• Nem Talált Eredményt

Bevezetés

Múzeumpedagógiájuk legfőbb célja: a múzeumi kiállítások anyagainak élményközpontú interpretálása, a korosztályok életkori sajátosságait figyelembe véve.

Részükről felerősödött az a szándék, hogy az iskolák minél többször behozzák a diákokat a múzeumba, s remélik, hogy az iskolák részéről is egyre erősebb az a szándék, hogy a múzeumot a tanulás egyik lehetséges bástyájának és a személyiségfejlesztés eszközeként tekintsék. A múzeumi foglalkozások kötetlenebb programként jelentősen javítják a gyermekek kommunikációs képességét, segítik a kooperatív tanulást, amely megkívánja tőlük az interperszonális, valamint a kiscsoportban történő munka képességét. A múzeumi tárgyak és előadások nagymértékben növelik a tanulás hatásfokát, a látottak és hallottak befogadását, feldolgozását, hiszen semmilyen multimédiás eszköz nem helyettesíti a közvetlen érzékelés útján szerzett tapasztalatot. A játékos, élményközpontú, szórakozva tanulás a diákokat önálló ismeretszerzésre, kutatásra serkenti. A kevésbé jól tanulókat, a lemaradókat a kíváncsiság és a kreatív környezet inspirálja a tanulásra, a jobb teljesítményre, hiszen a múzeumba mindenki „tiszta lappal”

lép be.

Múzeumi órák

A múzeumi órák célja: hogy a múzeumot megszerettessék a gyermekekkel, megtanítsák őket megfelelő módon használni annak titokzatosan sajátos eszközeit érdeklődésük, kiapadhatatlan kíváncsiságuk kielégítésére, tudásuk gyarapítására.

Az órák vetítéssel, játékos feladatokkal egybekötött érdekes előadások, eredeti tárgy vagy tárgymásolattal, mímes, szituációs- és

97 szerepjátékkal, a téma feldolgozásától függően. A múzeumi órákat korosztályi megjelöléssel ajánlják, de természetesen ettől eltérően más korosztály számára is „testre szabjuk”.

Nyomozás a múlt titkai után programok.

Ismerkedés a régészet világával, hogyan dolgoznak, milyen helyszíneken kutatnak a régészek és munkatársaik. A föld felszínétől indulva merülhetünk a mélybe és betekinthetünk a búvárrégészet titkaiba is.

Megvizsgálhatjuk, milyen eszközöket használnak, valamint milyen nyomok segítenek a múlt mozaikjának kirakásában. Választ kereshetünk arra a kérdésre is, hogy mennyi a mítosz és a valóság a régészek munkájával kapcsolatosan, mennyiben igaz a kalandfilmekben látott világ?

Eredeti leletek megtekintése, kézbevétele színesíti az előadást.

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

Kapcsolódó tantárgyak: történelem, földrajz, honismeret

Túlélőtúra az őskőkori ember világában.

Bepillantás és időutazás az ősember mindennapjaiba. Keressük a választ arra, hogyan és meddig éltek, milyen volt a körülöttük lévő környezet és élővilág, miben hittek, milyen harcokat kellett vívni a mindennapi életért.

Bújjunk az ősember bőrébe és éljük át, hogyan vadásztak, gyűjtögettek, kerestek menedéket, építettek hajlékot, hogyan öltözködtek és használták szerszámaikat. Megvizsgáljuk mennyi és milyen a hasonlóság az ősember és a csimpánz külső- és belső jegyei közt. Virtuálisan bebarangoljuk az őskőkori emberhez köthető Magyarországon található lelőhelyeket.

Ajánlott korosztály: 5. osztály

Kapcsolódó tantárgyak: történelem, földrajz, honismeret

98 Üljünk le Mátyás király asztalához, Te mit kóstolnál meg?

A reneszánsz világa sok újdonságot hozott, többek között a magyar gasztronómia világát is megreformálta. Az új ízek, zöldségek, gyümölcsök és a sok finomság elkészítési módja kinek köszönhető, Mátyás királynak vagy feleségének Beatrix királynőnek? Erre is választ kapunk, miközben bepillantást nyerünk a királyi udvarba és a reneszánsz kultúrába.

Természetesen a szegények asztalához is leülhetünk. Látogatást tehetünk a budai vásári forgatagban, vajon miben volt más, mint a mostani vásárok?

Ajánlott korosztály: 6-8. osztály

Kapcsolódó tantárgyak: történelem, honismeret

Tengerre fel és kezdődjön az újkor!

Vizes kalandokban lehet részünk a nagy földrajzi felfedezések korában. Milyen hajókkal és felszereléssel, mekkora legénységgel és merre hajóztak a nagy felfedezők? Új, az európaiak számára idegen kultúrák kerültek fel a térképre. Betekintést nyerünk az azték és inka kultúrák izgalmas világába. Vajon hogy alakult a hódítók és a bennszülöttek kapcsolata? Mennyit ért és milyen áldozatokat követelt az arany és a titokzatos fűszerek? Az egyik leghíresebb felfedező Kolumbusz Kristóf volt, de vajon értékelték a nagy felfedezését? Gazdagon vagy szegényen halt meg, és hol található ma a szobra? Hajózzunk el a válaszokért.

Ajánlott korosztály: 6-8. osztály

Kapcsolódó tantárgyak: történelem, földrajz

Nyissuk ki együtt Szabolcs-Szatmár–Bereg megye kincses ládáját Virtuális történelmi, kulturális és gasztronómiai kalandozás a megye értékei között. Lássunk csodákat ebben az értékekben gazdag megyében.

Kapcsoljuk be az öveket, és száguldozzunk többek között a nagyari Petőfi fától a szabolcsi földváron keresztül a tákosi zsindelytetős református

99 templomon át a szilvalekvárig. Ismerkedhetünk nagyléptékben a főbb látnivalókkal és érdekességekkel vagy kiválasztunk közösen egy vagy két tájegységet, mellyel részletesebb betekintést nyerhetünk az értékek tárházába. Fűszerezhetjük az előadást játékkal is, melyhez csapatokat kell alakítani. És hogy mi a játék? Legyen meglepetés.

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

Kapcsolódó tantárgyak: történelem, földrajz, honismeret

Kézműves foglalkozások az ügyes kezek birodalmában.

A foglalkozások célja: az emberbarát környezet és a környezetbarát ember együttműködése révén a természetes anyagok felhasználásával megismertetni a gyermekeket, felkelteni érdeklődésüket a feledésbe merült anyagok és technikák iránt.

A témára jellemző tárgyhoz hasonló, annak formáját, jellegzetességeit, stílusjegyeit idéző tárgyakat készítünk a gyermekekkel.

A foglalkozásokon készített alkotásokat a gyermekek hazaviszik, amelyekkel saját kincsestárukat gyarapítják.

Technikák: szövés, nemezelés, agyagozás, csuhézás, szalmafonás, görcskötés, gyöngyfűzés, gyertyamártás, gyertyaöntés, origami, fonalgrafika, üvegfestés, só kerámia.