• Nem Talált Eredményt

MNB azonosító

E. Az adatszolgáltatások teljesítésének közös szabályai 1. Becslés alkalmazása

II. A tábla kitöltésével kapcsolatos részletes előíráso k

A táblában – a 38. sor kivételével – a negyedév végi állományi adatokat kell jelenteni. A 38. sorban az adózott eredményt éven belül halmozottan kell megadni.

A tábla egyes soraira vonatkozó kitöltési előírások:

A 01-09. sorban az adatszolgáltató tulajdonában lévő részvényekre, egyéb részesedésekre, illetve a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokra vonatkozó, könyv szerinti nettó (értékhelyesbítéssel, értékelési különbözettel vagy értékvesztéssel korrigált) mérlegértéket kell megadni.

01-05. sor: Birtokolt részvények, egyéb részesedések (tartós + rövid)

A részvények, egyéb részesedések soraiban a befektetett pénzügyi eszközök (hosszú) és a forgóeszközök (rövid) alatt az értékpapíroknál nyilvántartott részvényeket (tőzsdei és nem tőzsdei), egyéb részesedéseket kell megadni.

06-09. sor: Birtokolt hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok (tartós + rövid)

Ezekben a sorokban kell jelenteni az adatszolgáltató tulajdonában lévő, a befektetett eszközök között (hosszú), valamint a forgóeszközként (rövid) kimutatott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok együttes állományát. A Magyar Állam által kibocsátott értékpapírok alatt a különféle államkötvényeket, kincstárjegyeket, kincstári takarékjegyeket kell érteni.

10-14. sor: Tartósan adott kölcsönök (részesedési viszonyban is)

Az adatokat mérleg szerinti nettó (értékvesztéssel csökkentett) értéken kell szerepeltetni. Adott kölcsönnek minősül a vállalkozás által a belföldi és külföldi partnereknek nyújtott hitel, a belföldi és külföldi partnerrel szemben fennálló pénzügyi lízing követelés, a részletre, a halasztott fizetéssel történt értékesítés miatti követelés is.

15-25. sor: Követelések, pénzügyi instrumentumok (forgóeszközök része)

A követeléseket mérleg szerinti nettó (értékvesztéssel csökkentett) értéken kell jelenteni. Az elszámolt értékvesztést külön sorban (25. sor), negatív előjellel kell megadni. A követelések részletező tételei bruttó, értékvesztéssel nem csökkentett összeggel jelentendők.

Az adott rövid kölcsönök alatt a követelések között szereplő, bármely belföldi vagy külföldi partnernek kölcsönadott pénzeszköz állományát kell érteni. Kölcsönként kell kimutatni a követelések között nyilvántartott, más vállalkozással szembeni pozitív összegű cash-pool és elszámolási számla követelést is.

A követelés az államháztartással szemben sor elsősorban adójellegű követeléseket tartalmaz.

Az áruszállításból és szolgáltatásból származó követeléseket (vevők) az egyéb követelések között kell jelenteni.

30. és 31. sor: Aktív időbeli elhatárolások (magyar számviteli előírások szerint), halasztott adó (IFRS-ek szerint)

A magyar számviteli előírások szerinti mérlegnek megfelelő tartalmú tételek. Az aktív időbeli elhatárolásokból ki kell emelni a kamatelhatárolás állományát (31. sor). Az IFRS-eket alkalmazó adatszolgáltatónak a halasztott adókövetelést kell itt jelenteni.

32. sor: Nem pénzügyi eszközök (tárgyi, immateriális, készlet)

A magyar számviteli előírások szerinti immateriális javak, tárgyi eszközök és készletek mérlegcsoportok együttes összege (állománya) az időszak végén, mérleg szerinti nettó értéken. Az IFRS-eket alkalmazó adatszolgáltatónak az immateriális javakra, beruházásokra, készletekre adott előlegeket nem a 32., hanem az egyéb követelésekre vonatkozó 23. és 24. soron kell szerepeltetnie. A nem pénzügyi eszközök között kell viszont szerepeltetnie az IFRS-eket alkalmazó adatszolgáltatónak az operatív lízing keretében kölcsönadott eszközöket.

34. sor: Mérlegfőösszeg (év közben becsléssel is)

Év közben az eszközök és a források egy részének esetleges becslése miatt az ezen a soron jelentett adat becslést is tartalmazhat. Az adatszolgáltatásban a kiemelt sorok eszköz és forrás oldali összegének is meg kell egyezni a mérlegfőösszeggel.

36. sor: Saját tőke (év közben becsléssel is)

A Számv. tv. által definiált saját tőkét kell ezeken a sorokon szerepeltetni. Amennyiben az adatszolgáltató az IFRS-ek szerinti éves beszámolót készít, akkor az annak megfelelő saját tőkét kell a táblában szerepeltetnie. Amennyiben év közben, illetve az adatszolgáltatás határidejéig nem készül teljes körű zárás, a saját tőke meghatározásánál becslést kell alkalmazni a pontosabb adatok megadása érdekében.

39-53. sor: Kötelezettségek

A hosszú és rövid lejáratú hitel és kölcsön típusú tartozásokat külön soron kell szerepeltetni a kötelezettségek alatt.

Az osztaléktartozásra vonatkozó sorokban az osztalékból, részesedésből fakadóan az alapítókkal, tulajdonosokkal szembeni kötelezettséget kell megadni, függetlenül attól, hogy a mérlegben milyen tételen helyezkedik el (kapcsolt, jelentős tulajdoni vagy egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozással szembeni kötelezettség, egyéb rövid lejáratú kötelezettség).

A tartozás az államháztartással szemben soron kell megjeleníteni a központi költségvetéssel, a társadalombiztosítással vagy az önkormányzatokkal szemben fennálló adó és járulék kötelezettségeket.

Az áruszállításból és szolgáltatásból származó kötelezettségeket (szállítók) az egyéb kötelezettségek között kell jelenteni.

54. és 55. sor: Passzív időbeli elhatárolások (magyar számviteli előírások szerint), halasztott adó (IFRS-ek szerint)

A magyar számviteli előírások szerinti mérlegnek megfelelő tartalmú tételek. A passzív időbeli elhatárolásokból ki kell emelni a kamatelhatárolás állományát (55. sor). Az IFRS-eket alkalmazó adatszolgáltatónak a halasztott adókötelezettséget kell az 54. sorban jelentenie.

MNB azonosító kód: J01

01. tábla: Születési adatok

id_1 id_2 Születési év Születési

hónap Nem

a b c d e

1 2 3

n

02. tábla: Nyugdíjjárulék alapját képző adatok id_2 Kezdő

dátum Záró dátum

Heti munkaórák

száma

Munkahely azonosítója

Munkahely

cégformája Jövedelem #1 Jövedelem #2 FEOR kód Alkalmazás

minősége kód Kieső idő Állandó lakcím - Megye

Állandó lakcím - Járás

Tartózkodási hely - Megye

Tartózkodási hely - Járás

a b c d e f g h i j k l m n o

1 2 3

n

03. tábla: Ellátások adatai id_2

Ellátás kezdő dátuma

Ellátás megállapított

összege

Ellátás

jogcíme Szolgálati idő Kereset Megszűnés dátuma

a b c d e f g

1 2 3

n Sor-szám

Sor-szám

Sor-szám

Természetes személyek anonimizált jövedelmi és munkatörténet adatai

MNB azonosító kód: J01

Kitöltési előírások

Természetes személyek anonimizált jövedelmi és munkatörténeti adatai

I. Általános előírások

1. Az adatszolgáltatást a Társadalombiztosítási Azonosító Jellel (TAJ szám) rendelkező természetes személyekre vonatkozóan, személyazonosításra alkalmatlan módon kell teljesíteni.

2. Az adatokat UTF-8 kódolással, pontosvesszővel elválasztott szöveg (.csv) formátumban, az MNB által rendelkezésre bocsátott Kódképzési leírás szerint megképzett anonim kapcsolati kóddal ellátva kell jelenteni.

3. Az adatszolgáltatást tartalmazó elektronikus adathordozót az adatszolgáltató az MNB írásban kijelölt képviselője részére adja át, az átadás-átvétel jegyzőkönyvezése mellett.

4. A táblák kitöltésekor alkalmazandó kódokat a 3. melléklet 4.13. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet (a továbbiakban: kódlista) tartalmazza.

II. A táblák kitöltésével kapcsolatos részletes előírások