• Nem Talált Eredményt

A bûnözõi körök és a szélsõséges csoportok kapcsolódásainak kriminálszociológiai vizsgálata

In document A Kormány tagjainak rendeletei (Pldal 131-140)

Szervezeti hírek

RENDÉSZETI SZAKVIZSGA-BIZOTTSÁGI TAGSÁGRA

II. komponens: Kutatási projektek megvalósítása

II.1. A bûnözõi körök és a szélsõséges csoportok kapcsolódásainak kriminálszociológiai vizsgálata

Támogatható tevékenységek:

– Kutatási terv készítése.

– A hazai és a nemzetközi szakirodalom áttekintése és elemzése.

– A hazai empirikus kutatási eredmények értékelése.

– A jogalkotásban, a jogalkalmazásban és a megelõzési programokban felhasználható ajánlások, javaslatok kidolgo-zása, megvalósíthatósági terv elkészítése.

– A kutatás eredményeinek záró tanulmányban történõ összegzése.

Pályázók lehetnek:

– egyetemi és fõiskolai kutatóhelyek, – rendvédelmi és rendészeti kutatóhelyek,

– gazdasági társaságok, közhasznú és civil szervezetek, – költségvetési szervek és intézményeik.

A kutatásvezetõ, illetve kutatási témavezetõ csak a bûnügyi, a szociológiai, a szociálpszichológia, valamint a kriminológiai tudományok területén tudományosan minõsített kutató lehet.

Fõpályázóként/pályázóként pályázatot csak olyan szervezet nyújthat be, aki önállóan vállalhat kötelezettséget és önálló adószámmal, bankszámlaszámmal rendelkezik.Ennek hiányában a pályázatot a fenntartó nevében kell be-nyújtani, és a pályázat megvalósítója lesz a teljes jogalanyisággal vagy önálló adószámmal, bankszámlaszámmal nem rendelkezõ szervezet.

Fõszabályként egy pályázó csak egy makro vagy egy mikro pályázatot nyújthat be. Kivétel, ha a pályázó és a megvaló-sító nem ugyanaz a szervezet (például: önálló adószámmal, bankszámlával nem rendelkezõ intézmény valósítja meg a projektet, a pályázatot pedig a fenntartó adja be). Ebben az esetben a pályázó több pályázatot is benyújthat. Együttmûkö-dõ partnerként bármely pályázó több pályázatban is részt vehet.

A modellprojektek (I. komponens) esetében pályázatot csak együttmûködési megállapodást kötött partnerek nyújthatnak be. Az együttmûködési megállapodásban legalább két együttmûködõ partnernek kell részt vennie.

A bûnmegelõzési program megvalósításában együttmûködõ szervezetek a fõpályázókon kívül lehetnek más intéz-mények, szervezetek is.

A modellprojektek I.2. alkomponens esetében kötelezõ együttmûködõ partner a gyámhatóság, az I.4. alkompo-nens esetében kötelezõ együttmûködõ partner az önkormányzat és/vagy a rendõrség.

Az együttmûködõ partnerek megállapodást kötnek a projekt megvalósítására, amely részletezi a fõpályázó és az együttmûködõ partner(ek) közötti felelõsség- és munkamegosztást, továbbá rendelkezik a projekt forrásairól és a támo-gatás elosztásáról. Az együttmûködési megállapodás tervezetét a pályázati adatlap mellékleteként a pályáztató közre-adja.

Kutatási pályázatot (II. komponens) önállóan, együttmûködõ partnerek nélkül, egy szervezet, intézmény is beadhat.

Nem nyújthatnak be pályázatotazok a szervezetek, amelyek:

– csõd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt állnak, illetve velük szemben végrehajtási eljárás van folya-matban,

– lejárt esedékességû, meg nem fizetett adó-, vagy adók módjára behajtható köztartozásuk van, kivéve, ha fizetési ha-lasztást vagy részletfizetési kedvezményt kaptak,

– az államháztartás alrendszereibõl juttatott támogatásra vonatkozó szerzõdésekben vállalt kötelezettségeiket nem teljesítették,

– az e forrásból igényelt támogatást az államháztartás más elõirányzatából már elnyerték,

– nem felelnek meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének (az államháztartási törvényt módosító 2005. évi CLXXVII. törvény).

A rendelkezésre álló keretösszeg:56 millió forint,

a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetésérõl szóló 2006. évi CXXVII. törvényben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 20. fejezet, 1. cím, 6. jogcímcsoporton a társadalmi bûnmegelõzéssel összefüggõ kiadások, támogatások fejezeti kezelésû elõirányzat terhére.

A megköveteltsaját forrás mértéke: a teljes projekt-költség minimum 10%-a.

Saját forrásként csak a pályázó számlával és a pályázati útmutatóban meghatározott dokumentumokkal igazolt és/vagy elszámolt tényleges ráfordításai vehetõk számításba.

Egy pályázatra fordítható támogatás összege:

minimum: 2 millió forint, maximum: 5 millió forint.

A támogatás összegébõl modellprojektnél maximum 10% használható fel tárgyi eszköz (gép, berendezés) be-szerzésére.A tárgyi eszközök beszerzésére a támogatási szerzõdés aláírását követõ 4 hónapon belül van lehetõség!

A támogatható projektek száma:

minimum: 11 pályázat, maximum: 28 pályázat.

A támogatás formája: vissza nem térítendõ támogatás.

A pályázatok benyújtásának módja és helye: A pályázatokat a pályáztató által közzétett adatlap felhasználásával kell elkészíteni. A pályázatokat egy eredeti és két másolati példányban valamint elektronikus adathordozón, postai úton a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) a projekt megvalósítási helye szerint területileg illetékes állampénz-tári irodába kell benyújtani. Az elektronikus adathordozónak csak a kitöltött pályázati adatlapot és az 1., 2., 3. mellékle-teket kell tartalmaznia doc (Word) formátumban. Az állampénztári irodák elérhetõségét a pályázati felhívás melléklete tartalmazza.

A pályázati útmutató és az adatlap az állampénztári irodákban szerezhetõ be, valamint letölthetõ az alábbi in-ternetes honlapokról:

www.bunmegelozes.hu, www.im.hu,

www.allamkincstar.gov.hu.

A pályázatok benyújtásának határideje:2007. június 11. (hétfõ) 24.00 óra.

A benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell:

– a hiánytalanul kitöltött és aláírt pályázati adatlapot,

– a pályázati felhívásban és az adatlapban megjelölt mellékleteket, – az elektronikus adathordozót.

A pályázati díj mértéke és megfizetésének módja:A pályázati díj mértéke pályázatonként 3000 Ft. A pályázati díjat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 10032000-01220122-50000005 számú fejezeti kezelésû elõirányzat felhasz-nálási keretszámlájára kell befizetni az ÁHT azonosító (249567) feltüntetésével átutalással vagy postai úton. A megfize-tett pályázati díjat a Minisztérium nem fizeti vissza.

Hiánypótlás:A pályázatok benyújtása után a Kincstár – szükség esetén – a pályázót egy alkalommal hiánypótlásra hívja fel. Hiánypótlásra 8 munkanap áll a pályázó rendelkezésre. A hiánypótlásra biztosított határidõ elmulasztása a pá-lyázónak a pályázat elbírálásából való kizárását eredményezi.

Érvénytelen a pályázat, ha

– a pályázatot a pályázati kiírás alapján pályázni nem jogosult pályázó nyújtotta be, – a pályázatot határidõn túl nyújtották be,

– nem egyértelmûen beazonosítható, hogy melyik komponens megvalósítására nyújtották be a pályázatot, – a pályázatot nem a megfelelõ példányszámban nyújtották be,

– a pályázatot hiányosan, a kötelezõ mellékletek nélkül nyújtották be és a hiánypótlást 8 napon belül nem teljesítették, – az adatlapot nem megfelelõ formátumban nyújtották be.

Az érvénytelenségi okok nem orvosolhatók, az érvénytelen pályázat befogadásra alkalmatlan.

A pályázatok elbírálása:A pályázatokat bírálatra a Kincstár készíti elõ. A pályázatok értékelését az Országos Bûn-megelõzési Bizottság által létrehozott bíráló bizottságok végzik a pályázati felhívásban közzétett bírálati szempontok szerint. A be nem fogadott pályázatokról támogató döntés nem hozható.

Az elbírálás határideje:a pályázatok befogadási határidejétõl számított 30. munkanap.

Bírálati szempontok az I. komponens, modellprojektek esetében:

– A javasolt projekt a helyi közbiztonsági, bûnözési helyzet figyelembevételével készült, a helyi sajátosságokon alapszik.

– A javasolt projekt szakmai színvonala, komplexitása.

– Az együttmûködésben résztvevõ partnerek összetétele, a partneri együttmûködés mélysége.

– A pályázó együttmûködõ partnerek szakmai referenciái, a projekt megvalósításban való jártassága.

– A javasolt projekt idõbeli ütemezése reális, az ütemterv megvalósítható.

– A projekt költségvetésének realitása, a pályázati projekt megvalósíthatósága, a fajlagos költségének mértéke.

– A pályázati projekt eredményeinek nyomon követhetõsége, fenntarthatósága.

Bírálati szempontok a II. komponens, kutatási projektek esetében:

– A kutatásvezetõ, illetve kutatási témavezetõ a bûnügyi, a szociológiai, a szociálpszichológia, valamint a kriminoló-giai tudományok területén szerzett szakmai, tudományos jártassággal rendelkezõ, igazolt elméleti és gyakorlati tapaszta-latokkal bíró kutató.

– A kutatási pályázat teljesítésébe közremûködõként bevonni tervezett személyek, intézmények esetében a bûnügyi, a szociológiai, a szociálpszichológia, valamint a kriminológiai tudományok területén szerzett szakmai, tudományos jár-tasság, valamint az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megléte, a tudományos fokozat, illetve a tudományos minõsítés.

– A kutatás elõzetes pénzügyi megvalósíthatósági terve.

– Részletes, az egyes kutatási fázisokra elõirányzott közbensõ határidõket is meghatározó kutatási ütemterv.

– Elméleti megközelítésû, a kutatás módszertanát is bemutató szakmai megvalósíthatósági terv.

A döntést követõen atámogatási szerzõdésta Kincstár készíti elõ az alábbiak teljesítését követõen:

– a pályázó nyilatkozata arról, hogy a pályázónak nincs lejárt esedékességû, meg nem fizetett köztartozása, – rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezés,

– a saját illetve egyéb forrás meglétének dokumentálása. Önkormányzatok, önkormányzati társulások esetében kép-viselõ-testületi határozat.

A támogatási szerzõdésnek tartalmaznia kell:

– a szerzõdõ felek megnevezését, azonosító adatait, aláírását, a szerzõdés keltét,

– a megítélt támogatás összegét, a támogatott projekt megnevezését, a felhasználás feltételeit és követelményeit, – a támogatás folyósításának módját, a teljesítések tárgyi és pénzügyi ütemezését,

– az ellenõrzési jogosultság elfogadását,

– a vállalt kötelezettségek nem teljesítése vagy hibás teljesítése esetére irányadó jogkövetkezményeket, – az elállás jogát és feltételeit,

– a pályázati felhívásban megjelölt és az ajánlati kötöttség folytán a támogatási szerzõdés részévé váló egyéb feltéte-leket és rendelkezéseket,

– támogatási elõleg igénylése esetén a támogatási elõleg folyósításának feltételeit, az elõleggel való elszámolás módját, határidejét,

– a támogatási szerzõdés lezárásával és az elszámolással kapcsolatos kötelezettségeket és kellékeket, – a felek által lényegesnek tartott egyéb rendelkezéseket.

A támogatási döntés hatályát veszti, ha a pályázó mulasztásából vagy neki felróható egyéb okból a szerzõdéskötésre megadott 30 napos határidõtõl számított 20 napon belül nem jön létre a támogatási szerzõdés.

A támogatott projektet 2007. szeptember 1–30. között meg kell kezdeni és 2008. április 1–30. között be kell fejezni.

A támogatás folyósítása 3 részletben történik: A támogatási szerzõdés megkötését követõen, a támogatási szerzõ-dés mellékletét képezõ felhatalmazó levél számlavezetõ bank által visszaigazolt példánya Kincstárhoz történõ beérke-zése alapján a megítélt támogatási összeg 30%-a kerül átutalásra. A támogatási összeg további 50%-a az idõarányos szakmai és a 80%-os pénzügyi teljesítés igazolását, valamint a Kincstár helyszíni ellenõrzését követõen a megfelelõ do-kumentumok becsatolásával vehetõ igénybe. A támogatás fennmaradó 20%-ának kifizetésére a projekt lezárását köve-tõen, a végsõ elszámolás után kerülhet sor.

A támogatás felhasználásának ellenõrzése:A támogatás felhasználásának pénzügyi ellenõrzése a projekt megvaló-sítása idõszakában a támogatási összeg 50%-ának kifizetését megelõzõen, illetve az utolsó 20% kifizetése után, utóellen-õrzés keretében történik. A támogatás felhasználásának szakmai ellenutóellen-õrzésére a projekt megkezdésekor, a projekt meg-valósítása alatt, valamint a projekt befejezését megelõzõ egy hónapon belül kerül sor.

A pályázónak a támogatási szerzõdésben vállalt kötelezettségek teljesítésérõl a projekt megvalósítását követõen pénz-ügyibeszámolótkell készíteni. A beszámoló adatlapját a Kincstár a támogatott rendelkezésére bocsátja.

A pályázati programok szakmai tartalma az I. komponens, modellprojektek esetébenhatástanulmány, a II. kompo-nens, kutatási projektek esetébenzárótanulmányelkészítésével fejezõdik be. A hatástanulmány elkészítésének szem-pontjait a támogatási szerzõdés mellékleteként a pályáztató biztosítja.

A szakmai és a pénzügyi beszámoló elkészítésének végsõ határideje: a projekt befejezését követõ egy hónap.

2007. május

MELLÉKLET

Az állampénztári irodák elérhetõsége

Magyar Államkincstár Illetékességi terület:

Állampénztári Iroda

címe: telefonszáma:

Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság

Budapest

1139 Budapest, Váci út 71. 1/452-8936 Pest megye

Dél-dunántúli Regionális Igazgatóság

Baranya megye 7621 Pécs, Apáca u. 6. 72/213-388

Tolna megye 7100 Szekszárd, Augusz Imre u. 7. 74/416-411

Somogy megye 7400 Kaposvár, Széchenyi tér 3–4. 82/419-411

Magyar Államkincstár Illetékességi terület:

Állampénztári Iroda

címe: telefonszáma:

Dél-alföldi Regionális Igazgatóság

Bács-Kiskun megye 6000 Kecskemét, Szabadság tér 1. 76/487-365 Békés megye 5600 Békéscsaba, Dózsa György u. 1. 66/447-344

Csongrád megye 6720 Szeged, Vár u. 5. 62/488-411

Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3525 Miskolc, Hõsök tere 3. 46/513-000

Heves megye 3300 Eger, Eszterházy tér 5. 36/520-300

Nógrád megye 3100 Salgótarján, Rákóczi út 15. 32/410-722

Közép-dunántúli Regionális Igazgatóság

Fejér megye 8000 Székesfehérvár, Õsz u. 11. 22/329-901

Komárom-Esztergom megye 2800 Tatabánya, Fõ tér 32. 34/310-611

Veszprém megye 8200 Veszprém, Budapest u. 4. 88/623-900

Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság

Gyõr-Moson-Sopron megye 9022 Gyõr, Czuczor G. u. 26. 96/314-066 Vas megye 9700 Szombathely, Széll Kálmán u. 20. 94/311-410

Zala megye 8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7. 92/330-750

Észak-alföldi Regionális Igazgatóság

Hajdú-Bihar megye 4026 Debrecen, Hatvan u. 15. 52/347-933 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 3. 42/418-888 Jász-Nagykun-Szolnok megye 5000 Szolnok, Magyar u. 8. 56/422-555

Közlemények

Az Országos Bûnmegelõzési Központ és Biztonságos Magyarországért Közalapítvány által meghirdetett „Biztonsá-gos település”cím és a vele járó támogatás elnyerésére kiírt pályázat nyertesei:

BeleznaKözség Önkormányzata, FácánkertKözség Önkormányzata, HortobágyKözség Önkormányzata, KirályhegyesKözség Önkormányzata, JászladányNagyközség Önkormányzata, KarancslapujtõKözség Önkormányzata, MihálygergeKözség Önkormányzata, MilejszegKözség Önkormányzata, NémetbányaKözség Önkormányzata, NógrádsipekKözség Önkormányzata, SzabadhídvégKözség Önkormányzata, TormásligetKözség Önkormányzata;

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által

„A közterületen elkövetett jogsértések visszaszorítására készített programok megvalósításának támogatására”

és „Az illegális migráció visszaszorítása és kezelése érdekében végzett tevékenység támogatására” címen kiírt pályázatok nyerteseinek listája

,,A közterületen elkövetett jogsértések visszaszorítására készített programok megvalósításának támogatására"címmel kiírt pályázat nyerteseinek listája

Budapest

Nyilvántartási szám Pályázó Támogatási összeg

Ft

IRM/RFEFO/ 330/2/2007. Budapest Fõváros VIII. Kerület Józsefváros Önkormányzata 9 000 000 IRM/RFEFO/ 330/3/2007. Budapest Fõváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 7 000 000 IRM/RFEFO/ 330/4/2007. Budapest Fõváros XIII. Kerület Önkormányzata 8 000 000

Baranya megye

IRM/RFEFO/ 330/6/2007. Baranya Megyei Rendõr-fõkapitányság 9 250 000

IRM/RFEFO/ 330/7/2007. Pécsi Rendõrkapitányság 5 750 000

Bács-Kiskun megye

IRM/RFEFO/ 330/8/2007. Kecskeméti Rendõrkapitányság 8 000 000

Békés megye

IRM/RFEFO/ 330/9/2007. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 5 000 000

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

IRM/RFEFO/ 330/10/2007. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendõr-fõkapitányság 10 000 000

Csongrád megye

IRM/RFEFO/ 330/11/2007. Szegedi Rendõrkapitányság 14 000 000

Gyõr-Moson-Sopron megye

IRM/RFEFO/ 330/12/2007. Gyõr Megyei Jogú Város Önkormányzata 6 000 000

Jász-Nagykun-Szolnok megye

IRM/RFEFO/ 330/14/2007. Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata 10 000 000

Nógrád megye

IRM/RFEFO/ 330/16/2007. Salgótarjáni Rendõrkapitányság 5 000 000

Somogy megye

IRM/RFEFO/ 330/17/2007. Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 7 000 000

IRM/RFEFO/ 330/18/2007. Somogy Megyei Rendõr-fõkapitányság 8 000 000

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

IRM/RFEFO/ 330/19/2007. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság 8 000 000

Veszprém megye

IRM/RFEFO/ 330/22/2007. Veszprémi Rendõrkapitányság 14 000 000

Zala megye

IRM/RFEFO/ 330/23/2007. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata 6 000 000

,,Az illegális migráció visszaszorítása és kezelése érdekében végzett tevékenység támogatására” címmel kiírt pályázat nyerteseinek listája

Budapest

Nyilvántartási szám Pályázó Támogatási

összeg Ft

IRM/RFEFO/ 329/2/2007. Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Humánpolitikai Fõosztály 3 000 000 IRM/RFEFO/ 329/3/2007. Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Menekültügyi Igazgatóság 5 000 000 IRM/RFEFO/ 329/4/2007. Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Budapesti és Pest megyei

Regionális Igazgatóság

6 000 000

IRM/RFEFO/ 329/5/2007. Budapesti Határõr Igazgatóság 6 000 000

IRM/RFEFO/ 329/6/2007. CORDELIA Alapítvány a Szervezett Erõszak Áldozataiért 5 000 000

IRM/RFEFO/ 329/7/2007. Határõrség Országos Parancsnoksága 3 500 000

IRM/RFEFO/ 329/8/2007. Igazságügyi Hivatal 3 000 000

IRM/RFEFO/ 329/9/2007. MENEDÉK-Migránsokat Segítõ Egyesület 3 000 000

Baranya megye

IRM/RFEFO/ 329/11/2007. BÁH Dél-dunántúli Regionális Igazgatóság 6 000 000

IRM/RFEFO/ 329/12/2007. Pécsi Határõr Igazgatóság 4 000 000

Békés megye

IRM/RFEFO/ 329/14/2007. BÁH Menekülteket Befogadó Állomása, Békéscsaba 7 000 000

IRM/RFEFO/ 329/15/2007. Orosházi Határõr Igazgatóság 4 000 000

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

IRM/RFEFO/ 329/16/2007. BÁH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság 3 000 000

IRM/RFEFO/ 329/17/2007. Miskolci Határõr Igazgatóság 4 000 000

Csongrád megye

IRM/RFEFO/ 329/18/2007. BÁH Dél-alföldi Regionális Igazgatóság 3 000 000

Fejér megye

IRM/RFEFO/ 329/19/2007. BÁH Közép-dunántúli Regionális Igazgatóság 3 000 000 IRM/RFEFO/ 329/20/2007. BÁH Menekülteket Befogadó Állomása, Bicske 4 000 000

Gyõr-Moson-Sopron megye

IRM/RFEFO/ 329/21/2007. BÁH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság 5 000 000

Hajdú-Bihar megye

IRM/RFEFO/ 329/22/2007. BÁH Észak-alföldi Regionális Igazgatóság 3 000 000

IRM/RFEFO/ 329/23/2007. BÁH Menekülteket Befogadó Állomása, Debrecen 6 500 000

Nógrád megye

IRM/RFEFO/ 329/24/2007. Balassagyarmati Határõr Igazgatóság 3 000 000

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

IRM/RFEFO/ 329/26/2007. Nyírbátori Határõr Igazgatóság 4 000 000

Vas megye

IRM/RFEFO/ 329/27/2007. Szombathelyi Határõr Igazgatóság 3 000 000

Zala megye

IRM/RFEFO/ 329/28/2007. Nagykanizsai Határõr Igazgatóság 3 000 000

Helyesbítés

Az Igazságügyi Közlöny 4. számában, a 826. oldalon tévesen jelent megNemes Sándor r. ezredes, a Rendészeti Biz-tonsági Szolgálat rendõrségi fõtanácsos, közbizBiz-tonsági igazgató r. dandártábornoki kinevezése.

(Kézirathiba)

A Magyar Hivatalos Közlönykiadó

megjelentette a Közlöny Könyvek sorozatának újabb köteteként

A BÜNTETÕ TÖRVÉNYKÖNYV MAGYARÁZATA

In document A Kormány tagjainak rendeletei (Pldal 131-140)