• Nem Talált Eredményt

Magisztrális gyógyszerkészítési feladat

In document Receptúrai gyógyszerkészítés (Pldal 7-12)

2.1 Kurzus célja tanulási eredmény alapú megközelítésben (tudás, képesség, attitűd, autonómia/felelősség elemek megjelenése az oktatásban)

A Receptúrai gyógyszerkészítés gyakorlat legfőbb célja a gyógyszertári magisztrális gyógyszerkészítési feladatok ellátásának megismerése és elsajátítása (1. ábra). A három féléves receptúra oktatás első szemeszterében gyógyszerformák tekintetében az oldatok, az emulziók és a szuszpenziók kerülnek bemutatásra. A második félévben következik a kenőcsök, krémek, gélek és paszták készítésével kapcsolatos ismeretanyag, valamint a kúpkészítéssel kapcsolatos tudnivalók összessége. A harmadik szemeszterben pedig megismerkednek a hallgatók a porkeverékekkel osztatlan és osztott formában is. A gyakorlati előkészítő és a manuális munka során elsajátítják a hallgatók a gyógyszertári gyógyszerkészítési feladatok irányelveit, egyedi magisztrális összetételeket és FoNo-s készítményeket készítenek, valamint használják a szakkönyveket. A jegyzet kiegészítésként támogatja, és nem helyettesíti a szakkönyveket.

Annak megértése érdekében, hogy mely gyógyszerész kompetenciákat fejleszti ez az oktatott tárgy, táblázat készült (1. táblázat) a megfelelő tudáselemekről, a segítségükkel létrejövő képességekről, a feladat ellátásához szükséges attitűd elemekről és hogy a tárgy elsajátítása után milyen önállósággal (autonómiával) rendelkezik a hallgató ezen a területen.

1. ábra: Magisztrális gyógyszerformák

1. táblázat: A Receptúrai gyógyszerkészítés kompetenciái

Tudás Képesség Attitűd Autonómia-felelősség

Megismeri az Formulae Normales és az egyéb szakmai szabályok kézben tartani azokat a gyógyszerkészítési feladatokat, amelyeket nem végezhet önállóan gyógyszertári

asszisztens.

Döntést hoz arról, hogy az adott készítmény azonnali elkészítése indokolt-e, vagy nem okoz problémát a beteg számára a várakozási

2.2 Magisztrális gyógyszer definíciója és készítésének helyszínei

Magyarország területén gyógyszert gyártani a gyógyszerészeti államigazgatási szerv által kiadott, e tevékenység végzésére jogosító engedélye birtokában lehet. Ez alól kivitél a magisztrális gyógyszergyártás. Ennek a tevékenységnek az ellátására alkalmas helyszínek:

• a közforgalmú gyógyszertárak és

• az intézeti gyógyszertárak

magisztrális laboratóriumai (a gyógyszeranyagok vizsgálatára, valamint magisztrális gyógyszerek készítésére, ellenőrzésére szolgáló helyiség).

A közforgalmú gyógyszertár olyan egészségügyi intézmény, ahol a forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszerkészítmények kiadásán kívül magisztrális gyógyszerkészítő tevékenységet is folytatnak. Az intézeti gyógyszertár a kórház, vagy egyetemi klinika részeként működik és a kórház/klinika egyes osztályain kezelt, ápolt betegek gyógyszerellátását biztosítja. Az előírt feltételekkel rendelkező intézeti gyógyszertárak szakfeladatként, közvetlenül a lakosság számára is kiszolgáltatnak gyógyszert és egyéb termékeket.

A magisztrális gyógyszer fogalma a következőképpen adható meg: az a gyógyszerkészítmény, amelyet a gyógyszerész a gyógyszertárban a Magyar, illetve Európai Gyógyszerkönyv, vagy a Szabványos Vényminta Gyűjtemény rendelkezései alapján, orvosi előírásra vagy a Gyógyszerkönyv szerint saját kezdeményezésére készít és a gyógyszertár által ellátott betegek kezelésére szolgál.

2.3 Magisztrális gyógyszerkészítés eszközei

Gyógyszertári körülmények között a gyógyszerkészítéshez használatos eszközök listája törvényben rögzített (41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet). Megkülönböztethetünk általánosan alkalmazott és speciálisan adott gyógyszerforma előállítására használatos eszközöket. A következő két táblázatban olvashatók listaszerűen ezek az eszközök. Az első táblázat tartalmazza az általánosan alkalmazottakat (2. táblázat), a második pedig a gyógyszerforma specifikusakat (3. táblázat). A speciális eszközök alkalmazását és fényképeiket jegyzetünk az adott gyógyszerformát tárgyaló fejezetben külön bemutatja.

2. táblázat: Általánosan alkalmazott eszközök

3. táblázat: Adott gyógyszerformák előállításához szükséges eszközök Oldatok, illetve

2.4 Magisztrális munka, mint meghatározó gyógyszerészi kompetencia

A magisztrális gyógyszerkészítés egyike azoknak a gyógyszerészi kompetenciáknak, amelyek teljes mértékben a gyógyszerészek (legyenek ők vezető vagy beosztott munkakörben dolgozók) vállán nyugszanak. Ma is nagyon fontos területe ez a közforgalmú és a kórházi gyógyszerészetnek is. Tradícionális elemeket tartalmaz, de modern szemléletben azt mondhatjuk, hogy a gyógyszerészi gondoskodás egy fontos eleme. Az individuális terápia részét képezik a magisztrális készítmények. Az a tény, hogy időt áldozunk ilyen egyedi készítmények elkészítésére, majd alkalmazásukkal kapcsolatban informáljuk a beteget, olyan üzenetet hordoz, hogy kiemelten foglalkozunk vele és ez az adherencia (az egyén egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelő viselkedése a gyógyszerszedés, diéta és az életmódváltozás területén) oldaláról megközelítve komoly ösztönző erővel bír.

A magisztrális munkában részfeladatokat, részműveleteket végezhetnek gyógyszertári asszisztensek is, ők gyógyszerformák önálló kialakításában is kompetensek, de mindezt természetesen gyógyszerészi ellenőrzés, felügyelet mellett végzik. Látható tehát, hogy a magisztrális gyógyszerkészítés, mint gyógyszertári szakfeladat, olyan gyógyszerészi kompetencia, amely nem (vagy csak részben) osztható, tisztán gyógyszerészi végzettséghez kötött.

Jegyzetünk szisztematikusan tárgyalja a témához kapcsolódó területeket, segítséget nyújtva az ismeretek elsajátításához, a gyakorlati záróvizsgára való felkészüléshez, és támogatva a gyógyszertárakban folyó ilyen jellegű munka végzését. Célul tűztük ki a jegyzet megírása előtt, hogy részleteiben tárgyaljuk a korábban készült jegyzetekben eddig kevéssé tárgyalt területeket (pl. gyári készítményt tartalmazó egyedi magisztrális receptek), illetve olyan magisztrális gyógyszerelési problémákat, melyeket az eddig megírásra kerülő jegyzetek nem vagy kevéssé tárgyaltak.

In document Receptúrai gyógyszerkészítés (Pldal 7-12)