• Nem Talált Eredményt

A múzeumban található kiállítások, múzeumpedagógia, közösségi szolgálat és egyéb tevékenységek

Állandó kiállítások

a) Szabolcs-Szatmár-Bereg megye orvos- és gyógyszerészettörténete.

b) A nyíri Mezőség története az őskortól a középkorig.

c) Vasvári Pál emlékszoba

d) Langaméta Gyermekjáték Gyűjtemény e) Büdi szoba

f) Szentmihályi konyha g) Szentmihályi mesterek

h) Gombás András Látványtár és Kelp Ilona interaktív labor i) ALKALOIDA – Ipar- és technikatörténeti kiállítás

A múzeum gyűjteményei folyamatosan bővülnek a felajánlások és ajándékok révén, 2014-ben több mint 900 db tárgy került gyarapodásba. Folyamatos a néprajzi és a történeti tárgyak revíziója, fotózása és számítógépes nyilvántartása, illetve az iroda költöztetésével a könyvtári és adattári anyag felülvizsgálata is folyamatban van. A városban minden évben egy tudományos konferenciát szerveznek, illetve 6 db Szabad Egyetem előadást a múzeumalapító, Gombás András emlékére. Minden időszaki kiállításukhoz kiadványt, meghívót és plakátot készítenek.

A Vasvári Pál Múzeum 2007 óta hirdeti meg tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásait. A foglalkozások témái az iskolai tananyag menetéhez, az állandó kiállatásaik anyagához, illetve az évszakokhoz köthető ünnepkörökhöz illeszkednek.

A múzeumi órák jól beilleszthetőek a tanmenetbe vagy az osztályfőnöki órák kulturális programjai közé. A foglalkozásokat kézműves tevékenységek teszik élményszerűvé, illetve feladatlapok is segítik az új ismeretek elsajátítását. A foglalkozásaik interaktivitását növelik a saját fejlesztésű szoftvereik, online játékaik és interaktív, érintőképernyős eszközeik. A foglalkozások időtartama egyenként kb.

45 perc. Igen intenzív közművelődési tevékenységük, és az elnyert TÁMOP 3.2.11./10-1, TÁMOP 3.2.8.B-12/1 és TÁMOP 3.2.3./A-11/1 pályázat révén növekedett a különböző múzeumpedagógiai foglalkozások száma. 2011-ben például:

146 általános iskolai és 9 középiskolai csoport vett részt rajtuk, összesen 5515 fővel.

Az intézményben lehetőség van a középiskolás diákok számára a kötelező 50 órás közösségi szolgálatot teljesíteni. A foglalkozások nem a rendhagyó múzeumi

94 órák koncepciójára épülnek, nincsenek játékos feladatok, nem kell feladatlapokat megoldaniuk. A foglalkozások célja, hogy a diákok betekintést nyerjenek egy múzeum életébe, hogy milyen munka folyik az intézmény falain belül a „kulisszák mögött”, kinek mi a feladata és, hogy hogyan is működik a múzeum. Érdeklődéstől függően bekapcsolódhatnak a diákok a történeti, néprajzi dokumentumok leltározásába, digitalizálásába, a néprajzi tárgyak restaulásába, a könyvtár és az adattár működtetésébe, stb. A múzeum dolgozói ezeknek a foglalkozásoknak a keretein belül szeretnének élni a lehetőséggel, hogy bemutassák a diákoknak, hogy a bölcsészek munkája is lehet érdekes és szórakoztató is, és így kívánják test közelibbé tenni számukra a múzeumot.

A múzeum minden évben megszervezi a Kabay János emlékhetet, melynek keretében vegyészkonferenciát, kémia vetélkedőt, tudományos roadshowt és interaktív kiállítást szerveznek meg a város nagy szülötte emlékére. 2012-ben ennek a rendezvénynek a zárása után látogatta meg életében először Magyarországot és a múzeumot az Ausztráliában élő John Oltványi, Kabay János unokája. Szerveznek múzeumi napközis tábort is, ahol történelmi, néprajzi, környezetvédelmi ismereteket is elsajátíthatnak a 6-10 éves táborozók.

Sikeresen bonyolítják le minden évben a Téltemető tavaszköszöntőt, a

„Múzeumok Éjszakája, Ízek kavalkádja” nagyrendezvényeiket, de nagy érdeklődés követi a Szentmihályi kenyérünnep és Nagy Játék napokat, novemberben a Márton nap, majd december 17-18-án Karácsonyi Kavalkád című rendezvényeiket. 5 alkalmas Borakadémia előadássorozatot is szerveznek évről évre, mely a törzsközönségüknek szól, melyekre neves pincészeteket (pl.: Simon, Frittman, Mezei, Kikelet, Szőke) hívnak vendégül.

Médiában történő megjelenésük elsősorban a helyi televízióban, a Kelet-Magyarországban, a Vasvári Hírmondóban, illetve egy teljes oldalon a kistérség újraalapított független havilapjában a Magyar Vidékben megjelent ismertetések révén valósultak meg. Emellett 2010-től külön múzeumi műsorral rendelkeznek – Múzeum Kávéház, a kultúrkoffein – a helyi Best of Rádióban, mely heti rendszerességgel (minden pénteken 12 órától 13-ig) tájékoztatja a hallgatókat a múzeum programjairól, kiállításairól.

Érdekességként még mindenképp megemlíteném, hogy a Tiszavasváriban 2002-ben kialakított Sőrés-sétányon elkezdtek a múzeum dolgozói létrehozni egy szoborparkot is, ezzel is építve és szépítve a városképet.

95

Összegzés

A Vasvári Pál Múzeumról elmondható, hogy dolgozói jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy bármely korosztály megtalálja egy-egy látogatás alkalmával a számára érdekes és hasznos tudásanyagot. Igyekeznek olyan városi programsorozatot kialakítani és fenntartani, amely szolgálja a hagyományőrzés lehetőségét valamint olyan értékeket ad át, melyeket máshonnan, családi vagy iskolai környezetből nem biztos, hogy megkapnának az érdeklődők.

Múzeumpedagógiai szempontból is érdemes elmondani, hogy folyamatosan pályáznak különböző forrásokra, melyből ezt a területet kívánják fejleszteni, még érdekesebbé tenni kicsik és nagyok számára egyaránt. Sajnos elmondható a múzeumról, hogy egy társadalmilag és gazdaságilag halmozottan hátrányos helyzetű településen található, mely turisztikai szempontból még nem csalogató az emberek számára, így a múzeum vonzáskörzete csak maga a település és annak környéke, ám a városvezetés tervezi Tiszavasvári fejlesztését, így a későbbiekben a VPM kiváló kikapcsolódási lehetőséget tud biztosítani a leendő turistáknak is.

Felhasznált irodalom

Káldy Mária - Kriston Vízi József - Kurta Mihály - Szabó József (2010):

Múzeumandragógia. Miskolc-Szentendre

Szabó József (2015): Kultúrandragógiai tanulmányok. Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézete Andragógia Tanszék

A Vasvári Pál Múzeum honlapja: http://vasvaripalmuzeum.hu/

Tiszavasvári város honlapja: http://www.tiszavasvari.hu/

A Vasvári Pál Múzeum vezetőjével elkészített interjú, valamint az általa kiadott, a múzeumról szóló anyagok.

96