• Nem Talált Eredményt

III. A cigány sztárok médiareprezentációjának empirikus vizsgálata

III.2 A cigány sztár, mint médiaszöveg

III.2.2 A leghíresebb roma sztárok

- 137 -

toztuk, ezekben pedig nemcsak a roma sztárokat, hanem az összes cikket, és azokban az összes roma megjelenítést monitoroztuk.

- 138 -

A mintában a nótaénekestől a klasszikus zenészen keresztül, a rapperen és a jazzistán át a popsztárig mindenféle roma sztárt találunk, sőt, olyat is, aki a többségi média színterén kevéssé látható, de adott közönség előtt óriási kedvenc. (Ilyen például Nótár Mary mulatós és pop énekes, aki az elsősorban cigányok körében örvend hatal-mas népszerűségnek, ugyanakkor az általunk vizsgált időszakban a mainstream média műsorokba (még) nem tört be. A kutatás óta átlépte a többségi média kapuját: a TV2-n futó Hal a tortán című gasztroshow és a Sztárban sztár48 című 2013-as szériáinak sze-replője lett.)

A fenti ábrán nem látható hírességek csoportja az összes cigány sztár megjelení-tésének 42 százalékát takarja, ami igen nagy arány. Ez a kategória elsősorban a legke-vésbé nézett tévécsatorna, a Duna TV Kívánságkosár című adásaiban szereplő neves nótaénekeseket takarja, akik ismertek ugyan, de mintánk egészéhez képest kevésbé tar-toznak a mainstream kategóriába. Ugyanide sorolhatóak az adatfelvételünk időpontjá-ban a Megasztár előválogatóiidőpontjá-ban szereplő, de a mintavétel időpontjáidőpontjá-ban még kevéssé ismert roma versenyzők is, például a később komoly sikereket elérő Radics Gigi éne-kesnő is.

Az ábrából az is jól látható, hogy VV Fecó kiemelkedően sokat szerepel, amely abból adódik, hogy adatfelvételünk időszaka egybeesett az RTL Klubon futó Való Világ 5-tel. A tehetségkutatók 2001-es magyarországi indulásuk óta komoly marketing- és PR háttérrel és nagy nézettséggel futnak. Ahogy előző, a sztárgyárról szóló alfejezetben kifejtettem, ezeket a sorozatokat a bulvármédia aktívan követi, a szórakoztató tévémű-sorok és a bulvárlapok erősen támaszkodnak egymás tartalmaira, olykor előre egyezte-tett PR megállapodások keretein belül. Így nem csoda, hogy VV Fecó ebben a három hónapban nagyon sokat szerepelt a médiában. És bár mintánkba maga a Való Világ reality show epizódjai nem kerültek be, a műsor rendkívüli nézettsége komoly hírértéket generált, cikkek és tévéadások százai foglalkoztak vele. (A VV5 döntőjét a Nielsen ada-tai szerint másfél millió ember látta.)

A VV Fecóval kapcsolatos médiaérdeklődés fokozatosan csillapodott, a disszer-táció kéziratának lezárásakor, 2013 októberében pedig nagyjából meg is szűnt. 2013.

október 10-én a Blikk.hu, a Borsonline és a Velvet.hu keresői szerint az utóbbi fél évben

48 Nyolc epizódból/élőadásból álló műsorsorozat, amelyben 12 hazai könnyűzenei sztár - hat férfi és hat nő - nemzetközi legendák dalait adják elő a színpadon. Profi sminkesek, maszkmesterek, fodrászok és stylistok alakítják át őket, hogy hasonlítsanak a dal eredeti előadójára. A Sztárban Sztár adása 2013.

október 11-től, hétről-hétre látható a TV2 műsorán.

- 139 -

nagyjából havonta maximum egyszer kerül elő VV Fecó neve a bulvárlapokban. A Való Világ 5. szériája 2012. februárjáig tartott, a keresők tanúsága szerint VV Fecó mint celeb életciklusa nagyjából egy év volt, 2013 márciusáig még viszonylag gyakran: ha-vonta 4-7 cikkben számolnak be életéről. Az érdektelenségből viszont van visszaút, Gáspár Győző esete ezt mutatja például.

A kutatásban vizsgált időszakban Gáspár Győző alig jelent meg a magyar szóra-koztató médiában. Az általunk elemzett tévéadásokban egyáltalán nem, az írott sajtóban is ritkán, és akkor is az adatfelvételünk idején zajló adócsalási ügyével49 foglalkoztak.

Adatainkból úgy tűnik, hogy az egykor csillogó népszerűség kopik, Gáspár Győző sztársága idővel VV Fecóéhoz hasonlóan elhasználódott, a boorstin-i értelemben vett celebséget övező népszerűség élettartama erősen korlátos. Erre utalt már a GfK Sztár-monitor három évvel korábbi, 2009 nyári felmérése is, amely szerint „az internetezők szerint túl sokat szerepel a médiában, ezért unalmassá vált számukra: Gáspár Győzike, Kiszel Tünde, Benkő Dániel – az őket ismerők legalább 70 százaléka vélekedik így.”

(GfK sajtóanyag, 2009).

Gáspár Győző egyébként a vele készített interjúmban úgy fogalmazott, hogy tu-datosan és direkt, azonban csak átmenetileg tűnt el a média színteréről: „Jelenleg munka nélkül, itthon vagyok. A múlt évben csináltam egy olyan műtétet, amit nem gondoltam volna, hogy nagyon nehezen fog gyógyulni. Fogytam 72 kilót ezzel az átalakító műtét-tel, jelenleg betegállományban vagyok itthon, közben a sajtónak nem nyilatkozom, nem is foglalkozom vele” (Munk, 2012b). A vizsgált időszak után változás következett be Gáspár Győző életében, újra egy főműsoridős tévéműsor szereplője lett családjával együtt, 2013 őszén az Édes élet című, celebekről szóló heti reality műsorban szerepel a TV2-n.

49 A Salgótarjáni Városi Bíróság 2011 szeptemberében kezdte el tárgyalni Gáspár Győző ügyét, amely-ben 22,2 millió forintos adócsalással vádolták őt és feleségét is. A vád szerint Gáspárék évekkel ez-előtt felvették a fizetésüket az RTL Klubtól a Győzike Show-ért, viszont az összeg után a személyi jö-vedelemadójukat már nem fizették meg. Gáspár Győzőt adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, továbbá kisebb kárt okozó csalás és kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétsé-gével vádolták, a feleségét pedig bűnsegédlettel. 2012. október 29-én első fokon másfél év felfüggesz-tett börtönbüntetésre ítélték Gáspár Győzőt és feleségét is. Az ítélet ellen akkor az ügyészség és a pár ügyvédei is fellebbeztek, másodfokon, jogerősen Gáspár Győző 2013. október 2-án végül több bűn-cselekmény miatt halmazati büntetésként 1 év 8 hónap börtönbüntetést kapott, három évre felfüg-gesztve, felesége pedig 1 év 6 hónapot, szintén három évre felfüggesztve.

- 140 - A cigány sztárok tipológiája

Ha a star studies definíciói szerint elfogadjuk, hogy a sztár koncepció elsősorban a modernkori elektronikus tömegmédia terepén értelmezhető, és ennek megfelelően a magyar televízió negyvenöt éves történetének roma sztárjait vizsgáljuk, akkor – ahogy a fenti empirikus adatok is bizonyítják – a származásukat vállaló sztárok között kevés kivétel mellett kizárólag zenészeket találunk. Ők különböző zenei irányzatok képviselői.

Az elektronikus tömegmédia időszakának cigánysztár-típusainak első csoportjába tarto-zó hírességek közös jellemzője, hogy különböző időpontokban, de mindegyikük nóta-énekesként, vagy a mulatós műfaj képviselőjeként tűnt ki (ilyen Horváth Pista, az első roma tévésztár, aki egy táncdalfesztiválon tűnt fel, illetve Bangó Margit, vagy Bódi Guszti és a Fekete Szemek című formáció). A mulatós, nótaénekes cigány előadók nép-szerűségének gyökereit a cigányzene népszerűségéből eredeztethetjük, amiről részlete-sen írtam a II.2.1 pontban.

A második csoportban a Magyarországon a cigányzenész és nótasztárok megha-tározó kulturális szerepét a többségi mainstreamben újjáélesztő roma popsztárok állnak;

ők már a populáris kultúra termékei, ám már nem a cigányzene, hanem kivétel nélkül a popzene képviselői. Ide tartoznak az elmúlt tíz év zenei tehetségkutatóinak versenyzői.

Külön, harmadik csoportba sorolhatóak a szubkulturális sztárok, az Egyesült Államok fekete rappereinek magyarországi megfelelői: művészetük, a szövegek és a videóklipek tematikája is a roma gettóéletet ábrázolja (LL Junior, Fekete Vonat, Kis Grofó). Szintén önálló, negyedik kategóriaként kezelhető Gáspár Győző, Győzike, aki szintén a mulatós zenei színtérről indult, de önálló kategóriát érő erejét antisztárságával, titkon imádott, nyíltan gyűlölt celeb-karakterisztikájával érte el.

Ötödik kategóriaként elkülöníthetőek a magas művészet roma hírességei, jazzisták, hegedű- és gitárművészek, akik rendkívül ritkán kerülnek a bulvárműfajok homlokterébe, ám olyankor – ahogy erről már az I.1.2 pontban már írtam – a nyilvános térben nem kezelik őket másként a celebektől, például ugyanúgy a tradicionális bulvár-témákat (magánélet, szerelem, család) érintik velük kapcsolatban.