• Nem Talált Eredményt

a Kormányzati Ellátási Fõigazgatóság ajándékraktárából történõ kivételezéshez, valamint az egyéni ajándékvásárláshoz

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 105-112)

Igénylõ szervezeti egység: ………

Igénylõ neve: ………

Ajándékozó neve: ………

Max. érték

A megajándékozott(ak): belföldi: ……..fõ külföldi: ……..fõ ……….….Ft

A megajándékozott(ak): közjogi méltóságok, miniszter: ……..fõ ……….….Ft

államtitkár, kormánybiztos, helyettes államtitkár:

……..fõ ……….….Ft

egyéb vendég: ……..fõ ……….….Ft

Az ajándékok maximum értéke: ……….….Ft

Igényelt ajándék: ………

………

………

Az ajándékot a raktárból átveszi: ………

Az átvétel idõpontja: ………

Budapest,

………

igénylõ

A pénzügyi fedezet rendelkezésre áll, az igényelt ajándék megfelel a Szabályzatban foglaltaknak.

………

Miniszterelnökség Gazdálkodási, Humánpolitikai és Jogi Fõosztály

………

kötelezettségvállalásra jogosult vezetõ A keretezett cellát a Miniszterelnökség Gazdálkodási, Humánpolitikai és Jogi Fõosztály tölti ki.

(Belföldi vendégnek szeszes ital nem, külföldi vendégnek – a magyar termékek népszerûsítése érdekében – csak magyar italféleség ajándékozható.)

H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ

2011. évi 39. szám 7823

A nemzeti fejlesztési miniszter 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítása az ideiglenes külföldi kiküldetésekrõl

Az ideiglenes külföldi kiküldetések eljárásrendjét és költségtérítését a következõk szerint szabályozom:

1. Hatály

1.1. Az utasítás hatálya – az 1.2. pontban foglaltak kivételével – kiterjed minden olyan ideiglenes külföldi kiküldetésre, amely teljesítésének anyagi fedezetét részben vagy egészben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a továbbiakban:

Minisztérium) Igazgatás költségvetése biztosítja.

1.2. A vezetõ beosztású kiküldöttet külföldi tartózkodása idejére megilletõ juttatásokat az állami vezetõk és az államigazgatási szervek köztisztviselõi számára biztosított juttatásokról és azok feltételeirõl szóló 192/2010. (VI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) szabályozza.

1.3. Ideiglenes külföldi kiküldetést teljesít az a kiküldött, akinek meghatározott külföldi állomáshelyen történõ munkavégzésének vagy képzésének idõtartama a három hónapot nem haladja meg.

2. A kiküldetések tervezése

2.1. A nemzetközi feladatok összehangolása érdekében a nemzeti fejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti egységek és az államtitkárságok a tárgyévet megelõzõ év november 15-éig utazási tervet készítenek, amelyet az irányítást ellátó miniszter és államtitkárok egyetértését követõen a Protokoll és Utazásszervezési Fõosztály összegez.

2.2. A külföldi kiküldetésekre fordítható kiadási elõirányzat és annak belsõ megosztása az elemi költségvetés készítése és jóváhagyása során kerül megállapításra. Az utazási keretnek a miniszter közvetlen irányítása alatt álló szervezeti egységek és az államtitkárságok közötti felosztására a Protokoll és Utazásszervezési Fõosztály tesz javaslatot az utazási terv összegzését és az elemi költségvetés jóváhagyását követõ 15 napon belül, amelyet a közigazgatási államtitkár hagy jóvá.

2.3. A jóváhagyott éves utazási és napidíjkeretekrõl a Protokoll és Utazásszervezési Fõosztály tájékoztatást küld a miniszter és az államtitkárok részére, akik véglegesítik az irányításuk alá tartozó szervezeti egységek utazási tervét. Ez alapján a Protokoll és Utazásszervezési Fõosztály elkészíti a Minisztérium utazási tervét, amelyet a miniszter hagy jóvá.

A jóváhagyott utazási terv szervezeti egységek, illetve az Intézményfelügyeleti és Igazgatási Fõosztály részére történõ megküldésérõl (visszamutatásáról) a Protokoll és Utazásszervezési Fõosztály vezetõje gondoskodik.

2.4. A Protokoll és Utazásszervezési Fõosztály vezetõje, az utazási keret felosztásáért, kezeléséért és ellenõrzéséért felelõs szervezeti egység vezetõjeként jogosult az adott kiküldetésrõl az elrendelõ vezetõtõl részletes tájékoztatást, indokolást kérni, valamint köteles a kiküldetés tartalmi és formai követelményeit ellenõrizni.

2.5. A miniszter közvetlen irányítása alatt álló szervezeti egységek és az államtitkárságok negyedévente felülvizsgálják az éves utazási tervet, amit a közigazgatási államtitkár hagy jóvá. Azon utazásokra, amelyek ebben nem szerepeltek, pénzügyi ellenjegyzés után, a közigazgatási államtitkár egyedi engedélyével kerülhet sor. Az utazási keretek felhasználásáról az Intézményfelügyeleti és Igazgatási Fõosztály háromhavonta kimutatást küld a miniszternek és az államtitkároknak, valamint a Protokoll és Utazásszervezési Fõosztály vezetõjének.

2.6. Az utazási keret jobb tervezhetõsége érdekében a tárgyév elején az Igazgatás költségvetésében rendelkezésre álló összeg 75%-a osztható fel a miniszter és az államtitkárságok között. A fennmaradó 25% tartalékalapot képez, amit az utazási adatok szeptemberi felülvizsgálata, illetve a IV. negyedévi kiküldetések ismeretében osztanak fel a 2.2. pontban foglalt eljárás szerint.

3. A kiküldetés elrendelése, bizonylatolási rendje, elõlegfelvétel

3.1. A kiküldetési engedélyt – egyéni kiküldetés esetében az 1/a. melléklet, delegáció esetében az 1/b. melléklet szerint – a kiküldõ szervezeti egység tölti ki 2 példányban. A kiküldött a kiküldetési engedélyt a meghívóval vagy programmal

7824 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ

2011. évi 39. szám

együtt köteles az utazás elõtt legalább 12 munkanappal pénzügyi ellenjegyzésre eljuttatni az Intézményfelügyeleti és Igazgatási Fõosztályra, majd a pénzügyi ellenjegyzéssel ellátott és jóváhagyott engedélyt legkésõbb az utazás elõtt 7 munkanappal továbbítani a Protokoll és Utazásszervezési Fõosztályra.

3.2. A miniszter kiküldetésérõl a közigazgatási államtitkárt – távollétében a parlamenti államtitkárt – elõzetesen, írásban tájékoztatni kell. A miniszter kiküldetése esetén a kötelezettségvállaló a közigazgatási államtitkár.

3.3. Az államtitkár, a kabinetfõnök, a kabinetfõnök-helyettes, a miniszteri biztos kiküldetését a miniszter rendeli el és a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá, a helyettes államtitkár kiküldetését az irányítást gyakorló államtitkár rendeli el és a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.

3.4. A miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti egységek munkatársainak kiküldetését a kabinetfõnök rendeli el és a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá. Más munkatársak kiküldetését a közvetlen szakmai felügyeletét ellátó fõosztályvezetõ javaslatára a helyettes államtitkár rendeli el és a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.

3.5. Az utazás módosítására csak indokolt esetben kerülhet sor. Amennyiben a módosításnak többletköltsége van, új kiküldetési engedélyt kell jóváhagyatni.

3.6. Nem a Minisztérium állományába tartozók kiküldetésére is az általános kiküldetési szabályokat kell alkalmazni, azzal, hogy ahhoz a miniszter vagy a közigazgatási államtitkár engedélye is szükséges.

3.7. Az elrendelt és jóváhagyott külföldi kiküldetés utazásszervezését – a szolgálati és a diplomata-útlevéllel kapcsolatos ügyintézést, a vízum, illetve a repülõjegy és/vagy vonatjegy beszerzését, a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás intézését, valamint a 2.4. pontban foglaltak ellenõrzését és ennek alapján engedélyezését – a Protokoll és Utazásszervezési Fõosztály végzi.

3.8. Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítõ személyt külföldi tartózkodása idejére költségtérítés, valamint az ideiglenes külföldi kiküldetés napidíjának összegérõl és kifizetésérõl szóló kormányrendelet szerinti napidíj illeti meg.

3.9. A kiküldöttet az Intézményfelügyeleti és Igazgatási Fõosztály útielõleggel látja el, amit a valutapénztárban vehet fel.

Függõ, pénzügyileg rendezetlen útielszámolás esetében további útielõleg nem vehetõ fel; kivételt képez az az utazás, amely az elõzõ kiutazást követõ 5 munkanapon belül történik. A kiküldött azonban köteles az elsõ, még el nem számolt kiküldetés idõpontjától számított 15 napon belül minden esetben elszámolni.

3.10. A kincstári bankkártyák használata elõlegfelvételnek minõsül, amellyel szemben a valutaelõleggel megegyezõ elszámolási kötelezettség áll fenn.

4. Külföldi napidíj

4.1. A kiküldöttet arra a naptári napra, amelyen külföldi tartózkodásának idõtartama eléri a nyolc órát a teljes napidíj, arra a napra pedig, amelyen a külföldi tartózkodásának idõtartama eléri a négy órát, de az kevesebb, mint nyolc óra, a napidíj 50%-a illeti meg. Amennyiben a külföldi tartózkodás idõtartama négy óránál rövidebb, a kiküldöttet napidíj nem illeti meg.

4.2. A kiküldetés idõtartama az indulás és az érkezés tényleges idõpontja között eltelt idõ. Az indulás és érkezés idõpontja:

a) gépkocsival történõ utazás esetében a határátlépés(ek) idõpontja,

b) repülõgéppel, vonattal és hajóval történõ utazásnál az indulás idõpontja a repülõgép, a vonat, illetve a hajó indulási idõpontjánál egy órával korábbi, az érkezés idõpontja a tényleges érkezés idõpontjánál egy órával késõbbi idõpont.

4.3. A kiküldõ szervnek a kiküldetés elrendelésekor vizsgálnia kell, hogy a kiküldetéssel összefüggésben a kiküldött részesül-e bármilyen térítésben, díjazásban, természetbeni juttatásban. A kiküldöttnek a harmadik személytõl kapott térítésekrõl, díjazásokról, természetbeni juttatásokról utólagosan nyilatkoznia kell. A többletjuttatások értékét a napidíj mértékének, valamint az egyéb kiküldetési költségek megállapításánál, illetve elszámolásánál figyelembe kell venni.

4.4. Amennyiben a kiküldött a kiküldetéshez kapcsolódóan, annak elrendelésekor már ismert, díjtalan élelmezésben részesül, vagy a kiküldött arról utólag nyilatkozik, napidíját ebéd és vacsora címen 30-30%-kal csökkenteni kell.

4.5. Az útielõleg felvételére, valamint annak elszámolására a kiküldött vagy meghatalmazottja jogosult. Delegáció esetében a delegációtagoknak aláírásukkal kell igazolniuk, hogy az útielõleget átvették.

H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ

2011. évi 39. szám 7825

5. A kiküldött költségtérítése

A költségtérítés magában foglalja:

a) a szállásköltséget,

b) a kiküldetés helyére történõ kiutazási és hazautazási költségeket, c) az utas- és poggyászbiztosítást,

d) a kiküldetés teljesítésével összefüggésben felmerülõ egyéb indokolt költségek számviteli bizonylatnak megfelelõ okmánnyal vagy költségkifizetést alátámasztó egyéb bizonylattal igazolt összegének megtérítését.

6. Szállásköltség-térítés

6.1. A kiküldött a számlával igazolt szállásköltség megtérítésére jogosult, amennyiben a feladatát a külföldre érkezés napján nem tudja befejezni vagy a feladata befejezése napján hazautazni nem tud. Amennyiben a kiküldött a külföldi tartózkodása alatt térítésmentes elszállásolásban részesül, szállásköltség-térítésre nem tarthat igényt.

6.2. A szállásfoglalás a kiküldött feladata, lehetõség szerint együttmûködve az adott országban lévõ külképviselettel.

6.3. A költségvetési források hatékony és gazdaságos felhasználása érdekében a szállásköltség az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítõ miniszter esetében legfeljebb 400 EUR/éj, az államtitkár esetében legfeljebb 300 EUR/éj, a helyettes államtitkár esetében legfeljebb 200 EUR/éj, a többi kiküldött esetében legfeljebb 150 EUR/éj lehet;

az e fölötti szállásdíjat külön indokolás alapján a közigazgatási államtitkár engedélyezheti.

6.4. Delegáció kiutazása esetén az egy szállodában történõ elhelyezés érdekében, a takarékossági szempontok figyelembevételével, a 6.3. pont szerinti kategóriáktól el lehet tekinteni. A delegáció tagjai indokolt esetben, a közigazgatási államtitkár engedélyével a delegáció vezetõjét megilletõ szállodában történõ elhelyezésre jogosultak.

6.5. A szállásköltség elszámolásának alapja az eredeti szállodai számla. A szállodai számlán külön tételként megjelenõ minden étkezés, egyéb fogyasztás (pl. minibár) és szolgáltatás költsége (a 8.2., 8.3. pontokban foglaltak kivételével) teljes egészében a kiküldöttet terheli. Amennyiben a reggeli a szállodai szolgáltatás része, azt a kiküldött szállodaköltség címén számolhatja el.

6.6. Az utazás elmaradása esetén a kiküldött haladéktalanul köteles intézkedni a szállás és a repülõjegy lemondásáról.

Amennyiben ezen kötelezettségét neki felróható okból elmulasztja, az ebbõl eredõ költség a kiküldöttet terheli.

7. A kiküldetés helyére történõ kiutazási és hazautazási költségtérítés

7.1. A kiküldetés helyére történõ kiutazáshoz és hazautazáshoz minden olyan közlekedési eszköz igénybe vehetõ, amely a célállomás elérését biztonságosan és gazdaságosan lehetõvé teszi.

7.2. Ha a külföldre utazás repülõgéppel történik, a) a miniszter részére elsõ osztálynak;

b) a Kormányrendelet hatálya alá tartozó más személyek részére Európán belüli utazásnál turista, a négy óra repülési idõt meghaladó tengerentúli utazásnál vagy más hosszú távú járatoknál magasabb komfortosztálynak megfelelõ árú repülõjegy vásárolható;

c) minden más kiküldött részére turista osztályú repülõjegy vásárolható;

d) a b) és c) pontban foglaltaktól a miniszter engedélyével el lehet térni, amennyiben azt a protokolláris elõírások és az ellátandó feladatok indokolják.

7.3. Delegáció utazása esetén, ha a delegációvezetõ egyedül jogosult magasabb komfortosztályú jegyre, akkor a delegáció további maximum egy tagja részére biztosítható azonos osztályú jegy. A delegációvezetõvel egy osztályon utazó személyérõl a delegáció vezetõje határoz. A delegáció vezetõje dönt arról is, hogy háromfõs delegáció esetében a delegáció minden tagja vagy csak két delegációtag részére szükséges magasabb komfortosztályú jegyet biztosítani.

7.4. Hivatali vagy saját gépkocsi használata az európai országokba történõ utazás esetében engedélyezhetõ. A hivatali gépkocsi külön szabályozás alapján igényelhetõ. Saját gépkocsival történõ utazás abban az esetben lehetséges, amennyiben az költségmegtakarítással jár, és a kiküldött rendelkezik érvényes casco biztosítással, melyrõl igazolást tud bemutatni. Saját személygépkocsival történõ utazás esetében a tulajdonost a jogszabályok szerinti üzemanyag- és általános gépjármû-használati költségtérítés illeti meg.

7826 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ

2011. évi 39. szám

7.5. Vonattal történõ utazás esetében az állami vezetõ, a kabinetfõnök, a kabinetfõnök-helyettes és a miniszteri biztos elsõ osztályt, a többi kiküldött másodosztályt vehet igénybe. Hálókocsi használatára minden kiküldött jogosult, amennyiben az szükséges. Amennyiben a kiküldött indokolatlan, pótdíjfizetés terhe melletti szolgáltatást vesz igénybe, e költség megtérítésére nem jogosult.

7.6. Hajón, kompon történõ utazás esetében elsõ osztályú jegyre jogosult valamennyi kiküldött. Hálókabin használatára minden kiküldött jogosult, amennyiben az szükséges.

8. A kiküldetés teljesítésével összefüggésben felmerülõ egyéb indokolt költségek

8.1. Egyéb indokolt dologi költségre útielõleg a célország nemzeti valutájában is igényelhetõ. Útielõlegként az egy napra járó napidíjnak megfelelõ összeg adható. Amennyiben az utazás idõtartama meghaladja a 4 napot, igénylés alapján két napra járó napidíjnak megfelelõ összegû elõleg biztosítható. Kivételes esetben az e mértéket meghaladó összegû elõleg kifizetéséhez a közigazgatási államtitkár engedélye szükséges.

8.2. Számlával igazolt mosatási és vasalási költség kizárólag a 10 napot meghaladó kiküldetés esetében számolható el oly módon, hogy az a külföldön tartózkodás 11. napjától kezdõdõen, szállodai éjszakánként az egynapi szállásköltség 10%-át nem haladhatja meg. Több hetes kiküldetés esetében a 11. napot követõen heti egy mosatási és vasalási költség számolható el.

8.3. A kiküldetés során felmerülõ hivatalos telefonbeszélgetés, fax, valamint internethasználat költsége a kiküldetést jóváhagyó utólagos igazolása alapján számolható el, a hívott fél nevének és telefonszámának megjelölésével.

8.4. Pénzváltás költsége elszámolható abban az esetben, ha a kiküldetés helyén nem hivatalos fizetõeszköz az elõlegként adott valuta. A pénzváltást minden esetben bizonylattal kell igazolni.

8.5. A kiküldöttet az indulásnál és az érkezésnél megilleti a tartózkodási helytõl az állomásig (repülõtérig), az állomástól (repülõtértõl) a tartózkodási helyig, valamint tranzitálás esetében (ha a tranzitországban az érkezési és indulási állomás/repülõtér nem azonos) a megtett út számlával igazolt költsége. Külföldön elsõsorban a helyi tömegközlekedést kell igénybe venni. Külföldön a helyi tömegközlekedés igénybevétele esetén az út költsége – számla hiányában – a menetjeggyel is igazolható, amennyiben az tartalmazza az ellenértékét és a felhasználás idõpontját. Vezetõ beosztású kiküldöttek indokolt esetben, biztonsági és takarékossági szempontok mérlegelése mellett taxit is igénybe vehetnek. A menetjegyen, illetve a taxiszámlán az elszámoláshoz dokumentálni kell, hogy az adott út mely pontok között, mely programra való eljutást szolgálta. A nem hivatalos programokhoz kötõdõ helyi közlekedési költségek a kiküldöttet terhelik.

8.6. Magyarországon költségmegtakarítás szempontjából a reptéri minibusz használata javasolt. A repülõtéri oda- és visszautazás költségeként összesen legfeljebb a repülõtéri minibusz maximális költsége1 számolható el (repülõtéri minibusz vagy taxiköltség vagy saját gépkocsi használata/parkolási díja címén). Ettõl eltérni csak kivételesen indokolt esetben, a közigazgatási államtitkár engedélyével lehet. A kiküldött a kiküldetési engedélyben a repülõtéri oda- és visszautazás költségének fedezésére magyar forintban igényelhet útielõleget.

8.7. Túlsúlyjegy költségei a kiküldetést elrendelõ elõzetes engedélye alapján számolható el.

9. A kiküldetés elszámolása

9.1. A kiküldetést követõen a kiküldött köteles a 2. mellékletet kitölteni, az abban szereplõ adatokat igazoltatni, és a kiküldetés befejezésétõl számított 5 munkanapon belül – a 3.9., valamint a 4.5. pontra is figyelemmel – az Intézményfelügyeleti és Igazgatási Fõosztályon elszámolni. Az elszámoláshoz csatolni kell a következõket: menetjegy, biztosítási kötvény, szállodai számla, helyi közlekedési eszközök esetleges költségeinek számlái, bankkártyahasználat bizonylatai, egyéb felmerült költségek számlái, tanácsülés és/vagy tanácsi munkacsoport ülés esetében aláírt jelenléti ív.

1 Az utasítás hatálybalépésekor 1 fõ részére egyirányú út 5000 forint.

H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ

2011. évi 39. szám 7827

9.2. Az elszámolások igazolása, az útijelentés jóváhagyása a kiküldetés elrendelõjének feladata. Fõosztályvezetõ igazolási joga alacsonyabb szintre nem delegálható. Delegációk utazása alkalmával az útielszámolást a delegáció valamennyi tagja vonatkozásában a legmagasabb beosztású delegációs tag esetében igazolásra jogosult vezetõ igazolja.

9.3. Az utazás elmaradása vagy halasztása esetén a kiküldött köteles az elõleget 3 munkanapon belül visszafizetni.

9.4. Az útielszámolásból adódó tartozás, illetve követelés csak az elõlegként felvett pénznemben rendezhetõ.

9.5. Ha az útielszámolás egyenlege nulla (kiküldetés elõtt felvett elõleg összege megegyezik a napidíj és az egyéb kiadások összegével), a kiküldött akkor is köteles az elszámolást a 9.1. pontban foglaltak szerint igazoltatni, és azt az Intézményfelügyeleti és Igazgatási Fõosztályon leadni.

9.6. Ha a kiküldöttel szemben bûncselekményt, szabálysértést (lopás, rablás) követnek el, köteles azt a rendõrségen haladéktalanul bejelenteni. A kiküldött a bûncselekmény tényét a rendõrségi jegyzõkönyvvel igazolja.

9.7. A Minisztérium költségvetése terhére kiadásként nem számolható el:

a) a 9.6. pont szerinti bûncselekménybõl, szabálysértésbõl eredõ kár;

b) a kiküldött hibájából eredõ bármilyen anyagi kár ellenértéke;

c) a közlekedés-rendészeti kihágás és az egyéb hatósági büntetés költségei.

9.8. A kiküldött a kiküldetést elrendelõ vezetõ részére a 4. melléklet alapján készített útijelentés eredeti példányát a Protokoll és Utazásszervezési Fõosztály, másolati példányát a kiküldetés témája alapján a Nemzetközi Kapcsolatok Fõosztály vagy az Európai Uniós Fõosztály vezetõje részére köteles eljuttatni.

10. Egyes EU-intézmények költségtérítése

10.1. Az Európai Unió Tanácsának (a továbbiakban: Tanács) Fõtitkársága a tagállamok részére megtéríti a Tanács egyes ülésein való részvétellel kapcsolatban felmerült utazási költségeket (repülõjegy, vonatjegy). Kivételes esetben, amennyiben igazolható, hogy nincs elérhetõ járat az ülés napján, legfeljebb 2 éjszaka szállásköltséget is megtérítenek a találkozó helyszínén.2

10.2. Az EU tanácsi ülésekre kiküldött tagállami szakértõk az üléseken való részvételt az ülések kezdetén kiosztott jelenléti ív kitöltésével igazolják, melynek fénymásolatát az úti elszámoláshoz kell mellékelni. Amennyiben a tanácsi ülésen nem kerül sor jelenléti lista kiosztására, a kiküldött 3. melléklet szerinti utólagos nyilatkozata is elégséges.

10.3. A Tanács a tagállamokban kijelölt központi kapcsolattartó szerven – Magyarország esetében a Külügyminisztériumon (a továbbiakban: KÜM) – keresztül biztosítja a finanszírozást.

10.4. A pénzügyi elszámolás lebonyolítása a következõk szerint valósul meg:

a) az elszámolás utólag, negyedéves periódusonként, egy összegben történik;

b) a negyedéves elszámolásokat a negyedév utolsó napját követõ 10 munkanapon belül kell az Intézményfelügyeleti és Igazgatási Fõosztálynak a KÜM részére benyújtania;

c) a KÜM a beérkezéseket követõ 21 munkanapon belül – a KÜM ellenõrzését követõen – teljesíti a visszafizetéseket;

d) a dokumentumok másolatát (számla, bizonylat, aláírt jelenléti ív stb.) a KÜM részére a beszámolóval együtt meg kell küldeni.

10.5. Más EU-intézmények (pl. az Európai Bizottság) a meghívólevélben foglaltak szerint térítik meg a bizottsági üléseken részt vevõk utazási költségeit, a meghívólevélhez mellékelt vagy a helyszínen kapott nyomtatvány pontos kitöltése alapján. A költségtérítések teljesülését az Intézményfelügyeleti és Igazgatási Fõosztály figyelemmel kíséri.

10.6. Költségtérítés esetében az ideiglenes külföldi kiküldetési engedélyen az ülés megfelelõ kategóriáját is meg kell jelölni.

11. A Végrehajtás Operatív Programból finanszírozott külföldi kiküldetések költségtérítése

11.1. A Végrehajtás Operatív Program a kedvezményezett részére támogatási szerzõdés (a továbbiakban: VOP-szerzõdés) alapján megtéríti a képzési célú külföldi kiküldetéseken való részvétellel kapcsolatban felmerült valamennyi indokolt költséget a kiküldõ és a kiküldött részére a VOP-szerzõdés mellékletében (költségtáblában) meghatározott összeghatárig. A kiküldetést minden esetben úgy kell megtervezni és elrendelni, hogy annak költségei, kiadásai a VOP-szerzõdés keretében teljes mértékben megtérüljenek az NFM Igazgatása részére.

2 Az utasítás hatálybalépésekor 140 EUR/fõ/éj Belgiumban és 145 EUR/fõ/éj Luxembourgban.

7828 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ

2011. évi 39. szám

11.2. A VOP-szerzõdés a költségtáblában meghatározott keretösszegen belül fedezi a képzési program teljes részvételi díját, melynek a számla kiállítója részére való átutalásáról a kiküldetési engedélyhez mellékelt, a szervezõk által postai vagy elektronikus úton megküldött számla alapján az Intézményfelügyeleti és Igazgatási Fõosztály gondoskodik. Errõl a Fõosztály a kiküldöttet az átutalási megbízás vagy az arról szóló visszaigazolás megküldésével az utazás megkezdése elõtt értesíti.

11.3. A VOP-szerzõdés a költségtáblában meghatározott keretösszegen belül fedezi a kiküldetés helyére történõ oda- és visszautazás teljes költségét, így különösen a repülõjegy, vonatjegy, üzemanyag- és a reptéri transzferköltséget (azaz a reptérrõl a szálláshelyre vagy a képzés helyszínére és vissza, legyen az akár busz, taxi, parkolás és autópálya használati költsége stb.) Magyarországon és külföldön is. Az utazást a legcélszerûbb útvonalon vagy költségkímélõ módon kell

11.3. A VOP-szerzõdés a költségtáblában meghatározott keretösszegen belül fedezi a kiküldetés helyére történõ oda- és visszautazás teljes költségét, így különösen a repülõjegy, vonatjegy, üzemanyag- és a reptéri transzferköltséget (azaz a reptérrõl a szálláshelyre vagy a képzés helyszínére és vissza, legyen az akár busz, taxi, parkolás és autópálya használati költsége stb.) Magyarországon és külföldön is. Az utazást a legcélszerûbb útvonalon vagy költségkímélõ módon kell

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 105-112)