• Nem Talált Eredményt

A Kormány tagjainak rendeletei

In document A Kormány tagjainak rendeletei (Pldal 98-102)

Az igazságügyi és rendészeti miniszter 20/2007. (IV. 20.) IRM

rendelete

a költségmentesség engedélyezésének alapjául szolgáló körülmények igazolásáról szóló 2/1968. (I. 24.) IM rendelet módosításáról A Polgári Perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 88. §-ában foglalt felhatalmazás alapján – a pénzügymi-niszterrel egyetértésben – a következõket rendelem el:

1. §

A költségmentesség engedélyezésének alapjául szol-gáló körülmények igazolásáról szóló 2/1968. (I. 24.) IM rendelet (a továbbiakban: R.) 4. §-ának (2)–(4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(2) Ha a kérelmezõ vagy hozzátartozója jövedelmét és adóját a munkáltató állapította meg, a kérelem elõterjesz-tését megelõzõ naptári évben elért adóköteles jövedelmét a munkáltató igazolja.

(3) Ha a kérelmezõ vagy hozzátartozója az adózás rend-jérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szerinti önadózó, vagy jövedelmét és adóját az állami adó-hatóság állapította meg adóadó-hatósági adómegállapítás út-ján, úgy a kérelem elõterjesztését megelõzõ naptári évben – amennyiben ezen évre az adózó nem nyújtott be beval-lást, illetve adóját az állami adóhatóság még nem állapítot-ta meg, úgy a kérelem elõterjesztését megelõzõ második évben – megszerzett jövedelmét az állami adóhatóság te-rületi szerve igazolja az Art. 85/A. §-ában foglaltaknak megfelelõen.

(4) Ha a kérelmezõ (a hozzátartozó) nyugellátásban ré-szesül, a nyugellátás összegét az ezt feltüntetõ utolsó pos-tai szelvénnyel, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiál-lított igazolással vagy a legutolsó folyószámla-kivonattal (másolatával) kell igazolni.”

2. §

Az R. 5. §-ának (2)–(4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(2) Az igazolást a helyi önkormányzat hatáskörébe tar-tozó adók vonatkozásában a helyi önkormányzat jegyzõje

(önkormányzati adóhatóság), az adóköteles jövedelem vo-natkozásában az állami adóhatóság területi szerve állítja ki. Az adóköteles jövedelemre vonatkozó igazolást az álla-mi adóhatóság bármelyik elsõ fokon eljáró szerve kiad-hatja.

(3) A (2) bekezdés szerinti igazolást csak akkor kell ki-állítani, ha a kérelmezõ vagy hozzátartozója a nyilatkoza-tában kijelentette, hogy ingatlana, adóköteles vagyontár-gya vagy jövedelme van, illetõleg adóköteles tevékenysé-get folytat.

(4) Az igazolás kiállítására a közigazgatási hatósági el-járás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvénynek a hatósági bizonyítványra vonatkozó rendelkezései, valamint az Art. adóhatósági igazolás kiál-lítására vonatkozó rendelkezései – a jelen rendeletben fog-lalt kiegészítésekkel – megfelelõen irányadók.”

3. §

Az R. 1. számú melléklete helyébe e rendeletmelléklete lép.

4. §

Az R. 5. számú melléklete felvezetõ szövegének elsõ mondata helyébe a következõ rendelkezés lép:

„Az igazolást akkor kell kiállítani, ha a kérelmezõ vagy hozzátartozója az Art. szerinti önadózó vagy adóhatósági adómegállapítást kért.”

5. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ 8. napon lép ha-tályba azzal, hogy rendelkezéseit a haha-tálybalépést köve-tõen elõterjesztett kérelmek elbírálása során kell alkal-mazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejûleg hatályát veszti a költségmentesség engedélyezésének alapjául szol-gáló körülmények igazolásáról szóló 2/1968. (I. 24.) IM rendelet módosításáról szóló 16/1995. (VII. 25.) IM rende-let 3. §-ának (2) bekezdése és 4. §-a.

Dr. Petrétei Józsefs. k.,

igazságügyi és rendészeti miniszter

Melléklet a 20/2007. (IV. 20.) IRM rendelethez [1. számú melléklet a 2/1968. (I. 24.) IM rendelethez]

Nyomtatvány költségmentesség engedélyezéséhez NYILATKOZAT SZEMÉLYI ADATOKRÓL Kérjük, olvassa el figyelmesen az alábbi tájékoztatót!

Kérelmezõ

Kérelmezõ együttélõ házastársa, illetõleg eltartásáról gondoskodni

köteles szülõ (a családi kapcsolat megjelölésével)

Kérelmezõ eltartásáról gondoskodni köteles másik

szülõje

1. Név

2. Születési név 3. Születési hely és idõ 4. Anyja leánykori neve 5. Lakóhelye

6. Tartózkodási helye

7. Foglalkozása (ha egyéni vállalkozó, a vállalkozói igazolvány száma) 8. Családi állapota

9. A ténylegesen eltartott hozzátartozók száma

gyermek (kora) szülõ

más eltartott

……… év ……… hó ………… nap.

...

(a kérelmezõ aláírása)

Tájékoztató az 1–5. számú mellékletek szerinti nyomtatványok hátoldalához

1. A nyomtatványokat személyes költségmentesség vagy illetékfeljegyzési jog engedélyezése iránti kérelem-hez kell csatolni.

2. Az 1. és 2. számú mellékletet a kérelmezõ – kiskorú vagy cselekvõképtelen (korlátozott cselekvõképes) sze-mély helyett törvényes képviselõje – tölti ki, és írja alá.

Egyéni vállalkozó csak abban az esetben tölti ki és csatolja a mellékleteket, ha a per tárgya nincs összefüggésben a vál-lalkozással.

3. A személyi adatokat a személyi igazolvány vagy más közokirat alapján kell a megfelelõ rovatokba beírni.

4. A nyomtatványokat a kiállítástól számított 60 napon belül lehet felhasználni.

5. A 2. számú mellékletben az egyéb vagyontárgyak kö-zött kell feltüntetni az értékpapírokat (kötvény, betét-könyv, kárpótlási jegy stb.), a gazdasági társaságban

(szö-vetkezetben) fennálló üzletrészt, valamint egyéb nagy érté-kû ingóságokat.

6. Ha a kérelmezõ (hozzátartozója) munkanélküli, a já-radék összegét a Munkaügyi Központ Kirendeltsége, egyéb szociális juttatás (ápolási díj, nevelési segély stb.) összegét a lakóhely szerinti önkormányzat igazolja. Ha a kérelmezõ (hozzátartozója) nyugdíjas, az utolsó havi nyug-díjszelvényt vagy a legutolsó folyószámla-kivonatot (má-solatát) kell csatolni.

7. Költségmentességet a felperes a per megindítása elõtt vagy azzal egyidejûleg, illetve az elsõfokú eljárást befejezõ határozat meghozataláig, alperes legkésõbb a fellebbezés-sel egyidejûleg kérheti. Másodfokú eljárásban vagy felül-vizsgálati eljárásban akkor, ha a feltételek utóbb következ-tek be.

8. A bíróság akkor engedélyezi a költségmentességet, ha a fél (hozzátartozójának) jövedelme nem haladja meg a munkaviszony alapján megállapított öregségi nyugdíj min-denkori legkisebb összegét és egyéb vagyona – kivéve az életszükségleti és berendezési tárgyakat – nincs.

Engedé-lyezheti, ha – az egyéb körülmények figyelembevételével – a fél létfenntartása veszélyeztetett.

9. A bíróság a költségmentesség feltételeinek fennállá-sát évente felülvizsgálja, de bármikor felülvizsgálhatja.

A gazdasági és közlekedési miniszter, az egészségügyi miniszter, az igazságügyi és rendészeti miniszter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter, valamint

a pénzügyminiszter

49/2007. (IV. 26.) GKM–EüM–IRM–MeHVM–PM együttes rendelete

a kábítószer-prekurzorokkal kapcsolatos hatósági feladatok ellátásához szükséges tárolandó adatok körérõl és az adatokhoz való hozzáférés rendjérõl A kábítószer-prekurzorokkal kapcsolatos egyes ható-sági eljárási szabályok, valamint a hatóható-sági feladat- és ha-táskörök megállapításáról szóló 159/2005. (VIII. 16.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 12. §-ának (1) bekez-désében kapott felhatalmazás alapján a következõket ren-deljük el:

1. §

E rendeletet az R. szerint a kábítószer-prekurzorok vo-natkozásában hatósági, szakhatósági feladatokat végzõ ál-lamigazgatási szerveknek (a továbbiakban együtt: érintett hatóságok) a kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott forgalmazása elleni feladataik ellátásához szükséges, a személyes adatok védelmérõl és a közérdekû adatok nyil-vánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény szerinti sze-mélyes adatnak nem minõsülõ adatokra (a továbbiakban:

adatok) kell alkalmazni.

2. §

Az érintett hatóságok által tárolt adatok köre:

a) a kábítószer-prekurzorokról szóló, 2004. február 11-i 273/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet-ben (a továbbiakban: 273/2004/EK rendelet), a kábító-szer-prekurzoroknak a Közösség és harmadik országok közötti kereskedelme nyomon követésére vonatkozó sza-bályok megállapításáról szóló, 2004. december 22-i 111/2005/EK tanácsi rendeletben (a továbbiakban:

111/2005/EK rendelet), továbbá a kábítószer-prekurzo-rokról szóló 273/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletre, valamint a kábítószer-prekurzoroknak a Kö-zösség és harmadik országok közötti kereskedelme nyo-mon követésére vonatkozó szabályok megállapításáról

szóló 111/2005/EK tanácsi rendeletre vonatkozó végre-hajtási szabályok megállapításáról szóló, 2005. július 27-i 1277/2005/EK bizottsági rendeletben (a továbbiakban:

1277/2005/EK rendelet) meghatározott, a jegyzékben sze-replõ anyagokkal végezhetõ egyes tevékenységek engedé-lyezésére, nyilvántartásba vételére, valamint a kiviteli, be-hozatali engedélyezésre vonatkozó adatok, beleértve az azok elutasításával, visszavonásával, érvényességük fel-függesztésével kapcsolatban keletkezett adatokat;

b) a jegyzékben szereplõ anyagokkal tevékenységet végzõk által az 1277/2005/EK rendelet 17–19. cikkei alap-ján teljesített éves információszolgáltatásból származó adatok;

c) a jegyzékben szereplõ anyagokkal tevékenységet végzõk által az R. 5. §-a (1) bekezdésének alapján ellenõr-zési célból készített éves jelentésekben vagy a hatóság ál-tal kért adatszolgáltatásban szereplõ adatok;

d) az érintett hatóságok tudomására jutott azon adatok, amelyek szerint alapos indokkal arra lehet következtetni, hogy

da) a kábítószer-prekurzorokat kábítószerek, illetve pszichotrop anyagok tiltott gyártására téríthetik el,

db) a 273/2004/EK rendeletben a jegyzékben szereplõ anyagok forgalomba hozatalára, a vevõi nyilatkozatra, a dokumentációra, a mentességekre, a címkézésre és az ille-tékes hatóságok értesítésére vonatkozó elõírásokat meg-sértették,

dc) a 111/2005/EK rendeletben a dokumentációra és címkézésre, a gazdasági szereplõk engedélyezésére és nyilvántartásba vételére, az információ szolgáltatására, a kiviteli, behozatali engedélyezésre vonatkozó elõírásokat megsértették,

dd) az 1277/2005/EK rendeletben a felelõs tisztviselõ-re, a gazdasági szereplõk engedélyezésére és nyilvántar-tásba vételére, az információszolgáltatásra, a kiviteli, be-hozatali engedélyezésre vonatkozó elõírásokat megsér-tették,

de) az R. 3. §-ának (2) és (3) bekezdésében meghatáro-zott különleges engedélyezésre vagy különleges nyilván-tartásba vételi kötelezettségek teljesítésére, az R. 7. §-ában foglalt selejtezési és ártalmatlanítási kötelezettségekre vo-natkozó szabályokat megsértették;

e) a jegyzékben szereplõ anyagokkal tevékenységet végzõk hatósági ellenõrzése során keletkezõ adatok;

f) a külföldi hatóságokkal való együttmûködés révén a kábítószer-prekurzorokkal tevékenységet végzõkkel kap-csolatban az érintett hatóságok tudomására jutott adatok;

g) a kábítószer-prekurzorokkal kapcsolatos vámeljá-rások adatai, ideértve a vámhatóság ellenõrzési tevékeny-ségével összefüggésben keletkezõ adatokat is.

3. §

Együttmûködésük keretében a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (a továbbiakban: MKEH), az

Or-szágos Rendõr-fõkapitányság és a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága az információcsere szervezésé-re koordinációs bizottságot mûködtetnek, amelynek tagjait az abban részt vevõ hatóságok vezetõi, rendvédelmi szerv esetében a központi szerv vezetõje jelöli ki. A koordiná-ciós bizottság a mûködésének szabályait egyhangú döntés-sel határozza meg.

4. §

Az érintett hatóságok az eljárásuk során a jogszabályi elõírásoknak megfelelõen birtokukba kerülõ, a 2. §-ban meghatározott adatokat a köziratok kezelésére vonatkozó jogszabályok szerint – az államtitok, a szolgálati titok, az adótitok, a vámtitok és az üzleti titok védelmére vonatkozó szabályokat is betartva – kezelik, feldolgozzák, az arra jo-gosultakhoz továbbítják, valamint keletkezésüket köve-tõen – ha törvény eltérõen nem rendelkezik – 10 évig meg-õrzik.

5. § (1) Az MKEH

a) az R. 1. §-ában meghatározott hatósági engedélyezé-si eljárás során birtokába kerülõ adatokat az abban megha-tározott szakhatóságok részére a közigazgatási hatósági el-járás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény elõírásai szerint, továbbá

b) a 2. § a)–f) pontjaiban meghatározott adatokat az európai uniós csatlakozással összefüggõ egyes tör-vénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kí-vül helyezésérõl, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény 140. §-ának (3) bekezdése figyelembevételével a Nemzet-biztonsági Hivatalnak (a továbbiakban: NBH), a Rendõr-ségnek, valamint a Vám- és Pénzügyõrség illetékes szer-vének a kábítószer-prekurzorokkal kapcsolatos feladatai ellátásához adja át.

(2) A Vám- és Pénzügyõrség illetékes szerve a 2. § d)–g)pontjában meghatározott adatokat a közösségi vám-jog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény ren-delkezéseinek megfelelõen az MKEH-nak, az NBH-nak és a Rendõrségnek a kábítószer-prekurzorokkal kapcsolatos feladatai ellátásához adja át.

(3) A Rendõrség a hatósági eljárásai során birtokába ke-rülõ, a 2. §d)–f)pontjaiban meghatározott adatokat a rend-õrségrõl szóló 1994. évi XXXIV. törvény elõírásai szerint az R.-ben meghatározott engedélyezési és ellenõrzési fel-adatai ellátásához az MKEH-nak és a Vám- és Pénzügyõr-ség illetékes szervének adja át.

(4) Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgá-lat területileg illetékes regionális intézete a 2. §d) pontjá-ban meghatározott adatokat a Rendõrségnek és az MKEH-nak a kábítószer-prekurzorokkal kapcsolatos fel-adatai ellátásához adja át.

6. §

(1) A (2) bekezdésben foglalt eltéréssel és az 5. § (1) be-kezdéséneka)pontja szerinti kivétellel az érintett hatósá-gok célhoz kötött adatigénylésekkel és adatátadásokkal biztosítják egymás számára a 2. §-ban meghatározott ada-tokat.

(2) A 2. §d)pontja szerinti adatokat külön adatigénylés nélkül, haladéktalanul – lehetõleg elektronikus úton – kell továbbítani a törvény szerint arra jogosult érintett hatóság részére.

(3) Az adatok kérése és átadása a) papír alapú adathordozón,

b) mágneses adathordozón vagy optikai adathordozón, c) elektronikus úton, vezetékes vagy vezeték nélküli adatátviteli vonalon

történhet.

(4) Az adatok továbbításáért (átviteléért), átvételéért, kezeléséért, tárolásáért, célhoz kötött felhasználásáért, vé-delméért és az õrzési idõt követõ megsemmisítéséért fele-lõs szervezeti egység és személy adatkezelési jogosultsá-gát, valamint a munkaterületet és a munkakört az érintett hatóság vezetõje, illetve – rendvédelmi szerv esetében – a központi szerv vezetõje határozza meg.

(5) Az érintett hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy az adatokhoz csak az arra jogosult más érintett hatóság, vala-mint a hozzáférési jogosultsággal rendelkezõk jussanak hozzá.

7. §

Az érintett hatóságok az e rendeletben meghatározott adatkérést és az adatátadást dokumentálni és ezeket a do-kumentumokat az átadástól, illetõleg a lekérdezéstõl szá-mított öt évig megõrizni kötelesek az alábbiak szerint:

a) papíralapú, elektromágneses vagy optikai adathor-dozón történt adatátadás esetén az adattovábbítás átvételi elismervény ellenében, az adattovábbító kézbesítõje útján történik. Az elismervénynek tartalmaznia kell az adatkérés tartalmára való hivatkozást, az átadás-átvétel idõpontját, az átadó és átvevõ aláírását, valamint az irat azonosító ada-tait (beleértve az elektronikus iratot is);

b) elektronikus úton történõ adatátadás esetén az adat-átvitelt jogosultsághoz kell kötni, az adatátadásokról és a lekérdezésekrõl az átadónak és az átvevõnek is naplóban kell az átadott adatra és az átadó, illetve az átvevõ

szemé-lyére vonatkozó azonosító adatokat, valamint az átadás-át-vétel idõpontját rögzítenie.

8. §

A betekintési jog alkalmazásának módjáról, az adatok kezelésének rendjérõl, a biztonsági másolatok mentési és õrzési rendjérõl, valamint a belsõ hozzáférési jogosultsá-gok meghatározásáról és a naplózásról az érintett hatóság vezetõje, rendvédelmi szerv esetében a központi szerv ve-zetõje rendelkezik. Az adatokhoz való hozzáférési jogo-sultság meghatározása munkakör és személyazonosító adat szerint történhet.

9. §

Ez a rendelet a kihirdetését követõ 8. napon lép hatályba, egyidejûleg hatályát veszti a kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott elõállításához, gyártásához is használt vegyi anyagokkal végezhetõ egyes tevékenységek szabályozásáról szóló 272/2001. (XII. 21.) Korm. rendeletben meghatározott hatósági feladatok teljesítéséhez szükséges adatokhoz való hozzáférés rendjének szabályozásáról szóló 85/2004. (VI. 4.) GKM–BM–ESZCSM–MeHVM–PM együttes rendelet.

10. §

(1) Ez a rendelet a következõ közösségi rendeletek vég-rehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:

a) a kábítószer-prekurzorokról szóló, 2004. február 11-i 273/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 10. cikk (1) bekezdéséneka)pontja;

b) a kábítószer-prekurzoroknak a Közösség és harma-dik országok közötti kereskedelme ellenõrzésére vonatko-zó szabályok megállapításáról svonatko-zóló, 2004. december 22-i 111/2005/EK tanácsi rendelet 26. cikk (3) bekezdésének a)pontja;

c) a kábítószer-prekurzorokról szóló 273/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletre, valamint a kábí-tószer-prekurzoroknak a Közösség és harmadik országok közötti kereskedelme ellenõrzésére vonatkozó szabályok megállapításáról szóló 111/2005/EK tanácsi rendeletre vonatkozó végrehajtási szabályok megállapításáról szóló, 2005. július 27-i 1277/2005/EK bizottsági rendelet 28. cikkének (2) bekezdése.

(2) Ez a rendelet az Európai Unió tagállamaiban a kábí-tószer-prekurzorok tiltott kereskedelme elleni fellépésre szakosodott különbözõ operatív egységek közötti együtt-mûködés és információcsere fokozásának szükségességé-rõl szóló, 2002. április 25-i tanácsi ajánlás 1. pontjának való megfelelést szolgálja (2002/C 114/02).

Alkotmánybírósági

In document A Kormány tagjainak rendeletei (Pldal 98-102)