• Nem Talált Eredményt

Definíciók

In document Receptúrai gyógyszerkészítés (Pldal 67-71)

9. Folyékony magisztrális gyógyszerformák

9.2 Oldatok

9.2.1 Definíciók

A Ph. Hg. VIII. nem ad egységes definíciót az oldatra, mint gyógyszerformára. A beviteli kapuk szerint külön tárgyalja az oldatokat, ilyen szempontból igen sok helyen foglalkozik ezzel a gyógyszerformával:

• Bőrfelületre szánt/dermális, folyékony készítmények.

• Szájnyálkahártyán alkalmazott készítmények: toroköblítők, szájöblítők, fogínyecsetelők, szájnyálkahártyán alkalmazott oldatok és szuszpenziók, szájnyálkahártyán alkalmazott cseppek, spray-k és nyelvalatti spray-k.

• Hüvelyben alkalmazott/vaginális gyógyszerkészítmények.

• Bevételre szánt/orális, folyékony gyógyszerkészítmények: bevételre szánt oldatok, emulziók és szuszpenziók, bevételre szánt cseppek, szirupok.

• Fülészeti gyógyszerkészítmények: fülcseppek, fülspray-k, fülmosó folyadékok.

• Orrüregben alkalmazott/nazális gyógyszerkészítmények: orrcseppek és folyékony orrspray-k, orröblítő folyadékok.

• Végbélben alkalmazott/rektális gyógyszerkészítmények.

• Bőrfelületre szánt/dermális, folyékony állatgyógyászati készítmények.

Ezzel a megközelítéssel a gyógyszerkönyvünk definiálja a gyógyszerforma rendelésének és alkalmazásának fő céljait.

A FoNo VII-ben pontos definíciót találunk az oldatokra: Az oldat (solutio) hatóanyag(ok) oldásával készült, bevételre vagy külsőleges használatra szánt üledékmentes, tiszta, folyékony gyógyszerkészítmény. Anyagszerkezeti szempontból a valódi oldatokkal azonos rendszernek tekinthetők a per os bevételre szánt cseppek, oldatos szemcseppek, orrcseppek, fülcseppek, a szirupok és az elixírek is. A szirup (sirupus) bevételre szánt nagy (50%-nál töményebb) koncentrációjú cukor vagy hexit oldat. Az elixír (elixirum) olyan oldat, amely a hatóanyag(ok)on kívül nagyobb mennyiségű cukrot és alkoholt is tartalmaz. Az előbbi általában szirup, az utóbbi rendszerint tinktúra formájában van az összetételben. A mixtúra (mixtura) olyan oldat, amely tartalmaz(hat) finom eloszlású szuszpendált hatóanyagot is, ez általában a tinktúrák hígítása során keletkezik. Az oldatok egyszerű (egy hatóanyag van az oldószerben) vagy összetett oldatok (több hatóanyag, ill. segédanyag van az összetételben) lehetnek. Oldatokat csak olyan hatóanyagokból és olyan koncentrációban készíthetünk, amelyek fizikai és kémiai szempontból stabilisak, tehát a hatóanyag a felhasználhatósági időtartam alatt szobahőmérsékleten nem válhat ki és a bomlás jeleit nem mutathatja.

A rektális oldat (klysma) gyógyszeranyagok oldásával készült, rektális alkalmazásra szolgáló (végbélbe juttatandó) vizes oldat, amely általában makromolekulás segédanyagot is tartalmaz. A kis térfogatú rektális oldatokat (2-10 ml) mikroklizmáknak, a nagyobb térfogatú oldatokat (50-1000 ml) makroklizmáknak nevezik. A gyógyszeres klizmákon kívül használnak még tápláló és tisztító klizmákat is.

A szemcsepp (oculogutta) a szem szaruhártyájának vagy a szemhéj alatti kötőhártyának a gyógyszeres kezelésére szánt steril vagy megfelelő mikrobiológiai tisztaságú vizes vagy olajos oldat. A szem kezelésére szánt rendszer lehet emulzió vagy szuszpenzió is. Az egyadagos szemcseppek egyszeri becseppentésre szolgálnak, a többadagos szemcseppek többszöri felhasználásra szánt készítmények. A szemcseppek az összetett oldatok csoportjába tartoznak, mert a hatóanyagon kívül rendszerint tartalmaznak izotonizáló segédanyagot és mikrobiológiai tartósítószert. Több esetben van jelen az összetételben puffer és viszkozitást növelő segédanyag is. A szemvíz (collyrium) megfelelő tartályba helyezve szemfürdőként használatos vagy vattapamatot átitatva borogatásra szolgál. A kontaktlencsék kezelésére használatos oldatok a szemcseppekkel azonos elbírálás alá esnek. A szemészeti készítményekkel aszeptikus gyógyszerkészítés kurzuson foglalkozunk részleteiben, mivel

készítésük aszeptikus körülményeket igényel, itt csak a definiálás szempontjából tekintjük fontosnak megemlíteni a folyékony gyógyszerformák teljessége szempontjából.

A főzet (decoctum) és a forrázat (infusum) növényi drogokból magasabb hőmérsékleten készített vizes kivonat vagy tinktúrákból vizes hígítással készült oldat. Ha a készítményeket drogból állítjuk elő, a főzeteket 40 percig tartjuk gőztérben (az Erlenmeyer lombikot Schulek-féle gőzfazékba tesszük) és forrón szűrjük, a forrázatokat 20 percig tartjuk gőztérben és kihűlés után szűrjük. Ezeknek a gyógyszerformáknak történeti jelentőségük van már, bár még a FoNo VII. általános irányelvei tartalmazzák a készítési szabályaikat. A szakkönyv készítményei között csupán 3 összetétel: a Decoctum saponariae, az Infusum ipecacuanhae és az Infusum ipecacuanhae pro parvulo szerepel. Ezeket sem szárított növényi drogokból, hanem a megfelelő tinktúrákból készítjük a a FoNo VII. szabályainak megfelelően.

Amennyiben egy recepten a szárított növényi drog mennyisége kerül megadásra, akkor a következőképpen számoljuk a megfelelő tinktúrák mennyiségét:

• Ipecacuanhae radix et rhizoma: 1 g drognak 10 g tinktúra felel meg,

• Saponariae albae radix: 1 g drognak 2 g tinktúra felel meg.

A következő táblázatban összefoglaltuk a legfontosabb oldatos rendszereket és azok latin elnevezéseit (12. táblázat).

12. táblázat: Oldatos rendszerek

Magyar név Latin név Rövid definíció

Oldat Solutio

Hatóanyag(ok) oldásával készült, bevételre vagy külsőleges használatra szánt üledékmentes, tiszta, folyékony gyógyszerkészítmény.

Törzsoldat ….. solutum További feldolgozást igénylő, adott hatóanyag mennyiséget tartalmazó folyékony készítmények.

Alapoldat Diluendum Szagfedésre, illatosításra alkalmazott FoNo VII-ben hivatalos alapkészítmények.

Aromás víz Aqua ….

Az alapoldatokból 1+9-es vizes hígítással ex tempore készülő illatosításra használt vizes oldatok.

Alkoholos oldat Solutio ... alcoholica vagy Spiritus …..

Etanolt különböző koncentrációban tartalmazó oldatok.

Szirup Sirupus Bevételre szánt nagy koncentrációjú cukor vagy hexit oldatok.

Olyan folyékony rendszer, amely tartalmaz(hat) finom eloszlású szuszpendált hatóanyagot is, ami általában a tinktúrák hígítása során keletkezik.

Főzet Decoctum

Növényi drogokból magasabb hőmérsékleten 40 percig gőztérben tartott, forrón szűrt vizes kivonat vagy tinktúrákból vizes hígítással készült oldat.

Forrázat Infusum

Növényi drogokból magasabb hőmérsékleten 20 percig gőztérben tartott, kihűlés után szűrt vizes kivonat vagy tinktúrákból vizes hígítással készült oldat.

Toroköblítő Gargarisma Toroköblítésre szánt, általában antiszeptikus hatóanyagot tartalmazó oldatok.

Rektális oldat Klysma Végbélben alkalmazott oldatos rendszerek.

Injekciós oldat Injectio

Aszeptikusan készülő, injektálásra szánt, kis térfogatú oldatos, emulziós vagy szuszpenziós gyógyszerkészítmények.

Infúziós oldat Infusio

Aszeptikusan készülő, érpályába juttatandó, nagy térfogatú oldatos (esetleg emulziós) gyógyszerkészítmények.

Csepp Gutta Cseppre adagolt bevételre szánt

gyógyszerkészítmények.

Orrcsepp Nasogutta Orr kezelésére szánt, cseppre adagolt, lokális hatást kifejtő gyógyszerkészítmények.

Fülcsepp Otogutta Fül kezelésére szánt, cseppre adagolt, lokális hatást kifejtő gyógyszerkészítmények.

Szemcsepp Oculogutta Szem kezelésére szánt, cseppre adagolt, lokális hatást kifejtő gyógyszerkészítmények.

Szemvíz Collyrium

Megfelelő tartályba helyezve szemfürdőként használatos, vagy vattapamatot átitatva borogatásra szolgáló szemészeti készítmény.

In document Receptúrai gyógyszerkészítés (Pldal 67-71)