• Nem Talált Eredményt

Kézi csillézés

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 96-99)

128. § (1) Nem szabad kézi csillézést végezni mozdonyszállítással egyidejûleg azonos vágányon, vagy 50‰-nél nagyobb lejtésû szállítópályán a 10 m-nél rövidebb és legfeljebb 100‰ lejtésû szakasz kivételével.

(2) A 25‰-et meghaladó lejtésû pályán a csille fékezésére alkalmas eszközt kell biztosítani és használni.

50. Kötélvontatású szállítás

129. § (1) A szállítópálya egyenes vonalú meghosszabbításában elhelyezett gépet vagy fékmûvet és kezelõjét a szállítóeszköz esetleges túlvontatása vagy túlfutása ellen védeni kell.

(2) A lejtõs pálya alatt – fékmûves szállítás esetében a lejtõs pálya felett is – kétvágányú, vég nélküli kötelû szállítás esetében mindkét oldalon búvófülkét kell kiképezni, és bejáratát fehérre kell festeni.

(3) A búvófülkének a szállítóeszközök fel- és lekapcsolására, és kiszolgálására szükséges vágatszakaszon kell lennie.

(4) Gondoskodni kell arról, hogy a búvófülke bejáratának szabad szélessége legalább 1,2 méter, magassága 1,8 méter és mélysége legalább 1,5 méter legyen, valamint arról, hogy a talpa a rakodó- és a kapcsolóhely talpával egy szintben legyen.

(5) Nincs szükség búvófülkére

a) véges kötelû szállításnál, ha a kapcsolás helyétõl 10 méteren belül búvófülkeként használható bányatérség van, b) kihajtás alatt álló ereszkében, ha a szállítás megkezdése elõtt minden munkavállaló eltávozik, vagy

c) kihajtás alatt álló siklóban.

130. § (1) Lejtõs pálya alsó és közbensõ kapcsolóhelyeit az elszabaduló szállítóeszköz ellen megfelelõ számú és kivitelû önmûködõ csillefogóval kell védeni.

(2) A használt szállítóeszköz továbbhaladását megakadályozó berendezést kell beépíteni a) a lejtõs pálya felsõ kapcsolóhelyein és közbensõ szintjein,

b) a lejtõs pályába betorkolló vágatban a torkolat elõtt és

c) a lejtõs pályán véges kötelû szállítás esetében közvetlenül az alsó kapcsolóhely mögött.

(3) Vég nélküli kötelû szállításnál – ha a szállítóeszközt kézi erõvel kapcsolják a szállítókötélre – a szállítókötél sebessége nem haladhatja meg az 1,7 m/s-ot.

(4) A csillét mindkét irányban vonókötélhez kell kapcsolni, ha a szállítópályán ellenlejtésû szakasz van.

131. § (1) A lejtõs pályát jelzõberendezéssel kell felszerelni.

(2) Kihajtás alatt álló ereszkében nem szükséges jelzõberendezés felszerelése, ha a szállítás megkezdése elõtt a munkahelyen személyek nem tartózkodnak.

(3) Vég nélküli kötelû szállításnál a feladóállomáson az elõírt kapcsolási távolságban hang- és fényjelzést adó berendezést kell felszerelni. A kapcsolási távolságot úgy kell meghatározni, hogy a szállítóeszköz fel- és lekapcsolásához szükséges idõ rendelkezésre álljon.

132. § (1) Az 50‰-nél nagyobb lejtésû pályaszakasz esetében egy kapcsolószerkezettel a szállítókötélre egyszerre több csillét kapcsolni akkor szabad, ha azok egymás között a véletlen kikapcsolódás ellen biztosítva vannak vagy kapcsolatuk kettõs.

(2) Vég nélküli kötelû szállításnál 50‰-nél nagyobb lejtésû pálya esetében a szállítókötélre kettõnél több csillét egyszerre kapcsolni nem szabad.

(3) Ha lejtõs pályán a többcsillés kapcsolás megengedett, ezt a pálya fel- és leadóhelyein kifüggesztendõ táblán fel kell tüntetni.

(4) Vég nélküli kötelû szállítás esetében egyidejûleg több szintrõl szállítani nem szabad.

133. § (1) A csatlókötél vonókötélhez való rögzítésére olyan kötéllakatot kell alkalmazni, amelynek használatához nincs szükség segédeszköz igénybevételére.

(2) Kézi mûködtetésû vonólakat használata megengedett, ha

a) a pálya lejtése egyetlen szakaszon sem haladja meg a 25‰-et, b) a kötélsebesség nem haladja meg az 1 m/s-ot, és

c) a kézi erõ megszûnése esetén a lakat és a vonókötél erõátviteli kapcsolata megszûnik.

(3) A vonólakat kezelõje menet közben köteles a menetirány szerinti elsõ csille kengyelébe akasztott csatlókötél vonólakatjának karját állandóan kézben tartani. A rakodók és a csilletöltõk szállítási szakaszán a tolatás megengedett, ha a mozgatott szerelvény személyeket nem veszélyeztet.

134. § (1) Véges kötelû szállítás esetében a felsõ zárósorompót felnyitni a csille kötélre történõ felkapcsolása után szabad, és az alsó zárósorompót szállítás közben zárva kell tartani.

(2) Vég nélküli kötelû szállításnál a zárósorompót a szállítás szünetében kell zárva tartani.

(3) Véges kötelû szállításnál a lejtõs pálya alsó kapcsolóhelyén lévõ szállítószemélyzetnek – fékmûves siklószállítás esetében a felsõ csatlósnak – és a vájvégen tartózkodóknak a szállítás alatt búvófülkében vagy védett helyen kell tartózkodniuk.

(4) A lejtõs pálya közbülsõ szintjén betorkolló, vágatban beépített zárósorompót felnyitni akkor szabad, ha errõl a szintrõl történik a szállítás.

51. Mozdonyszállítás

135. § (1) A szállítópályát a várható igénybevételnek megfelelõ sínnel és talpfaosztással kell kiképezni. A síneket le kell csavarozni és csatlakozásainál kapcsolóhevedert, a kitérõkben pedig állítószerkezettel ellátott váltót kell alkalmazni.

(2) Mozdonyszállításra használt vágat kezdetét és végét, valamint a tolatási határt meg kell jelölni.

(3) Azonos vágányon egyidejûleg több mozdonnyal való szállítás esetében a kanyar elõtt a féktávolság kétszeresének megfelelõ távolságból látható jelzõlámpát kell elhelyezni.

(4) A jelzõlámpa fényének vörös színnel kell jeleznie, ha a kanyarban vagy annak túlsó oldalán a kétszeres fékúton belül mozdony vagy vonat tartózkodik, egyéb esetben zöld fényjelzést kell mutatnia.

136. § (1) A vontatható csillék és a fékeskocsik számát, valamint a vonat sebességét úgy kell meghatározni, hogy a vonat a szállítópálya bármely szakaszán 40 méter fékúton képes legyen megállni.

(2) Egymást követõ vonatok között a követési távolságnak legalább a fékút kétszeresének kell lennie.

(3) A vonat utolsó csilléjére elõre és hátra világító, legalább a fékút kétszeres távolságában látható, vörös színû zárlámpát kell elhelyezni.

137. § (1) A mozdonyszállítás irányítására jelzést kell alkalmazni.

(2) A mozdonyszállításra szolgáló vágatban biztosítási vagy a szállítási szelvényt igénybe vevõ munka esetén a munkahelytõl mindkét irányban, legalább a fékút kétszeres távolságában a veszélyre figyelmeztetõ jelzést kell elhelyezni.

138. § (1) A mozdonyt – a rendezõ- és a fejtési szállítóvágat, a kihajtás alatt lévõ vágat és a függõpálya-szállítás kivételével – menetirányban a vonat elejére kell kapcsolni.

(2) Tolatni legfeljebb 5 km/h sebességgel szabad. Ha a mozdonyvezetõ a tolatással érintett pályaszakaszt nem látja be, tolatást csak az irányító személy jelzésének megfelelõen szabad végezni. Tolatás közben az irányító személynek nem szabad a mozdonyon vagy a vonaton tartózkodnia.

(3) Oldalkaros vagy lapos csillét nem szabad közvetlenül a mozdonyhoz kapcsolni. A vegyes vonatot úgy kell összeállítani, hogy menetirányban a megrakott csillék az üresek elé, és a javítást igénylõk a vonat végére legyenek besorolva.

(4) Mozdonyhoz csillét kapcsolni a mozdony álló helyzetében szabad.

(5) Szomszédos vágányról a szerelvényt csak vontatással szabad továbbítani. A vontatókötélnek véletlen kikapcsolódás ellen biztosítottnak kell lennie.

139. § (1) A mozdonyvezetõ köteles

a) menet közben a mozdony fényszórójával világítani, b) a menetirányban lévõ vágatszakaszt és a jelzéseket figyelni,

c) veszély vagy mások veszélyeztetése és megállás jelzése esetén, valamint tilos jelzés elõtt megállni.

(2) A mozdonyvezetõ köteles személlyel vagy vonattal való találkozás esetén, indulás elõtt továbbá légajtón való áthaladás elõtt legalább 20 méter távolságból a mozdony hangjelzõjével jelzést adni, és váltón és légajtón való áthaladáskor, valamint figyelmeztetõ jelzésekkel határolt vágatszakaszon a mozdony sebességét legalább 5 km/h-ra csökkenteni.

(3) A mozdonyt elhagyása esetén úgy kell lefékezni és lezárni, hogy az beavatkozás nélkül ne indulhasson el, és illetéktelen személy segédeszköz használata nélkül azt ne indíthassa be. Felsõvezetékes mozdony esetében az áramszedõt le kell húzni, és azt rögzíteni kell.

(4) A munkahely „Állj!” jelzésének határán csak akkor szabad továbbhaladni, ha a mûszakvezetõ vájár vagy a csoportvezetõ azt engedélyezte.

(5) Az olyan vágatszakaszon, amelyen mûszakváltáskor a be- és kiszálló személyek áthaladnak, a mûszakváltás idejére a mozdonyszállítást szüneteltetni kell.

(6) Mozdonyvontatású személyszállítás esetében a kocsikat olyan jelzõberendezéssel is el kell látni, amellyel a mozdonyvezetõnek jelzést lehet adni.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 96-99)