• Nem Talált Eredményt

Mentési munka

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 115-123)

XI. FEJEZET BÁNYAMENTÉS

90. Mentési munka

215. § (1) A mentõcsapat riasztott tagja köteles azonnal mentési munkára jelentkezni.

(2) A mentõrajba nem osztható be az a személy, aki

a) az elõírt orvosi vizsgálaton vagy gyakorlaton nem vett részt,

b) az orvosi vizsgálat alapján, vagy egyéb okból mentési munkára alkalmatlan, vagy

c) alkoholt vagy kábító hatású szert fogyasztott, vagy a munkavégzésre egyéb okból alkalmatlan.

(3) A bányamentõ a jelentkezése során a (2) bekezdés szerinti körülmény fennállását közölni köteles.

216. § A mentési munkát a felelõs mûszaki vezetõnek – vagy annak a mentési munka irányításába való bekapcsolódásáig – a szolgálatban lévõ legmagasabb beosztású felügyeleti személynek kell irányítania. A bányavállalkozó a mentési munka irányításával más személyt is megbízhat.

217. § A mentési munka megkezdése elõtt meg kell határozni azt a megfelelõ levegõ-összetételû helyet, amelytõl kezdve csak bányamentõ-készülékben szabad továbbhaladni vagy tartózkodni, és ahol a mentõraj az eszközeit elhelyezheti.

218. § (1) A mentéshez bányamentõ-készülékben való életmentés, valamint két óránál elõreláthatóan hosszabb ideig tartó mentési munka esetében, legalább 5 fõs teljes felszerelésû tartalék rajt kell biztosítani. A tartalék mentõrajnak a készenléti helyen kell tartózkodnia.

(2) A készenléti helyen – ha a mentési munka irányítója másként nem rendelkezik – legalább a) 5 darab oxigénpalackot,

b) 5 darab lúgos szelencét vagy CO2 abszorbert, c) 5 darab oxigénes menekülõkészüléket, d) 2 darab akkumulátoros lámpát, és

e) 1 darab újraélesztéshez használatos eszközt kell tartani.

219. § (1) A bányamentõ köteles közvetlenül a mentési munka megkezdése elõtt a bányamentõ-készülékét mûszer nélkül ellenõrizni. A bányamentõ-készülék ellenõrzését a rajparancsnok köteles elrendelni.

(2) A mentéshez kifogástalan állapotban lévõ bányamentõ készüléket szabad használni.

220. § (1) Mentõraj csak zárt egységben, rajparancsnok vezetésével dolgozhat, akinek a raj minden tagjával folyamatosan látó-és hallótávolságon belül kell maradnia.

(2) A bevetés során a rajparancsnok köteles 15 percenként a mentõraj minden tagjával ellenõriztetni a bányamentõ-készülékének oxigénnyomását.

(3) A mentõraj tagja kötelesek a rajparancsnoknak jelezni a rosszullétet, a bányamentõ-készülék rendellenes mûködését és a túlzott oxigénfogyasztást.

221. § (1) Felderítés, valamint a mentési munkahely megközelítése esetén csak addig szabad elõrehatolni, amíg bármelyik bányamentõ-készülékben az oxigénnyomás az eredeti érték háromnegyede alá nem csökken.

(2) A mentési munka legtávolabbi pontján a rajparancsnok az odaérkezést követõen köteles megállapítani a bekövetkezett oxigénnyomás-esést.

(3) A rajparancsnok köteles a mentõraj azonnali visszavonulását elrendelni, ha bármelyik bányamentõ-készülékben az oxigén nyomása a (2) bekezdés szerinti nyomásesés háromszorosának megfelelõ értékre csökkent, vagy valamelyik bányamentõ rosszullétét vagy készülékének rendellenes mûködését jelezte.

222. § (1) A mentõraj bevetésének idõtartamát – az oxigénpalackok nyomáseséseinek függvényében és a be- és kimenetel idõszükségletének figyelembevételével – a mentõraj parancsnoka határozza meg.

(2) Ha a nedves hõmérséklet 31 °C, akkor a bevetési idõ legfeljebb 100 perc lehet. Minden további 1 °C-os nedves hõmérséklet emelkedés esetében a bevetési idõt további 10 perccel kell csökkenteni. 40 °C-t meghaladó nedves hõmérséklet esetében mentési munkát végezni nem lehet.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott bevetési idõt tovább kell csökkenteni

a) 5 perccel, ha a száraz és nedves hõmérséklet közötti különbség 10 °C-nál nagyobb, vagy b) 10 perccel, ha

ba) a száraz és nedves hõmérséklet közötti különbség 14°C-nál nagyobb, vagy bb) a munkavégzés különösen nagy teljesítményû.

(4) Újabb bevetés elõtt a bányamentõ részére legalább 2 óra pihenést kell biztosítani.

(5) A bányamentõ 8 órán belül legfeljebb 4 órát tölthet bányamentõ készülékben. A 4 órás mentési munkát legalább 8 órás pihenésnek kell követnie.

XII. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

223. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ 90. napon lép hatályba.

(2) A bányafelügyelet az 5/1982. (Ip. K.17.) OBF számú utasítással kiadott általános bányászati biztonsági szabályzat elõírásai alóli felmentést vagy eltérést engedélyezõ határozatokat e rendelet hatálybalépését követõ 60 napon belül felülvizsgálja.

(3) Ha a bányafelügyelet megállapítja, hogy a határozat az e rendeletben foglalt elõírásoknak nem felel meg, felhívja a bányavállalkozót, hogy eltérés vagy felmentés engedélyezése iránt kérelmet nyújtson be.

(4) Ha a bányavállalkozó a kérelmet a bányafelügyelet által megállapított, legalább 30 napos határidõn belül nem nyújtja be, a bányafelügyelet a (2) bekezdés szerinti eltérést vagy felmentést engedélyezõ határozatot visszavonja.

(5) A bányafelügyelet által vissza nem vont (2) bekezdés szerinti felmentést vagy eltérést engedélyezõ határozat az abban meghatározott határidõ lejártáig hatályos.

224. § E rendelet tervezetének a mûszaki szabványok és szabályok terén történõ információszolgáltatási eljárás és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályok megállapításáról szóló, – a 98/48/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel módosított – 1998. június 22-i 98/34/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 8–10. cikke szerinti elõzetes bejelentése megtörtént.

225. § Az e rendeletben meghatározott technikai jellegû elõírásoknak nem kell megfelelnie az olyan terméknek, amelyet az Európai Unió valamely tagállamában vagy Törökországban állítottak elõ, illetve hoztak forgalomba, vagy az Európai Gazdasági Térségrõl szóló megállapodásban részes valamely EFTA-államban állítottak elõ, az ott irányadó elõírásoknak megfelelõen, feltéve, hogy az irányadó elõírások az emberi egészség és élet védelme tekintetében az e rendeletben meghatározottal egyenértékû védelmet nyújtanak.

Németh Lászlóné s. k.,

nemzeti fejlesztési miniszter

1. melléklet a 61/2012. (XI. 22.) NFM rendelethez

1. A sújtólégveszélyes bányatérség bejáratának jelölésére szolgáló ábra:

” 2. Az 1. pont alkalmazásában

2.1. Az ábra alakja: háromszög

2.2. Az ábra színe: sárga alapon fekete betûk, fekete szegéllyel, ahol a sárga szín a jel felületének legalább 50%-át kiteszi.

2.3. EX: a robbanás nemzetközi nyelvi megfelelõjének – explosion – rövidítése.

2. melléklet a 61/2012. (XI. 22.) NFM rendelethez

1. A bányatûz elõjelét jelentõ szénmonoxid fejlõdést az alábbi képlet szerint kell kiszámítani:

„Q Q k

CO= L× CO

1000 ” 2. Az 1. pont alkalmazásában:

2.1. QCO – a szénmonoxid fejlõdés (l/min)

2.2. QL – a szellõztetõ légáram mennyisége (m3/min)

2.3. kCO – a szellõztetõ légáram szénmonoxid koncentrációja (ppm)

3. Diagram a bányatûz elõjelének és a bányatûzre utaló szénmonoxid-koncentráció meghatározásához:

3. melléklet a 61/2012. (XI. 22.) NFM rendelethez

1. Gázrobbanásveszély megítélése tûz felszámolása esetén

1.1. Gázrobbanás veszélyével kell számolni – a 2. pontban felsorolt esetek kivételével –, ha a tûz közvetlen kihúzó légáramának metán-, szénmonoxid-, hidrogén- és az utóbbival egy tekintet alá esõ nehéz szénhidrogéngáz (CnH2n) tartalma alapján az alábbi képlettel számított érték egyenlõ vagy nagyobb, mint 0,6, vagy olyan bányában, ahol a hidrogén és a nehéz szénhidrogén gázokra való ellenõrzés nem kötelezõ vagy arra még nem rendezkedtek be, ez az érték – az utóbbi gázok figyelmen kívül hagyásával – egyenlõ vagy nagyobb, mint 0,5:

CH4

[ ]

CO

[ ]

H2 C Hn 2n

[ ]

5 % + 13 % + +4 % 0 6,

³ vagy CH4

[ ]

CO

[ ]

5 % + 13 % ³0 5, ” 2. Nem kell gázrobbanás veszélyével számolni, ha

2.1. a gázminta metán-tartalma nagyobb, mint 16%, vagy

2.2. a gázminta százalékos oxigén-tartalma legalább 2%-kal kisebb, mint a gázminta százalékos metán- és szénmonoxid-tartalmához a diagram szerint tartozó kritikus oxigén %. Ha a diagramon a gázkeverék pontja a robbanóképesség csúcsponti értékének határvonalán kívül esik, a szénmonoxid-tartalomhoz a határvonalon tartozó oxigén-értéket kell kritikus értéknek tekinteni. Az alábbi diagramon közölt példák esetében tehát a gázkeverék akkor tekinthetõ nem robbanóképesnek, ha a gázminta oxigén-tartalma kisebb, mint 11,6%, vagy – a 2. példa esetében – 9,8%.

4. melléklet a 61/2012. (XI. 22.) NFM rendelethez 1. A tûzoltószertár felszerelése

1.1. A tûzoltószertár felszerelése nem sújtólég-veszélyes bányában

A B

1 Megnevezés Mennyiség

2 Legalább 34A, 144B, C vizsgálati egységtûz oltására alkalmas – kézi vagy hordozható – tûzoltó készülék

5 db

3 Légponyva 4 db

4 Vödör – ûrtartalom: 10 l 5 db

5 Drótszeg 10 kg

6 Tûzoltó nyomótömlõ 100 m

7 Csatlakozó szerelvények és sugárcsõ 2-2 db

8 Anyag és eszköz legalább két tûzgát részére megfelelõ mennyiségû

1.2. A tûzoltószertár felszerelése sújtólég-veszélyes bányában

A B

1 Megnevezés Mennyiség

2 Legalább 34A, 144B, C vizsgálati egységtûz oltására alkalmas – kézi vagy hordozható – tûzoltó készülék

5 db

3 Légponyva 4 db

4 Vödör – ûrtartalom: 10 l 5 db

5 Drótszeg 10 kg

6 Tûzoltó nyomótömlõ 100 m

7 Csatlakozó szerelvények és sugárcsõ 2-2 db

8 Anyag és eszköz legalább két tûzgát részére megfelelõ mennyiségû

9 Anyag és eszköz legalább két robbanásálló gát létesítéséhez megfelelõ mennyiségû

5. melléklet a 61/2012. (XI. 22.) NFM rendelethez

1. Gázrobbanásveszély megítélése gát nyitása esetén

1.1. Gát nyitása esetén a gátak közötti – a 3. melléklet 2. pontja alapján gázrobbanás-veszéllyel való számolásra okot nem adó – gázkeverék friss levegõvel való keveredése során is úgy tekinthetõ, hogy a gázrobbanás szempontjából veszélytelen marad, ha szén-dioxid-tartalma nagyobb, mint metán- és oxigén-tartalmához az alábbi diagram szerint tartozó kritikus szén-dioxid %.

6. melléklet a 61/2012. (XI. 22.) NFM rendelethez A mentõállomás felszerelése

A B

1 Megnevezés Mennyiség

2 legalább 4 órás bányamentõ készülék legalább 25 db

3 akkumulátoros lámpa 20 db

4 oxigén mérõmûszer 2 db

5 gázvizsgáló pumpa 4 db

6 szénmonoxid gáz mérésére alkalmas fiola vagy e gázok mérésére szolgáló mûszer

100 db fiola vagy 2 db mûszer 7 szén-dioxid gáz mérésére alkalmas fiola vagy e gázok mérésére

szolgáló mûszer

20 db fiola vagy 2 db mûszer 8 kénhidrogén gáz mérésére alkalmas fiola vagy e gázok mérésére

szolgáló mûszer

20 db fiola vagy 2 db mûszer 9 kén-dioxid gáz mérésére alkalmas fiola vagy e gázok mérésére

szolgáló mûszer

20 db fiola vagy 2 db mûszer 10 nitrózus gázok mérésére alkalmas fiola vagy e gázok mérésére

szolgáló mûszer

20 db fiola vagy 2 db mûszer

11 metánmérõ mûszer, sújtólégveszélyes bánya esetében 2 db

12 robbanóképes gázkeverék mérésére alkalmas mûszer 1 db

13 száraz-nedves hõmérõ 1 db

14 infra- vagy egyéb hõmérõ 1 db

15 oxigénpalack 60 db

16 lúgosszelence vagy CO2 abszorber 100 db

17 oxigénes menekülõkészülék 10 db

18 gépi oxigénáttöltõ szivattyú 1 db

19 oxigén 20 m3

20 bányamentõ készülék ellenõrzõ mûszer 2 db

21 mesterséges lélegeztetést gyakorló készülék 1 db

22 takaró 10 db

23 sürgõsségi elsõsegélynyújtó táska, 1 db

24 legalább II. típusú mentõdoboz 4 db

25 vacuum hordágy 2 db

26 aknahordágy 1 db

27 KED mellény 2 db

28 vákumos végtagrögzítõ készlet 1 db

29 2 literes oxigénpalack reduktorral 1 db

30 automata defibrillátor 1 db

31 biztonsági öv 4 db

32 mentõkötél 4 x 50 m

33 vezetõkötél összekapcsolási lehetõséggel 1 db

34 hosszúszárú gumicsizma vagy mellesnadrág 5 pár

7. melléklet a 61/2012. (XI. 22.) NFM rendelethez

Nomogramm a levegõ effektív hõmérsékletének meghatározásához

8. melléklet a 61/2012. (XI. 22.) NFM rendelethez

A föld alatti munkahelyen biztosítandó hõmérséklet

A munka jellege

Hideg évszakban biztosítandó léghõmérséklet

°C

Meleg évszakban biztosítandó

léghõmérséklet

°C

effektív hõmérséklet

°C

maximálisan megengedhetõ effektív hõmérséklet

°C

Szellemi munka 20–22 21–24 20 31

Könnyû fizikai munka 18–20 19–21 19 31

Közepesen nehéz fizikai munka 14–18 17–19 15 29

Nehéz fizikai munka 12–14 15–17 13 27

A vidékfejlesztési miniszter 118/2012. (XI. 22.) VM rendelete

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az egyes beruházási jogcímek esetén nyújtandó támogatási elõlegfizetésrõl

A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseirõl szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár feladat és hatáskörérõl szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) és b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következõket rendelem el:

1. Értelmezõ rendelkezések

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 115-123)