• Nem Talált Eredményt

Lean eszközök bemutatása

In document Szerelés és javítástechnika (Pldal 94-97)

4. SZERELÉS LOGISZTIKÁJA

4.4. Lean eszközök bemutatása

A lean kritikus pontja az értékre való fókuszálás. Az érték nem más, mint a fogyasztói igény kielégítésének szintje. A költség-érték azt jelenti, hogy a vevő összeveti a költséget az érték-kel, és azt várja, hogy ez az arány számára minél kedvezőbb legyen. Ebből egyértelműen lát-szik, hogy értéket teremteni kétféle képen lehet:

– pazarlás megszüntetésén keresztül a költségeket lehet csökkenteni, – pótlólagos szolgáltatások, amik értéket jelentenek a vevő számára.

A lean eszközök e cél elérését szolgálják.

5S: Az 5S-t egyszerűen úgy lehet megfogalmazni: a vállalat „háztartási rendje”, vagy „rend a lelke mindennek”. Nem azért kell a vállalatnak szépen kinéznie, mert az kellemes a szem-nek vagy az ügyfelek és vendégek mit szólnak akkor, ha meglátják. Természetesen ez is fontos, azonban a fő cél az, hogy a munkafolyamatok akadály nélküliek, folyamatosak le-gyenek.

5S kiépítésének folyamata:

1. Seri: szükségtelen dolgok eltávolítása

2. Seiton: szükséges dolgoknak a felhasználás gyakoriságához igazodó elhelyezése 3. Seiso: a munkaállomás, az ott elhelyezett gépek, berendezések ki- és letisztítása 4. Seiketsu: előző 3S során elért eredmények fenntartása (szabványok kialakítása)

5. Shitsuke: szabályok betartásának, a rendszer önfenntartó voltának biztosítása (példa-mutatás)

Az „5S” alkalmazásával tehát egy tisztább és átláthatóbb munkahelyet lehet létrehozni.

KAIKAKU: azaz a radikális fejlesztés. A lean elsősorban a kaizen, tehát folyamatos javítást kedveli. Azonban néha szükséges az üzleti folyamatok radikális átszervezésére (BPR – Business Process Reengeneering), ezt testesíti meg a kaikaku. Például, amikor egy vállalat a leant be akarja vezetni, illetve újabb területekre bevezetni, feltétlenül szükséges egy ko-moly átszervezést végrehajtani.

4. SZERELÉS LOGISZTIKÁJA 95

– „A létező valóságból indul ki, és a valóság jobbítására irányul (nem elvi ötletbörze – Folyamatos fejlesztés, rendszeresség, hosszú távú elkötelezettség (nem kampány) – Kis gyakorlati lépésekben való gondolkodás (nem beruházás vagy átszervezés) – A tökéletesség, a 100%-os megoldás nem előfeltétele a cselekvésnek!

– Totális megközelítés, minden dolgozó bevonása (nem csak szakértői munka) – Konszenzuson alapuló döntések (előzetes tájékoztatás, a mérvadó személyek és

le-hetőleg a többség egyetértése)

– A megvalósítható fejlesztési javaslatok gyűjtése és következetes végrehajtása – A vezetés folyamatos példamutatása, részvétele és támogatása”

A kaizen 4 alapelve:

megszüntetés: ki kell válogatni a felesleges folyamatokat (lásd 7 veszteség). Nem elég meghatározni, hogy melyik tevékenység felesleges. Törekedni kell, rá hogy minden folyamat el legyen távolítva, ami nem szükséges. Akkor jó, ha minél több felesleges folyamatot sikerül találni és megszüntetni.

kombinálás: célszerű a folyamatokat annyira összevonni, amennyire csak lehet, hogy mindent „egy füst alatt” meg lehessen csinálni (cella rendszer, heijunka).

átrendezés: sokszor csak az a probléma, hogy rossz az elrendezés. Egy átszerve-zéssel talán terület szabadítható fel, rövidebbek lesznek a szállítási utak és még számos előnnyel járhat.

egyszerűsítés: nem csak a folyamatok egyszerűsítése elengedhetetlen. A gépeket, berendezéseket, szerszámokat és egyéb eszközök jobb megválasztása is rendkívül fontos.

TPM (Total Productive Maintenance – Teljes körű karbantartás):

Az ipari gyártási körülmények között az elvesztegetett lehetőségek költségeit Nakajima után gyakran nevezzük a hat nagy veszteségnek:

1. Meghibásodások és terven kívüli üzemleállások veszteségei.

2. Hosszadalmas beállítás és az átállás miatti veszteségek (a SMED célterülete, egyesek kettéválasztják, és hétveszteségről beszélne).

3. Mikroleállások és holtidők (nem meghibásodások, de a kezelő figyelmét igénylik).

4. Csökkent sebességen való működés (mert a gép „nem elég jó”).

5. Felfutási veszteségek (a meghibásodások és mikroleállások miatt, mielőtt a folyamat stabilizálódna).

6. Minőségi hibák, hulladék és utólagos megmunkálás (a gép hibái és a többszöri beállí-tási veszteségek miatt)”.

A TPM a JIT gyártás során azért is különösen fontos, mivel minimális készlettel dolgoznak.

Elképzelhetjük, hogy mi történik akkor, ha a gép sokáig leáll egy probléma miatt. A TPM talán sokszor csak annyit jelent, hogy bizonyos alkatrészeket leellenőriznek, letisztítanak vagy időben kicserélnek, de ezek később komoly gondoktól szabadítanak meg (4.5. ábra).

4.5. ábra: A hat nagy veszteség hatásának mérése: OEE (Overall Equipment Efficiency) SMED (Single Minute Exchange of Dies): A vevők sokféle igényének való megfelelés miatt többféle terméket kell előállítani. Emiatt gyakran előfordul, hogy egy gyártósoron számos alkatrészt állítanak elő. Ilyenkor át kell állítani a rendszert. A Toyotánál még a SMED beve-zetése előtt két műszakot vett igénybe a szerszámok cseréje, míg utána még tíz percet sem!

Egyáltalán nem mindegy, hogy a termelésből csak ez a 10 perc esik ki, vagy a két műszak és az, hogy ez hányszor ismétlődik. Az átállás ideje több módon is csökkenthető. Hatékony szer-vezés jóval gyorsabbá teheti az átállást. Ezen kívül még speciális gépeket is lehet alkalmazni, amiket úgy fejlesztettek ki, hogy könnyen és hamar átálljanak az új, kívánt termék specialitá-sának megfelelően.

Az álállási tevékenységeket két részre lehet osztani:

– belső: a gépet meg kell állítani az átállás elvégzéséhez – külső: a gépműködése közben is át lehet állítani a gépet

A cél az, hogy a belső tevékenységek minél nagyobb részét külsővé lehessen alakítani, azaz minél kevesebb időre kelljen megállítani a gépet. Ezen túl fontos szerepet kap a szabályozott-ság és a szervezettség, hiszen ezzel az átállás teljes ideje is csökkenthető. Általában rögzíteni szokták, hogy kinek mit kell tennie az átállításkor, hogy az minél gyorsabban és zökkenőmentesebben történjen.

HEIJUNKA (símított gyártás: időigények és a feladatok nehézségének kiegyenlítése): az idő-igények kiegyenlítése azért kap kiemelkedő szerepet, hogy az ciklusidő egyenletesen ismétel-hető legyen és a kapacitáskihasználást optimalizálni lehessen.

JIDOKA: a hibamentes termelés elérése

Zero defect: Két részre lehet bontani, az egyik a gépi hiba (Jidoka), másik az emberi hiba (Poka-yoke) megszüntetésének az elérése.

Zero defect eszközei:

4. SZERELÉS LOGISZTIKÁJA 97

2. A hibamegelőző ellenőrzés (minőségbiztosítási folyamat!) a bekövetkezett hibák elle-nőrzése helyett

3. Ismételt ellenőrzés, minden következő munkaállomás ellenőrzi az előző produktumát 4. Önellenőrzés és poka-yoke

5. A hibaforrások ellenőrzése, vagyis a fókusz a selejtes termék gyártását eredményező tényezők, bemenetek és folyamatparaméterek meghatározása, ellenőrzése”.

A gyártásból ki kell szűrni minden hibát. Célszerű gépesíteni azt, ami nehéz, veszélyes, mo-noton, illetve emberileg nem oldható meg megfelelően. Ebből is látható, hogy a lean gondol-kodásban benne van, hogy az embereket ne terheljük meg, ha arra van jobb megoldás. A gép sokkal pontosabban és precízebben dolgozik, ráadásul kevesebb hibával. Azonban különféle jelzőrendszerrel kell felszerelni a gépet, ami egyből leállítja a gyártást, ha hibát észlel, így már az első hibás terméknél sikerül felfedezni a hibát és az nem ismétlődik meg több terméknél.

POKA-YOKE: a hibátlan termelésre való törekvés inkább csak álom, mint elérhető cél. Em-beri vagy gépi hiba még a legnagyobb odafigyelésnél is bekövetkezik. A cél az, hogy a hiba bekövetkezésének minél kisebb legyen a valószínűsége, és ha mégis bekövetkezik, akkor pe-dig a hatása minél kisebb maradjon. A poka-yoke az emberi hibára helyezi a hangsúlyt. Ezt úgy lehet kiszűrni, ha a gép, amivel dolgozunk, csak akkor engedélyezi a művelet elindítását illetve folytatását, ha a dolgozó mindent megfelelően előkészített. Úgy kell elképzelni ezt a módszert, hogy beépítenek a gépekbe bizonyos ellenőrző eszközöket. A gép vagy jelez, vagy megakadályozza a feladat elvégzését, amíg nincs minden rendben, hogy hibátlanul végrehajt-ható legyen a feladat.

Poka-yoke két fajtáját különböztetjük meg:

Megelőző: ilyenkor a hiba bekövetkezését akadályozza meg, még akkor is ha vala-ki szándékosan akarna hibát csinálni.

Ellenőrző-visszacsatoló: ebben az esetben már bekövetkezett a hiba, de az egyik-ből jelezve lesz (pl. kigyullad egy lámpa, megszólal egy hang).

A poka-yoke célja, hogy a hibás termelés elkerülhető legyen. Sokkal könnyebb a hibát ott kezelni, ahol felmerül, valamint a költségek is sokkal alacsonyabbak. Például, ha a termelés legelején felmerül egy hiba, ott talán még nagyon olcsón meg lehet oldani a problémát. Ké-sőbb ez az alkatrész más alkatrészekkel együtt lesz összeszerelve. Ha itt veszik észre a hibát, akkor már talán nem is lehet javítani. A vállalat szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy csak azt az egy hibás alkatrészt kell javítani, esetleg kidobni, vagy pedig az egész terméket, az egyébként a többi jó alkatrésszel együtt!

In document Szerelés és javítástechnika (Pldal 94-97)