• Nem Talált Eredményt

Működtetési költség csökkentése

használatának költségmodelljei C2- C2-környezetben

1.1. Működtetési költség csökkentése

A C2-vel kapcsolatos valós megállapítások helyesen a következők: A C2 olcsó, a C2 olcsóbb, a C2 olcsó lehet.

Az előző három megállapítás valamelyike adott esetben igaz, de nagyon nem mindegy, hogy melyik. Emiatt fontos megvizsgálni, hogy a C2 alkalmazása milyen hatással lehet a konkrét vállalatra vonatkozóan. Nem csak azt kell elemezni, hogy mennyi megtakarítást tud okozni a C2 használata, hanem azt is, hogy mennyibe kerül a megtakarítási feltétel teljesítése.

Tehát: A C2-szolgáltatás igénybevételéhez a megtakarítást és a megtakarítás költségét is figyelembe kell venni.

Tételezzük fel, a vállalat úgy döntött, hogy a nagyméretű vállalati alkalmazások számára szükséges megoldás a C2, és a hagyományos IT szolgáltatásokhoz képest az alábbi költségtételek merülnek fel:

5.1. táblázat - Hagyományos IT szolgáltatás-tételek

Költségtétel Költség

Hardver 100.000 USD

Szoftver 100.000 USD licenszre, illetve 20.000 USD/év

támogatás

Támogatás 200.000 USD/év a rendszert működtető személyzetnek

Adatközpont 50.000 USD/év

Vizsgáljuk egy alkalmazáscsomag módosításának esetét. Ennek a nulláról történő fejlesztése többe kerül.

Gyakorlati, konzervatív tapasztalat szerint az ötéves készpénzköltség viszonylag magas, 1.530.000 USD lesz:

5.2. táblázat - Évenkénti költség hagyományos IT esetén

Év Költség

Év1 450.000 USD

Év2 270.000 USD

Év3 270.000 USD

Év4 270.000 USD

Év5 270.000 USD

Ha ugyanezt a számítást a C2 alkalmazása esetén végezzük el, akkor az alábbiakat kapjuk:

5.3. táblázat - C2-IT szolgáltatás-tételek

Költségtétel Költség

Hardver 0 USD

Szoftver 10.000 USD/hónap előfizetés

Támogatás 0 USD

Adatközpont 0 USD

Az ötéves készpénzköltség 600.000 USD lesz:

5.4. táblázat - Évenkénti költség C2-IT esetén

Év Költség

Év1 120.000 USD

Év2 120.000 USD

Év3 120.000 USD

Év4 120.000 USD

Év5 120.000 USD

Ez az elemzés elég egyszerű igény szerinti alkalmazás forgatókönyvet feltételez (ld. 5.1. ábra.). Ez a költség a C2-vel egyre bonyolultabb lesz, ahogy a különböző C2-szolgáltatók megjelennek, mivel az előfizetőnek a szolgáltató és az alkalmazásfejlesztő felé is egyben kell fizetnie.

Tehát: Egyszerű, pontatlan modell esetén a C2-szolgáltatások költsége lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos IT-szolgáltatásoké.

Erre az egyszerű példára a fejezeten belül még hivatkozni fogunk.

5.1. ábra - Hagyományos és C2-IT igény szerinti szolgáltatások összehasonlítása (1.)

Az IT-költségek összetétele a gyakorlatban mindig komplex. A költségeket holisztikusan kell kezelni, beleértve az olyan magas költségeket is, mint a beszerzések, a működtetés, valamint a költségek meghatározásának költsége. Erre találó példa az az eset, amikor az előfizető már rendelkezik saját hardverrel és szoftverrel, valamint adatközpont-területtel, amit már kifizetett, miközben C2-szolgáltatás vásárlását tervezi.

Ugyancsak kiadást jelent annak a költsége, hogy nem saját platformot fog használni a vállalat. Emellett számolni kell azzal a költséggel is, hogy a későbbiekben a C2-szolgáltatások ára emelkedhet. Mindezek befolyásolják az előfizető döntését.

Fontos: A C2-szolgáltatások költsége nem állandó, ami nehezíti a költségmodell alkotását.

A kisebb, valamint a rejtett költségeket is figyelembe kell venni, mint amilyen annak az ára, hogy C2 használatával gyorsabban történik egy adott szolgáltatás piacra dobása, mint a hagyományos IT segítségével. Ez jelentős piaci hasznot tud generálni. Ugyancsak figyelembe kell venni a hagyományos hez képest a C2 IT-használatából származó magasabb színvonalú kiszolgálás következményeit, amivel a saját előfizetők szembesülnek. Nagy valószínűséggel ez is extraprofitot okoz.

Az egyszerű költségmodellek erős eszközök a C2-szolgáltatások irányába való döntési lépések meghozatalára, ugyanakkor nem fedik le kielégítő mértékben az összes olyan költség- és haszontételt, amiket elengedhetetlenül fontos figyelembe venni. Egy szabatos, precíz megtérülési tanulmány elkészítése azt jelenti, hogy az összes elem megértése és modellezése megtörtént. Ezek közül néhány meghatározása egyszerű, néhány pedig nagyon nehéz. A modell komplex lesz, de annak is kell lennie a használhatósága miatt.

Fontos: A C2-szolgáltatások megtérülési tanulmánya előfizető vállalatonként és szolgáltatásonként változó, mivel a költségtételek különböző súllyal számítanak.

A központi elemzésnél a C2-megoldás költséghatékonyabbnak tűnik, de más szempontokat is figyelembe kell venni a modellnél, mint pl. az integráció, az adathálózati következmények, valamint a teljesítőképesség.

Ezeket a másfajta költségtételeket több ok miatt is figyelembe kell venni.

Először is, az információkat vissza kell szinkronizálni a meglévő hagyományos vállalati alkalmazásokba, ami miatt integrációs költségek merülnek fel. Ez általában 5.000 USD/hó összeget jelent információs rendszerenként, amihez az ismert szabályok szerint további 5.000 USD/hó bérköltség társul. Bármennyire is tartományfüggő, szükséges elvégezni a saját integrációs megoldás költségelemzését.

Másodsorban meg kell nézni a C2-re való későbbi áttérés lokális adathálózatra vonatkozó következményét is. A legtöbb esetben ez viszonylag drága anélkül, hogy terrabájt méretű adatok mozgatását néznénk. A C2-IT szolgáltatások igénybevételénél jó ötlet az öt évre elemezni a tranzakciónkénti hatás következményét.

Utolsósorban a teljesítés költségét kell elemezni. Ez arra vonatkozik, hogy egy auditáló folyamatot kell létrehozni, amelynek az érvényes állami törvények értelmében a naplózást és a titkosság szabályozását kell biztosítania.

Reális értékeknél vagyunk, ha az integrációs költséget 5.000 USD/hó, illetve a titkosság biztosításának költségét 3.000 USD/hó értéken vesszük. Ezek alapján a saját problémánk elemzéséhez a készpénzköltség az alábbi lesz:

5.5. táblázat - Ötéves költség C2 esetén

Év5 216.000 USD

A C2 használatával az ötéves teljes költség ezáltal 1.080.000 USD lesz. Ez még mindég jobb, mint a hagyományos IT-megoldások mellett, de kevésbé látható, addicionális költségtételt is tartalmaz (ld. 5.2. ábra).

Esetünkben a költségek holisztikus módon történő figyelembevétele azt jelenti, hogy a C2-, illetve a hagyományos IT-szolgáltatások összehasonlításához az összes költségtételt figyelembe vesszük, miközben a vállalati SOA (Service Oriented Architecture) architektúránkban a C2-t egy opcióként fogjuk fel.

5.2. ábra - Hagyományos és C- IT-igény szerinti szolgáltatások összehasonlítása (2.)

Azt fogjuk találni, hogy a C2 világában sok költségtételt elfelejtünk vagy nem értünk, amelyeket a hagyományos IT esetén kezelünk. Ez abból is adódik, hogy a C2 újabb technológiát használ, ami egészen új számunkra. A teljes költségtétel lista, amit figyelembe kell venni, az alábbi:

1. Integráció 2. Titkosság 3. Sávszélesség 4. Storage

5. Visszaállítási (recovery) szolgáltatás 6. Személyzeti igények

7. Kimaradás- és kiesésmenedzsment

8. Tartomány- vagy vállalatspecifikus szempontok 9. Előfizetésiköltség-növekedés

10. Biztonság 11. Beruházás

A fenti szempontok mindegyikének figyelembevétele határozottan ajánlatos a C2-szolgáltatásokra való áttérés igénybevételének eldöntése előtt. Ezek a költségtényezők határozottan vállalati és tartományfüggőek. Konkrét esetben ezek közül bizonyosak kis különbséget, mások pedig erőteljes hatást fognak jelenteni.

Tehát: A C2-szolgáltatások teljes költségtétellistája: 1. Integráció; 2. Titkosság; 3. Sávszélesség; 4. Storage; 5.

Visszaállítási (recovery) szolgáltatás; 6. Személyzeti igények; 7. Kimaradás-, kiesésmenedzsment; 8.

Tartomány- vagy vállalatspecifikus szempontok; 9. Előfizetésiköltség-növekedés; 10. Biztonság; 11.

Beruházás.