• Nem Talált Eredményt

7. Lecke: Elektronikus oktatást támogató rendszerek

7.4 A Moodle

7.4.2 A Moodle telepítése

Tananyagunk későbbi fejezeteiben ismertetett lehetőségek kipróbálása ér-dekében szerencsés, ha Ön adminisztrátori jogosultsággal fér hozzá egy műkö-dő Moodle rendszerhez. Az oktatásban már használatban lévő „éles” rendszert nem célszerű erre a célra használni, azért röviden összefoglaljuk, hogyan juthat saját gépén működő teljes értékű Moodle szerverhez.

A Linux alatt futtatható Moodle-változat telepítése előtt a be kell üzemelni az adatbázis kezelő rendszert, és az Apachewebszerver megfelelő változatát. Az Apache konfigurációjával virtualhostot kell kialakítani, majd telepíteni a Moodle-t. Mindehhez a Linux operációs rendszer magas szintű ismeretére, a

szerverek telepítésével és konfigurálásával kapcsolatos gyakorlatra van szükség.

Ha egyszerűbben szeretnénk a Moodle próbaváltozatához jutni, használhatjuk a Windows operációs rendszeren telepíthető változatot, amely minden szoftveres komponenst (Apache, MySQL, PHP, Moodle) tartalmaz, gyors és biztonságos és egyszerű telepítést tesz lehetővé.

A Moodle WAMP változatának telepítése az alábbi lépésekben végezhető el:

 A szoftver letöltése

 Szervermappa létrehozása

 Letöltött fájl kibontása a szervermappába

 Számítógépünk domain nevének megadása

 A Moodle indítása

 Telepítés

 A virtuális iskola konfigurációja

Lássuk, hogyan hozhatunk létre egy saját gépünkön működő Moodle-szervert!

Letöltés

A Moodle különböző verzióinak telepíthető változatai letölthetők a Moodle közösségi oldaláról.

http://moodle.org/

1. link AMoodle közösségi oldala

Tananyagunkban az 1.9.18 verziót használjuk majd, amelynek Windows alá telepíthető (az Apache webszervert, a PHP-t, és a MySQL adatbázisszervert is tartalmazó) változata az alábbi címről tölthető le:

http://download.moodle.org/download.php/windows/MoodleWindowsInst aller-latest-19.zip

2. link Moodle 1.9 letöltése

A Moodleszerver mappája

A telepítéshez szükség lesz egy mappára, ami a web alkalmazás összes szerverkomponensét tartalmazza. Számítógépünk bármely mappáját választ-hatjuk, de célszerű a Program Files-t, vagy a gyökérkönyvtárt használni. Pél-dánkban a második módszer alkalmazzuk. A c:\ mappában létrehozzuk a MoodleHome nevű könyvtárt, majd szerverkönyvtárként ebbe bontjuk ki a le-töltött archív állományt.

A kibontás után az alábbi könyvtárszerkezetet láthatjuk.

9. ábra: AMoodle programmappája

A mappában a CMS indítására és leállítására használható segédprogramok ikonjai, a server nevű alkönyvtár, és egy a telepítésről és a használatról szóló rövid szövegfájl (README.txt) található. A server könyvtár tartalmazza a tulaj-donképpeni szervereket. A server/apache mappa a web-szerver alkönyvtára, aserver/mysql könyvtárban találjuk az adatbázis-kezelő rendszert, a ser-ver/cgi-bin mappában az alkalmazás-szerver állományai, a server/php-ben pedig a PHP nyelvhez kapcsolódó fájlok vannak.

A server/moodle könyvtár külön figyelmet érdemel. Ez a mappa tartal-mazza ugyanis a Moodle programkódját, ezért továbbiakban aMoodle prog-ramkönyvtáraként hivatkozunk rá.

A későbbi telepítés közben a server mappán belül létrejön még moodledata, amit a Moodle adatkönyvtáraként említünk ezen túl Az adat-könyvtár kurzusok fájlként tárolódó adatait fogja tartalmazni.

Domain név

A Moodle telepítésekor szükségünk lesz egy DNS-névre, amellyel a böngé-szőt használva hivatkozhatunk a Moodle elérését biztosító webszerverre. Ha rendelkezünk ilyen névvel, akkor a telepítéskor a használjuk azt, ha nem akkor gépünk hosts állományában célszerű elhelyezni egy saját nevet, ami a localhost gépre hivatkozik. Ezt követően a megadott névvel érjük el böngészőnkből a Moodle-t.

10. ábra: C:\windows\system32\drivers\etc\hosts

A Moodle indítása

A telepítéshez a programmappa Start Moodle.exe segédprogramjával in-dítsuk el a Moodle-t!

Egy parancssori ablak ugrik a képernyőre, majd valószínűleg értesítést kapunk az Apache, és a MySQL tűzfalkérelméről. Állítsuk be úgy a tűzfa-lat, hogy mindkét kiszolgáló képes legyen kommunikálni a hálózat más gépeivel.

A program rendre elindítja Moodle futásához szükséges szerverkomponen-seket.

A háttérben futó webszerver, és adatbázis szerver valószínűleg megemeli a processzor kihasználtságát, ezért ne csodálkozzunk, ha gépünk kissé lassúbb lesz a szokásosnál.

Ha befejeztük a Moodle-lal kapcsolatos munkát, ne felejtsük el a Stop Mooddle.exe ikonnal leállítani a szervereket.

Az egyszerűbb indítás és leállítás érdekében célszerű elkészíteni és az Asztalra helyezni a Start Moodle, és Stop Moodle segédprogramok pa-rancsikonjait.

Telepítés

A Moodle-szerverek indítása után kezdődhet a tényleges telepítés! Ehhez követően indítsuk el a webböngészőnket, és gépeljük be a létrehozott domainnevet!

http://moodlehome/

A képernyőn megjelenik a telepítő felülete, amelyen elsőként a telepítés nyelvét kell megadni, majd az ablak alján található Next gombbal léphetünk tovább. A következő oldalon a szoftverkörnyezet ellenőrzéséről kapunk tájékoz-tatást. Továbblépve portálunk web címe, a Moodle-programkódjának, illetve adatmappájának helyéről kapunk tájékoztatást.

A következő oldalon az adatbázis adatai állíthatók be. Változtatni csak in-dokolt esetben kell, egyedül a jelszót érdemes kitölteni. Az itt látható beállítá-sokat Moodle a server\moodle\config.php állományba menti és a továbbiak-ban ezt használja a MySQL-adatbázis elérésére.

Továbblapozva a Nyelvi csomag letöltése oldalra érünk, ahol célsze-rű letöltenünk a megfelelő nyelvi állományokat.

Ezután a licencfeltételekről olvashatunk, azok elfogadását követően pedig elkezdődhet a Moodle-adatbázisának létrehozása. Az oldalon célszerű bekap-csolni a Felügyelet nélküli ellenőrzést, így a további oldalak megjelenése után nem kell mindig a Következőgombra kattintanunk.

11. ábra: Adatbázis létrehozása

Az adatbázis létrehozása eltart majd pár percig. Amikor a folyamat befeje-ződik, már hozzá is kezdhetünk a Moodle konfigurációjához.