1 4

2 1

3 2 3

H q L q T T

T T

H q q L q q T T T

o o

o

o (315)

Attól függően, hogy (315) utolsó egyenletében L H, lesz amely a vonóellenállás-diagramban is megmutatkozik. A L H, esetben lapos lejtésű szalagról L H esetben pedig meredek lejtésű szalagról beszélhetünk. Vonóellenállás diagramjaikat a 314. ábra és a 315. ábra mutatja.

314. ábra

315. ábra

Nézzük meg a továbbiakban, hogy hol helyezzük el a hajtást. Elsőként a 314. ábra elemzésére kerül sor:

- Hajtáshely: 4-3

A minimális vonóerő a hajtás lefutó pontjában ébred, tehát az eddigi határozatlanságot T3 = To feloldja.

   

 

. 1

, ,

1 4

2 2

2 1

3 2 3

H q L q T T

T T

T T

H q q L q q T T

T T

o o

o o

o

(316)

Ezeket az értékeket a vastagon kihúzott diagramrész tartalmazza.

- Hajtáshely: 2-1

ezt a szaggatottan jelölt ábrarész mutatja. A (316) összefüggések alapján a hajtáshoz szüksé-ges kerületi erő:

q qL qHTq qLq qH Összehasonlítva a két kerületi erőt azt tapasztaljuk, hogy a különbség a harmadik tagban van, F2-1 < F4-3-, így 2-1 hajtáshelyet tekintjük optimálisnak.

Nézzük meg az 315. ábra diagramját is.

- Hajtáshely: 4-3

amelyből a kerületi erő:

q q L qHT q q L q q H

Megjegyezzük, hogy a vonóellenállás számításában a hajtódob felfutó pontján túllépni nem lehet. Ha a minimális vonóerőtől indulva a vonóelem mozgás irányába haladva eljutunk a hajtás felfutó pontjába hogy nem érintettünk bizonyos pontokat, akkor a minimális vonóel-lenállás helyétől a vonóelem mozgással ellentétesen kell eljutni a hajtás lefutó pontjáig és a hiányzó helyeken meghatározni a vonóellenállást. Ez abban az esetben fordul elő, ha a mini-mális vonóellenállás nem a hajtás lefutó pontján van. (322) alapján a kerületi erő:

2.

A hajtáshoz fentebb szükséges kerületi erőket egy vagy két hajtódobbal biztosítják. Egy kúpkerekes hajtóművel ellátott egydobos hajtás vázlatát mutatja a 316. ábra. Villamos motor-ral összeépített hajtódob szerkezeti felépítése látható (317. ábra). E hajtási mód kis motortel-jesítményt igénylő szalagoknál használatos.

316. ábra

317. ábra 6.1.4. Szállítószalagok szállítóképessége

A szalag egy tetszőleges pontján az időegység alatt áthaladó anyagmennyiség.

 

t ó

c v A c

v q

Q 3,6 3,6 / , (324) ahol A az anyagkeresztmetszet területe ρ a szállított anyag sűrűsége [kg/m3]-ben, a v a heve-dersebesség [m s-1]-ban, c pedig egy dimenziótlan tényező, amely az anyagfeladás módjától és a szalag emelkedésétől függ értéke c < 1.

(324) összefüggés kiszámításához ismerni kell az A anyagkeresztmetszetet. Vályús he-vederkialakítás esetén a 318. ábra szerint közelíthető. Az anyag a vízszintessel α = φ/2 szöget zár be, ahol φ a mozgásban lévő anyag belső súrlódásának megfelelő rézsűszög. Az ábra jelö-léseivel a keresztmetszet területe

   

sin

2 2

sin 4

2

2

a a b a

A b , (325)

 

2 cos )

( 2

1

a b a tg

A , (326)

318. ábra illetve

 

sin

2 a ) a b 2 ( sin 4

) a b ( 2

tg cos ) a b ( A a

A A

2 2 2

1 . (327)

Sík hevedervezetés esetén csak A1 terület van, amelynek alapja a hasznos hevederszé-lesség, így ez esetben az anyagkeresztmetszet;

b tg A

4 2

. (328) 6.2. Lengő és vibrációs anyagmozgatógépek

Ömlesztett anyagok, apró alkatrészek szállítására gyakran alkalmaznak lengő és vibrációs anyagmozgatást. Ezen gépek tervezése megfontolt döntéseket igényel, különösen a gerjesztőberendezés. A gépek meghibásodásának nagy százaléka a gerjesztőmű rossz megvá-lasztására és helytelen beállítására vezethető vissza.

E berendezésekben az anyag tömegerő hatására mozog, ezért nevezhetjük tehetetlenségi erővel történő anyagmozgatásnak is. Az anyag továbbításának két lehetősége van;

a) Az anyag nem emelkedik el a szállítócsatornától. Ezt lengő szállításnak nevezzük. A lengő szállítógépek két elvet valósítanak meg:

- Az anyag továbbítását szolgáló szállítóvályú mozgása egyenes vonalú aszimmet-rikus. Az ilyen elven működő berendezéseket rázócsúszdának vagy rázócsatorná-nak nevezzük. A szállítandó anyagot a vályú aszimmetrikus mozgásából adódó tehetetlenségi erő viszi előre.

- A szállítandó anyag és a vályú között ébredő súrlódó erőt tesszük aszimmetrikus-sá, és ennek hatására következik be az anyag előre mozgása. Ilyenkor lengővályú-ról beszélünk.

b) Az anyag tehetetlenségénél fogva elemelkedik a szállítócsatornától és ferde hajítással lép előre.

6.2.1. Rázócsúszda

A rázócsúszda elvi felépítését a 319. ábra mutatja. A szállítás elvét a 320. ábra elvi diagram-ján követhetjük végig.

319. ábra A csatornához viszonyítva az anyag akkor mozog, ha

G a

g G

o

, (329) ahol a G a szállítandó anyag súlya a pedig a csatorna gyorsulása.

320. ábra

Az anyag csatornán való megindulása után a ráható súrlódó erő hatására a = µg lassu-lással mozog a csatornában. A mozgás mindaddig tart, amíg az anyag és a csatorna sebesség-vektora azonos nem lesz egymással. Ezután az anyag és a csatorna együttes mozgást végez.

Az ábrából látható, hogy az anyag t1és t,4, ideig együtt mozog a csatornával. Így csak a cik-lusidő egy hányadán van szállítás. A jobb hatásfokú szállítás megvalósítására ezért a vályú visszamozgását meggyorsítják – 321. ábra.

321. ábra

Az elvi mozgástörvények alapján levonható következtetésekből a gyakorlat számára al-kalmazható mozgástörvényeket valósíthatunk meg. A mozgástörvényeket forgattyús hajtó-művekkel állítjuk elő. Két típusuk terjedt el:

• Forgattyúközépponthoz excentrikusan elhelyezett vezetékű hajtóművet mutat a 322. ábra .

Az ábra szerint

 2 2 2 2 2 2

(331) és (332) összefüggéseket a 323. ábra és a 324. ábra mutatja. Az ábrákban az anyagse-bességeket és anyaggyorsulásokat is feltüntettük.

323. ábra

324. ábra

• A másik típusú hajtás az előtéthajtóművel torzított forgattyús hajtómű – 325.

ábra. A hajtóművekre jellemző értékek: r/ 0,2 ~ 0,5, löket

mm

so 100 ~300 ; szögsebesség 5~10

 

s1 .

325. ábra

A rázócsúszdákkal megvalósítható volumetrikus szállítóképesség a

k v v A

V 3600 (333) összefüggéssel határozható meg, ahol Av a vályú keresztmetszete, vk pedig a közepes szállító-sebesség. Ennek meghatározása a vályú és az anyag mozgástörvényeinek elemzésével lehet-séges.

A 324. ábra sebességdiagramját tekintve a mozgás bizonyos periódusaiban a vályú és az anyag között sebességkülönbség lép fel. E sebességkülönbségből meghatározható az anyag-nak a vályún való előremozgása (pl. a 323. ábra bevonalkázott területének planimetrálásával).

Legyen ez az út xe, akkor egy T periódusra (teljes löketre) vonatkoztatott közepes szállítóse-besség

2

e e k

x T

v x , (334) ahol ω a forgattyús hajtómű forgattyúkarjának szögsebessége (vályúfrekvencia).

6.2.2. Lengő anyagmozgatógépek Működésüket tekintve átmenetet képeznek a rázócsúszdával és a vibrációs anyagmozgatógépekkel való anyagmozgatás között. A szállítás – a rázócsúszdával ellen-tétben – itt úgy jön létre, hogy a szállítócsatorna és az anyag kö-zött ébredő súrlódó erőt aszim-metrikussá tesszük. A gép elvi felépítését általános elhelyezés esetén a 326. ábra mutatja.

326. ábra

A hajtását forgattyús hajtómű biztosítja. A szállítás elvének vizsgálatához induljunk ki a továbbítandó anyagrészecskékre ható erőkből. Tételezzük fel, hogy a lengés szimmetrikus mozgástörvényű, a lengés síkjában u = A sin ωt .

A 327. ábra alapján az anyagrészecskére ható tehetetlenségi erő:

327. ábra

Fejezzük ki az anyagrészecskét a szállítócsatornára szorító erőt,

t összefüggéshez jutunk, amely N -re nézve aszimmetrikus. Ebből következik, hogy az – Fs = µN alapján – anyagrészecske és a szállítócsatorna közötti súrlódó erő is aszimmetrikus lesz.

Vezessük be a (338) -at tovább elemezve az anyag akkor marad a vályún, ha N minden ωt -re nagyobb mint nulla, ez pedig akkor áll fenn, ha

0 feltételt adja. Így a lengő anyagmozgatásra egy új definíció adódik: Kv < 1. Az anyagrészecske szállítóvályúról való felemelkedése N = 0 esetben következik be, ekkor Kv = 1, amellyel a gerjesztő frekvencia (vályúfrekvencia)

Ennél nagyobb vályúfrekvenciát alkalmazva, az anyag felemelkedik a vályúról és mikro hajításokkal halad előre. Ekkor már vibrációs anyagmozgatásról beszélünk.

Nézzük meg a továbbiakban a lengőszállítás anyagtovábbítását. Ehhez írjunk fel a 327.

ábra szerinti anyagrészecskére x irányba egy impulzus tételt

Fs

(344) integrálásával az anyagrészecske sebességére és elmozdulására az alábbi összefüggések adódnak:

Az állandók meghatározására szolgáló kezdeti feltételek:

  ahol to az anyagrészecske vályún való megindulásának időpontja. Ez az időpont a

0

feltételből határozható meg. A kezdeti feltételek alapján a konstansokra

o

súrlódóerő előjelet vált. Ettől a pillanattól kezdve az anyag mozgását más törvényszerűségek írják le, (344) egyenlet

t A

g

x (sin cos ) 2(cos sin )sin

(350)

alakra módosul. A leírtakból következik, hogy az x  0 anyagsebesség mindaddig nem va-lósulhat meg, - az anyag a csatornához viszonyítva nyugalomban marad – amíg (350) alapján

0 sin

) sin (cos

) cos

(sin A t

g o o (351)

nem lesz. Ha ez az egyenlőtlenség a (345) -ból x 0-hoz tartozó t1 időponttól számítva

/ 2 2

t időpontig nem teljesül, azt jelenti, hogy az anyag a vályúhoz viszonyítva a [t1; t2] intervallumban nyugalomban marad. Újabb mozgás csak a következő periódus [to; t1] inter-vallumában következik be. Abban az esetben, ha (351) egyenlőtlenség a [t1; t2] intervallum-ban teljesül, bekövetkezik a szállítandó anyagnak a csatornán visszafelé való mozgása. Ezt üzemközben kerülni kell, ez a berendezés volumetrikus szállítóképességét csökkenti. Elkerül-hető az amplitúdó és a vályúfrekvencia megfelelő beállítása.

6.2.3. Vibrációs anyagmozgatás gépei

Ezek a gépek lényegesen nagyobb szerepet játszanak a tömegerővel történő

Ezek a gépek lényegesen nagyobb szerepet játszanak a tömegerővel történő

In document Anyagmozgató berendezések II. (Pldal 41-0)