• Nem Talált Eredményt

A LÍBIAI POLGÁRHÁBORÚ KITÖRÉSE

A 2011-ES LÍBIAI POLGÁRHÁBORÚ

A LÍBIAI POLGÁRHÁBORÚ KITÖRÉSE

Bár a líbiai polgárháború kitörését a bengázi demonstrációk kirobbanásához, 2011. február 15-hez szokták kötni, az elégedetlenség jelei már jóval korábban jelentkeztek.7 Nem feledkez-hetünk meg a korábbi fejezetekben bemutatott, a rendszerrel szembeni elégedetlenségüknek hangot adó mozgalmakról, illetve arról a tényről, hogy az ország külföldi elismertségének növekedése paradox módon együtt járt a lakosság életszínvonalának stagnálásával, esetenként hanyatlásával. 2011. január közepén a keleti területeken már sor került kisebb megmozdulá-sokra, ezeknek azonban még alig volt politikai felhangjuk. Bengáziban, Bajdában, Dernában, illetve a nyugati Bani Valídban a lakosság épülőfélben levő ingatlanokat foglalt el, hogy kife-jezze elégedetlenségét a kormányzat lakáspolitikájával kapcsolatban.8 Tripoli ekkor még egy 6 A problémáról lásd: Larry Diamond: Why are there no arab democracies? http://www.

journalofdemocracy.org/articles/gratis/Diamond-21-1.pdf. Megtekintve: 2012. május 7.

7 Dirk Vandewalle: A History of Modern Libya, 204. o

8 Libya protest over housing enters its third day. http://www.mesop.de/2011/01/16/libya-protest-over-housing-enters-its-third-day/. Megtekintve: 2012. május 7.

24 milliárd USD értékű lakásépítési projekttel le tudta szerelni az elégedetlenkedőket,9 de a robbanás nem váratott sokáig magára: Tunézia és Egyiptom közé ékelve várható volt, hogy előbb utóbb a líbiai lakosság is fellázad az autoriter vezetés ellen. A kérdés csak az volt, ez milyen erővel történik, és hogyan reagál rá Kaddáfi .

2011. február 15-én Bengáziban egy nagyjából 600 fős tömeg megtámadta a rendőrség épüle-tét. Két nappal későbbre, február 17-re a felkelők meghirdették az arab tavasz retorikájában köz-kedveltté váló ,,Harag Napját”, amelyhez már más keleti városok, Adzsdabijja, Derna, Bajda, illetve a nyugati Zintan is csatlakoztak. A felfegyverzett tömeg kormányépületeket, rendőrségi bázisokat támadott meg. Bengáziban már másnap, február 18-án diadalmaskodtak a felkelők, a Kaddáfi hoz hű erők kiürítették Kireneika fővárosát. Bár nagy a kísértés, hogy a líbiai polgár-háborút alapvetően egy, az országon belüli nyugat-kelet ellentét keretében értelmezzük, nem feledkezhetünk meg róla, hogy a februári demonstrációk nem csupán a keleti országrészt érintet-ték: már február 17-én megjelentek az első tiltakozók Tripoli utcáin is,10 21-re pedig már teljes intenzitással tombolt a küzdelem. Líbia esetében a világ hamar választ kapott arra a kérdésre, hogyan bánik majd Kaddáfi a felkelőkkel. Február 20-i beszédében a diktátor fi a és jobbkeze, Szaif al-Iszlám Kaddáfi nyugati bérenceknek és az iszlám ellenségeinek nevezte a felkelőket.11 Néhány napos átmeneti bénultság után a hadsereg elit egységei bevonultak a fővárosba és bru-tálisan elfojtottak minden ellenállást. A harcokban több százan vesztették életüket, és február 25-re Tripoli ismét teljes mértékben a Kaddáfi hoz hű erők ellenőrzése alá került.12 A diktátor erőszakkal igyekezett leverni a felkelést, de ezzel épp ellentétes hatást ért el: minél brutálisabb eszközöket vetettek be a kormánycsapatok, annál több törzsi vezető, családfő és fi atal állt ki a felkelők mellett, hogy megakadályozza népének, családjának lemészárlását.13

Miután a főváros felett visszaszerezték az uralmat, a kormányerők megkezdték felvonu-lásukat a keleti területek felé. A harckocsikkal és páncélozott járművekkel felszerelt csapa-tok – zsoldosokkal kiegészülve – hamarosan teret nyertek a gyengén felszerelt, szervezetlen ellenállókkal szemben. Annak érdekében, hogy a különféle fegyveres csoportokat egységbe foglalja, illetve a külföld számára is ,,arcot” adjon a forradalomnak, február 27-én Bengáziban 33 fő részvételével megalakult a Líbiai Nemzeti Átmeneti Tanács (NÁT). A Tanács elnöke a diktátor korábbi igazságügy-minisztere, Abdul-Dzsalíl lett. Az, hogy a Kaddáfi val szemben-álló különféle csoportok viszonylag rövid időn belül létre tudtak hozni egy közös platformot, döntő hatással volt a felkelés későbbi sikerére. Még akkor is, ha ez a tömörülés messze nem fedi le a líbiai társadalmi és politikai élet egészét.14

9 Libya sets up $24 bln fund for housing. http://www.reuters.com/article/2011/01/27/libya-fund-investment-idUSLDE70Q1ZM20110127. Megtekintve: 2012. május 7.

10 Anti-government protesters killed in Libyan clash. http://www.washingtontimes.com/news/2011/

feb/17/anti-government-protesters-killed-libyan-clash/?page=all. Megtekintve: 2012. május 7.

11 Full text of Saif Gaddafi ’s speech. http://www.uruknet.info/?p=m75191&hd&size=1&l=e&fb=1.

Megtekintve: 2012. május 7.

12 Terror in Tripoli as Gaddafi set for Battle. http://english.ahram.org.eg/NewsContent/2/8/6454/

World/Region/Terror-in-Tripoli-as-Gaddafi -set-for-battle.aspx. Megtekintve: 2012. május 7.

13 Wolfram Lacher: The Libyan Revolution: Old Elites and New Political Forces. In: Protest, Revolt and Regime Change in the Arab World. Actors, Challenges, Implications and Policy Options.

http://www.swp-berlin.org/fileadmin/contents/products/research_papers/2012_RP06_ass.pdf.

Megtekintve: 2012. május 16. 11.

14 Wolfram Lacher: The Libyan Revolution. 11.

A NÁT megalakulása azonban ekkor még semmiféle hatással sem volt a harcok menetére.

A különféle városokban szétszórva küzdő milíciákat Kaddáfi páncélosai egymás után verték szét. Bár – különösen Kireneikában – számos volt katona és rendőr csatlakozott a felkelőkhöz, akik több fegyverraktárat is kifosztottak, az erőviszonyok rendkívül kiegyenlítetlenek vol-tak. Március első napjaiban a lázadók erői még értek el sikereket: a kormányerőknek a líbiai olajipari központ, Brega elleni március 2-i támadás például még kudarccal végződött.15 Sőt a Kaddáfi hoz hű csapatok visszavonulása után a NÁT erői előrenyomultak a tengerparti főút vonalán, elfoglalva Ra’sz Lanúfot és Bin Dzsavádot. Eddigre azonban a felkelők offenzívája kifulladt. Március 6-án megindult Kaddáfi csapatainak offenzívája. Március 7-re Bin Dzsavád teljes mértékben az ellenőrzésük alá került.16 A NÁT erői katasztrofális vereséget szenvedtek, saját beszámolóik szerint is 50 halottat és 700 (!) eltűntet vesztettek, mire visszavonultak Ra’sz Lanúfi g.17 Az eltűntek jelentős része valószínűleg szintén a halottak számát gyarapította: 2011 decemberében ugyanis egy 170 fős tömegsírt fedeztek fel Bin Dzsavád mellett.18

Bin Dzsavád után Ra’sz Lanúf következett. Az olajipari központot a kormányerők minden oldalról támadták, a földről, a víz felől és a levegőből. A bombázás súlyos veszteséget oko-zott a NÁT erőinek, és a bin dzsavádi vereséggel együtt jelentősen rontotta harci moráljukat.

Mindazonáltal a felkelők egészen március 12-ig kitartottak, ekkor azonban állásaikat feladva Brega felé vonultak vissza.19 Március 15-én elesett Brega, majd 17-én a Bengázitól mindösz-sze 120 km-re fekvő20 Adzsdabijja. Ezzel a felkelés központja, Bengázi előtti utolsó erősség is a Kaddáfi hoz hű erők kezébe került. Messze a lojalista csapatok hátában a felkelők csupán egyetlen jelentősebb várost, Miszrátát tudták tartani, de ennek helyőrsége is fokozott nyomás-nak volt kitéve, állandó tüzérségi támadások közepette. Március 16. és 18. között – annyomás-nak elle-nére, hogy Tripoli hivatalosan betartotta az ENSZ által elrendelt tűzszünetet – a kormányerők különösen súlyos, harckocsikkal is támogatott offenzívát hajtottak végre a város ellen, betörve annak belső kerületeibe.21 Úgy tűnt, a Nemzeti Átmeneti Tanács összeomlása és a felkelők veresége a küszöbön áll.

15 Libya revolt: Rebels mark ‚victory’ after Brega battle. http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12630150.

Megtekintve: 2012. május 9.

16 Rebels retreat in chaos to Libyan oil town. http://news.smh.com.au/breaking-news-world/rebels-retreat-in-chaos-to-libyan-oil-town-20110310-1bo7d.html. Megtekintve: 2012. május 9.

17 Oil-rich town of Las Ranuf a major battleground. http://thestar.com.my/news/story.

asp?fi le=/2011/3/10/nation/8224848&sec=nation. Megtekintve: 2012. május 9.

18 Libya holds funeral for 170 bodies found in largest civil war mass grave. http://www.thestar.com/

news/world/article/1141315--libya-holds-funeral-for-170-bodies-found-in-largest-civil-war-mass-grave. Megtekintve: 2012. május 9.

19 UPDATE 1-Gaddafi pushes rebels east, more fi ghters ready. http://www.reuters.com/

article/2011/03/12/libya-east-idUSLDE72B06120110312. Megtekintve: 2012. május 9.

20 Hüsken. 2.

21 Libya says it is adhering to cease-fi re. http://articles.cnn.com/2011-03-18/world/libya.civil.war_1_

cease-fi re-khaled-kaim-rebel-forces?_s=PM:WORLD. Megtekintve: 2012. május 9.

A NEMZETKÖZI BEAVATKOZÁS HÁTTERE – ZAVAROS VIZEKEN22