• Nem Talált Eredményt

Név, ………..

Szervezeti egység, ……….

Megbízom Önt az Egyetem Diszpécser Központjában elvégzendő tűzvédelemmel kapcsolatos teendők elvégzésével, tűzvédelmi berendezések felügyeletével.

A beépített tűzjelző, tűzoltó, tűzterjedésgátló berendezéseket, a tűzoltósági kulcsszéfet, a vészhelyzeti riasztórendszereket, a tűz- és hibaátjelzést fogadó központot állandóan üzemkész állapotban kell tartani, a kezelést felkészített személyzettel kell biztosítani.

Az Egyetem a beépített tűzjelző és –oltó berendezés állandó felügyeletét a Diszpécser Központban folyamatosan biztosítja. Ide futnak be az egyes épületekből a tűzjelzések.

A Diszpécser Központban a tűzvédelemmel kapcsolatban elvégzendő feladatok köre:

a) A beépített tűzjelző és a beépített tűzoltó berendezések, a tűz- és hibaátjelző központ állandó felügyelete, kezelése.

b) Ennek érdekében nem hagyhatja el a Diszpécser Központban lévő ügyeleti helyét.

c) Tűzjelzés esetén meggyőződik annak valódiságáról (a biztonsági szolgálatot teljesítő külső és belső őrök közreműködésével), és a Tűzriadó Tervben foglaltak szerint jár el. Téves riasztás esetén a tűzjelzést törölni kell, és értesíteni a tűzvédelmi felelőst.

d) Hiba jelzés esetén értesíti a tűzvédelmi felelőst, és a karbantartást végző szerződött szolgáltatót.

e) Vezeti a tűzjelző és tűzoltó berendezések Üzemeltetési és Karbantartási Naplóit. Bejegyzést tesz az általa elvégzett napi üzemeltetői ellenőrzésről, az eseményekről. Rendszeres, vagy rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás során az azt végző szakember rendelkezésére bocsátja a naplót.

f) Tűz esetén értesíti a hivatásos tűzoltóságot, az érintett terület vezetőjét, az üzemeltetési igazgatót és a tűzvédelmi felelőst, továbbá a Tűzriadó Tervben foglaltak szerint jár el.

g) Részt vesz a szükséges időszakos oktatásokon, képzéseken, továbbképzéseken.

Miskolc, ………….év ……… hó …….. nap

………

7. Megbízólevél az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet engedélyezőknek

MEGBÍZÓLEVÉL

Név, ………..

Szervezeti egység, ……….

Megbízom Önt az egyetem területén – alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységek engedélyezésével.

Alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység végzésére engedély csak írásban (az erre rendszeresített engedélylapok felhasználásával), a következő szempontok szerint adható ki:

a) Alkalomszerű tűzveszélyes ipari tevékenységet (hegesztés, forrasztás, darabolás, bitumen – kátrányolvasztás, tetőszigetelés stb.) csak megfelelő szakmai képesítéssel és tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező dolgozók végezhetnek, engedély csak ilyen dolgozónak adható ki.

b) Engedélyezés előtt a helyszínt be kell járni, és az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet, annak kivitelezési helyét, időtartamát (kezdetét és befejezését), valamint a szükséges tűzvédelmi előírásokat meg kell határozni.

c) Az engedélyt – még kiadása előtt – a munkahely, terület vezetőjének, illetve a tűzvédelmi megbízottjának be kell mutatni, aki az előírásokat a helyi körülményeknek megfelelően köteles kiegészíteni, és az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet aláírásával elismeri.

d) Az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet és annak az engedélyben foglalt előírásait ismertetni kell a munka elvégzéséért felelős dolgozóval.

e) Az engedély eredeti példányát az aláíró dolgozónak kell kiadni, aki azt köteles a tűzveszélyes tevékenység helyszínén magánál tartani.

f) Az engedélyt a tűzveszélyes tevékenységet ellenőrző illetékesnek be kell mutatni.

g) Az engedély másodpéldányát a tűzvédelmi felelősnek meg kell küldeni.

h) Az engedély harmadik példánya az engedélyezőnél marad.

i) Az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység befejezése után a dolgozó köteles a munkáról és tűzvédelmi észrevételeiről az engedélyezőnek beszámolni, és az engedély eredeti példányát (rávezetve az észrevételeket) visszaadni.

j) Alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységre engedélyt 3 naptári napnál hosszabb időre kiadni még akkor sem szabad, ha a tűzveszélyes tevékenység egy helyen, azonos módon folyik.

k) Egyéb, más nyílt láng használatára engedélyt csak meghatározott területre és időre szabad kiadni.

Szabadban való tüzelés, gaz vagy hulladék égetése tilos. Engedély nem adható ki hulladék szabadban való égetésére.

Miskolc, ………….év ……… hó …….. nap

………

8. Engedély tűzveszélyes tevékenységhez

Miskolci Egyetem Száma: .../...

E N G E D É L Y

TŰZVESZÉLYES TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSÉHEZ

Az ... év ... hó ... napján tartott helyszíni szemle alapján az OTSZ, valamint az intézményi Tűzvédelmi Szabályzat alapján,

... év ... hó ... nap ... órától ... év ... hó ... nap ... óráig

a ... (egység/) ... helyiségében a tűzveszélyes tevékenység végzését az alábbi tűzvédelmi előírások maradéktalan betartásával engedélyezem:

a) Hegesztést csak szakképesítéssel rendelkező, a tűzvédelmi szabályokra kioktatott, a vonatkozó szabványokban, valamint a 45/2011. (XII. 7.) BM rendeletben előírt tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező személy végezhet.

b) Hegesztés alkalmával szigorúan be kell tartani a 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelettel kiadott Hegesztési Biztonsági Szabályzat előírásait.

c) A tűzveszélyes munkavégzésnél be kell tartani az intézmény tűzvédelmi szabályzatában leírtakat, valamint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat vonatkozó előírásait.

d) A tűzveszélyes tevékenységet csak abban az esetben lehet megkezdeni, ha a környezet tűzvédelme biztosított, tűz- vagy robbanásveszély nem áll fenn.

e) Gondoskodni kell a munkavégzés helyén, annak környezetében lévő gépek, berendezések, bútorok, tárgyak védelméről (például paraván használatával).

f) Gondoskodni a munkát végzők védelméről, megfelelő egyéni védőeszközöket kiadni számukra (védőruha, védőcipő, hosszúszárú bőr hegesztőkesztyű, pajzs, bőrkötény).

g) A munkát végző személyek kötelesek a számukra kiadott egyéni védőeszközöket a munkavégzés során viselni, rendeltetésszerűen használni.

h) Hegesztést végezni csak jó állapotú, karbantartott és rendszeresen felülvizsgált hegesztő berendezéssel szabad.

i) A munkaterületen legalább l db 6 kg-os porral oltó kézi tűzoltó készüléket és l vödör vizet kell készenlétben tartani.

j) A tevékenységnél 2 főnek állandóan jelen kell lenni.

k) A tűzveszélyes tevékenység befejezése után a munkavégző a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból köteles átvizsgálni és minden olyan körülményt megszüntetni, amely tüzet vagy robbanást okozhat.

l) A munka befejezését az engedélyezőnek be kell jelentenie.

m) A tevékenység befejezését követően az engedélyezőnek át (vissza) kell vennie a munkaterületet, jóváhagyni az elvégzett munkát és ellenőrizni a munkaterületet és annak környezetét.

n) További előírások: ...

...

……….

A tűzveszélyes munkafolyamathoz tűzvédelmi felügyeletet kell adni - nem kell adni (nem kívánt rész áthúzandó).

Miskolc, 20……év ………hó ……..nap

...

engedélyt kiadó aláírása

Az engedélyben felsorolt előírásokat tudomásul veszem és azok betartásáért büntetőjogilag felelősséget vállalok.

Miskolc, ... év ... hó ... nap

...

munkát végző dolgozó aláírása, tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány kelte:………

száma:……….

(Az engedélyt 3 példányban kell kiállítani. Az első példányt a tűzveszélyes munkát végző magánál tartja, a második példányt az engedélyt kiadó őrzi meg, a harmadik példányt a Biztonságszervezési Osztálynak kell megküldeni.)

A munka befejezését jelentő személy neve, beosztása, a munka befejezésének pontos időpontja (év, hónap, nap, óra, perc):

………

………

A munkaterület és közvetlen környezete ellenőrzésének időpontjai, tapasztalatai:

………

………

Az ellenőrzést lefolytató neve, beosztása, aláírása

………

Az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység befejezését tudomásul vettem:

………., …………év ……… hó ……... nap ………..óra………perc

……….………

utasítást adó, irányító személy aláírása A tűzveszélyes tevékenység befejezése után a munkaterület átadás – átvétele megtörtént:

………., …………év ……… hó ……... nap ………..óra………perc

……….. ………..

munkaterületet átadó létesítmény vezetője, vagy megbízottja

9. Tűzgyújtási engedély a hallgatók részére

Tűzgyújtás helye, ……….. (Szökőkút, Kollégiumok stb.)

Időpont, ……… . (év/hó/nap, órától – óráig)

Megelőző tűzvédelmi előírások:

Az Egyetem területén a szabadban tüzet gyújtani, (égetni, főzni, grillezni, tüzelőberendezést használni) csak szélcsendes időben, olyan kiépített helyen szabad, ahol az a környezetre tűz vagy robbanásveszélyt nem jelent.

A szabadban a tüzet vagy az üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül, felügyelet nélkül hagyni nem szabad. Veszély esetén, vagy ha a tűzre már nincs szükség, azonnal el kell oltani.

A szabadban rakott tűz, illetve a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan tűzvédelmi eszközöket (tűzoltó készülék, oltóvíz, lapát, stb.) kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz eloltható.

Egyéb előírások: A tűzgyújtási engedélyt kérő személy, illetve a rendezvényen résztvevők kötelesek gondoskodni a tűzgyújtás helyszínének rendbetételéről, állagának megóvásáról, takarításáról, illetve a keletkezett hulladék konténerben történő elhelyezéséről. Óvják és védjék meg környezetüket, legyenek tekintettel társaik nyugalmára.

Amennyiben rendbontásra, tűzesetre kerülne sor, értesítsék az egyetemi Diszpécser Központ ügyeletesét (Tel: 29-89, vagy 06 30/503-4824), aki intézkedés céljából a helyszínre küldi a biztonsági szolgálat embereit, és szükség esetén riasztja a Tűzoltóságot.

Az engedélyben felsorolt előírásokat tudomásul vettem, és azok betartásáért büntetőjogilag felelősséget vállalok.

Miskolc, ……….

A helyszín igénybevételéhez hozzájárulok:

………

KB. elnök / Gondnok

……….. Ph. ………

engedélyt kérő aláírása engedélyt kiadó aláírása

Igény esetén, az egyetemi vízellátás- és elektromos hálózatra lehet csatlakozni a Műszaki- és Üzemeltetési Főosztály tájékoztatása, és jóváhagyása után.

………..

jóváhagyó aláírása

10. Tűzvédelmi szemle ellenőrzési szempontjai