• Nem Talált Eredményt

szolgáltatások funkcionális elemei

4.9. C2-API-példák

A Google Gadget-ek (szerkentyű) olyan asztali keresőalkalmazások, amelyekkel a felhasználók kereshetnek az e-mailek, az állományok, a webtörténetek és a chatüzenetek között. Ezt Google Desktop Search néven hirdette meg a Google cég, amely alkalmazás a számítógépen olyan gyorsan és könnyen keres az információkban, mint a web a Google segítségével. A Google Gadget API három nyelvből tevődik össze:

- XML: Ez a nyelv teszi lehetővé, hogy a gadget specifikációját megírjuk. A gadget egy XML fájl, amely a Google által kereshető módon, valahol a weben helyezkedik el. Az XML fájl tartalmazza a gadget feldolgozásának és kezelésének utasításait. Az XML fájl tartalmazhat mindenfajta adatot, vagy URL-hivatkozásokat, ahol az adat elérhető.

- HTML: Ez a leíró nyelv formázza az oldalakat a weben. Általánosan felel a weboldalak statikus részeiért. A HTML és az XML hasonlít egymásra, de a HTML a webdokumentumokat formázza, miközben az XML az adatstruktúrát írja le.

- JavaScript: Ez egy szkript nyelv, amellyel a gadget-ek dinamikus viselkedését lehet definiálni.

Fontos: A Google Gadget API-részei: XML, HTML, JavaScript.

A Google Desktop Search egy ingyenes, letölthető alkalmazás az asztali gépen tárolt információban való kereséshez (http://desktop.google.com). Az alkalmazás lokálisan működik, miközben az alábbi lehetőségeket nyújtja:

- Keresés a teljes rendszeren: A felhasználó az elektronikus levelei között, valamint az állományok széles palettáján kereshet: Microsoft Outlook, Outlook Express, Microsoft Office fájlok, szöveg, Internet Explorer weboldal történeti állománya, valamint az AOL Instant Messenger chatüzenetei.

- Nagysebességű keresés: A Google.com több millió weboldal keresését képes elvégezni a másodperc töredéke alatt. A Google Desktop Search hasonló technológiával készült és a helyi merevlemezen is képes gyors keresést végezni.

- Az asztali gépes eredmények Google.com-ról történő könnyű elérése: A GDS a helyi gépen és a weben párhuzamos keresést tesz lehetővé. Amikor a felhasználó a Google.com segítségével, böngészőn keresztül keres, a GDS a helyi gépen párhuzamosan is keresést végez. Ha kapcsolódó eredményt talál, ezeket a Google.com találati listájába helyezi bele. Így a felhasználónak nem kell előzetes döntést hoznia, hogy a weben vagy a helyi gépen végeztesse a keresést.

- Dinamikus eredmények: A számítógépeken megszokott hagyományos kereséstől eltérően, amely naponta egyszer végez frissítést, a GDS folyamatosan végzi a frissítést a legtöbb fájltípusra. Amikor a felhasználó egy újabb levelet tölt le, pl. az Outlook segítségével, azt másodpercek alatt meg lehet találni.

A Google Data API-k egyszerű, szabványos protokollt nyújtanak a webes adatok írásához és olvasásához.

Ezek az üzleti funkciók széles körét foglalják magukba, amelyekkel a C2-n belüli és kívüli alkalmazásokat lehetséges összekötni. A REST típusú API-k az AtomPub (Atom Publishing Protocol) protokollra épülnek és az Atom szindikátus formátumot használják az adatok reprezentálásához, valamint a HTTP kommunikációjához. A teljesség igénye nélkül a Google Data API-k az alábbiak:

- Google Apps APIs

A Salesforce.com és a Google összefogása segített a programozóknak, hogy C2-alkalmazásokat fejlesszenek. A Force.com Toolkit for Google Data API-k olyan eszközöket és szolgáltatásokat nyújt, amelyek a Google Data API-k előnyeit felhasználva a fejlesztőknek egy közös, szabványos API-tárat tesz hozzáférhetővé ahhoz, hogy a Google-szolgáltatásokat a saját alkalmazásokba és a projektekbe beépíthessék a Force.com címen. Ezek az API-k a API-követAPI-kező címeAPI-ken érhetőAPI-k el: http://developer.force.com és a http://code.google.com/p/apex-google-data/.

A Salesforce.com és a Google közötti együttműködés eredményeként a fejlesztők egy multicloud felületet kapnak, hogy alkalmazásokat fejlesszenek és futtassanak. A Force.com Paas (Platform as a Service) C2-szolgáltatás, valamint a Google nyílt forráskódú API-k erőteljes webes alkalmazások létrehozását teszik lehetővé.

- Listafizetési részletezés.

A GoGrid API ReST alapú Query (lekérdezés) interfésze azon egyének számára készült, akik a C2-infrastruktúrahasználatot programozott módon óhajtják ellenőrizni az Internet felett. A GoGrid API használatához előfizetőnek kell lenni és programozási ismeretekkel kell rendelkezni. A támogatott programozási nyelvek a következők: Java, PHP, Phyton, Ruby.

Fontos: A Salesforce.com és a GoGrid népszerű C2-szolgáltatók.

Az Apex Web Service API a leginkább elterjedt vállalati webszolgáltatás, ami a Salesforce.com 3,7 milliárd szolgálat tranzakciójának több, mint 50%-át kezeli. Ez a szolgáltatás egyetlen lekérdezéssel komplex adatviszonyok kezelésére képes, mint amilyen az egy azonosítóhoz tartozó információhalmaz, az általa vásárolt termékek, a hozzá tartozó szerződések. Az adatbázisoknál ismeretes JOIN funkcióhoz hasonlóan, ez a képesség az integráció gyorsaságát és egyszerűségét segíti. Ezáltal egyedi megoldásnak számít. Az Apex C2 Saas (Software as a Service) szolgáltatás típusú alkalmazások fejlesztésére alkalmas platform, ami a Salesforce.com CRM (Customer Relationship Management) funkcionalitásra épül. Az Apex segítségével a fejlesztők a Salesforce.com back-end adatbázist és a kliensszerver-interfészeket érik el, hogy SaaS alkalmazásokat hozzanak létre. Ez az API a fejlesztőknek közös SaaS elemeket kínál fel, mint amilyenek a widget-ek vagy a több-bérlős adatbázisok, anélkül hogy az SaaS programok mögötti hagyományos infrastruktúrát különösebben fejleszteni kellene. Az Apex platformoknak három eszközük van:

- Apex Builder: Igény szerinti elem, amely korlátos tulajdonságokkal fogd-és-vidd módon egyszerű hangolást enged.

- Apex API : A Salesforce.com szerverekről nyers adatok lekérését végző módszer. Az API-t a Salesforce.com számára külső programok használhatják, mint amilyenek a Java alkalmazások, amelyek a Salesforce.com azonosítóhoz tartozó információk elérését igénylik.

- Apex Code: A Salesforce.com szervereken futó programozási nyelv. Ez a fejlesztésben rugalmasságot nyújt, miközben a kliensek és a szerverek közötti hívások számát minimális szinten tartja.

Az alábbi Apex API példakód egy olyan rendszert definiál, amely megakadályozza az elektronikus levelekből származó duplikált rekordok számára, hogy a rendszerbe bekerüljenek.

trigger blockDuplicates_tgr on Lead bulk(before insert, before update) { /*

:leadMap.KeySet()]) {

Lead newLead = leadMap.get(lead.Email);

newLead.Email.addError('A lead with this email address already exists.');

} }

Az ipar által 2013-ban elemzett és értékelt Top10 storage-szolgáltatás az alábbi ábrán látható.

4.14. ábra - Top10 ipari C2-storage-szolgáltatások

Példa a „Just Cloud" storage-szolgáltatás véleményezésére, amit a profitszféra képviselőiből összeállt független értékelők 2013-ban állítottak össze.

4.15. ábra - Top10 ipari C2-storage-szolgáltatások értékelése (szempontok)

4.16. ábra - Top10 ipari C2-storage-szolgáltatások értékelése (platform, támogatás)

4.17. ábra - Top10 ipari C2-storage-szolgáltatások értékelése (tulajdonságok)

Tehát: Népszerű C2 API-készítő cégek: Google, Salesforce.com, GoGrid, Apex.

5. 4.5. A C2-kliensek

A felhasználók számítógépén futó kliensek határozzák meg, hogy milyen módon történik a C2-szolgáltatásokkal való interakció. A C2-kliens fogalomra két definíciót is adhatunk:

a) A C2-kliens nem más, mint számítógéphardver és/vagy -szoftver, amely a C2-alkalmazások kézbesítését végzi, vagy amelyet speciálisan C2-szolgáltatások kézbesítésére terveztek, és amely nélkül maga a C2 sem létezne.

b) A C2-kliens egy interfész a C2 és a közönséges számítógép között, amelyet webböngészőn és vékony terminálokon keresztül használnak.

Fontos: A C2-kliens egy hardver- és/vagy egy szoftvertermék, amelyet speciálisan a C2-szolgáltatásokra terveztek.

A C2-klienseket hardver és szoftver szempontjából is csoportosítani lehet. Különböző típusú kliensek kapcsolódhatnak a C2-szolgáltatásokhoz, és mindegyik különböző módon kezeli le az alkalmazások és az adatok közötti interakciót. A vállalattól és az igényeitől függően ezek az eszközök vagy eszközcsoportok rendelkezésre állnak. A klienseken elérhető adatokkal való manipuláció olyan tényezőktől függ, mint a konkrét igények, valamint e klienstípusok előnyei és hátrányai.

5.1. Hardverkliensek

Három fajta hardverklienst különböztetünk meg: vastag, vékony, illetve mobil. A mobilkliens kategória az utóbbi években további irányokba bomlott szét és fejlődik.