• Nem Talált Eredményt

A tábla kitöltésével kapcsolatos részletes előíráso k A tábla egyes soraira vonatkozó kitöltési előírások:

MNB azonosító

E. Az adatszolgáltatások teljesítésének közös szabályai 1. Becslés alkalmazása

II. A tábla kitöltésével kapcsolatos részletes előíráso k A tábla egyes soraira vonatkozó kitöltési előírások:

12. Ebből: Nem számlázott szolgáltatás, előleg

Az aktív időbeli elhatárolásokból ki kell emelni a bevételek és a ráfordítások elhatárolásának azt a részét, amely (még) nem számlázott szolgáltatásokhoz, adott előlegekhez kapcsolódik. Ilyen az igénybevett folyamatos szolgáltatásokra adott előleg, előfizetési díj, bérleti díj vagy a teljesített szolgáltatások még nem számlázott, vevő követelések között meg nem jelenített része (pl. mérőben maradt energia). A tétel becsléssel is meghatározható.

13. Mérlegfőösszeg

Év közben az eszközök és a források egy részének esetleges becslése miatt becslést is tartalmazhat. Fenn kell azonban állnia a táblán belül az alábbi összefüggéseknek:

13. sor =1. sor +3. sor +4. sor +5. sor +6. sor +9. sor +11. sor, illetve

13. sor > 14. sor + 16. sor + 24. sor (mivel a tábla a céltartalékokra nem kérdez rá) 14. Saját tőke

Év közben, illetve év végi előzetes (első) adatszolgáltatáskor az évközi halmozott, illetve előzetes, megszavazott osztalékkal nem csökkentett eredményt tartalmazó saját tőkét kell jelenteni. Az éves adatot a későbbiekben módosítani kell az éves beszámolónak megfelelő összegre. Az évközi, illetve év végi első (tárgynegyedévi) adatszolgáltatásban az egyértelmű elszámolás érdekében akkor is a saját tőkében kell szerepeltetni a megszavazott osztalékot, ha annak összege már egyébként ismert, vagy esetleg már kifizették.

15. Ebből: Eredmény

Év közben, illetve év végén az első adatszolgálatásban (negyedik negyedévi tárgyidőszak esetén) előzetes, osztalékot is tartalmazó számviteli eredmény. Amennyiben az adatszolgáltató könyvei a tárgynegyedévre vonatkozóan még nincsenek lezárva, az eredményt (az elhatárolások becslésével összhangban) becsülni kell.

A későbbi adatszolgáltatásokban, az éves adatok véglegessé válása után, az eredményt módosítani kell az éves beszámoló szerinti eredményre, és így kell szerepeltetni az „Adat az előző év végén” oszlopban. Ennek megfelelően változhat a saját tőke, illetve a kötelezettségek adata is.

18. Ebből: Átvett állami, önkormányzati vagyon miatti kötelezettség

A koncesszióba, vagyonkezelésbe átvett állami, önkormányzati vagyonnal kapcsolatosan képzett, egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek között kimutatott összeget kell szerepeltetni ezen a soron (amennyiben az adatszolgáltató ilyen kötelezettséget kimutat).

23. Ebből: Kötelezettségek tulajdonos felé

Jellemzően osztalékból, részesedésből fakadó kötelezettség az alapítókkal, tulajdonosokkal szemben, függetlenül attól, hogy a mérlegben milyen tételen helyezkedik el (részesedési viszonyban lévő vállalkozással szembeni kötelezettség, egyéb rövid lejáratú kötelezettség). Az adat tartalmát a saját tőkével, az eredménnyel, illetve a fizetett osztalékkal (32. sor) összhangban kell megállapítani.

27. Belföldi vállalatnak adott forint kölcsön

A 3. és a 8. sorban szerepeltetett adott kölcsönök azon része tartozik ide, amelyet belföldi gazdálkodó szervezetnek nyújtott az adatszolgáltató forintban. A részesedési viszonyban lévő partnereket is figyelembe kell venni.

28. Belföldi vállalatnak adott deviza kölcsön

A 3. és a 8. sorban szerepeltetett adott kölcsönök azon része tartozik ide, amelyet belföldi gazdálkodó szervezetnek nyújtott az adatszolgáltató külföldi pénznemben. A részesedési viszonyban lévő partnereket is figyelembe kell venni.

29. Államháztartástól kapott pénzeszközök

Az államháztartástól, tulajdonosi jogokat gyakorló vagyonkezelő szervezettől kapott tőkeemelés, kölcsön, támogatás pénzforgalma a tárgyévben. Ide kell sorolni az uniós támogatásokból átvett pénzösszeget is.

30. Működési költségek összesen

Az üzemi, üzleti eredményig terjedő valamennyi költség, ráfordítás tárgyévi összege, beleértve az anyagjellegű, személyi jellegű és egyéb ráfordításokat, valamint az értékcsökkenést. Meghatározásánál év közben becslés is alkalmazható.

33. Államháztartással szembeni egyéb követelés (adójellegű követelés)

Ebben a sorban az adójellegű követelést kell jelenteni. A központi kormányzattal, az önkormányzatokkal, valamint a társadalombiztosítási alapokkal szembeni követelések együttes értékét kell itt megadni.

34. Államháztartással szembeni egyéb tartozás (adójellegű tartozás)

Ebben a sorban kell jelenteni az államháztartással szembeni kötelezettségállományt, amely a központi költségvetéssel, a társadalombiztosítással vagy az önkormányzatokkal szemben fennálló adó- és járulékkötelezettségeket tartalmazza.

MNB azonosító kód: F98

Kitöltési előírások

Éves beszámolót készítő vállalatok mérlege és eredménykimutatása Általános előírások

Az adatszolgáltatás keretében az Igazságügyi Minisztérium az általa elektronikusan feldolgozott, nem konszolidált éves vállalati beszámolóknak a számvitelről szóló 2000. évi C.

törvény (a továbbiakban: Számv. tv.) 1., illetve 4. melléklete szerinti mérlegeit és a Számv. tv.

2., 3. illetve 5. melléklete szerinti eredménykimutatásait köteles megküldeni, szöveges állományban, CSV formátumban. Külön fájlban kell szerepeltetni a (normál, nem egyszerűsített) éves beszámoló adatokat és az ettől eltérő beszámolási formák mérlegeit és eredménykimutatásait. Az adatszolgáltatásnak a naptári évvel megegyező üzleti éves és a naptári évtől eltérő, de a tárgyév során záruló üzleti évvel rendelkező vállalatok mérlegeit és eredménykimutatásait is tartalmaznia kell. Az adatállományokban – vállalatonként egy sorban – szerepeltetni kell a vállalatok KSH-törzsszámát (az adószám első nyolc karakterét), az üzleti év kezdetének és végének dátumát, a beszámoló befogadásának időpontját, a beszámoló típusát, pénznemét és pénzegységét, továbbá az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak számát, valamint a tárgyévi mérleg és eredménykimutatás adatokat.

MNB azonosító kód: F99

01. tábla millió forint

Adat a tárgynegyedév

végén a 01 Birtokolt részvények, egyéb részesedések (tartós+rövid)

02 Belföldi vállalkozások tőzsdei részvényei 03 Belföldi vállalkozások nem tőzsdei részvényei 04 Belföldi vállalkozások egyéb részesedései 05 Külföldi vállalkozások részvényei, részesedései

06 Birtokolt hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok (tartós+rövid) 07 Magyar Állam által kibocsátott értékpapírok

08 Egyéb belföldiek által kibocsátott értékpapírok 09 Külföldiek által kibocsátott értékpapírok

10 Tartósan adott kölcsönök (részesedési viszonyban is) 11 Tartósan adott kölcsönök belföldi magánszemélynek 12 Tartósan adott kölcsönök belföldi hitelintézetnek (betét is) 13 Tartósan adott kölcsönök egyéb belföldieknek

14 Tartósan adott kölcsönök külföldre

15 Követelések, pénzügyi instrumentumok (forgóeszközök része) 16 Adott rövid kölcsönök belföldi magánszemélynek

17 Adott rövid kölcsönök belföldi hitelintézetnek 18 Adott rövid kölcsönök egyéb belföldieknek 19 Adott rövid kölcsönök külföldre

20 Osztalék követelés belföldiekkel szemben 21 Osztalék követelés külföldiekkel szemben

22 Követelés államháztartással szemben (adókövetelések, előlegek) 23 Egyéb követelések belföldiekkel szemben

24 Egyéb követelések külföldiekkel szemben 25 Követelések értékvesztése (-)

26 Pénzeszközök (pénztár, csekk, bankbetétek)

27 Elszámolási számlák, bankszámlák belföldi hitelintézetnél 28 Lekötött betétek belföldi hitelintézetnél

29 Bankszámlák, betétek külföldi hitelintézetnél

30 Aktív időbeli elhatárolások (magyar számviteli előírások szerint), halasztott adó (IFRS-ek szerint)

31 ebből: aktív kamatelhatárolás (magyar számviteli előírások szerint) 32 Nem pénzügyi eszközök (tárgyi, immateriális, készlet)

33 Külföldi fióktelep eszközei (ha van külföldi fióktelep) 34 Mérlegfőösszeg (év közben becsléssel is)

35 Céltartalékok (IFRS-ek szerint is) 36 Saját tőke (év közben becsléssel is) 37 ebből: jegyzett tőke

38 ebből: adózott eredmény (tárgyévben halmozott) 39 Kötelezettségek összesen (céltartalékok nélkül) 40 Hosszú lejáratú hitelek belföldi hitelintézettől 41 Hosszú lejáratú kölcsönök belföldi magánszemélytől 42 Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök egyéb belföldiektől 43 Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök külföldről

44 Rövid lejáratú hitelek belföldi hitelintézettől 45 Rövid lejáratú kölcsönök belföldi magánszemélytől 46 Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök egyéb belföldiektől 47 Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök külföldről

48 Tartozás kibocsátott értékpapírból (kötvény) (hosszú+rövid) 49 Osztalék tartozás belföldiekkel szemben

50 Osztalék tartozás külföldiekkel szemben

51 Tartozás államháztartással szemben (adók, előlegek) 52 Egyéb kötelezettségek (hosszú+rövid), belföldi 53 Egyéb kötelezettségek (hosszú+rövid), külföldi

54 Passzív időbeli elhatárolások (magyar számviteli előírások szerint), halasztott adó (IFRS-ek szerint)

55 ebből: passzív kamatelhatárolás (magyar számviteli előírások szerint) 56 Külföldi fióktelep kötelezettségei (ha van külföldi fióktelep)

Tételek megnevezése

Sor-szám

Vagyonkezelő és csoportfinanszírozó tevékenységet végző vállalatok pénzügyi adatai

MNB azonosító kód: F99

Kitöltési előírások

Vagyonkezelő és csoportfinanszírozó tevékenységet végző vállalatok pénzügyi adatai

I. Általános előírások

1. Az adatszolgáltatási kötelezettségről az MNB az általa kijelölt adatszolgáltatót írásban értesíti.

Az adatszolgáltatás előzetes – évközi negyedéves, illetve év végi –, az adatszolgáltató által alkalmazott számviteli szabályozás szerinti mérlegadatokra vonatkozik. Az adatszolgáltatást az éves beszámoló végleges adatai alapján nem kell megismételni.

2. Az adatokat a tárgynegyedév (naptári negyedév) utolsó napjára vonatkozóan kell megadni, millió forintban, egész számra kerekítve. Az eltérő üzleti évet választó adatszolgáltatónak is a naptári negyedévet kell tárgynegyedévnek tekintenie, ezért azok az eltérő üzleti évet választó adatszolgáltatók, amelyeknél a fordulónap nem esik egybe a naptári negyedév végével, szintén a naptári negyedév végére vonatkozó állományi adatokat kell, hogy szerepeltessék az adatszolgáltatásban.

3. Külföldi fiókteleppel rendelkező adatszolgáltató esetén a bekért mérlegfőösszeg (34. sor) az adatszolgáltató saját, nem konszolidált, külföldi fiókteleppel együttes adata, de a külföldi fióktelep eszközeit (33. sor) és kötelezettségeit (56. sor) külön kell kimutatni. Más sorokon a fióktelep tételei nem szerepelhetnek, csak az adatszolgáltató vállalat rezidens részének eszközei és kötelezettségei jelentendők.

4. Az évközi negyedévek adatai, illetve az év végére, az év egészére vonatkozó adatok megadásánál becslés alkalmazható. Becslést kell alkalmazni, amennyiben az adatszolgáltató nem zárja le könyveit a naptári negyedév végén, vagy a zárás az adatszolgáltatási határidő előtt nem történik meg.