• Nem Talált Eredményt

A MAGYAR ADRIA EGYESÜLET KÖNYVTÁRA ÉS KÜLFÖLDI KAPCSOLATAI

In document A Tenger 15. évfolyam 1925 (Pldal 53-57)

Irta : Dr. PELL M Á R I A .

A Magyar Adria Egyesület különösen két irányban szolgálta a magyar tu-dományosságot, u. m. tengerkutató expedíciók rendezése és tudományos oceano-gráfiái könyvtár megalapítása által. A könyvtár alapját az egyesület elnöke Gonda Béla vetette meg, aki gazdag tengerészeti könytárát ajándékozta az egyesületnek.

Ugyancsak ő fejlesztette is tovább, mert épen az alatt az idő alatt, mig minden tudományos munka szünetelt, munkálkodott a könyvtár fentartásán és kibővíté-sén. Csendben, észrevétlenül, a rendelkezésre álló szerény anyagiak mellett folyt a munka, míg egyszerre meglepetésszerüleg előttünk állott rendkívül széleskörű irodalmat felölelő, a legnevesebb könyveket magába foglaló könyvtár. A köny-vek csak kis részben kerültek vétel útján, nagyobb részben ajándékozás vagy cserélés útján az egyesület könyvtárába. A legtöbb könyvet az egyesület a kül-földi tudományos intézetektől kapta, amelyekkel csereviszonyban állott. Minthogy pedig a kedvezőtlen anyagi viszonyok és a nyomdai költségek folytonos emel-kedése miatt tudományos kiadványait nem jelentethette meg, népszerű tudományos folyóiratát a „Tenger"-t küldötte meg a külföldi tudományos egyesületeknek, melyért cserébe nagyértékű tengertani és biologiai folyóiratokat és egyéb tudo-mányos kiadmányokat kapott. Ilyen módon olyan kapcsolatot teremtett a világ minden részében levő oceanográfiái és biologiai intézetekkel, amilyent egy ma-gyar egyesület sem tudott megvalósítani. Ezáltal pedig sok olyan könyv és fo-lyóirat birtokába jutott, amelyeket egyéb egyesületeink a nagy valutakülönbsé-gek miatt nem tudtak megszerezni.

Az összeköttetéseket fenn fogja tartani a jövőben is, amivel meg van adva a lehetősége annak, hogy idővel olyan hatalmas könyvtárrá fejlődjék, amely a tengerek ismeretének minden kérdésében felvilágosítással szolgáljon és a tudo-mány legújabb kutatásainak eredményeit ismertesse.

A jelenlegi könyvtár a Gonda Béla által ajándékozott értékes tengerészeti könyvtárból alakult ki, amelyhez később oceanográfiái és biologiai könyvek já-rultak. A tengerészeti könyvek között vannak olyanok, amelyek teljes egészük-ben ma már sehol sem találhatók meg. Ilyen a „Fiumei Tengerészeti Évkönyv",

amely épen úgy, mint a „Trieszti Tengerészeti Évkönyv", megvan kezdettől vé-gig. Teljesen megvan a Pólában megjelent „Mittheilungen aus dem Gebiete des Seewesens", továbbá a washingtoni halászati hivatal hajózási értesítőjének szá-mos évfolyama. Nagyobb folyóiratai még a „Maríné Rundschau" és az angol kereskedelmi hajózás lapja a „Nautical Magazin" valamint a nagyértékű olasz tengerészeti folyóirat a „Rivista Masittima".

Számos monografia tárgyalja a tengeri kikötőket és szolgálhat útmutatásul annak, aki közelebbről óhajt megismerkedni a tengerparti városok kereskedel-mével és a forgalmával. De felvilágosítást nyerhet az is, aki a tengerészeti tör-vényekkel kíván behatóbban foglalkozni vagy tanulmányozni akarja a tengeri jogot.

A különböző tengerészeti kongresszusok kiadványai, köztük az antwerpeni nemzetközi bizottság jelentései egészítik ki a tengerészeti irodalmat.

Az oceanográfiai könyvtár jóval nagyobb terjedelmű ; magában foglalja a ten-gerkutatás alapvető munkájától, a Challenger-expedíció leírásától kezdve napjain-kig majdnem valamennyi tengerkutató expedició munkálatainak ismertetését.

A Challenger-expedíció eredményeit magában foglaló 41 vaskos kötetet az angol kormány ajándékozta az egyesületnek. A Challenger-expedíció óta nagyot fejlődött a tengerkutatás. Minden tengermelléki állam igyekszik résztvenni a ten-ger tudományos kutatásában és majdnem mindegyik rendszeresen megküldi ki-adványait a Magyar Adria Egyesületnek.

Az európai államok közül közvetlen összeköttetésben állunk német, francia, angol, skót, ir, holland, belga, dán, svéd, finn, olasz és portugál oceanográfiái és biologiai intézetekkel. Amerikában Ottawa, New-York és Washington legne-vesebb intézetei azok, amelyek kiadványaik pontos megküldésével állandó kap-csolatot tartanak fenn az egyesülettel. Ázsiából, Manilából érkeznek értékes köny-vek és folyóiratok.

Európában jelenleg a legnagyobb jelentőségű a Nemzetközi Tengerkutató Tanács (Conseil Permanent International pour V Exploration de la Mer) mű-ködése, mely az európai tengerek tudományos kutatása céljából alakult Kopen-hágában és amelynek tagjai Dánia, Belgium, Hollandia, Nagybritannia, Írország, Lettország, Észtország, Finnország, Svédország, Franciaország, Spanyolország és Portugália. Jelentései Negyedevi Közlemények (Bulletins Trimestriel), Jelentések (Rapport) és Értesítések (Publication de circonstance) címmel jelennek meg, me-lyek mindegyike pontosan megérkezik az Adria Egyesület cimére.

Ugyancsak Kopenhágából kapjuk a dán biologiai állomás közleményeit

„Danich Biological Station" cimmel.

A német tengerek kutatásának fontos eredményeiről ad számot a kiéli bi-zottság és helgolandi biologiai állomás kiadványsorozata a „ Wissenschaftliche Meeresuntersuchungen". Megvan az 50 év óta fennálló hamburgi „Deutsche Seewarte" mindkét folyóirata: az „Annalen der Hydrographie und marittimen Meteorologíe" és „Aus dem Archív der deutschen Seewarte", továbbá a külön-böző német expedíciók, mint a délsarki, mélytengeri a „Planet" a „Gazelle" stb.

expedíciók munkálatainak jelentései. Rendszeresen jár az „Internationale Revue der gesammten Hydrobiologie und Hydrographie" Lipcséből.

Megvannak a nápolyi zoologiai állomás közleményei a „Mittheilungen aus

A MAGYAR ADRIA EGYESÜLET KÖNYVTÁRA ÉS KÜLFÖLDI KAPCSOLATAI 49

der zoologischen Station in Neapel", melyek részletes irodalom ismertetést tar-talmaznak.

A nagy oceanográfiái munkákhoz méltán sorakozik a monakói fejedelem által ajándékozott hatalmas műnek 42 kötete, melyek a fejedelem tengerkutató hajóján a „rHirondelle"-en végzett vizsgálatok eredményeit örökítik meg. Ville-franche jelentései és a Hornfoki expedíciók a további nagyobb francia munkák.

A számos angol oceanográfiái intézet és biologiai állomás folyóirata közül megtaláljuk a „Marine Biological Association"-nek, mely már régebben működik Plymonthban, a régebbi és újabb évfolyamait, továbbá a Man szigeten levő Port Erin biologiai állomásnak közleményeit.

Anglia északkeleti sarkában a northumberlandi Cullercoats-ban levő tengeri laboratórium ténykedése főleg a hering, homár és kagylópadok megfigyelésére terjed ki. Eszleleteiket a „Reports of the Dove Marine Laboratory"-ben közlik.

A skót aberdeeni biologiai állomás a halászat szempontjából végez angolna és hering keltetési kísérleteket. Ezek a „Scientific Investigations" (Tudományos kutatások) cimű lapot adják ki. A lazacok életmódját, elterjedését ismerteti a

„Salmon Fishery" (Lazachalászat) nevű folyóirata.

Dublinban jelennek meg az ir halászati szakosztálynak közleményei „Scien-tific Investigations" névvel.

A svédek megküldik a bergeni múzeum évkönyveit, amelyek több nagy expedíció, mint a „Michael Sars", „Frarn" stb. által gyűjtött anyag feldolgozását tartalmazzák. Bergenből egy másik folyóirat „Reports on Maríné Fishery and Investigation" (Tengeri halászat és tengerkutatás jelentései) érkezik.

A belga oceanográfiái irodalom termékei a „Belgica" hajóval végzett sark-vidéki expedíciók leírásai, melyek „Duc d' Orléans Campagne arctique", „Expe-dition Antarctique" és „Croisiéres Oceanographiques" cimmel jelentek meg.

A bécsi akadémia emlékiratai („Aus den Denkschriften der kais. Akademie der Wissenschaften zu Wien") közt oceanográfiái kutatások leírása is szerepel

„Oceanographische Forschungen" cimmel.

Portugáliából az 1915-ben alakult lissaboni biologiai intézet francia nyelven megjelenő közlönye „Travaux de Biologie Marittime de Lisbonne" jár cserébe a

„Tenger"-ért.

Az olasz folyóiratok közül magvannak a R. Comitato Talassografico és a R. Magistrato alle acque velencei kiadványai, továbbá a pólai hydrografiai intézet lapja és a páviai természettudományi közlöny. A Rómában megjelenő „Rivista Marittima" tengerészeti folyóirat ugyan, de oceanográfiái vizsgálatokkal, mint pl.

mélységméréssel is foglalkozik.

Finnországból a helsíngforsi oceanográfiái intézet közleményeit, Hollandiából pedig a hágai jelentéseket kapjuk.

Amerikában jóval később keletkeztek halászati központok, mint Európában, de tökéletes felszerelésüknél és kedvező anyagi viszonyaiknál fogva olyan sokol-dalú kísérletezés és megfigyelés központjává lettek, hogy csakhamar elérték, sőt részben túl is szárnyalták a hasonló európai intézmények színvonalát.

Kanadában St. Andrews-ban van egy ilyen modern felszerelésű intézet, amelyben homár és haltenyésztési kísérleteken kívül a legkülönbözőbb anatómiai,

4

!* ?

J®F8LT!)1M0*£

V^ ' í v - .

biologiai, fiziologiai és szisztematikai dolgozatok készülnek. Folyóirata a „Reports of Canadian Biology", mely Ottavában jelenik meg.

A washingtoni Carnegie Institution tudományos intézet, melyben az oce-anográfiái és biologiai tudományok minden ágával foglalkoznak. A végzett vizs-gálatok eredményei részint mint az igazgató évi jelentései, részint mint biologiai közlemények jelennek meg. Külön kötetben foglalják össze a tortugasi tengeri laboratórium munkálatait, amelyeket nagy készséggel küldenek meg az Adria Egyesületnek. Legújabban megkaptuk az intézet nemrég elhunyt igazgatójának, a világhírű természettudósnak, Alfréd Goldsborough Mayernak a Samoa szige-tekről szóló posthumus dolgozatait, melyek gondos kiállításban 217 lapnyi tar-talommal jelentek meg.

A második washingtoni intézet, a halászati hivatal (Burean of Fishery) igen sok irányú működést fejt ki. A legmodernebb igényeknek megfelelő hét különböző tengerparti laboratóriumán kivül, halkereskedelmi, halipari és hajózási szakosztálya van. Közleményeiken kivül jelentéseket és több mint 100 külön-böző tárgyú dolgozatot küldtek meg egyesületünknek.

A negyedik ilyen nagyszabású amerikai intézet a newyorki Amerikai Termé-szetrajzi Múzeum, melynek programjában a természettudományok különböző ágainak művelésén kivül a tudomány népszerűsítése is szerepel. Folyóirata a gazdagon illusztrált pazar kiállítású „Natural History", mely mindig a legújabb tudomá-nyos kutatásokról számol be.

A legmesszebbről az „Annual Reports of the Burean of Science nevű fo-lyóirat érkezik hozzánk, mely a Fülöp-szigetek fővárosában Manilában levő tu-dományos intézet folyóirata. Ez 1901. óta áll fenn. Rendkívül széleskörű vizs-gálatok folynak benne, mert külünböző szakosztályai vannak u. m. bakteoro-logiai, orvostudományi, botanikai, zoobakteoro-logiai, földtani és bányászati. Szép akvá-riuma 1000 tropikus halfajt és 150 más állatfajt tartalmaz.

Az itt nagyjából elsoroltakon kivül számos kisebb munka és földrajzi fo-lyóirat, ismertetés, leírás van az egyesület könyvtárában, amelyeket legnagyobb örömmel bocsát a szakemberek rendelkezésére.

Minél intenzívebb lesz az egyesület működése, annál több remény van arra, hogy ma is szinte páratlanul álló széleskörű külföldi tudományos összekötteté-seinket ne csak fenntartsuk, de oly mértékben kibővítsük, hogy az oceanográfiái tudományok iránt érdeklődők könyvtárunkban a legteljesebb gyűjteményét talál-ják meg ennek a kiválóan fontos tudományágnak. Addig is, míg tengerkutatá-saink tudományos eredményeit módunkban lesz megfelelő idegen nyelvű kiadvá-nyokban a külföld rendelkezésére bocsátani, elhatároztuk, hogy folyóiratunk „A Tenger" minden számában közlünk egy idegen nyelvű dolgozatot, melyek hi-vatva lesznek a külföld szakköreit egyesületünk tudományos működéséről tájé-koztatni.

A Magyar Adria Egyesületnek a külföld oceanográfiái mozgalmába való bekapcsolódásával — úgy véljük — hasznos szolgálatokat teszünk a magyar tudományosságnak s kultúrális fejlettségünk magas színvonalának dokumentálá-sához is hozzájárulunk.

SULLE CROCIERE SCIENTIFICHE DEL COMITATO TALASSOGRAFICO UNGHERESE 5 1

SULLE CROCIERE SCIENTIFICHE DEL COMITATO

In document A Tenger 15. évfolyam 1925 (Pldal 53-57)