• Nem Talált Eredményt

tábla: A mérlegen belüli belföldi bankközi devizaügyletek tárgyév december 31-én fennálló állományának aktuális kamatlábai

MNB azonosító

E. Az adatszolgáltatások teljesítésének közös szabályai 1. Becslés alkalmazása

II. A táblák kitöltésével kapcsolatos részletes előírások 01. tábla: A külföldi bankközi ügyletek kamatlábai

04. tábla: A mérlegen belüli belföldi bankközi devizaügyletek tárgyév december 31-én fennálló állományának aktuális kamatlábai

04. tábla: A mérlegen belüli belföldi bankközi devizaügyletek tárgyév december 31-én fennálló állományának aktuális kamatlábai

A 03. és 04. táblát évente csak egyszer kell teljesíteni, a tárgyév december 31-én fennálló, a I.1 pont szerinti, nyitott bankközi állományokkal rendelkező ügyletekre vonatkozóan.

Az a)-c) oszlop kitöltésére a 01. és 02. tábla a)-c) oszlopánál leírtak az irányadók.

d) A bankközi ügyletből a tárgyév december 31-én fennálló állomány: a fennálló hitelállományt az ügyletre vonatkozó szerződésben meghatározott eredeti devizanemben kell megadni, milliós nagyságrendben.

Az e-g) oszlop kitöltésére a 01. és 02. tábla d)-f) oszlopánál leírtak az irányadók.

h) Aktuális (állományi) kamatláb (%-ban): a tárgyév december 31-én fennálló állományra vonatkozó aktuális kamatlábat kell megadni, amely az állományokra a tárgyév utolsó napján alkalmazott tényleges (nem a meghirdetett) kamatlábbal egyenlő.

Az i) oszlop kitöltésére a 01. és 02. tábla j) oszlopánál leírtak az irányadók.

A 03. tábla j) oszlopának kitöltésére a 01. tába l) oszlopánál leírtak az irányadók.

MNB azonosító kód: K14

01. tábla: Forgalmi adatok a kamatcsere ügyletekre vonatkozóan

Futamidő (1-12) Megnevezés Futamidő (1-12) Megnevezés

a b c d e f g h i j k l

tábla folytatása Értékadatok egységnyi devizában, kamatláb 2 tizedesig

Kapott

Terminálás esetén az ellenirányú ügylet melyik

ügyletet terminálja (eredeti ügylet banki

ügyletazonosítója)

m n o p q r s t u v w x

02. tábla: Forgalmi adatok a határidős kamatmegállapodásokra vonatkozóan Értékadatok egységnyi devizában, kamatláb 2 tizedesig

Futamidő (1-12) Megnevezés

Terminálás esetén az ellenirányú ügylet melyik

ügyletet terminálja (eredeti ügylet banki

ügyletazonosítója) A változó kamat referenciakamata

Kapja, vagy fizeti a változó

kamatot

Ügylet

devizaneme Banki ügyletazonosító Kötés napja (trade date) Napi jelentés a kamatderivatíva ügyletekre vonatkozóan

A szerződés A szerződés szerint

adott összeg

MNB azonosító kód: K14

Kitöltési előírások

Napi jelentés a kamatderivatíva ügyletekre vonatkozóan

I. Általános előírások

1. Az adatszolgáltatásban minden kamatswap (az egy és többdevizás kamatcsere) ügyletet és határidős kamatláb megállapodást jelenteni kell, a többdevizás kamatcsere ügyletek (kamatozó devizacsere ügyletek és deviza kamatcsere ügyletek) esetében pedig minden devizapár kombinációt jelenteni kell. Az egyszerű devizacsere ügyleteket (simple currency swap vagy Fx swap) ebben a jelentésben nem kell szerepeltetni.

2. Az adatszolgáltatásban csak a saját számlás ügyleteket kell jelenteni.

3. Az adatszolgáltatásban nem kell jelenteni azokat az ügyleteket, amelyeket a bank az ún. fixing kockázat kezelése céljából kötött.

4. A táblákban és a jelen kitöltési előírásokban használt fogalmak magyarázatát e melléklet I. F. 1. pontja tartalmazza.

II. A táblák kitöltésével kapcsolatos részletes előírások

A kitöltéshez szükséges kódokat a 3. melléklet 4.6. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet tartalmazza.

01. tábla

a) oszlop: Értéknap. Kamatozás kezdő dátuma.

b) oszlop: Ügylet lejáratának napja. Amennyiben az ügylet lejárata munkaszüneti napra esik, akkor a következő munkanap.

c) oszlop: Partner törzsszáma.

• A partner törzsszáma: amennyiben a partner rezidens és a B (központ bank), C (egyéb monetáris pénzügyi intézmények), D (egyéb pénzügyi közvetítők), E (pénzügyi kiegészítő tevékenységet végzők), F (biztosítók és nyugdíjpénztárak) szektorok valamelyikébe tartozik.

• A partner SWIFT kódjának első nyolc karaktere: amennyiben a partner nem-rezidens hitelintézet.

• 00000002: a fenti felsorolásban nem szereplő rezidens partnerek esetén.

• 00000001: a fenti felsorolásban nem szereplő nem-rezidens partnerek esetén.

d), f) oszlop: A szerződés szerint kapott, illetve adott összeg névértéke eredeti devizában. Az ügyletek során ténylegesen elcserélt tőkeösszeg vagy az a névlegesen elcserélt tőke, amely a kamatfizetések alapját képezi. Amortizálódó kamatozó devizacsere ügylet (CCIRS, ami amortizálódik, beleértve az MTM ügyletet is amennyiben amortizálódik) és az amortizálódó deviza kamatcsere ügylet (csak kamatcsere történik és a tőke

„notional” amortizálódik) esetében is a tőkeösszeget kell jelenteni.

h), i), k) és l) oszlopok: Fizetett, illetve kapott kamat referenciakamata. Ha a kamat változó kamat, a referenciakamatot kell megadni, a kódlistának megfelelően (pl. 6M BUBOR vagy 3M EUR LIBOR vagy 1D HUFONIA). Ha a kamat fix kamat (esetleg egy összegben kerül meghatározásra a szerződésben), akkor ezeket az oszlopokat nem kell kitölteni.

j) és m) oszlop: Fizetett, illetve kapott kamat évesített kamatlába (%). Ha a kamat fix, akkor azt kell megadni, hogy mennyi az értéke a névérték százalékában, ha változó, akkor a referenciakamathoz viszonyított kamatfelárat kell megadni, százalékban. Ha a változó kamat megegyezik a referenciakamattal, 0 értéket kell beírni. Ha a fizetett, illetve kapott kamat fix, az évesített kamatláb kiszámításához az e melléklet I. F. 3.3.

pontjában található 2. képletet vagy az e melléklet I. F. 1.5. pontjában található képletet kell használni, annak függvényében, hogy azt százalékosan vagy összegszerűen határozták meg.

n) oszlop: Az ügylet típusa. Az amortizálódó ügyletet, – ezen ügyletből kiemelve – az amortizálódó deviza kamatcsere ügyletet, a deviza kamatcsere ügyletet, valamint az egyéb ügyleteket kell megjelölni. A 3.

melléklet 4.6. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédletben meghatározott kódlista alapján a megfelelő kódot használva kell kitölteni.

o) oszlop: Letéti számla követelmény kapcsolódik-e a tranzakcióhoz. A letéti számla követelmény esetében előfordulhat, hogy a piaci értékek alakulása miatt nem keletkezik követelmény, de a partnerrel kötött megállapodásban szerepel, hogy letét kapcsolódik az ügylethez. Ebben az esetben is meg kell jelölni a tranzakciót, hogy letéti követelmény kapcsolódik hozzá. A 3. melléklet 4.6. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédletben meghatározott kódlista alapján a megfelelő kódot használva kell kitölteni.

p) oszlop: Idő előtti terminálás (lezárás). Amennyiben egy kamatcsere ügylet a két fél együttes döntése alapján a lejárat előtt akár nettósítással, akár ellenügylet kötése nélkül, a futamidő lerövidítésével (azaz terminálással) kerül lezárásra, azt mindkét esetben új kamatcsere ügyletként kell jelenteni oly módon, mintha egy, az eredetivel megegyező jellemzőjű, de ellentétes irányú ügylet kötésével került volna sor a lezárásra. Idő előtti lezárás esetén meg kell jelölni, hogy az adott ügylet idő előtti lezárás miatt jött létre a 3. melléklet 4.6. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédletben meghatározott kódlista szerinti kódot használva, egyébként üresen kell hagyni az oszlopot.

q) oszlop: Banki ügyletazonosító. Az adatszolgáltató saját rendszereiben alkalmazott egyedi ügyletazonosító, amely az ügyletkötés beazonosítását szolgálja.

r) oszlop: Kötés napja (trade date). Az ügyletkötés napját kell feltüntetni, amely meg kell egyezzen az adatszolgáltatás tárgynapjával.

s) oszlop: Banki/kereskedési könyvi. Annak megfelelően töltendő ki, hogy az adott ügylet a kereskedelmi könyv vagy a banki könyv részét képezi-e.

t) oszlop: Tőketörlesztés módja amortizálódó swap esetében. Csak abban az esetben kell kitölteni, ha a kamatcsere ügylet típusa amortizálódó swap. Jelezni kell, hogy milyen módon amortizálódnak a swap tőkeösszegei: annuitásos módon, egyenletesen vagy egyéb módon. A 3. melléklet 4.6. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédletben meghatározott kódlista szerinti kódot használva kell kitölteni, egyébként üresen kell hagyni az oszlopot.

u) oszlop: Tőketörlesztés gyakorisága hónapban amortizálódó swap esetében. Numerikus érték, a tőketörlesztés gyakorisága hónapokban kifejezve. Csak abban az esetben kell kitölteni az oszlopot, ha a kamatcsere ügylet típusa amortizálódó swap.

v) oszlop: MTM Swap esetén melyik láb változik. Csak abban az esetben kell kitölteni az oszlopot, ha az ügylet típusa MTM típusú kamatozó devizacsere, beleértve az amortizálódó MTM típusú ügyletet is. Jelezni kell, hogy a kapott vagy fizetett láb névértéke módosul. A 3. melléklet 4.6. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédletben meghatározott kódlista szerinti kódot használva kell kitölteni az oszlopot, egyébként azt üresen kell hagyni.

w) oszlop: MTM igazítás gyakorisága hónapban. Numerikus érték, az MTM árfolyam kiigazítás gyakorisága, hónapokban kifejezve.

x) oszlop: Terminálás esetén az ellenirányú ügylet melyik ügyletet terminálja (eredeti ügylet banki ügyletazonosítója). Csak abban az esetben kell kitölteni az oszlopot, ha a p) oszlopban idő előtti terminálás szerepel, egyébként üresen kell hagyni. Az eredeti ügylet banki azonosítóját kell feltüntetni.

02. tábla

a)-c) oszlop: a 01. tábla ugyanezen oszlopainál leírtak szerint kell eljárni.

d) oszlop: A megállapodás szerződés szerinti összege. Egységnyi devizában kifejezve kell megadni.

e) oszlop: Felvét vagy kihelyezés. Az ügylet iránya az adatszolgáltató szempontjából. A 3. melléklet 4.6.

pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédletben meghatározott kódlista alapján kell kitölteni.

f) oszlop: A szerződés szerinti évesített kamatláb (%) fix kamat esetén. Az FRA szerződés megkötésének napján (trade date) rögzített fix kamatláb értéke, 2 tizedesjegy pontossággal.

g) és h) oszlop: A változó kamat referenciakamata, futamideje és megnevezése. Az FRA szerződésben rögzített változó kamat referenciakamata (pl. 6M BUBOR vagy 3M EURLIBOR vagy 1D HUFONIA), a kódlistának megfelelően.

i) oszlop: Kapja, vagy fizeti a változó kamatot. A 3. melléklet 4.6. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédletben meghatározott kódlista alapján kell kitölteni.

Ha az adatszolgáltató kapja a változó kamatot, és fizeti a fixált kamatot, nettó elszámolással => a referenciakamat emelkedése esetében nyereség származik az ügyletből (az eredmény arányos ezzel:

változó kamat az értéknapon – fixált kamat a kötés napján).

Ha az adatszolgáltató fizeti a változó kamatot, és kapja a fixált kamatot, nettó elszámolással => a referenciakamat emelkedése esetében veszteség származik az ügyletből (az eredmény arányos ezzel:

fixált kamat a kötés napján – változó kamat az értéknapon).

j) oszlop: Ügylet devizaneme. Az FRA szerződés szerinti tőkeösszegének devizaneme.

k)-o) oszlop: A 01. tábla ugyanezen oszlopainál leírtak szerint kell eljárni.

MNB azonosító kód: K21

01. tábla: Nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek ügyletenkénti bontású egyedi információi A hitel

azonosítója

Az adós KSH törzsszáma

A hitel szerződés szerinti devizanemének

ISO kódja

„Multicurrency”-e Hitelcél Újratárgyalt-e Átstrukturálásra került-e szervezetreg deviza kódtábla kódtár alapján kódtár alapján kódtár alapján kódtár alapján kódtár alapján kódtár alapján dátum

a b c d e f g h i j

fedezettsége Hitel kamatozása Szerződéses

kamatláb

dátum (millió forint) kódtár alapján kódtár alapján

átárazódási periódus- kódtár alapján

megnevezés -

kódtár alapján felár % % hónap kódtár alapján kódtár alapján

k l m n o p q r s t u v w

Referencia kamat változó kamatozású hiteleknél

Jelentés a nem pénzügyi vállalatok egyedi hitelszerződéseiről

MNB azonosító kód: K21

Kitöltési előírások

Jelentés a nem pénzügyi vállalatok egyedi hitelszerződéseiről I. Általános előírások

A táblában és a jelen kitöltési előírásokban használt fogalmak magyarázatát e melléklet I. F. 3. pontja tartalmazza.

II. A tábla kitöltésével kapcsolatos részletes előírások

1. A 01. táblában (Nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek ügyletenkénti bontású egyedi információi) annyi sort kell jelenteni, ahány új hitelszerződést kötött az adatszolgáltató a nem pénzügyi vállalatok szektorába tartozó ügyfeleivel az adott hónap során.

2. Az adatszolgáltatásban a money market típusú hitelek új szerződéseinek részletező adatait is jelenteni kell.

3. A táblában az EUR, HUF és CHF-en kívüli devizákban denominált hitelszerződések adatait is jelenteni kell.

4. A 01. táblában jelenteni kell az – ügyfél törlesztési nehézségei miatt az adatszolgáltatón belül – átstrukturált hiteleket.

5. A folyószámlahiteleket (és az idesorolandó rulírozó és roll over hiteleket) az adatszolgáltatásban nem kell jelenteni.

6. Újratárgyalt hitelként a kamatstatisztikában használt, e melléklet I. F. 3. pontjában új szerződésként meghatározott hitel jelentendő.

7. A nem pénzügyi vállalatok besorolására a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvényben foglalt szabályokat kell alkalmazni.

8. A 01. táblában jelentendő devizanemek ISO kódját, illetve a táblában felhasználható további kódokat a 3. melléklet 4.1., illetve 4.6. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet, a tábla kitöltését segítő módszertani útmutatást pedig a 3. melléklet 9. pontja szerint, szintén az MNB honlapján közzétett technikai segédlet tartalmazza.

MNB azonosító kód: K23

01. tábla: Háztartások és háztartásokat segítő nonprofit intézményeknek nyújtott hitelek ügyletenkénti bontású egyedi információi

A hitel azonosítója

Az adós KSH törzsszáma / azonosítója

A hitel szerződés szerinti devizanemének

ISO kódja

„Multicurrency”-e Hitelcél Újratárgyalt-e Átstrukturálásra került-e

Hitelkonstrukció

fajtája Adós szektora Szerződéskötés dátuma

kódtár alapján kódtár alapján kódtár alapján kódtár alapján kódtár alapján kódtár alapján dátum

a b c d e f g h i j

fedezettsége Hitel kamatozása Szerződéses

kamatláb

Évesített

kamatláb Hitelköltség mutató Kamatfixálás gyakorisága

dátum (millió forint) kódtár alapján kódtár alapján

átárazódási periódus - kódtár

alapján

megnevezés -

kódtár alapján felár % % % hónap kódtár alapján kódtár alapján

k l m n o p q r s t u v w x

Referencia kamat változó kamatozású hiteleknél

Jelentés a háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények egyedi hitelszerződéseiről

MNB azonosító kód: K23

Kitöltési előírások

Jelentés a háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények egyedi hitelszerződéseiről

I. Általános előírások

1. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények szektorának meghatározására vonatkozó rendelkezéseket e melléklet I. A. 4. pontja tartalmazza.

2. A táblában és a jelen kitöltési előírásokban használt fogalmak magyarázatát e melléklet I. F. 3.

pontja tartalmazza.

II. A tábla kitöltésével kapcsolatos részletes előírások

1. A 01. táblában annyi sort kell jelenteni, ahány új hitelszerződést kötött az adatszolgáltató a háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények szektorába tartozó ügyfeleivel az adott hónap során.

2. A folyószámlahiteleket (és az ide sorolandó rulírozó és roll over hiteleket) az adatszolgáltatásban nem kell jelenteni.

3. A táblában az EUR, HUF és CHF-en kívüli devizákban denominált hitelszerződések adatait is jelenteni kell.

4. A 01. tábla kitöltése során az újratárgyalt hitelként a kamatstatisztikában használt, e melléklet I. F.

3. pontjában hivatkozott fogalmak között új szerződésként meghatározott hitel jelentendő.

5. A 01. táblában az alábbi konstrukciókat is jelenteni kell:

• az ügyfél törlesztési nehézségei miatt az adatszolgáltatón belül átstrukturált hiteleket, továbbá

• a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló 2009. évi IV. törvény szerinti áthidaló hiteleket.

6. A 01. táblában jelentendő devizanemek ISO kódját, illetve a táblában felhasználható további kódokat a 3. melléklet 4.1., illetve 4.6. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet, a tábla kitöltését segítő módszertani útmutatást pedig a 3. melléklet 9. pontja szerint, szintén az MNB honlapján közzétett technikai segédlet tartalmazza.

MNB azonosító kód: L01

millió euro (1) Devizatartalékok (konvertibilis devizákban)

(a) Értékpapírok

(b) Összes valuta és betétek

ebbõl: külföldön tartott betétek ebbõl: a jelentő országban tartott betétek (2) IMF tartalék pozíció

(3) SDR követelések

(4) arany (beleértve az aranybetéteket és aranyswap ügyleteket is) 3

—uncia mennyisége (millió) (5) egyéb devizakövetelések (részletezve)

—pénzügyi derivatívák

—nem-rezidens nem-bankoknak nyújtott hitelek

—egyéb

B. Egyéb devizakövetelések (részletezve)

—devizatartalékon kívüli értékpapír követelések

—devizatartalékon kívüli betétek

—devizatartalékon kívüli hitelek

—devizatartalékon kívüli pénzügyi derivatívák

—devizatartalékon kívüli arany

—egyéb

3. Az arany értékelése a tárgyhó utolsó munkanapján a Reuters EFX oldalán közzétett, de. 11 órakor érvényes Londoni fixingen történik.

(ii) azon kereskedelmi bankoknál elhelyezett betétek, melyek központja a jelentő országban van ebből: a kibocsátó központja a jelentő országban, de a telephelye külföldön van I. Nemzetközi tartalékok és egyéb devizakövetelések (becsült piaci értéken) 2

A. Nemzetközi tartalékok

Nemzetközi tartalékok és devizalikviditás 1

(A monetáris hatóságok és a központi költségvetés adatai, társadalombiztosítás nélkül)

(i) más jegybankoknál, a BIS-nél és az IMF-nél elhelyezett betétek

(iii) azon kereskedelmi bankoknál elhelyezett betétek, melyek központja nem a jelentő országban van

1. Az adatszolgáltatás I., II., és III. tábláinak kategóriáiba csak a devizában denominált és elszámolt instrumentumok tartoznak (vagy olyan eszközök, melyek értékelése közvetlenül az árfolyamtól függ és elszámolásuk devizában történik). A devizában denominált, de nem devizában, hanem más módon (pl. nemzeti valutában, vagy áruval) kiegyenlített pénzügyi eszközöket a Megjegyzések között a IV. táblában kell feltüntetni. A pozíciókat csak akkor lehet nettó módon számbavenni, ha ugyanazzal az ügyféllel szemben és ugyanolyan lejáraton történik az elszámolás, és keretmegállapodás van érvényben a nettó alapon való elszámolásról (master netting agrreement). A tőzsdei tranzakciókhoz kapcsolódó pozíciókat is ki lehet mutatni nettó módon. A gyakorlatban nem alkalmazott instrumentumok esetében az értékmező üresen marad.

2. Felhalmozott kamatot is tartalmazó piaci értéken nyilvántartott adatok. Amennyiben egy olyan intézménnyel szemben, melynek központja a jelentő országban van, a betéteket és az értékpapírokat nem tartalmazó tartalék pozíció jelentős, ezt külön soron kell feltüntetni.

MNB azonosító kód: L01

millió euro

Összesen

1 hónapos vagy annál rövidebb

1 hónapnál hosszabb, de 3

hónapnál nem hosszabb

3 hónapnál hosszabb, de

1 évnél nem hosszabb 1. Devizahitelek, értékpapírok és betétek 4

tőke kamat tőke kamat 2. A hazai valutával szembeni összesített short (rövid) és long (hosszú) határidős (forward os futures) devizapiaci pozíciók (beleértve a deviza swap-ok határidős lábát) 5

—passzív repó ügyletekhez kapcsolódó devizatartalék növekedések (+)

—áruhitel csökkenések (-)

—áruhitel növekedések (+)

—egyéb tartozások (-)

—egyéb követelések (+)

Nemzetközi tartalékok és devizalikviditás

3. Egyéb (részletezve)

—aktív repó ügyletekhez kapcsolódó devizatartalék csökkenések (-)

II. Devizakövetelések szintjét befolyásoló rövidlejáratú, előre meghatározott műveletek (névleges értéken)

Lejárati bontás (a még hátralevő lejárat szerint)

(a) Short (eladási) pozíciók ( - ) (b) Long (vételi) pozíciók (+)

—csökkenés (-)

—növekedés (+)

Összesen:

1. Devizában fennálló feltételes kötelezettségek

(a) Garanciával biztosított éven belüli lejáró tartozások * 1-2 (b) Egyéb feltételes kötelezettségek

2. Devizában denominált, hozzá kapcsolt opcióval kibocsátott értékpapírok (puttable bonds) 6

3. Lehívatlan, feltétel nélkül lehívható hitelkeretek7

(a) más monetátis hatóságok, BIS, IMF és más nemzetközi szervezetek által nyújtott, lehívatlan hitelkeretek

—más monetáris hatóságok (+)

—BIS (+)

—IMF (+)

—más nemzetközi szervezetek (+)

(b) azon kereskedelmi bankok, vagy más pénzügyi intézmények rendelkezésére álló, lehívatlan hitelkeretek, melyek központja a jelentő országban van (+)

(c) azon kereskedelmi bankok vagy más pénzügyi intézmények rendelkezésére álló, lehívatlan hitelkeretek, melyek központja nem a jelentő országban van (+)

Lehívatlan, feltétel nélkül lehívható hitelkeretek

(a) más monetátis hatóságoknak, BIS-nek, IMF-nek és más nemzetközi szervezeteknek nyújtott, lehívatlan hitelkeretek

—más monetáris hatóságok (-)

—BIS (-)

—IMF (-)

—más nemzetközi szervezetek (-)

(b) azon kereskedelmi bankoknak, vagy más pénzügyi

intézményeknek nyújtott lehívatlan hitelkeretek, melyek központja a jelentő országban van (-)

(c) azon kereskedelmi bankoknak vagy más pénzügyi

intézményeknek nyújtott lehívatlan hitelkeretek, melyek központja nem a jelentő országban van (-)

4. Összesített rövid és hosszú devizaopciós pozíciók a hazai valutával szemben 8

(a) Short pozíciók

(i) Vásárolt put (eladási) opciók (ii) Kiírt call (vételi) opciók (b) Long pozíciók

(i) Vásárolt put (eladási) opciók (ii) Kiírt call (vételi) opciók

* 1/ Minden kereskedelmi garancia viszontgaranciával biztosított.

1 hónapos vagy annál rövidebb III. Devizakövetelések szintjét befolyásoló, feltételes rövidlejáratú műveletek (névleges értéken)

Lejárati bontás (a még hátralevő lejárat szerint, ahol ez alkalmazható)

7. Az adatszolgáltatónak meg kell különböztetnie a feltételes hitelkeretekhez kapcsolódó lehetséges pénzmozgásokat, és ezt elkülönítve, a megadott formában kell jelenteni.

8. Az egy évnél hosszabb hátralévő lejáratú opciós pozíciókat, amelyekre esetleg pótbefizetést kell teljesíteni (margin call), a IV. táblában, külön soron kell közölni.

4. Beleértve az adott lejárattal összefüggő, esedékes kamatfizetéseket. Itt kell kimutatni a nem-rezidensek által a jegybanknál elhelyezett devizabetéteket is. A hivatkozott értékpapírok közé azok tartoznak, amelyeket a monetáris hatóságok és a jegybank (a társadalombiztosítás kivételével) bocsát ki. 2005 februártól nem tartalmazza a nemzetközi tartalékokhoz kapcsolódó kamatbevételeket.

5. Egy évnél hosszabb hátralévő lejáratú határidős és futures pozíciókat, melyekre esetleg pótbefizetést kell teljesíteni (margin call), a IV. táblában, külön soron kell közölni.

6. Csak azokat a kötvényeket kell itt számbavenni, melyek hátralévő lejárata egy évnél hosszabb, és ezek nominál értékét az első (Összesen) oszlopban kell feltüntetni. Az egy évnél nem hosszabb hátralévő lejárattal bíró kötvények értékét a II. táblában kellett közölni.