• Nem Talált Eredményt

7. Lecke: Elektronikus oktatást támogató rendszerek

7.4 A Moodle

7.4.3 Konfiguráció

Az admin profilja

A konfiguráció első lépése az egész rendszer felügyeletéért felelős felhasz-náló, az admin fiókjának beállítása.

A fiók adatainak magadására a felhasználó profil adatlapját használhatjuk.

Mivel minden további felhasználó felvételekor ilyen adatlapot kell majd kitölte-nünk, később visszatérünk az űrlapra mezőre. Egyelőre jegyezzük meg, hogy a piros csillaggal jelzett adatok megadása kötelező.

 A felhasználói név a felhasználó azonosításához, így például a belépés-hez szükséges.

 A jelszót szintén a belépéshez kell megadni.

 Kötelező a Vezeték- és Keresztnév és az E-mail cím megadása is. Mivel a Moodle elektronikus levelekben tájékoztatja a felhasználókat a kü-lönböző eseményekről, a rendszer csak az e-mail cím megadása után hajlandó tárolni a profilt.

 A profil adatai közül az adminnak csak a lakóhelyre vonatkozó ország, és városmezőket kell megadnia. A többi felhasználó esetén a Leírás ki-töltése is kötelező lesz.

Ne felejtsük el az itt megadott jelszót, mert ennek hiányában, az admin csak aMySQL adatbázis közvetlen átírásával tudmajd belépni.

A portál címoldala

A következő konfigurációs lapon a Moodle portál kezdőlapjának tartalma szabályozható. Az űrlapon a Moodle portál teljes és rövid neve, valamint a kezdőoldal leírása állítható be. A teljes név, és a leírás megjelenik a portál nyitó oldalán, a rövid név az oldalak közötti navigációban, a kezdőoldal kiválasztására fog szolgálni.

12. ábra: Címoldal beállítása

Megjelenés beállítása

A címoldal automatikusan megjelenik az adatok megadása után. Felülete a későbbiekben ismertetett kurzusokhoz hasonlóan fejlécre, tartalmi területre és blokkokra tagolódik.

A fejlécben a portál teljes neve látható, jobb felső sarkában pedig a beje-lentkezett felhasználó neve jelenik meg. A névre kattintva megjelenik a fel-használó adatlapja, amin megváltoztathatók a profil adatai. A felfel-használó neve mellett a portál elhagyására szolgáló Kijelentkezés parancs látható.

Később, amikor a portál különböző oldalain járunk, a fejléc alján jelenik meg az úgynevezett navigációs sáv, amelynek hivatkozásaival visszafelé léphe-tünk az oldalak hierarchiájában.

13. ábra: AMoodle címoldala

A tartalmi terülten különböző taneszközök helyezhetők el és itt jelenik majd meg a tanulók által elérhető kurzusok listája. A blokkok a portál egyes feladatcsoportjainak megvalósítására használható kezelőfelületek. Általában

parancsokból álló menüket tartalmaznak, de különböző információkat is megje-leníthetnek.

A Portáladminisztráció blokkot csak az admin látja. Itt adhatja meg a por-tál működését érintő összes beállítást. Amelyek között elsőként a porpor-tál felületi megjelenését szabályozó témát célszerű beállítani.

Ehhez kattintsunk a Portáladminisztráció blokkban a Megjelenés\Stí-lusok\Stílusválasztó parancsra.

A képernyőn számos különböző design elemet tartalmazó stílus, úgyneve-zett téma jelenik meg. Válasszuk most a custom_corners témát, majd kat-tintsunk a Folytatás gombra. Figyeljük meg, hogy a felület azonnal megválto-zik.

14. ábra: Customcorners téma

Saját téma

A Moodle közösségi oldalán föllelhető dokumentációk pontosan leírják a saját felületi design kialakítását biztosító témák készítésének technikáját.

Minden téma egy-egy mappát alkot, amely a felület megjelenését szabá-lyozó CSS-állományokból, grafikus fájlokból, és a témát leíró PHP-szkriptekből tevődik össze.

A témák mappái server/moodle/theme mappa alkönyvtárai. Ha saját té-mánk mappáját bemásoljuk a themekönyvtárba, akkor a téma kiválasztható lesz a Stílusválasztóban

15. ábra: Témák mappája

A Moodle közösségi portáljáról kész témák sokasága tölthető le. Tananya-gunk példáiban az Eszterházy Károly Főiskola egyik témáját használjuk majd.

16. ábra: A EKF téma a stílusválasztóban.

7.5 ÖSSZEFOGLALÁS, KÉRDÉSEK

7.5.1 Összefoglalás

Tananyagunk most befejezett leckéjében megismertük a web alkalmazások fogalmát, és a négyrétegű kliens-szerver architektúra szerkezetét. Megtanultuk, hogy az elektronikus oktatás szoftverhátterét biztosító LMS- és CMS- rendsze-rek web alkalmazásként működnek, így használatukhoz az iskola kiszolgáló gé-peire telepíteni kell a szerver rétegek implementációit, a web-szervert, az al-kalmazás-szervert, az adatbázis-kezelő rendszert, és csak ezután telepíthető maga az e-learning rendszer. A szerver oldali feltételek megteremtése után a felhasználók, egyszerű grafikus böngésző segítségével kapcsolódhatnak a vir-tuális iskolához, és használhatják annak szolgáltatásait.

A lecke bemutatta az ingyenesen használható, nyitott forráskódú Moodle nevű CMS-t. Ismertette a Course Management System szerver komponenseit, felvázolta a később részletezésre kerülő szolgáltatásokat, és bemutatta a Win-dows operációs rendszerre telepíthető változat üzembehelyezését.

A következő leckékben a felhasználói szerepekről a felhasználók fölvételé-ről, és a kurzusok kialakításáról olvashat.

7.5.2 Önellenőrző kérdések

1. Mit értünk web alkalmazás alatt?

 A web-alkalmazás általában négyrétegű kliens-szerver architektúrában használható szoftver, amely web-szerveren keresztül elérhető alkalmazás web-szerveren fut, de kezelőfelülete a felhasználó web böngészőjében je-lenik meg. A web-alkalmazások általában adatbázis szerveren keresztül elérhető adatbázisokban tárolják adataikat.

2. Mi a különbség az LMS-ek és CMS-ek között?

 Mindkét rövidítés elektronikus oktatást támogató szoftvert jelöl, gyakran nem is tesznek közöttük kü-lönbséget. Ha mégis, akkor általában abban jelölik meg az eltérést, hogy a CMS-ek nem rendelkeznek tarta-lommenedzsment modullal, és nincs tanulmányi rendszer moduljuk sem.

3. Mit jelent a LAMP, és WAMP rövidítés?

 A Moodle (és más szoftverek) lehetséges szoftverkör-nyezeteinek rövidítései. LAMP: Linux + Apache + MySQL + PHP,WAMP Windows + Apache + MySQL + PHP.

4. Milyen adatbázis-kezelő rendszerekkel képes együttműködni a Moodle?

 MS-SQL, Oracle, PostgreSQL, MySQL

5. Hogyan szabályozhatja a Moodle portál felületi megjelenését?

 A Moodle felületi megjelenése a témák választásával cserélhető le. Témák a Moodle közösségi portáljáról tölthetők le, de saját témát is létrehozhatunk. Az új témák mappáját a moodle/theme könyvtárba kell másol-ni.