• Nem Talált Eredményt

MNB azonosító: E48

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 133-139)

a b c d e f g h

01

… nn

A forgalom

ISIN-kódja Devizanem egyszeres

értéke (Ft)

01. tábla: Tőzsdére bevezetett részvények kapitalizációjára és forgalmára vonatkozó havi adatok

egyszeres mennyisége

(db)

Sor-szám

Tárgyhó (éééé.hh)

Bevezetett mennyiség

(db) megnevezése

Záróár (Ft) A részvény

MAGYARKÖZLÖNY2009.évi173.szám

MNB azonosító: E48

törzsszáma neve

a b c d e f g h i

01

… nn

Megjegyzés ISIN-kódja

A tőzsdén szereplő társaság

mennyisége

megnevezése (db) devizaneme A részvény

02. tábla: Részvények tőzsdei bevezetésére és kivezetésére vonatkozó havi adatok

A tőzsdei esemény

Sor-szám megnevezése dátuma

(éééé.hh.nn)

MNB azonosító: E48

Kitöltési elõírások

A BÉT-es részvények kapitalizációja és forgalma, részvények tõzsdei be- és kivezetése

I. Általános elõírások

Az adatszolgáltatás mindazon részvényekre kiterjed, amelyek a tárgyhónapban (annak legalább egy napján) BÉT-es papírok voltak.

A táblákban és a jelen kitöltési elõírásokban használt fogalmak magyarázatát e melléklet I. H.2. pontja tartalmazza.

II. A táblák kitöltésével kapcsolatos részletes elõírások

A devizanemek meghatározásánál az e rendelet 3. mellékletének 4.1. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédletben meghatározott kódokat kell alkalmazni. A GMU tagdevizákban denominált értékpapíroknál (pl. Graphisoft) „EUR”-t kell szerepeltetni.

A táblák hibátlan beküldését elõsegítõ ellenõrzési szabályokat az e rendelet 3. mellékletének 5. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet tartalmazza.

01. tábla: Tõzsdére bevezetett részvények kapitalizációjára és forgalmára vonatkozó havi adatok Azokat a részvényeket kell jelenteni, amelyek a tárgyhó utolsó napján BÉT-es papírok voltak.

Az egyes oszlopok tartalma:

f) A részvény havi záróárát forintban kell megadni. Ha az adott hónapban nem volt belõle forgalom, akkor a legutolsó záróárat kell beírni.

02. tábla: Részvények tõzsdei bevezetésére és kivezetésére vonatkozó havi adatok

A táblát csak azokra a részvényekre vonatkozóan kell kitölteni, amelyeket az adott hónapban vezettek be a tõzsdére, vagy vezettek ki onnan, továbbá azokra a BÉT-es részvényekre vonatkozóan, amelyekkel kapcsolatos valamely részvénytársasági esemény módosította a papír ISIN-kódját, mennyiségét, devizanemét, vagy címletét.

Az egyes oszlopok tartalma:

c) A felhasználható kódokat e rendelet 3. mellékletének 4.5. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet tartalmazza.

g) Az adott részvény tõzsdei eseményben érintett mennyisége, darabban kifejezve.

i) Itt kell röviden utalni arra az eseményre, ami a c) oszlopban szerepel, azt kiváltotta, illetve magyarázza. (Pl. a tõzsdén jegyzett részvény újabb csomagja esetén: zártkörû alaptõke-emelés, dolgozói részvény átalakítása, kötvény átalakítása, osztalék átváltása stb. Az egyéb társasági eseménynél pl. részvények felosztása.)

MNB azonosító: E50

millió forint

a b c d e f g h

01 1. Forint államkötvények 02 2. Diszkont kincstárjegyek 03 3. Kamatozó kincstárjegyek 04 4. Kincstári takarékjegy

05 Egy éves lejáratú HUSTFKTJ0001

06 Két éves lejáratú HUSTFKTJ0002

07 5. Deviza államkötvények

01. tábla: A forgalomban lévő állampapírokon felhalmozódott kamat állománya (havonkénti)

Sor-szám

Állomány névértéken

Névérték és kibocsátási érték

különbsége

Felhalmozott kamat állománya

Elszámolt nettó pénzforgalmi kamatkiadás

Eredmény-szemléletű kamatkiadás

Az értékpapír típusa ISIN kód

Kuponból adódó felhalmozott kamat

állománya

MNB azonosító: E50

millió forint

ISIN kód

a b c d e f g h

01 1. Forint államkötvények 02 2. Diszkont kincstárjegyek 03 3. Kamatozó kincstárjegyek 04 4. Kincstári takarékjegy

05 Egy éves lejáratú HUSTFKTJ0001

06 Két éves lejáratú HUSTFKTJ0002

07 5. Deviza államkötvények 08 6. Forint hitel, MNB 09 7. Forint hitel, egyéb belföldi 10 8. Forint hitel, külföldi 11 9. Deviza hitel, MNB 12 10. Deviza hitel, egyéb belföldi 13 11. Deviza hitel, külföldi 14 12. ÁKK M2M betét tartozás 15 13. Nettó ép. swapok, MNB 16 14. Nettó ép. swapok, egyéb 17 15. Nettó hitel swapok, MNB 18 16. Nettó hitel swapok, egyéb

Eredmény-szemléletű kamatkiadás Az adósság típusa

02. tábla. A központi költségvetés adósságán felhalmozódott kamat állománya (negyedévenkénti)

Sor-szám

Állomány névértéken

Felhalmozott kamat állománya

Elszámolt nettó pénzforgalmi kamatkiadás Névérték és

kibocsátási érték különbsége

Kuponból adódó felhalmozott kamat

állománya

MNB azonosító: E50

Kitöltési elõírások

Az állampapírok és az államadósság felhalmozott és eredményszemléletû kamata A táblák kitöltésével kapcsolatos részletes elõírások

Az eredményszemléletû elszámolás azt jelenti, hogy a pénzkölcsön nyújtásáért a hitelezõ annak fennállta alatt folyamatosan részesül kamatjövedelemben. A kamat tényleges megfizetése azonban rendszerint szakaszosan történik, ezért a hitelezõnek kamatkövetelése halmozódik fel az adóssal szemben. A kamat pénzügyi rendezése ennek a kamatkövetelésnek a törlesztése.

Az eredményszemléletû kamat számításának módszertani segédletét az e rendelet 3. mellékletének 9. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet tartalmazza.

01. tábla A forgalomban lévõ állampapírokon felhalmozódott kamat állománya

Az állampapírokat típusonként, azon belül sorozatonként részletezve, ISIN kóddal ellátva kell felsorolni. A kincstári takarékjegyeket lejárat szerint (egy, illetve két éves lejáratú) a táblákban szereplõ ISIN-kódokon kell jelenteni.

A táblában fel kell tüntetni valamennyi állampapírt, amely a tárgyhónapban, annak bármely napján forgalomban volt.

A c), d), e), g), h) oszlopokban használt fogalmak magyarázatát az e melléklet I.H.2. pontja tartalmazza.

e) Felhalmozott kamat állománya

A névértéktõl eltérõ kibocsátási érték hatását úgy kell figyelembe venni, hogy a névértéknek és a kibocsátási értéknek a kibocsátás (vételár befolyt) és a tervezett lejárat (törlesztõösszeg kiment) közötti idõre szétosztott különbségét a tárgyidõszak végéig összegezzük, és figyelmen kívül hagyjuk akkora hányadát, amilyen arányban az illetõ állampapír már visszavásárlásra került.

A névleges kamatozásból felhalmozódott kamat számítása úgy történik, hogy a forgalomban lévõ névértékes mennyiséget naponta megszorozzuk a kamatperiódusra érvényes névleges kamatláb egy napra esõ részével, majd ezt összegezzük a kibocsátás napjától (vételár befolyt) a tárgyidõszak végéig, és csökkentjük a kamatfizetésekkel.

Kamatfizetésnek kell tekinteni az önálló (meghirdetett, kuponos) kamatfizetéseket és visszavásárláskor a névérték és a visszaváltási érték különbségét.

h) Eredményszemléletû kamatkiadás

Az eredményszemléletû kamatkiadás számítása a felhalmozott kamatból indul ki, melyet nem kell csökkenteni a kamatfizetésekkel. Az eredményszemléletû kamatkiadás tehát a tárgynegyedévben felhalmozódott, vagy kifizetett kamatokat mutatja. A kamatfizetés visszavásárláshoz kapcsolódó, vagy önálló kamatfizetést jelent.

Minden mutató esetében derivatívák nélkül kell figyelembe venni az állampapírok körét, a fizetett és felhalmozott kamatokat, illetve az ügyletek idõzítését.

A kincstári takarékjegyek esetében a felhalmozott kamatot közvetlen információk hiányában becsléssel kell megállapítani. Külföldi pénznemben denominált értékpapírok felhalmozott kamatát át kell számítani forintra az idõszak végén érvényes hivatalos MNB deviza árfolyam felhasználásával.

02. tábla A központi költségvetés adósságán felhalmozódott kamat állománya Az adósságelemeket típusonként kell felsorolni, a hiteleket, swapokat bontani nem kell.

A táblában azokat az adósságelemeket kell feltüntetni, amelyek a tárgynegyedév végén fennálltak. A forgalmi adatok viszont a tárgynegyedév egészére vonatkoznak.

A b)–g) oszlopok tartalma megegyezik a 01. tábla megfelelõ tételeivel.

Az állampapírok és a hitelek állományainak és kamatfizetéseinek bemutatásánál ezeket az adósságelemeket a hozzájuk kapcsolódó derivatívák nélkül (eredeti devizanem és kamatozás szerint) kell jelenteni. A derivatívák (swapok) tartozás oldalra nettózott könyv szerinti értékét (árfolyamát), illetve a derivatívákra elszámolt, kiadási oldalra nettózott kamatforgalmat külön sorokban kérjük kimutatni. A derivatívákra (a derivatívák miatt) felhalmozott kamatot, vagy eredményszemléletû kamatkiadást nem kell számítani.

KÖZLÖNY2009.évi173.szám43387

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 133-139)