• Nem Talált Eredményt

komponens: A regisztrált álláskeresõk vagy inaktívak bûnmegelõzési célú foglalkoztatásához kapcsolódó képzési, szakképzési, foglalkoztatási programok kifejlesztése és megvalósítása a települések biztonságának

In document A Kormány tagjainak rendeletei (Pldal 124-129)

Szervezeti hírek

RENDÉSZETI SZAKVIZSGA-BIZOTTSÁGI TAGSÁGRA

II. komponens: A regisztrált álláskeresõk vagy inaktívak bûnmegelõzési célú foglalkoztatásához kapcsolódó képzési, szakképzési, foglalkoztatási programok kifejlesztése és megvalósítása a települések biztonságának

javítá-sa érdekében.

Támogatható tevékenységek:

– Tartósan foglalkozásnélküli személyek bûnmegelõzési és közbiztonsági célú képzése és a közbiztonság közösségi szereplõinek ösztönzése az ilyen módon képzett szakemberek alkalmazására.

– A kiképzett személyek foglalkoztatása (teljes vagy részmunkaidõben).

Fõpályázók lehetnek:

– munkaügyi szervezetek,

– munka- és foglalkozásnélkülieket segítõ civil szervezetek, – települési, területi és kisebbségi önkormányzatok,

– gazdasági társaságok,

– szakképzést és továbbképzést nyújtó kormányzati, önkormányzati és civil oktatási szervezetek, – közhasznú jogállású szervezetek.

III. komponens: A büntetés-végrehajtás integrálása a település közösségi életébe. Ennek érdekében a bünte-tés-végrehajtási intézetek és/vagy a pártfogó felügyelõi szolgálatok a helyreállító igazságszolgáltatás elveinek megfelelõ együttmûködése a településekkel a közösség érdekében, a közösség javára végzett munkaprogramok, közös kulturális és sportesemények szervezésében.

Támogatható tevékenységek:

– A büntetõjogi szankció hatálya alatt állók jóvátétel-jellegû hasznos munkával történõ foglalkoztatása.

– A közösség érdekében, a köz javára végzett reparatív természetû, hasznos munka megszervezése.

– A büntetõjogi szankció hatálya alatt állókkal szembeni közösségi elõítéletek feloldása, a jogerõsen elítéltek bevo-nása a közösségi programokba, tevékenységekbe.

– A település és a területén lévõ büntetés-végrehajtási intézet és a pártfogó felügyelõi szolgálat közötti informá-ció-áramlás, kölcsönös segítségnyújtás.

– A közösség bevonása a büntetés-végrehajtási intézet és a pártfogó felügyelõi szolgálat reintegrációs tevékenységé-be (oktatási, nevelési, kulturális, szabadidõs, sport, szabadulásra felkészítõ, mentálhigiénés, stb. tevékenységek).

Fõpályázók lehetnek:

– gazdasági társaságok és közhasznú szervezetek, civil szervezetek, – büntetés-végrehajtási intézetek,

– pártfogó felügyelõi szolgálatok, – települési önkormányzatok, – munkaügyi szervezetek, – javítóintézetek.

A Bûnmegelõzési Osztálymind a három komponensre olyan mintaértékû projektekkidolgozását támogatja, ame-lyek a helyi szereplõk összefogásán alapuló komplex feladatokat valósítanak meg. A pályázati programoknál, vala-mennyi komponensnél több programelemet (támogatható tevékenység) kell érinteni. A bírálat során elõnyt élvez az a pá-lyázat, amely valamennyi programelemet, komplex megközelítésben érinti.

Fõpályázóként pályázatot csak olyan szervezet nyújthat be, aki önállóan vállalhat kötelezettséget és önálló adó-számmal, bankszámlaszámmal rendelkezik.Ennek hiányában a pályázatot a fenntartó nevében kell benyújtani, és a pályázat megvalósítója lesz a teljes jogalanyisággal vagy önálló adószámmal, bankszámlaszámmal nem rendelkezõ szervezet.

Pályázatot csak együttmûködési megállapodást kötött partnerek nyújthatnak be. Az együttmûködési megálla-podásban legalább három együttmûködõ partnernek kell részt vennie. A bûnmegelõzési program megvalósításá-ban együttmûködõ szervezetek a fõpályázókon kívül lehetnek más intézmények, szervezetek is.

Az együttmûködõ partnerek megállapodást kötnek a projekt megvalósítására, amely részletezi a fõpályázó és az együttmûködõ partnerek közötti felelõsség- és munkamegosztást, továbbá rendelkezik a projekt forrásairól és a támoga-tás elosztámoga-tásáról. Az együttmûködési megállapodás tervezetét a pályázati adatlap mellékleteként a pályáztató közreadja.

Fõszabályként egy pályázó csak egy makro vagy egy mikro pályázatot nyújthat be. Kivétel, ha a pályázó és a megvaló-sító nem ugyanaz a szervezet (például: önálló adószámmal, bankszámlával nem rendelkezõ intézmény valósítja meg a projektet, a pályázatot pedig a fenntartó adja be). Ebben az esetben a pályázó több pályázatot is benyújthat. Együttmûkö-dõ partnerként bármely pályázó több pályázatban is részt vehet.

Nem nyújthatnak be pályázatotazok a szervezetek, amelyek:

– csõd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt állnak, illetve velük szemben végrehajtási eljárás van folya-matban,

– lejárt esedékességû, meg nem fizetett adó-, vagy adók módjára behajtható köztartozásuk van, kivéve, ha fizetési ha-lasztást vagy részletfizetési kedvezményt kaptak,

– az államháztartás alrendszereibõl juttatott támogatásra vonatkozó szerzõdésekben vállalt kötelezettségeiket nem teljesítették,

– az e forrásból igényelt támogatást az államháztartás más elõirányzatából már elnyerték,

– nem felelnek meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének (az államháztartási törvényt módosító 2005. évi CLXXVII. törvény).

A rendelkezésre álló keretösszeg:54 millió forint,

a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetésérõl szóló 2006. évi CXXVII. törvényben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 20. fejezet, 1. cím, 6. jogcímcsoporton a társadalmi bûnmegelõzéssel összefüggõ kiadások, támogatások fejezeti kezelésû elõirányzat terhére.

A megköveteltsaját forrás mértéke:a teljes projektköltség minimum 25%-a.

Saját forrásként csak a pályázó számlával vagy a pályázati útmutatóban meghatározott dokumentumokkal igazolt és/vagy elszámolt tényleges ráfordításai vehetõk számításba.

Egy pályázatra fordítható támogatás összege:

minimum: 9 millió forint, maximum: 12 millió forint.

A támogatás összegébõl maximum 10% használható fel tárgyi eszköz (gép, berendezés) beszerzésére.A tárgyi eszközök beszerzésére a támogatási szerzõdés aláírását követõ 4 hónapon belül van lehetõség!

Támogatható projektek száma:

minimum: 4 pályázat, maximum: 6 pályázat.

A támogatás formája:vissza nem térítendõ támogatás.

A pályázatok benyújtásának módja és helye: A pályázatokat a pályáztató által közzétett adatlap felhasználásával kell elkészíteni. A pályázatokat egy eredeti és két másolati példányban, valamint elektronikus adathordozón, postai úton a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár), a projekt megvalósítási helye szerint területileg illetékes Regionális Igazgatóságának Állampénztári Irodájába kell benyújtani. Az elektronikus adathordozónak csak a kitöltött pályázati adatlapot és az 1., 2., 3. mellékleteket kell tartalmaznia doc (Word) formátumban. A Kincstár Regionális Igazgatóságai Állampénztári Irodáinak elérhetõségét a pályázati felhívás melléklete tartalmazza.

A pályázati útmutató és az adatlap az állampénztári irodákban szerezhetõ be, valamint letölthetõ az alábbi in-ternetes honlapokról:

www.bunmegelozes.hu, www.irm.gov.hu,

www.allamkincstar.gov.hu.

A pályázatok benyújtásának határideje:2007. június 11. (hétfõ) 24.00 óra.

A benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell:

– a hiánytalanul kitöltött és aláírt pályázati adatlapot,

– a pályázati felhívásban és az adatlapban megjelölt mellékleteket, – az elektronikus adathordozót.

A pályázati díj mértéke és megfizetésének módja:A pályázati díj mértéke pályázatonként 10 000 Ft. A pályázati díjat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 10032000-01220122-50000005 számú fejezeti kezelésû elõirányzat felhasználási keretszámlájára kell megfizetni az ÁHT azonosító (249567) feltüntetésével átutalással vagy postai úton.

A megfizetett pályázati díjat a Minisztérium nem fizeti vissza.

Hiánypótlás:A pályázatok benyújtása után a Kincstár a pályázót – szükség esetén – egy alkalommal hiánypótlásra hívja fel. Hiánypótlásra 8 munkanap áll rendelkezésre. A hiánypótlásra biztosított határidõ elmulasztása a pályázónak a pályázat elbírálásából való kizárását eredményezi.

Érvénytelen a pályázat, ha

– a pályázatot a pályázati kiírás alapján pályázni nem jogosult pályázó nyújtotta be, – a pályázatot határidõn túl nyújtották be,

– nem egyértelmûen beazonosítható, hogy melyik komponens megvalósítására nyújtották be a pályázatot, – a pályázatot nem a megfelelõ példányszámban nyújtották be,

– a pályázatot hiányosan, a kötelezõ mellékletek nélkül nyújtották be és a hiánypótlást 8 napon belül nem teljesítették, – az adatlapot nem megfelelõ formátumban nyújtották be.

Az érvénytelenségi okok nem orvosolhatók, az érvénytelen pályázat befogadásra alkalmatlan.

A pályázatok elbírálása:A pályázatokat bírálatra a Kincstár készíti elõ. A pályázatok értékelését az Országos Bûn-megelõzési Bizottság által létrehozott bíráló bizottságok végzik a pályázati felhívásban közzétett bírálati szempontok szerint. A be nem fogadott pályázatokról támogató döntés nem hozható.

Az elbírálás határideje:a pályázatok befogadási határidejétõl számított 30. munkanap.

Bírálati szempontok:

– A javasolt projekt a helyi közbiztonsági, bûnözési helyzet figyelembevételével készült, a helyi sajátosságokon alapszik.

– A javasolt projekt szakmai színvonala, komplexitása.

– Az együttmûködésben résztvevõ partnerek összetétele, a partneri együttmûködés mélysége.

– A pályázó együttmûködõ partnerek szakmai referenciái, a projekt megvalósításban való jártassága.

– A javasolt projekt idõbeli ütemezése reális, az ütemterv megvalósítható.

– A projekt költségvetésének realitása, a pályázati projekt megvalósíthatósága, a fajlagos költségének mértéke.

– A pályázati projekt eredményeinek nyomon követhetõsége, fenntarthatósága.

A döntést követõen atámogatási szerzõdésta Kincstár készíti elõ az alábbiak teljesítését követõen:

– a pályázó nyilatkozata arról, hogy a pályázónak nincs lejárt esedékességû, meg nem fizetett köztartozása, – rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezés,

– a saját illetve egyéb forrás meglétének dokumentálása. Önkormányzatok, önkormányzati társulások esetében kép-viselõtestületi határozat.

A támogatási szerzõdésnek tartalmaznia kell:

– a szerzõdõ felek megnevezését, azonosító adatait, aláírását, a szerzõdés keltét,

– a megítélt támogatás összegét, a támogatott projekt megnevezését, a felhasználás feltételeit és követelményeit, – a támogatás folyósításának módját, a teljesítések tárgyi és pénzügyi ütemezését,

– az ellenõrzési jogosultság elfogadását,

– a vállalt kötelezettségek nem teljesítése vagy hibás teljesítése esetére irányadó jogkövetkezményeket, – az elállás jogát és feltételeit,

– a pályázati felhívásban megjelölt és az ajánlati kötöttség folytán a támogatási szerzõdés részévé váló egyéb feltéte-leket és rendelkezéseket,

– támogatási elõleg igénylése esetén a támogatási elõleg folyósításának feltételeit, az elõleggel való elszámolás módját, határidejét,

– a támogatási szerzõdés lezárásával és az elszámolással kapcsolatos kötelezettségeket és kellékeket, – a felek által lényegesnek tartott egyéb rendelkezéseket.

A támogatási döntés hatályát veszti, ha a pályázó mulasztásából vagy neki felróható egyéb okból a szerzõdéskötésre megadott 30 napos határidõtõl számított 20 napon belül nem jön létre a támogatási szerzõdés.

A támogatott projektet 2007. szeptember 1–30. között meg kell kezdeni és 2008. április 1–30. között be kell fejezni.

A támogatás folyósítása 3 részletben történik: A támogatási szerzõdés megkötését követõen, a támogatási szerzõ-dés mellékletét képezõ felhatalmazó levél számlavezetõ bank által visszaigazolt példánya Kincstárhoz történõ beérke-zése alapján a megítélt támogatási összeg 30%-a kerül átutalásra. A támogatási összeg további 50%-a az idõarányos

szakmai és a 80 %-os pénzügyi teljesítés igazolását, valamint a Kincstár helyszíni ellenõrzését követõen a megfelelõ do-kumentumok becsatolásával vehetõ igénybe. A támogatás fennmaradó 20%-ának kifizetésére a projekt lezárását köve-tõen, a végsõ elszámolás után kerülhet sor.

A támogatás felhasználásának ellenõrzése:A támogatás felhasználásának pénzügyi ellenõrzése a projekt megvaló-sítása idõszakában a támogatási összeg 50%-ának kifizetését megelõzõen, illetve az utolsó 20% kifizetése után, utóellen-õrzés keretében történik. A támogatás felhasználásának szakmai ellenutóellen-õrzésére a projekt megkezdésekor, a projekt meg-valósítása alatt, valamint a projekt befejezését megelõzõ egy hónapon belül kerül sor.

A pályázónak a támogatási szerzõdésben vállalt kötelezettségek teljesítésérõl a projekt megvalósítását követõen pénz-ügyibeszámolótkell készíteni. A beszámoló adatlapját a Kincstár a támogatott rendelkezésére bocsátja.

A pályázati programok szakmai tartalma valamennyi esetben hatástanulmányelkészítésével zárul. A hatástanul-mány elkészítésének szempontjait a támogatási szerzõdés mellékleteként a pályáztató biztosítja.

A szakmai és a pénzügyi beszámoló elkészítésének végsõ határideje: a projekt befejezését követõ egy hónap.

2007. május

MELLÉKLET

Az állampénztári irodák elérhetõsége

Magyar Államkincstár Illetékességi terület:

Állampénztári Iroda

címe: telefonszáma:

Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság

Budapest

1139 Budapest, Váci út 71. 1/452-8936 Pest megye

Dél-dunántúli Regionális Igazgatóság

Baranya megye 7621 Pécs, Apáca u. 6. 72/213-388

Tolna megye 7100 Szekszárd, Augusz Imre u. 7. 74/416-411 Somogy megye 7400 Kaposvár, Széchenyi tér 3–4. 82/419-411 Dél-alföldi Regionális

Igazgatóság

Bács-Kiskun megye 6000 Kecskemét, Szabadság tér 1. 76/487-365 Békés megye 5600 Békéscsaba, Dózsa György u. 1. 66/447-344

Csongrád megye 6720 Szeged, Vár u. 5. 62/488-411

Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3525 Miskolc, Hõsök tere 3. 46/513-000

Heves megye 3300 Eger, Eszterházy tér 5. 36/520-300

Nógrád megye 3100 Salgótarján, Rákóczi út 15. 32/410-722 Közép-dunántúli

Regionális Igazgatóság

Fejér megye 8000 Székesfehérvár, Õsz u. 11. 22/329-901 Komárom-Esztergom megye 2800 Tatabánya, Fõ tér 32. 34/310-611 Veszprém megye 8200 Veszprém, Budapest u. 4. 88/623-900 Nyugat-dunántúli

Regionális Igazgatóság

Gyõr-Moson-Sopron megye 9022 Gyõr, Czuczor G. u. 26. 96/314-066 Vas megye 9700 Szombathely, Széll Kálmán u. 20. 94/311-410

Zala megye 8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7. 92/330-750

Észak-alföldi Regionális Igazgatóság

Hajdú-Bihar megye 4026 Debrecen, Hatvan u. 15. 52/347-933 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 3. 42/418-888 Jász-Nagykun-Szolnok megye 5000 Szolnok, Magyar u. 8. 56/422-555

Pályázati felhívás

bûnmegelõzési modellprojektek megvalósítására Pályáztató:Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bûnmegelõzési Osztálya.

Támogató:Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

A pályázat jellege:Mikro.

A pályázati program célja:

A társadalmi bûnmegelõzés nemzeti stratégiája cselekvési programjában megjelölt feladatok közül – a gyermek- és fiatalkori bûnözés csökkentése,

– a városok (települések) biztonságának fokozása, – a családon belüli erõszak megelõzése,

– az áldozattá válás megelõzése, – a bûnismétlés megelõzése

prioritásoknak megfelelõ és mintaértékû megoldások kidolgozása. A pályázatokkal ösztönözni kívánjuk az állami és ci-vil szervezeteket arra, hogy saját erõforrásaikat is felhasználva, partneri együttmûködést alakítsanak ki a megjelölt célok megvalósítása érdekében.

A célok megvalósítása érdekében az alábbi projektekre lehet pályázatot benyújtani:

In document A Kormány tagjainak rendeletei (Pldal 124-129)