• Nem Talált Eredményt

8. Lecke: Az oktatás virtuális terei

8.9 A kurzus könyvtárai és fájljai

Mielőtt bármilyen feladatot is végeznénk a kurzusokkal, tudnunk kell, hogy a Moodle-t futtató szerver számítógépen minden kurzus rendelkezik saját (más kurzusból nem látható) könyvtárral, ahová a tanár tölthet föl állományokat.

Minden olyan fájlnak, amit a kurzus felületén közzé akarunk tenni, vagy föl aka-runk használni, előzőleg föl kell kerülnie a kurzus könyvtárába.

A szoftver egyszerű, az Adminisztráció blokk Állományok parancsával el-érhető fájlkezelőt biztosít az egyes kurzusok könyvtárai és fájljai kezelésére. A parancs hatására megjelenő Állományok oldal a kurzus saját mappáját mutatja.

Ha a mappa nem üres, akkor könyvtári elemei (fájljai és alkönyvtárai) egy-mást követő sorokban jelennek meg. A sorok kijelölőnégyzet, ikon, Név, Mé-ret, Módosítva, valamint Művelet oszlopokból állnak.

25. ábra: A Moodle kurzusok fájlkezelője

Fájlok feltöltése

A fájlkezelő modulban elvégezhetők az alapvető fájlműveletek, amelyek közül talán a legfontosabb, a feltöltés. Ezt az ablak alsó részén található Egy állomány feltöltése gombbal végezhetjük el. Egyszerre csak egyetlen fájlt tölt-hetünk fel, ez azonban lehet ZIP-archívum is. A tömörített fájlokat feltöltés után kibonthatjuk a fájlkezelővel, így a ZIP-ek segítségével, akár egy teljes könyvtárszerkezet is feltölthető. Az admin felhasználó a Moodle telepítésekor beállítja, hogy felöltéskor mekkora lehet a fájlok maximális mérete. Ha ettől nagyobb állományokat kell elhelyeznünk a kurzus könyvtárában, konzultáljunk a rendszergazdával!

A feltöltés maximális méretét behatárolják a PHP beállításai, de ezen be-lül az admin szabályozza a feltölthető maximális fájlméretet:

Adminisztráció blokk / Biztonság / Portálszabványok / Maximálisan fel-tölthető állományméret

26. ábra: Állomány feltöltése

Fájlok nevei

Fontos tudni, hogy a fájlok nevében használható karaktereket a Moodle-t futtató (hostoló) gép operációs rendszere határozza meg. Ez különösen akkor okozhat problémát, amikor saját gépünkön Windows, a Moodle gazdagépén Linux fut. A két operációs rendszer névadási szabályai közötti különbség miatt előfordul, hogy egy fájl feltöltése után egyes karakterek eltűnnek a fájlnévből.

Célszerű még a fájl feltöltése előtt megfelelő nevet adni a fájloknak.

Ha a Moodle gazdagépe Linux, akkor ne használjunk szóközöket, illetve nemzeti (pl. ékezetes) karaktereket a feltöltendő fájlok neveiben!

Új mappa létrehozása

A műveletek mindig az aktuális könyvtárban kerülnek végrehajtásra. Új mappát az ablak alján lévő Mappa létrehozása gombbal készíthetünk.

Fájl letöltése/Belépés mappába

Ha egy fájlt le szeretnénk tölteni, elég rákattintani a nevére! Könyvtárne-vek esetén a kattintás a mappába történő belépést eredményezi, ilyenkor a Főkönyvtár gombbal léphetünk újra a szülőkönyvtárba. Egyéb feladatokat a Művelet oszlop megfelelő parancsával végezhetünk el.

Tömörített fájlok kezelése:

Külön figyelmet érdemel a Lista és a Kibontás parancs. Előbbivel megte-kinthetjük, utóbbival pedig kibonthatjuk egy ZIP archívum tartalmát.

27. ábra: Tömörített állomány kibontása

Helyreállítás

Ezt a parancsot kurzusok biztonsági másolatainak helyreállításakor használ-juk. A biztonsági másolatok ZIP archívumok, ezért a Moodle minden ZIP állo-mány sorában megjeleníti a Helyreállítás parancsot, a művelet azonban csak biztonsági mentések esetében lesz használható.

Műveletek több fájllal

Ha több fájllal, vagy mappával szeretnénk elvégezni az Áthelyezés, Tömö-rítés, vagy Törlés parancsok egyikét, előbb jelöljük ki a megfelelő sorokat, majd válasszuk ki a parancsot a fájlnevek alatt elhelyezkedő Kiválasztott fájlokkal...

lenyíló listában!

A kijelölésben illetve a kijelölések megszűntetésében segíthetnek az oldal alján lévő Összes kiválasztása és a Kijelölések megszűntetése gombok.

Az állományok tárolása közvetlenül a kurzus mappában is elvégezhető, ér-demes azonban alkönyvtárakból álló könyvtárszerkezetet készíteni és a fájlokat azokban elhelyezni.

Külön alkönyvtárt készíthetünk például a szabványos tananyagoknak (tan-anyagok), a kurzus különböző helyein használt képeknek (kepek), a mellékle-teknek, segédállományoknak (letoltes) stb.

8.10 ÖSSZEFOGLALÁS, KÉRDÉSEK

8.10.1 Összefoglalás

Mai leckénkkel eljutottunk a Moodle-kurzusok használatáig. Ahhoz, hogy tanári szerepkörben használatba vehessünk egy kurzust, annak már léteznie kell, és a kurzus kontextusában tanári szerepet kell kapnunk. A lecke első felé-ben a megismerkedtünk a kontextusok fogalmával, megtanultuk, hogyan zajlik a felhasználók regisztrálása és a kurzusok létrehozása és a tanári szerepek ki-osztása. Láttuk, hogy ezek a teendők a rendszergazda feladatai közé tartoznak.

Ez a felhasználó hozza létre a kurzusokat és ő osztja ki a tanári szerepeket is. Ezt követően azonban a tanárok bármit elvégezhetnek kurzusuk felületén. Beállít-hatják a kurzus tulajdonságait, szabályozBeállít-hatják a szakaszok számát és a megje-lenő blokkokat, fájlokat tölthetnek a kurzus könyvtárszerkezetébe.

A következő leckében már arról tanulunk, hogy hogyan lehet elektronikus taneszközökkel segíteni a tanulók munkáját.

8.10.2 Önellenőrző kérdések

1. Mik azok a szerepkörök?

 A szerepkörök valójában jogosultságok gyűjteményei.

Minden szerepkörhöz különböző jogok kapcsolódnak. A felhasználók tevékenysége úgy szabályozható, hogy hozzárendeljük őket valamelyik szerepkörhöz.

2. Hogyan lehetséges, hogy egy felhasználó az egyik kurzusban tanár, a másikban tanulói szerepkört kaphat?

 Úgy, hogy a Moode-ban a felhasználó-szerepkör-kontextus kapcsolat határozza meg egy felhasználó le-hetséges jogait.

3. Milyen lehetőségeket kínál a kurzuskészítői szerep?

 A kurzuskészítő maga alakíthat ki kurzusokat, és oktat-hat is azokban.

4. Hogyan rendezheti át a tanár a kurzus felületét?

 A tanár többféleképpen szabályozhatja kurzusa felüle-tét. Változtathat a kurzus beállításain, illetve szer-kesztő módban maghatározhatja a felületen megjelenő elemeket, taneszközöket, blokkokat. Ha a

rendszergaz-da lehetővé teszi, akkor arra is van lehetősége, hogy kurzusa számára saját témát válasszon.

5. Mi a teendő, ha a kurzus felületén valamilyen lokális gépen készített fájlt akarunk használni?

 A fájlt föl kell tölteni a kurzus könyvtárszerkezetébe.

Egyszerre csak egy állomány feltöltésére van lehető-ség, de ez lehet ZIP típusú archív is, így akár teljes mappákat is feltölthetünk.

letoltesek

1. letöltés CMS.zip

28. ábra: CMS.ZIP kibontása

9. LECKE: A MOODLE ELEKTRONIKUS